piernikowy sernik
Gotujmy.pl
Newsy

Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach

Nie macie pomysłu na świąteczne ciasto? Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy to propozycja, której nie może zabraknąć w waszym świątecznym repertuarze.
Anna Borkowska
grudzień 15, 2020

Wielu Polaków nawet nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Ten z naszego przepisu nie ma sobie równych - jest iście królewski i na pewno zrobi furorę przy świątecznym stole. 

Piernikowy sernik królewski to ciasto, które idealnie podkreśla klimat nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Sernik pięknie pachnie piernikiem i skrywa w sobie nutkę pomarańczy. Z każdym kęsem wprost rozpływa się w ustach.

Jak go przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g świeżego masła
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika

Składniki na masę serową:

  • 1 kg dwukrotnie zmielonego sera
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 80-100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 8-10 kropli aromatu pomarańczowego
  • Odrobina soli

Sposób przygotowania:

Mąkę dobrze przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne, ale nie twarde masło, jajka oraz jogurt naturalny. Następnie dobrze zagniatamy ciasto - możemy użyć robota kuchennego.

Ciasto dzielimy na 3 części, a następnie owijamy je folią spożywczą, po czym wkładamy na 30 minut do zamrażarki.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy. Na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wkładamy do lodówki.

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy dwukrotnie zmielony ser (to właśnie on nadaje naszemu sernikowi delikatności), dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Całość dobrze miksujemy do połączenia się składników. Do masy dodajemy skórkę kandyzowaną z pomarańczy i aromat pomarańczowy - ich aromat nadaje sernikowi świątecznego charakteru. Całość dokładnie mieszamy.

Do masy serowej wylewamy ubitą pianę z białek i starannie mieszamy. Całość wykładamy na starte ciasto. Na wierzch ścieramy pozostałą, trzecią część ciasta.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego sernik. Ciasto pieczemy około 40-45 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy do 70 minut.

Następnie należy wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić nasze ciasto do ostygnięcia. Kiedy sernik jest zimny, wstawiamy go na kilka godzin do lodówki.

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
Rafaello na herbatnikach
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy Oszalejesz na punkcie tego ciasta bez pieczenia - Rafello tak delikatne, że rozpływa się w ustach
Ciastko z kokosem kojarzy nam się głównie z kulką produkowaną przez Ferrero. Co powiecie na domowe Rafaello?
Aleksandra Jaworska
grudzień 14, 2020

Suszony i starty miąższ kokosa to popularny przysmak i dodatek do deserów. Wiórki kokosowe są bardzo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe! Wiórki kokosowe suszone na słońcu Wykorzystuje się je jako dodatek do lodów, ciast, ciasteczek, a także dań kuchni azjatyckiej. Wiórki produkuje się z miąższu kokosa. Początkowo kokos zostaje poddany suszeniu, a następnie ściera się go i rozdrabnia. Do wiórek kokosowych mają słabość nawet najmłodsi! Główne obszary produkcji wiórków na dużą skalę to Indonezja, Filipiny, Indie, Sri Lanka, a także Meksyk. Mówi się o nich, że są zdrowe i pożywne. Ile w tym prawdy? Dowiedzmy się. Właściwości wiórek kokosowych Częste spożywane suszonego kokosa wpływa na naszą odporność i zdrowy wygląd skóry. W wiórkach znajdziemy witamy C, E i te z grupy B, które uważa się ze najcenniejsze. Przyczyniają się do regulowania układu nerwowego. Kokos i jego miąższ to także doskonałe źródło potasu i magnezu. Wiórki są bogate także w minerały takie jak wapń, cynk, fosfor i sód. Jeśli stwierdzono u was niedobory tych pierwiastków, bez zastanowienia sięgnijcie po wiórki. Dzięki ich cennemu działaniu na organizm, wzmocnicie również kości i zęby. Wyraża więcej niż tysiąc słów Rafaello to jeden z ulubionych produktów Polaków, pochodzący z firmy Ferrero. Od lat trzyma wizualne standardy i nie zmienia się pod kątem smaku. To kulka obtoczona we wiórkach kokosowych, której wnętrze wypełnia chrupiący migdał.  Jeśli przepadacie za tego typu słodyczami, ale wolicie domowe sposoby na desery, podpowiadamy łatwy przepis, który nie wymaga pieczenia. Banalnie prosty wykonanie. A jak smakuje! Ciasto Rafaello bez pieczenia Składniki na krem...

Przeczytaj