Wielu Polaków nawet nie wyobraża sobie świąt bez sernika. Ten z naszego przepisu nie ma sobie równych - jest iście królewski i na pewno zrobi furorę przy świątecznym stole. 

Piernikowy sernik królewski to ciasto, które idealnie podkreśla klimat nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Sernik pięknie pachnie piernikiem i skrywa w sobie nutkę pomarańczy. Z każdym kęsem wprost rozpływa się w ustach.

Jak go przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku.

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g świeżego masła
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika

Składniki na masę serową:

  • 1 kg dwukrotnie zmielonego sera
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 80-100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 8-10 kropli aromatu pomarańczowego
  • Odrobina soli

Sposób przygotowania:

Mąkę dobrze przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao, przyprawę korzenną, posiekane zimne, ale nie twarde masło, jajka oraz jogurt naturalny. Następnie dobrze zagniatamy ciasto - możemy użyć robota kuchennego.

Zobacz także:

Ciasto dzielimy na 3 części, a następnie owijamy je folią spożywczą, po czym wkładamy na 30 minut do zamrażarki.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, jedną częścią ciasta wykładamy boki do około 3/4 wysokości obręczy. Na dno ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta. Tortownicę wkładamy do lodówki.

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski przekładamy dwukrotnie zmielony ser (to właśnie on nadaje naszemu sernikowi delikatności), dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek budyniowy. Całość dobrze miksujemy do połączenia się składników. Do masy dodajemy skórkę kandyzowaną z pomarańczy i aromat pomarańczowy - ich aromat nadaje sernikowi świątecznego charakteru. Całość dokładnie mieszamy.

Do masy serowej wylewamy ubitą pianę z białek i starannie mieszamy. Całość wykładamy na starte ciasto. Na wierzch ścieramy pozostałą, trzecią część ciasta.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego sernik. Ciasto pieczemy około 40-45 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy do 70 minut.

Następnie należy wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić nasze ciasto do ostygnięcia. Kiedy sernik jest zimny, wstawiamy go na kilka godzin do lodówki.

Źródło: Gotujmy.pl