Lekarze i dietetycy cały czas przypominają – śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia! Równie ważne jest to, co zjada się na śniadanie, żeby mieć siłę i energię na cały dzień. Jednym z najlepszych pomysłów na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest danie składające się głównie z białek i tłuszczów, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Syci na długo i daje solidny zastrzyk energii na kilka godzin (w przeciwieństwie do słodkich owsianek, które przez dużą zawartość cukru szybko powodują znużenie).
A jakie idealne na śniadanie danie bogate w tłuszcz i białko przychodzi wam do głowy? Oczywiście jajecznica!
Jak zrobić smaczną jajecznicę?
Myśleliście, że o jajecznicy wiecie już wszystko? Sprawdźcie, czy znaliście już wszystkie poniższe sposoby na jajecznicą idealną.
Jajka
Oczywiście najważniejsza jest podstawa jajecznicy, czyli jajka. Wybierajcie jajka ekologiczne i z wolnego wybiegu, ponieważ właśnie z nich jajecznica wyjdzie najsmaczniejsza. Upewnijcie się też, czy aby na pewno są świeże, zanim wbijecie ja na patelnię. Najlepiej najpierw rozbić jajka do miseczki i powąchać – jeśli nie będą miały żadnego szczególnego zapachu, to są dobre. Jeśli jednak ich zapach wzbudza wątpliwości, jest wyczuwalny i nieprzyjemny, to jajka są zepsute.
Zobacz także:
Sposób smażenia
Niecierpliwi potrafią zrobić jajecznicę w kilkanaście sekund. Ale nie wychodzi ona zbyt smaczna! Sekretem dobrej jajecznicy jest czas – powinno się ją smażyć długo, na małym ogniu i co jakiś czas mieszając.
Tłuszcz
Najlepiej do smażenia jajek nadaje się masło klarowane lub klasyczne masło w kostce. Nie polecamy miksów tłuszczowych ani margaryny.
Śmietanka
Składnikiem, o którym wiele osób nie ma pojęcia, a świetnie podkręca smak jajecznicy, jest śmietanka! Dzięki niej jajecznica będzie smaczniejsza i o wiele bardziej aksamitna.
Przepis na jajecznicę ze śmietanką
Do przygotowania jajecznicy będziecie potrzebowali:
Składniki:
- 2 jajka
- 8 łyżek śmietanki
- 1 łyżka masła
- Sól
Przygotowanie:
- Wbijcie jajka do miseczki, dodajcie śmietanę i szczyptę soli. Delikatnie ubijcie.
- Rozgrzejcie na patelni łyżkę masła. Wlejcie jajka i poczekajcie 20 sekund – nie mieszajcie!
- Po tym czasie zamieszajcie delikatnie, odklejając jajka od dna patelni. Zaczekajcie kilka sekund i znów wymieszajcie.
- Róbcie tak cały czas, aż jajka się zetną, ale będą ciągle wilgotne.
Wyłączcie ogień pod patelnią i poczekajcie minutę. I gotowe!
Czytaj także:
- Jak zrobić domowy jogurt? O wiele zdrowszy i tańszy niż kupny
- Ziemniaki A, B czy C: które nadają się na frytki, a które na kopytka i placki ziemniaczane?
- Jak sprawdzić czy tłuszcz na patelni jest dobrze rozgrzany? Te triki babci zawsze działają