Święta to nie tylko śledzie pod pierzynką i pierogi z farszem z kapusty i grzybów. Po kolacji wigilijnej przychodzi czas na słodkości. Jeśli opatrzyły wam się tradycyjne desery świąteczne, spróbujcie piernikowych mufffinów.

Muffiny

Zdrobniale mówi się na nie muffinka i muffinek. Coraz częściej można je spotkać w kawiarniach, ale i na stacjach benzynowych. To doskonały smakołyk do kawy. Są szczególnie popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii, a nawet Australii.

Muffiny to ciastka w kształcie wysokiej babeczki, urozmaicone różnymi dodatkami. Mogą być słodkie, z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami czy orzechami. Równie dobrze smakują podane w wytrawny sposób, w towarzystwie mięsa i pieczonych warzyw. 

Piernik to tradycyjne ciasto

Z kolei piernik to ciemnobrązowe ciasto, mocno przyprawione przyprawami korzennymi, przede wszystkim cynamonem i imbirem, a czasem też goździkami, kolendrą oraz gałką muszkatołową. W nowoczesnych przepisach znajdziemy takie dodatki jak czarny pieprz, ziele angielskie i lawendę.

Zobacz także:

Pierniki mogą także występować w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą i ozdabianych bakaliami. To znany i popularny świąteczny przysmak. Mogą leżakować nawet kilka tygodni. Idealnie nadają się również do ozdabiania choinki. Taki widok zachwyci najmłodszych.

Zamiast piernika możemy upiec muffiny

Domowe pierniki trzeba robić nawet miesiąc wcześniej. Jeśli nie macie tyle czasu, ale i ochoty na ten sam smak co roku, proponujemy małą, świąteczną zmianę. Zróbcie muffiny piernikowe, które będą prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Są proste w przygotowaniu i puszyste, że palce lizać!

Składniki

  • 12,5 dag masła lub margaryny

  • 2 jajka

  • 4 łyżki cukru

  • 2 łyżki miodu

  • 1 łyżka przyprawy do piernika

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

  • cukier puder do posypania muffinek

Sposób przygotowania

  1. Masło lub margarynę ucieracie z cukrem, miodem i przyprawą do piernika na puszystą masę.

  2. Wbijacie po jednym jajku i dokładnie mieszacie.

  3. Dodajecie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Cały czas ucieracie masę.

  4. Wsypujecie orzechy i mieszacie powstałe ciasto.

  5. Ciasto przekładacie do formy do pieczenia muffinek. Możecie użyć papierowych papilotek.

  6. Pieczecie je około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone należy ostudzić. Gotowe muffinki dekorujecie na koniec cukrem pudrem i voilà!

Źródło: Gotujmy.pl