piernikowy sernik
Gotujmy.pl
Newsy

Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach

Nie macie pomysłu na świąteczne ciasto? Piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczy to propozycja, której nie może zabraknąć w waszym świątecznym repertuarze.

Wielu Polaków nawet nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Ten z naszego przepisu nie ma sobie równych - jest iście królewski i na pewno zrobi furorę przy świątecznym stole. 

Piernikowy sernik królewski to ciasto, które idealnie podkreśla klimat nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Sernik pięknie pachnie piernikiem i skrywa w sobie nutkę pomarańczy. Z każdym kęsem wprost rozpływa się w ustach.

Jak go przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g świeżego masła
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika

Składniki na masę serową:

  • 1 kg dwukrotnie zmielonego sera
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 80-100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 8-10 kropli aromatu pomarańczowego
  • Odrobina soli

Sposób przygotowania:

Mąkę dobrze przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne, ale nie twarde masło, jajka oraz jogurt naturalny. Następnie dobrze zagniatamy ciasto - możemy użyć robota kuchennego.

Ciasto dzielimy na 3 części, a następnie owijamy je folią spożywczą, po czym wkładamy na 30 minut do zamrażarki.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy. Na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wkładamy do lodówki.

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy dwukrotnie zmielony ser (to właśnie on nadaje naszemu sernikowi delikatności), dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Całość dobrze miksujemy do połączenia się składników. Do masy dodajemy skórkę kandyzowaną z pomarańczy i aromat pomarańczowy - ich aromat nadaje sernikowi świątecznego charakteru. Całość dokładnie mieszamy.

Do masy serowej wylewamy ubitą pianę z białek i starannie mieszamy. Całość wykładamy na starte ciasto. Na wierzch ścieramy pozostałą, trzecią część ciasta.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego sernik. Ciasto pieczemy około 40-45 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy do 70 minut.

Następnie należy wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić nasze ciasto do ostygnięcia. Kiedy sernik jest zimny, wstawiamy go na kilka godzin do lodówki.

Źródło: Gotujmy.pl

sernik
Gotujmy.pl/Babeczka35
Przepisy
Ten sernik pochwali nawet twoja teściowa. Jest wyjątkowo lekki i aksamitny
Sekretem tego sernika jest dodatek w postaci pysznych pierniczków w czekoladzie. To właśnie one nadają mu wyjątkowy smak.

Najpopularniejsze ciasta, które są uwielbiane przez większość Polaków to zdecydowanie sernik oraz szarlotka. Każdy ma inne upodobania – bez spodu, na kruchym spodzie, z rodzynkami, owocami, pieczony, na zimno, z owocami... Możliwości jest naprawdę wiele.   Jesienią warto urozmaicić tradycyjny sernik na przykład... pierniczkami! Dzięki puszystej piance na wierzchu ciasto zyska na lekkości. Zachwyci twoich domowników, gości, a nawet teściową. Z pewnością poprosi o przepis.  Przepis na Jesienny sernik z pierniczkami i pianką Składniki na masę serową  1kg sera (najlepiej w wiaderku)  5 jajek w rozmiarze L lub XL  1 szklanka cukru  1 cukier waniliowy  2 budynie waniliowe  150g masła  olejek pomarańczowy według uznania  Składniki na piankę  200ml śmietanki kremówki 30%  cukier puder  2 kopiaste łyżki mleka w proszku  1 płaska łyżka żelatyny  3 łyżki gorącej wody  Dodatkowo:  400g nadziewanych pierniczków w czekoladzie  50g mlecznej czekolady  Ucieramy przez 3-5 minut masło z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, aż zrobi się jasnożółta. W kolejnym kroku dosypujemy budynie w proszku (najlepiej wybrać takie bez dodatku cukru), ser z wiaderka (zwykły twaróg trzeba zmielić trzykrotnie) i olejek pomarańczowy według uznania. Całość dokładnie miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Należy je bardzo delikatnie wmieszać trzepaczką - to sekret lekkości sernika.  Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i przygotowujemy...

Sernik świąteczny
Gotujmy.pl/lenian
Newsy
Sernik czy makowiec? Upieczcie nieziemski seromak, który łączy w sobie smaki obydwu ciast
Jeśli nie możesz podjąć decyzji, czy makowiec czy sernik, najlepiej połączyć obydwa smaki!

Albo ser albo mak? Jeśli należycie do łakomczuchów, którzy uwielbiają słodkości, może wam być trudno podjąć decyzję o wyborze ciasta na popołudniową przerwę. Idealnym kompromisem jest łączenie różnych składników tak, by nie trzeba było rezygnować z tych ulubionych. Dobrym połączeniem jest mak i ser, które w deserze idealnie się przenikają. To także połączenie nad wyraz świąteczne, mające swoje znaczeniowe uzasadnienie. Przykładowo, oprócz leczniczych i jadalnych właściwości maku jego kwiat symbolizuje kilka bardzo głębokich emocji. Mak jest jednym z najczęściej używanych symbolicznych kwiatów na całym świecie. Czerwony mak jest tradycyjnym kwiatem pamięci dla Europy i Ameryki Północnej, ze względu na jego związki z I i II wojną światową.  Chińscy i japońscy eksperci od kwiatów polecają mak również dla par.  Serowe podłoże Biały ser jest nie tylko smaczny, ma też wiele wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że w polskiej kuchni od lat jest cenionym produktem wykorzystywanym na rozmaite sposoby. Szczególnie dobrze sprawdza się w licznych wypiekach cukierniczych. Chcecie spróbować? Składniki na świąteczny seromak: Masa serowa: 1 kg białego sera 240 g cukru 8 jaj 200 ml śmietany 36% 100 g masła cukier waniliowy  Masa makowa: 0,5 kg maku 100 g orzechów nerkowca i migdałów 50 - 100 ml amaretto 250 g cukru 2 jajka 300 ml mleka  Ciasto: 500 g mąki 220 g masła 3 jaja 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli cukier waniliowy Sposób...

piernikowy sernik krolewski
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Podczas świątecznej uczty nie może zabraknąć pysznych ciast – jednym z tradycyjnych wypieków jest oczywiście uwielbiany przez Polaków sernik. W tym wyjątkowym okresie polecamy dodać do niego odrobinę przyprawy piernikowej, która nada pięknego aromatu i smaku.

Sernik królewski to klasyczny polski sernik, w którym puszysta masa serowa ukryta jest pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta o kakaowym smaku. Jeśli jesteście fanami tego typu wieków koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Jest tak pyszny, że na pewno zapiszecie go w notesie i będziecie często do niego wracać. Przepis na piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczową Składniki na ciasto 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru Kostka masła 2 łyżki gęstego jogurtu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową 1 kg sera (najlepiej z wiaderka) Niepełna szklanka cukru 4 jajka 1 duży budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Kilka kropli aromatu pomarańczowego szczypta soli Dodatkowo Śnieżynki do dekoracji Przygotowanie Mąkę przesiejcie do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie jajka, cukier, ciemne kakao, przyprawę korzenną do piernika, gęsty jogurt oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto zagniećcie albo użyjcie miksera lub robota kuchennego z hakiem. Ciasto podzielcie na 3 części – każdą owińcie folią spożywczą lub aluminiową i schłodźcie w lodówce (60 minut) lub zamrażarce (30 minut). Wyciągnijcie 2 schłodzone porcje ciasta. Dużą, okrągłą tortownicę wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzyjcie jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach. Drugą częścią ciasta wyłóżcie dokładnie boki, do około ¾ wysokości formy. Ciasto włóżcie do lodówki. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Oddzielcie białka od...

pleśniak ciasto
Gotujmy.pl
Newsy
Najprostszy przepis na pysznego pleśniaka. Jego wnętrze oczaruje cię swoim smakiem
Lubicie pleśniaka, ale nie wiecie, jak się za niego zabrać? Zdradzimy wam najprostszy przepis na to przepyszne ciasto!

Pleśniak (nazywany też skubańcem) to przepyszne kruche ciasto, które skrywa w sobie warstwę dżemu z czarnej porzeczki , puszystą bezę i kruszonkę. Jego wykonanie może się wydawać trudne, ale to tylko pozory.  Chcesz zrobić samodzielnie pleśniaka? Nic prostszego! Wystarczy, że będziesz się trzymać poniższej instrukcji. Zaskocz nim swoich gości podczas kolejnej wizyty w twoim domu! Żeby przygotować to ciasto będziesz potrzebowała: blachę papier do pieczenia folię aluminiową 2 miski mikser tarkę Składniki: 3/4 szklanki brązowego/białego cukru 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 3 jajka kostka masła 2 łyżki kakao 1-2 łyżki kwaśnej śmietany słoiczek konfitury z czarnej porzeczki 2 soczyste jabłka Składniki na bezę: 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku 3/4 szklanki drobnego, białego cukru białka z 4 jajek szczypta soli Sposób wykonania Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W misce dokładnie ucieramy masło z cukrem. Następnie wbijamy jajka oraz dodajemy mąkę, po czym starannie zagniatamy wszystkie składniki. Po wyrobieniu ciasta robimy z niego trzy części. Proporcje: 2/4 ciasta oraz dwa razy po 1/4 ciasta. Co dalej? Bierzemy większą część i wykładamy nią spód blachy tak, aby powstała cienka warstwa. Pozostałą 1/4 część ciasta zagniatamy z kakaem i śmietaną, a dwie mniejsze zawijamy oddzielnie w folię aluminiową i wkładamy na około pół godziny do zamrażalnika. Ciasto, które znajduje się w blaszce smarujemy konfiturami i na wierzch kładziemy starte jabłka. Wyjmujemy dwie mniejsze kulki ciasta z zamrażalnika. Kulę z dodatkiem kakao ścieramy na tarce na jabłka. Jak przygotować bezę? Przygotowanie bezy...