Owoce cytrusowe znane są z wysokiej zawartości witaminy C i właściwości wzmacniających odporność. Lekarze i dietetycy regularnie zachęcają nas do sięgania po cytryny, pomarańcze czy mandarynki. Zbyt mało uwagi poświęca się jednak limonce. Czy wiecie, że sok z tego owocu wspiera odchudzanie, zmniejsza cholesterol i pomaga w walce z cukrzycą?

Czym limonka różni się od cytryny?

Limonka to owoc cytrusowy z rodziny rutowatych, który jest powszechnie uprawiany w regionach tropikalnych i subtropikalnych. Najczęściej możemy ją znaleźć w daniach kuchni meksykańskiej i azjatyckiej. Zwykle jest dodawana do różnych sałatek, dressingów, zup, ciast, sorbetów i koktajli.

W smaku limonka jest kwaśniejsza od cytryny i trochę mniej soczysta. Zielona limonka jest także zwykle znacznie mniejsza niż cytryna. Zarówno owoc, jak i jego skórka oraz sok, zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych.

Dlaczego warto pić sok z limonki?

Poza wspomnianą wcześniej witaminą C, limonka zawiera także wiele innych ważnych składników odżywczych, takich jak: witamina A, witamina E, witamina K, wapń, kwas foliowy, magnez, potas, cholina, fosfor i betaina.

Zobacz także:

Jakie korzyści niesie dla naszego zdrowia picie soku z tego owocu?

  • Ułatwia gojenie wrzodów i ran. Limonki zawierają flawonoidy, które hamują rozwój drobnoustrojów i wraz z potasem ułatwiają gojenie wrzodów i ran.
  • Wspiera zdrowie oczu. Właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne limonek, niosą wiele korzyści dla oczu. Właściwości przeciwutleniające witaminy C chronią nasz wzrok przed starzeniem się i zwyrodnieniem plamki żółtej, a flawonoidy zapobiegają infekcjom.
  • Łagodzi ból i stany zapalne. Limonka ma również właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc złagodzić ból i stany zapalne.
  • Pomaga obniżyć gorączkę. Sok z limonki posiada naturalne właściwości obniżające gorączkę.
  • Oczyszcza organizm z toksyn. Limonki mają dużo potasu, który pomaga eliminować toksyczne substancje i osady gromadzące się w nerkach i pęcherzu moczowym.
  • Jest dobry dla cukrzyków. Z uwagi na wysoki poziom błonnika rozpuszczalnego, limonka pomaga regulować wchłanianie cukru przez organizm do krwiobiegu. To z kolei zapobiega skokom cukru we krwi, co jest niebezpieczne w przypadku pacjentów z cukrzycą.
  • Pomaga obniżyć cholesterol. Limonki zawierają flawonoid zwany hesperydyną, który, jak wykazano, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów w organizmie.
  • Wspomaga odchudzanie. Limonka korzystnie wpływa na utratę wagi, ponieważ jest niskokaloryczna i zawiera kwas cytrynowy, który jest doskonałym spalaczem tłuszczu.
  • Ułatwia trawienie. Kwasy w limonce ułatwiają trawienie poprzez rozbijanie makrocząsteczek pokarmu. 
  • Opóźnia efekty starzenia. Limonka zawiera również witaminę C, która wspomaga syntezę kolagenu i minimalizuje oznaki starzenia.

Źródło: stylecraze.com