Lekarze i dietetycy cały czas przypominają – śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia! Równie ważne jest to, co zjada się na śniadanie, żeby mieć siłę i energię na cały dzień. Jednym z najlepszych pomysłów na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest danie składające się głównie z białek i tłuszczów, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Syci na długo i daje solidny zastrzyk energii na kilka godzin (w przeciwieństwie do słodkich owsianek, które przez dużą zawartość cukru szybko powodują znużenie).

A jakie idealne na śniadanie danie bogate w tłuszcz i białko przychodzi wam do głowy? Oczywiście jajecznica!

Jak zrobić smaczną jajecznicę?

Myśleliście, że o jajecznicy wiecie już wszystko? Sprawdźcie, czy znaliście już wszystkie poniższe sposoby na jajecznicą idealną.

Jajka

Oczywiście najważniejsza jest podstawa jajecznicy, czyli jajka. Wybierajcie jajka ekologiczne i z wolnego wybiegu, ponieważ właśnie z nich jajecznica wyjdzie najsmaczniejsza. Upewnijcie się też, czy aby na pewno są świeże, zanim wbijecie ja na patelnię. Najlepiej najpierw rozbić jajka do miseczki i powąchać – jeśli nie będą miały żadnego szczególnego zapachu, to są dobre. Jeśli jednak ich zapach wzbudza wątpliwości, jest wyczuwalny i nieprzyjemny, to jajka są zepsute.

Zobacz także:

Sposób smażenia

Niecierpliwi potrafią zrobić jajecznicę w kilkanaście sekund. Ale nie wychodzi ona zbyt smaczna! Sekretem dobrej jajecznicy jest czas – powinno się ją smażyć długo, na małym ogniu i co jakiś czas mieszając.

Tłuszcz

Najlepiej do smażenia jajek nadaje się masło klarowane lub klasyczne masło w kostce. Nie polecamy miksów tłuszczowych ani margaryny.

Śmietanka

Składnikiem, o którym wiele osób nie ma pojęcia, a świetnie podkręca smak jajecznicy, jest śmietanka! Dzięki niej jajecznica będzie smaczniejsza i o wiele bardziej aksamitna.

Przepis na jajecznicę ze śmietanką

Do przygotowania jajecznicy będziecie potrzebowali:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 8 łyżek śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do miseczki, dodajcie śmietanę i szczyptę soli. Delikatnie ubijcie.
  2. Rozgrzejcie na patelni łyżkę masła. Wlejcie jajka i poczekajcie 20 sekund – nie mieszajcie!
  3. Po tym czasie zamieszajcie delikatnie, odklejając jajka od dna patelni. Zaczekajcie kilka sekund i znów wymieszajcie.
  4. Róbcie tak cały czas, aż jajka się zetną, ale będą ciągle wilgotne.

Wyłączcie ogień pod patelnią i poczekajcie minutę. I gotowe!

Czytaj także: