Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
AdobeStock
Newsy

Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku

Wiecie, co trzeba dodać do jajecznicy, żeby wyszła wyjątkowo aksamitna? Poznajcie ten prosty sposób!

Lekarze i dietetycy cały czas przypominają – śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia! Równie ważne jest to, co zjada się na śniadanie, żeby mieć siłę i energię na cały dzień. Jednym z najlepszych pomysłów na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest danie składające się głównie z białek i tłuszczów, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Syci na długo i daje solidny zastrzyk energii na kilka godzin (w przeciwieństwie do słodkich owsianek, które przez dużą zawartość cukru szybko powodują znużenie).

A jakie idealne na śniadanie danie bogate w tłuszcz i białko przychodzi wam do głowy? Oczywiście jajecznica!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić smaczną jajecznicę?

Myśleliście, że o jajecznicy wiecie już wszystko? Sprawdźcie, czy znaliście już wszystkie poniższe sposoby na jajecznicą idealną.

Jajka

Oczywiście najważniejsza jest podstawa jajecznicy, czyli jajka. Wybierajcie jajka ekologiczne i z wolnego wybiegu, ponieważ właśnie z nich jajecznica wyjdzie najsmaczniejsza. Upewnijcie się też, czy aby na pewno są świeże, zanim wbijecie ja na patelnię. Najlepiej najpierw rozbić jajka do miseczki i powąchać – jeśli nie będą miały żadnego szczególnego zapachu, to są dobre. Jeśli jednak ich zapach wzbudza wątpliwości, jest wyczuwalny i nieprzyjemny, to jajka są zepsute.

Zobacz także
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?

Nigdy tego nie wyrzucajcie. Mało kto wie, że to genialny gadżet kuchenny

Nigdy tego nie wyrzucajcie. Mało kto wie, że to genialny gadżet kuchenny

Sposób smażenia

Niecierpliwi potrafią zrobić jajecznicę w kilkanaście sekund. Ale nie wychodzi ona zbyt smaczna! Sekretem dobrej jajecznicy jest czas – powinno się ją smażyć długo, na małym ogniu i co jakiś czas mieszając.

Tłuszcz

Najlepiej do smażenia jajek nadaje się masło klarowane lub klasyczne masło w kostce. Nie polecamy miksów tłuszczowych ani margaryny.

Śmietanka

Składnikiem, o którym wiele osób nie ma pojęcia, a świetnie podkręca smak jajecznicy, jest śmietanka! Dzięki niej jajecznica będzie smaczniejsza i o wiele bardziej aksamitna.

Przepis na jajecznicę ze śmietanką

Do przygotowania jajecznicy będziecie potrzebowali:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 8 łyżek śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do miseczki, dodajcie śmietanę i szczyptę soli. Delikatnie ubijcie.
  2. Rozgrzejcie na patelni łyżkę masła. Wlejcie jajka i poczekajcie 20 sekund – nie mieszajcie!
  3. Po tym czasie zamieszajcie delikatnie, odklejając jajka od dna patelni. Zaczekajcie kilka sekund i znów wymieszajcie.
  4. Róbcie tak cały czas, aż jajka się zetną, ale będą ciągle wilgotne.

Wyłączcie ogień pod patelnią i poczekajcie minutę. I gotowe!

Czytaj także:

 

jajecznica wychodzi sucha
mycha / gotujmy.pl
Newsy
Już nigdy więcej jajecznica nie wyjdzie sucha jak wiór. Wystarczy, że dodacie do niej 1 łyżeczkę…
Jajecznica - teoretycznie jedno z najprostszych dań. Jeżeli zawsze wychodzi wam sucha, wypróbujcie ten prosty trik!

Jajecznica na masełku z ulubionymi dodatkami to idealny przepis na śniadanie! Jajka są bardzo zdrowe i do tego sycące, dlatego dobrze się sprawdzają na pierwszy posiłek w ciągu dnia. To również doskonałe śniadanie dla najmłodszych. Delikatna, puszysta jajecznica na maśle jest bardzo łagodna dla żołądka. Teoretycznie przepis na jajecznicę jest banalny, ale tak naprawdę ilu ludzi, tyle sposobów przyrządzenia tego dania. Każdy ma swoje własne metody, które mu się sprawdzają. Sucha jajecznica? Staracie się, a mimo to wasza jajecznica wychodzi sucha i niesmaczna? Nie ma chyba nic gorszego, niż wiórki z jajka! Prawdopodobnie winnym jest pośpiech! Bardzo dobra jajecznica wymaga cierpliwości. Wiele osób twierdzi, że to danie ekspresowe i robi się je w dwie minuty, ale to nieprawda – by jajecznica wyszła naprawdę smaczna, trzeba poświęcić jej o wiele więcej czasu. Najpierw należy porządnie roztrzepać jajka w misce tak, by masa nabrała puszystości. Następnie wylewa się jajka na patelnię i smaży na, uwaga – małym ogniu od czasu do czasu mieszając! To pośpiech winny jest często temu, że wasza jajecznica wychodzi sucha. Jajka trzeba smażyć na naprawdę małym ogniu i mieszać, nawet przez 15-20 minut! Przepis na puszystą jajecznicę z boczkiem Jeżeli jednak nie macie czasu na to, by tak długo pilnować patelni z jajkami, możecie wykorzystać inny sposób, dzięki któremu jajecznica wyjdzie puszysta i soczysta. Trzeba dodać do niej… majonez! Nawet jeśli dbacie o linię, nie musicie się niczego obawiać – dodaje się go naprawdę odrobinę i nie zwiększy on szczególnie kaloryczności jajecznicy. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżeczka majonezu 2 plasterki boczku wędzonego Szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie:...

Jajecznica
gotujmy.pl/Elwira5
Newsy
Nie macie szczypiorku do jajecznicy? Z tym składnikiem wyjdzie o niebo lepsza
Kto z was je na śniadanie jajecznicę ten wie, że jest to jeden z lepszych rarytasów na śniadanie. Tylko ona swoim smakiem potrafi postawić na nogi nawet największego śpiocha.

Kremowa jajecznica to jeden z najpopularniejszych posiłków na śniadanie. Jest bardzo zdrowa. Można zajadać się nią do woli. Jajka bowiem zawierają m.in. bardzo dużo białka, wapnia, żelaza oraz wiele cennych witamin. Sposobów na jej przygotowanie jest nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszego kulinarnego gustu o poranku. Jedni uwielbiają jeść ją z szynką, drudzy z boczkiem a jeszcze inni z cebulą czy pomidorami. Pyszna jajecznica  Trzeba szczerze przyznać, że każda kombinacja smakuje doskonale, zwłaszcza na pysznym maśle. Gdy najecie się nią na śniadanie, na pewno nie będziecie głodni przez długi czas.   Aby zrobić doskonałą jajecznicę, nie trzeba być sławnym szefem kuchni. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad i nie ma mowy o żadnej wpadce. Jajecznica na maśle czy z masłem? Podobno najlepiej smakuje jajecznica, którą smażymy na zimnej patelni, na niedużym ogniu. Zamiast rozpuścić masło, zdecydowanie lepiej dodać je do rozbitych jajek. Gdy zobaczycie, że jajka zaczynają się ścinać, zdejmijcie patelnię z ognia i energicznie mieszajcie, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Tak zrobiona jajecznica będzie smakować każdemu. Bardzo popularnym dodatkiem do jajecznicy jest szczypiorek, ale co zrobić, gdy nie mamy go akurat pod ręką? Proponujemy zastąpić go suszonymi pomidorami. Wyjdzie o niebo lepsza!  Przepis na jajecznicę z suszonymi pomidorami i szynką Składniki:  4 jajka 2 suszone pomidory 4 plasterki ulubionej szynki 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 1 łyżeczki ziół prowansalskich 1,2 łyżki masła Sposób przygotowania: Suszone pomidory odsączcie z oliwy, następnie drobno je pokrójcie. Na paseczki pokrójcie również szynkę. Na patelni rozgrzejcie masło, następnie wybijcie...

Co zrobić, żeby jajecznica miała marmurkową teksturę? Szef kuchni radzi, by nie robić 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealnie kremową jajecznicę? Trzeba pamiętać o 4 rzeczach
Mimo iż zrobienie jajecznicy wydaje się być z pozoru proste, bardzo łatwo jest ją zepsuć. Co zrobić, by nasza jajecznica miała idealną, puszystą konsystencję? Poznajcie wskazówki profesjonalnego szefa kuchni.

Chyba nie ma osoby, która nie przygotowywała w swoim życiu jajecznicy. To proste i smaczne danie idealnie się sprawdza jako pożywne śniadanie lub kolacja. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste – wystarczy rozgrzać na patelni odrobinę masła lub oleju i wylać na nią dobrze wymieszane jajka, po czym delikatnie mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Istnieje wiele odmian „jajecznicy idealnej". Dla jednych najlepiej smakuje ona z cebulą i boczkiem, drudzy wolą pozostawić ją w naturalnej wersji i tylko doprawiają ją do smaku przyprawami. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie jajecznicy bez pomidorów, pieczarek, szczypioru lub kurek. Jak zrobić, idealną puszystą jajecznicę o marmurkowej teksturze? Jak zrobić idealną jajecznicę?  Ryan Bartlow to hiszpański szef kuchni, który pracował w najlepszych restauracjach świata. Kulinarny mistrz podzielił się ostatnio sekretem idealnej jajecznicy. Jak ją przygotowuje? Poznajcie jego magiczne triki. Po pierwsze. Przed wylaniem jajek na patelnię, dobrze rozbijacie jajka na jednolitą masę? To błąd. Zdaniem Bartlowa, żółtka i białka nie powinny się ze sobą całkowicie połączyć. Zostaw smugi a nadasz swojej jajecznicy ciekawa teksturę i marmurkowy wygląd - radzi szef kuchni. Po drugie, Bartlow odradza też długie trzymanie jajecznicy na gazie. Kucharz zawsze wyłącza palnik w połowie smażenia jajecznicy i miesza ją już na wyłączonym palniku. Efekt? Pulchna i soczysta jajecznica. Po trzecie, nie bez znaczenia jest też wielkość patelni. Sama patelnia powinna być wystarczająco mała, aby jajka nie rozpływały się zbyt cienko i nie gotowały się zbyt szybko. Mieszajcie często jajecznicę podczas smażenia, aby kontrolować sposób zastygania jajek. Dzięki temu jajecznica będzie równomiernie usmażona i nic się nie przypali. Po...

jajecznica
Adobe Stock
Newsy
Wiele gospodyń domowych zapomina dodać 1 składnik do jajecznicy. To fatalny błąd
Jajecznica nie wydaje się daniem specjalnie trudnym w przygotowaniu. Jednak większość osób ją smażących zapomina o jednym szczególe…

Jajka to podstawowy produkt wielu Polaków podczas śniadania. Jajka na miękk o, jajka na twardo, jajecznica, omlety – to wszystko jecie codziennie na śniadanie. Każda gospodyni domowa ma swój własny sposób na omlet i jajecznicę, ale to nie oznacza, że nie można być otwartym na ciągłe dokształcanie się w tej materii. Na jakim tłuszczu smażyć jajecznicę? Oczywiście, większość z degustujących przyzna, że najwspanialsza jajecznica to ta złożona z samych jajek smażonych na maśle. Nie mamy wyjścia, musimy przyznać wam rację. Jednak jest sposób, by jajecznica wyszła jeszcze delikatniejsza i bardziej aksamitna, niż ta na maśle. Jeśli lubicie takie właśnie smaki, nie wahajcie się użyć do swoich jajek śmietanki. Większość z was zapewne o tym zapomina już na etapie przygotowań do smażenia. Oczywiście jajka na maśle są niezwykle smaczne, ale jeśli dodacie do jajek ten jeden składnik, odkryjecie to danie na nowo. Ponadto delikatna śmietanka sprawi, że jajecznica zyska nieco na objętości. Rozwiązanie w sam raz na pustki w lodówce i w wytłaczankach. Poza śmietanką, mamy dla was jeszcze jedną bardzo cenną wskazówkę dotyczącą smażenia perfekcyjnej jajecznicy. Jak mieszać jajka smażąc jajecznicę? Chodzi tu o jeden szczegół, który często umyka smażącym już po wbiciu jajek na patelnię. Co to takiego? Wszystko sprowadza się do tego, której szkole smażenia jajek jesteście wierni. Pierwsza z nich zakłada mieszanie całości od razu. Druga szkoła to pozwolenie jajkom na krótkie wysmażenie się na patelni, a wymieszanie ich dopiero po chwili. Wydaje się, że akurat w tym konkretnym przypadku prawda, czyli najlepsze rozwiązanie, leży po środku. Kiedy wbijecie jajka ze skorupek na patelnię, nie mieszajcie od razu całości. Żółtka zostawcie w spokoju, zacznijcie mieszać białka....