Muffinki piernikowe z orzechami
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy

Piernikowe muffinki robią się chwilę, a smakują jak długo pieczony piernik. Palce lizać

Tradycję piernikową należy nieco uwspółcześniać. Tym bardziej, że deser w postaci muffinów jest w Polsce coraz bardziej popularny.

Święta to nie tylko śledzie pod pierzynką i pierogi z farszem z kapusty i grzybów. Po kolacji wigilijnej przychodzi czas na słodkości. Jeśli opatrzyły wam się tradycyjne desery świąteczne, spróbujcie piernikowych mufffinów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Muffiny

Zdrobniale mówi się na nie muffinka i muffinek. Coraz częściej można je spotkać w kawiarniach, ale i na stacjach benzynowych. To doskonały smakołyk do kawy. Są szczególnie popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii, a nawet Australii.

Muffiny to ciastka w kształcie wysokiej babeczki, urozmaicone różnymi dodatkami. Mogą być słodkie, z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami czy orzechami. Równie dobrze smakują podane w wytrawny sposób, w towarzystwie mięsa i pieczonych warzyw. 

Piernik to tradycyjne ciasto

Z kolei piernik to ciemnobrązowe ciasto, mocno przyprawione przyprawami korzennymi, przede wszystkim cynamonem i imbirem, a czasem też goździkami, kolendrą oraz gałką muszkatołową. W nowoczesnych przepisach znajdziemy takie dodatki jak czarny pieprz, ziele angielskie i lawendę.

Pierniki mogą także występować w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą i ozdabianych bakaliami. To znany i popularny świąteczny przysmak. Mogą leżakować nawet kilka tygodni. Idealnie nadają się również do ozdabiania choinki. Taki widok zachwyci najmłodszych.

Zamiast piernika możemy upiec muffiny

Domowe pierniki trzeba robić nawet miesiąc wcześniej. Jeśli nie macie tyle czasu, ale i ochoty na ten sam smak co roku, proponujemy małą, świąteczną zmianę. Zróbcie muffiny piernikowe, które będą prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Są proste w przygotowaniu i puszyste, że palce lizać!

Składniki

  • 12,5 dag masła lub margaryny

  • 2 jajka

  • 4 łyżki cukru

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka przyprawy do piernika

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

  • cukier puder do posypania muffinek

Sposób przygotowania

  1. Masło lub margarynę ucieracie z cukrem, miodem i przyprawą do piernika na puszystą masę.

  2. Wbijacie po jednym jajku i dokładnie mieszacie.

  3. Dodajecie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Cały czas ucieracie masę.

  4. Wsypujecie orzechy i mieszacie powstałe ciasto.

  5. Ciasto przekładacie do formy do pieczenia muffinek. Możecie użyć papierowych papilotek.

  6. Pieczecie je około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone należy ostudzić. Gotowe muffinki dekorujecie na koniec cukrem pudrem i voilà!

Źródło: Gotujmy.pl

Piernik na szybko dzień przed Wigilią
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Zrobisz go dosłownie dzień przed Wigilią. Przepis na smaczny, miękki i aromatyczny piernik
Zrobisz go dosłownie dzień przed Wigilią. Przepis na smaczny, miękki i aromatyczny piernik

Pierniki dawniej były symbolem luksusu, na który stać było tylko nielicznych. Nic dziwnego, we wnętrzu piernika kryje się przecież mnóstwo drogiego miodu oraz przypraw, które kiedyś były bardzo cenne. Pierniki najczęściej kojarzą się z długo dojrzewającymi wypiekami, które trzeba zacząć przygotowywać na kilka tygodni przed świętami. Takie ciasto powinno leżakować minimum 2 tygodnie, a najlepiej od 4 do 6 tygodni! Czyli dobrze byłoby zacząć świąteczne przygotowania już w listopadzie. Jednak zazwyczaj o tym zapominamy i tuż przed Wigilią szukamy przepisu na piernik, który po upieczeniu będzie gotowy do zjedzenia. Oczywiście, takie pierniki również można zrobić, mają nieco inną konsystencję, ale są równie pyszne co te tradycyjne. Piernik z poniższego przepisu wychodzi miękki i wilgotny, a zapach przypraw jeszcze długo unosi się w powietrzu. Świąteczny piernik z polewą czekoladową Składniki na ciasto 4 szklanki mąki pszennej, najlepszy będzie typ 450 250 g margaryny 5 jajek 150 ml miodu 220 g szklanka cukru 200 g powideł, najlepiej śliwkowych 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 300 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao gałka muszkatowa 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru Pół łyżeczki mielonych goździków Składniki na polewę 2 gorzkie czekolady 3 łyżki mleka Posypka Przygotowanie W garnku rozpuść margarynę, dodaj miód i cukier – mieszaj aż składniki się połączą. Wystudź. Do masy dodaj jajka i zmiksuj. Przesiej mąkę, kakao, przyprawy i  proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Na koniec do ciasta należy wlać mleko z dodatkiem sody oczyszczonej, powidła oraz bakalie: orzechy i rodzynki....

Ten piernik Magda Gessler robi z przepisu swojej mamy. Jest klasyczny i prosty
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Piernik Magdy Gessler z przepisu jej mamy. Tak prosty, że zrobicie go z zamkniętymi oczami
Przedstawiamy piernik Magdy Gessler, który zrobicie bardzo szybko. Nie wymaga dojrzewania, jest łatwy do przygotowania. Zrobi go nawet nowicjusz.

Piernik to jedno z ważniejszych świątecznych wypieków. Tradycyjny wypiekany był z mąki z dodatkiem miodu i korzennych przypraw. Z tego powodu kiedyś nazywano go „miodownikiem”. Pierwsze polskie wzmianki o pierniku pochodzą z Torunia, z około 1360 roku. Na ziemiach polskich pieczony jest już tak długo, że zapewne każda rodzina ma swoją recepturę na to ciasto, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Magda Gessler przepis na piernik dostała od swojej mamy. Rodzinne przepisy przekazywane z matki na córkę Nie ma drugiej takiej okazji jak święta, gdy przyrządzamy tradycyjne potrawy serwowane w naszych rodzinach od pokoleń. To najlepszy czas na przejmowanie rodzinnych receptur na takie dania jak wigilijny barszcz, bigos czy właśnie piernik. Jeśli nie macie jeszcze babcinych przepisów, nie zwlekajcie i zapytajcie o nie starsze pokolenie. Jeśli natomiast macie już w starym zeszycie spisane tajemnice rodzinnych wypieków, koniecznie podzielcie się nimi z młodszym pokoleniem. Choć nowoczesna kuchnia różni się od tej dawnej i mało kto chce dziś żyć jak kiedyś, to jednak warto zostawić sobie na pamiątkę recepturę na smakołyk, który podczas rodzinnych uroczystości jadali nasi przodkowie. I ten raz w roku, podczas świąt,  poczuć się jak dawniej oni. Magda Gessler pewnie chowa w szufladzie więcej przepisów mamy Olgi. Dziś poznajemy przepis na piernik, z własną przyprawą piernikową. Przepis na piernik Magdy Gessler Składniki na zaprawę do piernika: 9 g przyprawy do piernika 8 g mielonych goździków 8 g cynamonu mielonego  8 g imbiru mielonego 8 g kardamonu mielonego  Sól, pieprz do smaku 200 g miodu 100 ml wody  20 g masła  20 g kakao 100 g cukru  Składniki na ciasto: 300 ml...

piernik z ajerkoniakiem
Gotujmy.pl/Ewa27
Newsy
Ten piernik jest naprawdę wyjątkowy. Goście oszaleją na punkcie jego smaku i będą prosić o dokładkę
A to wszystko za sprawą jednego nietypowego składnika, który sprawi, że piernik będzie wyjątkowo wilgotny i aromatyczny.

Przepisów na pierniki znajdziecie w sieci bez liku. Długo dojrzewające, te, które można przygotować jeden dzień przed świętami, z miodem, polewą czekoladową, z powidłami, przekładane kremami… Opcji jest naprawdę wiele. W poniższym cieście znajdziecie jeden nietypowy składnik, który najczęściej kojarzy się z Wielkanocą. Mowa o ajerkoniaku, który dodany do masy piernikowej sprawi, że ciasto po upieczeniu będzie bardzo wilgotne. Jest przepyszny bez żadnych dodatków, ale warstwa czekoladowej polewy nadaje mu dodatkowego wykończenia i smaku. Całość możecie posypać skórką pomarańczową albo posiekanymi bakaliami: orzechami, żurawiną albo rodzynkami. Doskonale sprawdzi się również cienka warstwa cukru pudru przesiana przez małe sitko. Piernik najlepiej smakuje, gdy upieczecie go dzień przed podaniem. Z krojenie poczekajcie do momentu, aż całkowicie wystygnie. Jest tak delikatny i wilgotny, że krojony jeszcze ciepły mógłby się rozpaść. Przepis na wilgotny piernik z ajerkoniakiem Składniki 350 g mąki pszennej 5 jajek 150 g miodu 100 g miękkiego masła 100 ml ajerkoniaku 1 tabliczka czekolady  100 g cukru 60 g przyprawy do piernika 10 g proszku do pieczenia 10 g kakao 1 tabliczka czekolady  15 g skórki pomarańczowej lub bakalii Przygotowanie W garnku z grubym dnem rozpuśćcie masło z miodem. Uważajcie, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Wystudźcie. W dużej misce ubijajcie mikserem na wysokich obrotach  jajka razem z cukrem, aż powstanie puszysta masa o kremowym kolorze. Wmiksujcie do jajek masę miodowo-maślaną, a następnie ajerkoniak. Do ciasta dodajcie suche składniki, najlepiej przesiane przez sitko. Podłużną formę, tzw. keksówkę, wyłóżcie papierem do pieczenia. Przelejcie ciasto do...

Piernik
gotujmy.pl/luna
Newsy
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 
Napełni dom cudownym zapachem. Wyśmienity piernik z bakaliami na święta Bożego Narodzenia 

Nie ma wspanialszego ciasta na święta. Pachnący miodem i przyprawami korzennymi piernik. Z bakaliami i suszonymi śliwkami. Pysznie miękki i aromatyczny, z polewą czekoladową. Przy jego pieczeniu zapach rozchodzi się po całym domu, kusząc wszystkich domowników. Dzięki niemu czuć magię świat.  Staropolski piernik  Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", czyli pieprzny. W Polsce pojawił się już w połowie XVIII wieku i był symbolem majętności. Dziś piernik i pierniczki o pięknych wzorach kojarzą się właśnie ze świętami Bożego Narodzenia.  Wystarczy trochę czasu i serca By upiec wyśmienity piernik na święta nie potrzeba wielkich umiejętności. Wystarczy trochę czasu i serca. Przygotowanie jest łatwe i szybkie. Ogromnym plusem piernika jest to, że długo utrzymuje świeżość i z każdym kolejnym dniem jego smak jest coraz lepszy. Dlatego warto zrobić go 5 dni przed świętami. Niebezpieczne może być jedynie to, że może zostać zjedzony.    Do zrobienia piernika z bakaliami będziesz potrzebować:  Składniki na ciasto: 35 dag mąki pszennej 3 jajka 12 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao  1 łyżka przyprawy do piernika  15 dag cukru brązowego 20 dag miodu  3 dag suszonych śliwek 2 dag rodzynek 5 dag orzechów włoskich Składniki na polewę czekoladową: 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżeczka oleju 4 dag masła Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem i olejem roztopić w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszać.  Przygotowanie piernika: Oddzielamy żółtka od białek. Orzechy kruszymy na mniejsze kawałki a śliwki kroimy w małe paski. Przesianą mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, kakao i...