Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
AdobeStock
Newsy

Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku

Wiecie, co trzeba dodać do jajecznicy, żeby wyszła wyjątkowo aksamitna? Poznajcie ten prosty sposób!

Lekarze i dietetycy cały czas przypominają – śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia! Równie ważne jest to, co zjada się na śniadanie, żeby mieć siłę i energię na cały dzień. Jednym z najlepszych pomysłów na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest danie składające się głównie z białek i tłuszczów, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Syci na długo i daje solidny zastrzyk energii na kilka godzin (w przeciwieństwie do słodkich owsianek, które przez dużą zawartość cukru szybko powodują znużenie).

A jakie idealne na śniadanie danie bogate w tłuszcz i białko przychodzi wam do głowy? Oczywiście jajecznica!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić smaczną jajecznicę?

Myśleliście, że o jajecznicy wiecie już wszystko? Sprawdźcie, czy znaliście już wszystkie poniższe sposoby na jajecznicą idealną.

Jajka

Oczywiście najważniejsza jest podstawa jajecznicy, czyli jajka. Wybierajcie jajka ekologiczne i z wolnego wybiegu, ponieważ właśnie z nich jajecznica wyjdzie najsmaczniejsza. Upewnijcie się też, czy aby na pewno są świeże, zanim wbijecie ja na patelnię. Najlepiej najpierw rozbić jajka do miseczki i powąchać – jeśli nie będą miały żadnego szczególnego zapachu, to są dobre. Jeśli jednak ich zapach wzbudza wątpliwości, jest wyczuwalny i nieprzyjemny, to jajka są zepsute.

Zobacz także
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?

Nigdy tego nie wyrzucajcie. Mało kto wie, że to genialny gadżet kuchenny

Nigdy tego nie wyrzucajcie. Mało kto wie, że to genialny gadżet kuchenny

Sposób smażenia

Niecierpliwi potrafią zrobić jajecznicę w kilkanaście sekund. Ale nie wychodzi ona zbyt smaczna! Sekretem dobrej jajecznicy jest czas – powinno się ją smażyć długo, na małym ogniu i co jakiś czas mieszając.

Tłuszcz

Najlepiej do smażenia jajek nadaje się masło klarowane lub klasyczne masło w kostce. Nie polecamy miksów tłuszczowych ani margaryny.

Śmietanka

Składnikiem, o którym wiele osób nie ma pojęcia, a świetnie podkręca smak jajecznicy, jest śmietanka! Dzięki niej jajecznica będzie smaczniejsza i o wiele bardziej aksamitna.

Przepis na jajecznicę ze śmietanką

Do przygotowania jajecznicy będziecie potrzebowali:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 8 łyżek śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Wbijcie jajka do miseczki, dodajcie śmietanę i szczyptę soli. Delikatnie ubijcie.
  2. Rozgrzejcie na patelni łyżkę masła. Wlejcie jajka i poczekajcie 20 sekund – nie mieszajcie!
  3. Po tym czasie zamieszajcie delikatnie, odklejając jajka od dna patelni. Zaczekajcie kilka sekund i znów wymieszajcie.
  4. Róbcie tak cały czas, aż jajka się zetną, ale będą ciągle wilgotne.

Wyłączcie ogień pod patelnią i poczekajcie minutę. I gotowe!

Czytaj także:

 

W czym tkwi sekret najlepszej jajecznicy. To nie tylko składniki, ale też pewien trik
AdobeStock
Newsy
W czym tkwi sekret najlepszej jajecznicy? To nie tylko składniki, ale też pewien trik
Chcecie zrobić najlepszą jajecznicę na świecie? Wykorzystajcie ten sprytny trik stosowany przez najlepszych kucharzy świata. Znaliście go?

W czym tkwi sekret idealnej jajecznicy? To nie tylko dobór wysokiej jakości jajek, ale też odpowiedni czas przygotowywania, rodzaj użytego oleju oraz wybór dodatków. Najlepsi kucharze świata przygotowują jajecznicę na maśle lub na maśle klarowanym. Niezwykle ważne jest, by jajecznica od samego początku smażyła się na bardzo wolnym ogniu. Może się tak smażyć nawet 12-15 minut (w zależności od tego, jakie wybierzemy jajka, jak duża będzie patelnia i jaki rodzaj jajecznicy wolimy - bardziej płynną czy ściętą). Co jakiś czas należy ją tylko przemieszać przy użyciu drewnianej szpatułki. Tak przygotowana jajecznica będzie idealnie aksamitna, kremowa i nie będzie miała żadnych grudek. Dodajcie do niej ulubione dodatki i rozkoszujcie się jej smakiem. Przepis na idealną jajecznicę Składniki: 3 jajka masło klarowane sól pieprz Przygotowanie: Jajka wbijcie do miseczki i wymieszajcie, aby jaja stanowiły jednolitą masę. Na patelni na bardzo małym ogniu rozpuśćcie masło. Wlejcie do rozpuszczonego masła jaja i na jak najmniejszym ogniu smażcie długo jajecznicę. Co jakiś czas delikatnie wymieszajcie ją drewnianą szpatułką. Gotowe danie przełóżcie na talerz, doprawcie solą i pieprzem i podawajcie z ulubionymi dodatkami. Czy jajecznica jest zdrowa? Jajecznica jest niskokaloryczna, a jednocześnie dostarcza naszemu organizmowi dużo białka. Porcja jajecznicy z dwóch dużych jajek zawiera około 180 kalorii i 12 gramów białka. Jajecznica zawiera również witaminy i minerały, w szczególności żelazo i witaminę B-12, które mają kluczowe znaczenie dla dostarczania tlenu do tkanek.  Spożywając średnią porcję jajecznicy, dostarczacie swojemu organizmowi 1,6 miligrama żelaza – od 9 do 20 procent dziennego...

Dzięki temu warzywu jajecznica będzie aksamitna i kremowa. Właśnie trwa na nie sezon
Flickr
Newsy
Dzięki temu warzywu jajecznica będzie aksamitna i kremowa. Właśnie trwa na nie sezon
Jajecznica to temat rzeka. Różne sposoby smażenia, podawania i różne dodatki. Mniej lub bardziej wymyślne. Cel jest jeden – ma być kremowa i delikatna. Właśnie taka jak jajecznica z tym warzywem. 

Śniadania z jajkiem w roli głównej to bez wątpienia ulubione śniadanie na całym świecie. Nie ma chyba takiej kuchni, w których by się ich nie praktykowało. Jajka gotowane, sadzone, omlety i jajecznice podbijają serca małych i dużych. Nie ma się co dziwić - są pożywne i smaczne. Różnice w smaku jajecznicy rozgrywają się na poziomie dodatków.  Z czym można przygotować jajecznicę?  W tym zakresie ogranicza was jedynie wyobraźnia. Tę potrawę można przygotować praktycznie z każdym wytrawnym dodatkiem. Najodważniejsi przygotowują ją również z kawą. Te jednak połączenia sprawdzają się najlepiej z jajkiem:  jajecznica na maśle ze szczypiorkiem,   jajecznica z boczkiem,   jajecznica z szynką,  jajecznica z majonezem,   jajecznica z pomidorem  jajecznica z cebulą,  jajecznica z pieczarkami i pietruszką,  jajecznica ze śmietaną.  Jak zrobić jajecznicę z dynią?  A co powiecie na jajecznicę z dynią? Ten smak to mistrzostwo świata! Jej kolor jest nieco bardziej intensywny niż przeciętnej jajecznicy, natomiast konsystencja z dynią robi się o niebo lepsza. Idealnie gładka, delikatna i maślana. Warto spróbować ją zrobić. Jak? Musicie zacząć od puree z dyni.  W tym celu pokrójcie warzywo na nieduże kawałki. Ułóżcie na blaszce i pieczcie około 40 minut, do miękkości. Oddzielcie skórę i zblendujcie miąższ. Warto wykorzystać w tym celu dynię z poprzedniego dnia z obiadu.  Przepis na jajecznicę z dynią i serem  Składniki:  2 jajka  1 łyżeczka masła  3 łyżki startego sera żółtego   1 łyżka puree z dyni   sól, pieprz do smaku  szczypiorek do posypania  Sposób przygotowania:  Jajka roztrzepcie z puree z dyni, jak na...

jajecznica wychodzi sucha
mycha / gotujmy.pl
Newsy
Już nigdy więcej jajecznica nie wyjdzie sucha jak wiór. Wystarczy, że dodacie do niej 1 łyżeczkę…
Jajecznica - teoretycznie jedno z najprostszych dań. Jeżeli zawsze wychodzi wam sucha, wypróbujcie ten prosty trik!

Jajecznica na masełku z ulubionymi dodatkami to idealny przepis na śniadanie! Jajka są bardzo zdrowe i do tego sycące, dlatego dobrze się sprawdzają na pierwszy posiłek w ciągu dnia. To również doskonałe śniadanie dla najmłodszych. Delikatna, puszysta jajecznica na maśle jest bardzo łagodna dla żołądka. Teoretycznie przepis na jajecznicę jest banalny, ale tak naprawdę ilu ludzi, tyle sposobów przyrządzenia tego dania. Każdy ma swoje własne metody, które mu się sprawdzają. Sucha jajecznica? Staracie się, a mimo to wasza jajecznica wychodzi sucha i niesmaczna? Nie ma chyba nic gorszego, niż wiórki z jajka! Prawdopodobnie winnym jest pośpiech! Bardzo dobra jajecznica wymaga cierpliwości. Wiele osób twierdzi, że to danie ekspresowe i robi się je w dwie minuty, ale to nieprawda – by jajecznica wyszła naprawdę smaczna, trzeba poświęcić jej o wiele więcej czasu. Najpierw należy porządnie roztrzepać jajka w misce tak, by masa nabrała puszystości. Następnie wylewa się jajka na patelnię i smaży na, uwaga – małym ogniu od czasu do czasu mieszając! To pośpiech winny jest często temu, że wasza jajecznica wychodzi sucha. Jajka trzeba smażyć na naprawdę małym ogniu i mieszać, nawet przez 15-20 minut! Przepis na puszystą jajecznicę z boczkiem Jeżeli jednak nie macie czasu na to, by tak długo pilnować patelni z jajkami, możecie wykorzystać inny sposób, dzięki któremu jajecznica wyjdzie puszysta i soczysta. Trzeba dodać do niej… majonez! Nawet jeśli dbacie o linię, nie musicie się niczego obawiać – dodaje się go naprawdę odrobinę i nie zwiększy on szczególnie kaloryczności jajecznicy. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżeczka majonezu 2 plasterki boczku wędzonego Szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie:...

Takiej jajecznicy jeszcze nie próbowaliście. Wychodzi cudownie puszysta
AdobeStock
Newsy
Takiej jajecznicy bez grama tłuszczu jeszcze nie próbowaliście. Wychodzi cudownie puszysta
Przepis na jajecznicę od samego szefa kuchni? Czemu nie! Wypróbujcie ten sposób na przyrządzenie pysznej i kremowej jajecznicy.

Ilu kucharzy, tyle sposobów na jajecznicę. W końcu każdy ma swoje własne, sprawdzone triki na usmażenie jajek na patelni. A czy próbowaliście już sposobu na zrobienie jajecznicy z użyciem… wody? Skorzystajcie z przepisu na to smaczne śniadanie autorstwa Daniela Pattersona, kalifornijskiego szefa kuchni.  Przepis na jajecznicę z wodą Twórca tego przepisu jest wielokrotnie nagradzanym szefem kuchni oraz restauratorem. Daniel Patterson przez wiele lat prowadził restaurację „Coi” w San Francisco, która zdobyła dwie gwiazdki Michelin. Pomysł na zrobienie jajecznicy inaczej został zainspirowany przez problemy zdrowotne żony Pattersona, która musiała zrezygnować z potraw przyrządzanych na teflonowych patelniach. Kucharz wymyślił więc sposób na przyrządzenie jajecznicy bez patelni i zamiast tego użył wrzącej wody. Zdrowo, a do tego bardzo smacznie - okazało się, że tak zrobiona jajecznica jest wyjątkowo kremowa i puszysta w porównaniu do tradycyjnej.  Przepis na puszystą jajecznicę  Do wykonania jajecznicy z przepisu Daniela Pattersona będziecie potrzebowali tych składników: Składniki: 4 świeże jajka sól pieprz Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Wymieszajcie żółtka widelcem. Dodajcie sól i pieprz. W garnku zagotujcie wodę i zostawcie ją na niskim ogniu, by cały czas powoli się gotowała. Energicznie zamieszajcie wodę łyżką tak, by wytworzył się wir w garnku. Teraz powoli wlewajcie wymieszane jajka.  Przykryjcie garnek pokrywką na 20 sekund.  Odcedźcie jajka wylewając je na sitko i delikatnie odsączcie.  Podawajcie z grzankami. Do jajek możecie dodać odrobinę masła. Smacznego! Ważne wskazówki  By jajecznica Pattersona wyszła tak, jak należy, koniecznie...