Muffinki piernikowe z orzechami
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy

Piernikowe muffinki robią się chwilę, a smakują jak długo pieczony piernik. Palce lizać

Tradycję piernikową należy nieco uwspółcześniać. Tym bardziej, że deser w postaci muffinów jest w Polsce coraz bardziej popularny.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Święta to nie tylko śledzie pod pierzynką i pierogi z farszem z kapusty i grzybów. Po kolacji wigilijnej przychodzi czas na słodkości. Jeśli opatrzyły wam się tradycyjne desery świąteczne, spróbujcie piernikowych mufffinów.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Muffiny

Zdrobniale mówi się na nie muffinka i muffinek. Coraz częściej można je spotkać w kawiarniach, ale i na stacjach benzynowych. To doskonały smakołyk do kawy. Są szczególnie popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii, a nawet Australii.

Muffiny to ciastka w kształcie wysokiej babeczki, urozmaicone różnymi dodatkami. Mogą być słodkie, z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami czy orzechami. Równie dobrze smakują podane w wytrawny sposób, w towarzystwie mięsa i pieczonych warzyw. 

Piernik to tradycyjne ciasto

Z kolei piernik to ciemnobrązowe ciasto, mocno przyprawione przyprawami korzennymi, przede wszystkim cynamonem i imbirem, a czasem też goździkami, kolendrą oraz gałką muszkatołową. W nowoczesnych przepisach znajdziemy takie dodatki jak czarny pieprz, ziele angielskie i lawendę.

Pierniki mogą także występować w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą i ozdabianych bakaliami. To znany i popularny świąteczny przysmak. Mogą leżakować nawet kilka tygodni. Idealnie nadają się również do ozdabiania choinki. Taki widok zachwyci najmłodszych.

Zamiast piernika możemy upiec muffiny

Domowe pierniki trzeba robić nawet miesiąc wcześniej. Jeśli nie macie tyle czasu, ale i ochoty na ten sam smak co roku, proponujemy małą, świąteczną zmianę. Zróbcie muffiny piernikowe, które będą prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Są proste w przygotowaniu i puszyste, że palce lizać!

Składniki

  • 12,5 dag masła lub margaryny

  • 2 jajka

  • 4 łyżki cukru

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka przyprawy do piernika

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

  • cukier puder do posypania muffinek

Sposób przygotowania

  1. Masło lub margarynę ucieracie z cukrem, miodem i przyprawą do piernika na puszystą masę.

  2. Wbijacie po jednym jajku i dokładnie mieszacie.

  3. Dodajecie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Cały czas ucieracie masę.

  4. Wsypujecie orzechy i mieszacie powstałe ciasto.

  5. Ciasto przekładacie do formy do pieczenia muffinek. Możecie użyć papierowych papilotek.

  6. Pieczecie je około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone należy ostudzić. Gotowe muffinki dekorujecie na koniec cukrem pudrem i voilà!

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
piernik z masą truskawkową
Gotujmy.pl
Newsy Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Piernik przekładany masą truskawkową to propozycja, która zadowoli gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotujesz go na święta? Bo my na pewno!
Anna Borkowska
grudzień 15, 2020

Jeżeli planujesz upiec na święta piernik i chcesz, żeby był on nie tylko pyszny, ale też niebanalny, przetestuj nasz przepis na piernik przekładamy masą truskawkową. Taki eksperyment może ci się bardzo opłacić. Sernik z truskawkową masą jest prosty w wykonaniu i smakuje wprost przepysznie. Ciasto będzie stanowiło idealny deser po sytym bożonarodzeniowym obiedzie. Tak zrobiony piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. Możecie mieć pewność, będą wyjadać go palcami. Jak go przygotować? Podpowiadamy. Potrzebne składniki: słoiczek powideł śliwkowych 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 3 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika Składniki na masę: 30 dag masła 3/4 szklanki cukru pudru 35 dag truskawek - mogą być mrożone 2 żółtka Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy dżem, olej, cukier i wszystko ze sobą miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników. Do masy dodajemy na przemian suche produkty oraz mleko. Pamiętajmy, żeby cały czas miksować - aż do wyczerpania składników. Wykładamy ciasto do formy papierem do pieczenia. Piernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Jak przygotować masę truskawkową? Truskawki rozmrażamy i dobrze miksujemy. Żółtka jaj łączymy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy pokrojone masło, cały czas miksując. Gdy masło z cukrem i żółtkami będzie zmiksowane na puch, dodajemy po łyżce zmiksowanych truskawek. Masę miksujemy przez kilka minut. Przekrajamy ostudzony piernik i smarujemy go masą truskawkową. Źródło: Gotujmy.pl

Przeczytaj