Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
AdobeStock
Newsy

Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku

Wiecie, co trzeba dodać do jajecznicy, żeby wyszła wyjątkowo aksamitna? Poznajcie ten prosty sposób!

Lekarze i dietetycy cały czas przypominają – śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia! Równie ważne jest to, co zjada się na śniadanie, żeby mieć siłę i energię na cały dzień. Jednym z najlepszych pomysłów na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest danie składające się głównie z białek i tłuszczów, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Syci na długo i daje solidny zastrzyk energii na kilka godzin (w przeciwieństwie do słodkich owsianek, które przez dużą zawartość cukru szybko powodują znużenie).

A jakie idealne na śniadanie danie bogate w tłuszcz i białko przychodzi wam do głowy? Oczywiście jajecznica!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić smaczną jajecznicę?

Myśleliście, że o jajecznicy wiecie już wszystko? Sprawdźcie, czy znaliście już wszystkie poniższe sposoby na jajecznicą idealną.

Jajka

Oczywiście najważniejsza jest podstawa jajecznicy, czyli jajka. Wybierajcie jajka ekologiczne i z wolnego wybiegu, ponieważ właśnie z nich jajecznica wyjdzie najsmaczniejsza. Upewnijcie się też, czy aby na pewno są świeże, zanim wbijecie ja na patelnię. Najlepiej najpierw rozbić jajka do miseczki i powąchać – jeśli nie będą miały żadnego szczególnego zapachu, to są dobre. Jeśli jednak ich zapach wzbudza wątpliwości, jest wyczuwalny i nieprzyjemny, to jajka są zepsute.

Zobacz także
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?

Nigdy tego nie wyrzucajcie. Mało kto wie, że to genialny gadżet kuchenny

Nigdy tego nie wyrzucajcie. Mało kto wie, że to genialny gadżet kuchenny

Sposób smażenia

Niecierpliwi potrafią zrobić jajecznicę w kilkanaście sekund. Ale nie wychodzi ona zbyt smaczna! Sekretem dobrej jajecznicy jest czas – powinno się ją smażyć długo, na małym ogniu i co jakiś czas mieszając.

Tłuszcz

Najlepiej do smażenia jajek nadaje się masło klarowane lub klasyczne masło w kostce. Nie polecamy miksów tłuszczowych ani margaryny.

Śmietanka

Składnikiem, o którym wiele osób nie ma pojęcia, a świetnie podkręca smak jajecznicy, jest śmietanka! Dzięki niej jajecznica będzie smaczniejsza i o wiele bardziej aksamitna.

Przepis na jajecznicę ze śmietanką

Do przygotowania jajecznicy będziecie potrzebowali:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 8 łyżek śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do miseczki, dodajcie śmietanę i szczyptę soli. Delikatnie ubijcie.
  2. Rozgrzejcie na patelni łyżkę masła. Wlejcie jajka i poczekajcie 20 sekund – nie mieszajcie!
  3. Po tym czasie zamieszajcie delikatnie, odklejając jajka od dna patelni. Zaczekajcie kilka sekund i znów wymieszajcie.
  4. Róbcie tak cały czas, aż jajka się zetną, ale będą ciągle wilgotne.

Wyłączcie ogień pod patelnią i poczekajcie minutę. I gotowe!

Czytaj także:

 

Jajecznica z kabanosem
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy
Najprostszy sposób na przepyszną jajecznicę. Jeden dodatek deklasuje wszystkie inne!
Jajecznica na śniadanie to nieodłączny punkt programu dla nas wszystkich. Jak sprawić, by jajka nie przestały nam się nudzić? Wypróbujcie ten przepis.

Tak, przyznajemy wam rację – mało jest wśród nas osób, które muszą uczyć się przygotowywania jajecznicy. Nieprzypadkowo kulinarne niezdary często opowiadają o tym, że jedyne co mogą przygotować w kuchni to woda na herbatę i jajecznica. Nawet jeżeli do gotowania mamy dwie lewe ręce, możemy zwykle przygotować jajka na swój ulubiony sposób. Doświadczeni w „jajecznicowym” fachu mają swoje wymagania – jedni lubią mocno wysmażone jajka na smalcu, inni delikatnie ścięte na równie delikatnym maśle. Opcji jak wiadomo jest wiele. My polecimy wam dzisiaj jeden z przepisów z portalu gotujmy.pl. Znajdziemy w nim jeden kluczowy składnik – będzie nim mianowicie kabanos. Cienkie kiełbaski wymieszane z jajami mogą być naszym asem w rękawie zwłaszcza, gdy chcemy podać jajecznicę naszym dzieciom. Wybredne maluchy na pewno nie pogardzą chudym i aromatycznym mięsem kabanosów. Jak już wspomnieliśmy – tylko od naszych upodobań zależy to, jakiego tłuszczu użyjemy do smażenia naszych jajek. Jeżeli przygotowujemy śniadanie dla dzieci, możemy wybrać masło. Jeżeli lubimy bardziej „zdecydowane” smaki, nie wahajmy użyć się smalcu – tak samo jak robiły to przecież nasze babcie. Poniżej, dla formalności, zamieszczamy przepis na wspomnianą jajecznicę z kabanosami. Składniki: 4-5 jaj (najlepiej od „szczęśliwych kur” z zagrody) 1 kabanos Sól Opcjonalnie pieprz Smalec bądź inny tłuszcz do smażenia. Przygotowanie: Podsmażamy na tłuszczu pokrojoną cienko kiełbaskę. Następnie wbijamy na patelnię jaja, doprawiamy do smaku. Mieszamy delikatnie i smażymy wedle uznania – skończmy smażenie w zależności od tego, czy chcemy zjeść jajecznicę „na miękko”, czy nieco bardziej przysmażoną. Podajemy z...

Jajecznica
Adobe Stock
Triki kulinarne
Oto sekretny składnik najbardziej puszystej jajecznicy w historii. Zakochasz się w jej obłędnym smaku!
Podstawą udanego i pożywnego śniadania są oczywiście… jajka, z których możesz wyczarować w swojej kuchni mnóstwo przysmaków. Sama jednak przyznasz, że z apetyczną jajecznicą nic nie może się równać. Ujawniamy więc jej sekretny składnik!

Sekretny składnik Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak przyrządzić jajecznicę. W końcu filozofii tu nie ma. Wystarczą jajka, sól, pieprz, masełko, ulubione warzywa oraz szyneczka i gotowe. Istnieje jednak jeden prosty składnik, który już na zawsze odmieni smak twojej jajecznicy. Jest nim… woda lekko gazowana! Dzięki zawartym w wodzie bąbelkom przygotowane przez ciebie śniadanie będzie puszyste i mięciutkie jak nigdy dotąd, a twoja rodzina bez dwóch zdań poprosi o dokładkę! Jajecznica na wodzie Aby przygotować tak zwaną „jajecznicę na wodzie” wystarczy, że do rozkłóconych w misce jajek dolejesz trochę wody gazowanej. Nie może być jej za dużo. Wystarczy łyżka na każde jajko. Jeśli więc używasz 5 jajek, dodaj 5 łyżek wody. Tak przygotowaną miksturę wylej na wcześniej rozgrzaną patelnię. Po chwili wyłóż całość na talerz, dopiero wtedy posól. Jeśli chcesz, możesz również posypać jajecznicę świeżym szczypiorkiem i gotowe! Druga szkoła Jednak ta metoda, jak mnóstwo innych, ma dwie szkoły. Jajka na wodzie możesz więc przygotować również w inny sposób używając do tego nawet zwykłej kranówki. Wystarczy, że zagotujesz kilka łyżek wody na patelni, a następnie wlejesz na nią rozkłócone wcześniej jajka i całość zamkniesz na kilka minut pod pokrywką. Tak naprawdę obie metody są tak samo dobre i przyniosą takie same efekty. Spróbuj więc obu i gotuj zgodnie z tą, która bardziej ci odpowiada! Pamiętaj jednak, by do zrobienia jajecznicy na wodzie pod żadnym pozorem nie używać wody smakowej! Śniadanie z dodatkiem chemicznego posmaku maliny lub truskawki nie będzie tak samo dobra.  

jajka na twardo i na miękko
Adobe Stock
Newsy
Tylko jedno z tych jajek jest naprawdę zdrowe. Zgadniecie które?
Jedni zalecają jedzenie jajek, inni przed nimi ostrzegają. My dzisiaj rozstrzygniemy zaś, jakie jajka są zdrowsze. Te ugotowane na twardo, czy te na miękko.

O zdrowotności jajek lub wręcz ich szkodliwości napisano już setki stron w naukowych książkach. Cholesterol czy cenne wartości odżywcze i tak dalej… To dziś pozostawimy na boku. Dzisiaj odpowiemy osobom jedzącym regularnie jaja, w jaki sposób spożywać je z troską o własny organizm. Zastanowimy się, czy lepsze będą jajka na twardo, na miękko. Na twardo, na miękko, a może jajecznica? A co z jajecznicą? To przecież jeden z najpopularniejszych sposobów obróbki termicznej jajka w naszym kraju. Kryterium zdrowotności naszego jajka to jego stan skupienia po ugotowaniu. Czyli dokładnie rzecz ujmując to, czy jajko jest ugotowane na twardo, czy na miękko. Jajecznica pod względem procesu ścinania się żółtka i białka nie różni się od innych rodzajów gotowanego jajka. Samo mieszanie jajka na patelni nie zmienia jego właściwości. Salmonella w jajkach Dlatego też zaczniemy od jajka gotowanego na twardo. Ten rodzaj gotowania ma jedną niewątpliwie sporą zaletę. O co chodzi? Tak ugotowane jajko to gwarancja bezpieczeństwa. Przed czym? Oczywiście, że przed salmonellą. Gotowane przez 10 min w wodzie jajo będzie wolne od wszelkiego rodzaju bakterii, które zagrażają zwłaszcza dzieciom i osobom o niskiej odporności. Pozostaje tylko pytanie, co ze smakiem i co z wartościami odżywczymi? O pierwszym nie będziemy tutaj rozprawiać – każdy z nas ma przecież swoje własne preferencje. Miękkie lądowanie dla żołądka A co z wartościami odżywczymi? Tutaj też różnica nie będzie wcale widoczna ani odczuwalna. Gotowane na twardo jajko zachowa podobne właściwości jak to gotowane na miękko. Dlaczego? Temperatura gotowania nie jest na tyle wysoka, by zmienić strukturę tłuszczów, białek i aminokwasów naszego jajka. Jedynie długi czas gotowania może powodować reakcje siarki z...

Tosty
Adobe Stock
Przepisy
Smakowite tosty, które twoje dzieci pokochają. Błyskawiczne i tanie w przygotowaniu. Wystarczą 4 składniki!
Czym byłoby śniadanie bez tostów… Polacy wprost uwielbiają je jeść! Z dżemem, masłem, serem, miodem, pomidorem, a nawet czekoladą! To przysmak, który od lat kradnie serca dzieci i dorosłych.

Nie od dziś wiadomo, że nasi milusińscy szybko się nudzą, jeśli chodzi o kulinaria. Wybrzydzają, że znowu to samo, że to już było i niedobre. Mamy jednak na to radę! Czas zamienić zwykłe tosty w coś, co przykuje ich uwagę! Będziesz potrzebować Chleb tostowy (pszenny lub żytni) Jajka Masło Sól Przygotowanie Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła. W kromkach chleba tostowego wytnij okrąg (możesz to zrobić na przykład przy pomocy zwykłej szklanki). Tak przygotowane kromki chleba połóż na roztopionym maśle. Kiedy jedna strona pieczywa już się zarumieni (po ok. 2 minutach) obróć ją na drugą stronę. Do wykrojonych wcześniej okręgów wlej po jednym jajku w całości. Całość dopraw szczyptą soli (jeśli lubisz możesz też dodać pieprz i słodką paprykę). Patelnie przykryj pokrywką. Dzięki temu jajka ładnie się zetną (nie musisz ich ścinać całkowicie, jeśli twoje dzieci lubią bardziej płynną konsystencje jajka sadzonego, to poczekaj tylko do tego momentu). Jeśli tosty zaczynają się przypalać od spodu, a jajko wciąż nie jest ścięte tak jak lubisz, obróć tosty na drugą stronę, tak aby żółtko dotykało patelni i smaż przez chwilę. Po ok. 3 minutach tosty są gotowe! Dla ozdoby możesz posypać je szczypiorkiem. Tak przygotowane tosty idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania. Oczywiście każdy może do nich dodać to, co lubi najbardziej - pomidorka, ogórka, szynkę czy ser żółty. Jeśli twoje jajko ma płynną konsystencję, wtedy najlepiej będzie zjeść tosty sztućcami. Jeśli jednak postawiłaś na całkowicie ścięty nabiał, wtedy bez obaw możesz wziąć je w rękę. Takie śniadanie bez dwóch zdań najwięcej radości sprawi dzieciom, które będą zafascynowane nowym sposobem jedzenia. Pamiętaj, że w ten...