schabowe
olkaaa/gotujmy.pl
Newsy

Panierujecie schabowego i odkładacie go na bok? To poważny błąd. Kotlet będzie...

Czy przy panierowaniu schabowych można popełnić błąd? Owszem – i to jaki! Sprawdźcie, czy dobrze przygotowujecie kotlety.

Co robicie dziś na obiad? Jeżeli jeszcze nie zaczęliście przygotowań, może się skusicie na tradycyjne, pyszne kotlety schabowe! Robi się je szybko i zawsze są doskonałym pomysłem na niedzielny obiad. Z dodatkiem ziemniaczków i kapusty, smakują po prostu doskonale. Skusicie się?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak panierować schabowe?

Wydawać by się mogło, że w robieniu panierki nie ma żadnej większej filozofii. Zanurza się kotlet w jajku, obtacza w bułce i smaży na patelni. Co można tutaj zepsuć? A jednak! Należy trzymać się jednej ważnej zasady – nigdy, przenigdy nie odstawiajcie opanierowanych kotletów na bok przed smażeniem. Należy od razu po obtoczeniu w bułce, wrzucić je na rozgrzany tłuszcz! W przeciwnym razie kotlety wyjdą twarde i suche. Dlaczego tak się dzieje? Bułka wchłania całą wilgoć z mięsa, dlatego jeśli zostawicie ją zbyt długo na kotletach, to będą niesmaczne.

Zobacz także
rosół garnek

Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

Przepis na soczyste schabowe

Jeśli nabraliście ochoty na kotlety schabowe, to zróbcie je z tego przepisu! Wychodzą bardzo soczyste i mięciutkie.

Będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • Pół kilograma schabu
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Majeranek
  • Bułka tarta
  • Woda
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso umyjcie i pokrójcie na kotlety. Każdy rozbijcie tłuczkiem.
  2. Doprawcie majerankiem, solą i pieprzem i odstawcie na 15 minut.
  3. W miseczce wymieszajcie łyżeczkę musztardy z jajkiem, odrobiną soli, majeranku i pieprzu.
  4. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki masła klarowanego. Kotlety obtoczcie dokładnie w bułce tartej i od razu zacznijcie smażyć, gdy tłuszcz będzie już gorący.
  5. Smażcie jedynie do zrumienienia. Na koniec wlejcie na patelnię około 50 ml wody i co jakiś czas obracajcie kotlety.
  6. Gdy woda już odparuje i wsiąknie w kotlety, zdejmijcie je z patelni. I gotowe! Dzięki temu trikowi będą bardzo soczyste i mięciutkie.

 

Skusicie się na takie kotlety schabowe z dodatkiem wody czy wolicie smażyć tradycyjnie na dużej ilości tłuszczu?

jak zrobić miękkie schabowe
AdobeStock
Newsy
1 prosty składnik sprawi, że schabowy będzie delikatny i obłędnie soczysty. Dodajcie go pod koniec smażenia
Jak sprawić, by kotlety schabowe wyszły mięciutkie? Pewnie nie spodziewaliście się, że ten sposób jest tak prosty!

Lubicie kotlety schabowe? Najlepsze są te, które wychodzą bardzo soczyste i mięciutkie. By osiągnąć taki efekt, można eksperymentować z przyprawami, rodzajem tłuszczu do smażenia albo… zmienić nieco sposób przygotowywania! Nie uwierzycie co sprawia, że schabowe wychodzą takie, że po prostu rozpływają się w ustach. Podpowiemy, że każdy z was ma tego składnika w domu pod dostatkiem! Domyślacie się, o co chodzi? Sprawdźcie ten przepis. Przepis na miękkie schabowe Aby przygotować mięciutkie i soczyste kotlety schabowe, będziecie potrzebowali podstawowych składników. Sposobem na to, by wyszły tak dobre jest odpowiednia technika! O tym piszemy więcej w sposobie przygotowywania. Upewnijcie się, że macie wszystkie składniki z poniższej listy: 10 porcji kotletów ze schabu  Pół kostki smalcu Ćwierć kostki masła 3 jajka Bułka tarta Mąka Sos sojowy Sól Pieprz Przygotowanie Umyjcie mięso i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Następnie przykryjcie kotlety z każdej strony folią i rozbijcie tłuczkiem. Dopiero po rozbiciu przyprawcie mięso solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. To bardzo ważne – jeśli posolicie kotlety wcześniej, to wyjdą zbyt suche. Przygotujcie sobie trzy miseczki. Do jednej wbijcie 3 jajka, do drugiej wsypcie bułkę tartą i mąkę do ostatniej. Na patelni rozpuśćcie i rozgrzejcie porządnie smalec– kotlety od razu po wrzuceniu na patelnię powinny skwierczeć. Jeśli smalec nie będzie dostatecznie gorący, to schabowe wchłoną go za dużo i będą zbyt tłuste. Czas na panierowanie! Każdy kotlet zanurzcie w mące, później w jajku, następnie w bułce tartej, znów w jajku i bułce. Opanierowane kotlety smażcie na patelni do zrumienienia. Usmażone kotlety przełóżcie do dużego rondla. Pokropcie je...

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste
Adobe Stock
Newsy
Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste
Jaki jest sposób na idealne kotlety schabowe? Czas smażenia jest ogromnie ważny.

Jak zrobić idealne kotlety schabowe ? Teorii na ten temat jest już chyba tyle, ilu kucharzy. Jedni mówią, że cała tajemnica tkwi w mięsie. Inni, że wszystko zależy od kolejności wykonywanych czynności przy kotletach. Są jeszcze teorie o specjalnych składnikach marynaty do schabowych , a nawet sposobach rozbijania kotletów tłuczkiem . Czy istnieje receptura idealna na miękkie kotlety? Wiele z wymienionych metod się sprawdza, więc warto niektóre z nich wypróbować. Dlaczego czas smażenia schabowych jest ważny? Kotlety nie mogą się smażyć zbyt krótko, ponieważ mogą się dobrze nie upiec i będą surowe w środku. A zjedzenie surowej wieprzowiny , może się skończyć bardzo nieprzyjemnym zatruciem pokarmowym! Część osób w obawie przed takim wypadkiem trzyma kotlety długo na patelni. Zwykle zbyt długo, więc w efekcie schabowe są suche i przypalone. Łatwo można przedobrzyć! Jaki jest więc idealny czas smażenia? Eksperci twierdzą, że kotlety schabowe należy smażyć po około 2 minuty z każdej strony, na solidnej porcji dobrze rozgrzanego tłuszczu . Czy smażyć kotlety od razu po panierowaniu? Niby w smażeniu kotletów nie ma nic skomplikowanego, ale mistrzowie kuchni dobrze wiedzą, że to nieprawda! Gotowanie jest trochę jak zabawa w chemika. Czas, proporcje i temperatura są ogromnie ważne. Jeden drobny błąd i potrawa może się nie udać! Te zasady dotyczą także kotletów. Wiedzieliście na przykład, że nie powinno się odstawiać panierowanych kotletów? Należy je smażyć od razu po obtoczeniu w bułce, ponieważ jeśli pozwolicie im poleżeć, bułka wchłonie wilgoć z mięsa i kotlety będą suche. A to nie jedyny błąd, który może zepsuć schabowe! Sposoby na miękkie schabowe Poznajcie pozostałe sposoby na to, by kotlety wyszły miękkie: Małe kawałki – niewielkie kawałki...

suche mielone
nogawkuchni/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone wyszły twarde i suche? Nagminnie popełniacie 1 podstawowy błąd
Jeśli mielone ciągle wychodzą przesuszone, pewnie nie zwracacie uwagi na tę jedną ważną rzecz.

Mielone to danie, które tak często pojawia się na stołach w polskich domach, że po prostu wstyd nie wiedzieć, jak je przyrządzić. Podane z ziemniakami i buraczkami albo ogórkami kiszonymi jest genialnym pomysłem na obiad! Czasem jednak kotlety nie wychodzą zbyt smaczne, nawet pomimo wielu starań. Czy można temu jakoś zapobiec? Oczywiście – przekonajcie się sami! A może też popełniacie ten błąd? Dlaczego mielone są suche? W większości przypadków jeśli kotlet wyszedł suchy i twardy, winny jest zbyt długi czas smażenia. Dotyczy to mielonych, schabowych i kotletów z kurczaka. A dlaczego niektórzy przesmażają kotlety? Winna temu może być zbyt duża grubość mięsa – im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć i łatwo jest przesadzić. Innym często popełnianym błędem jest stłoczenie kotletów na patelni. Jeśli ułożycie ich za dużo, to temperatura oleju spadnie i mięso zacznie się dusić zamiast smażyć. W dodatku wypłyną z niego soki i stanie się w środku suche i niesmaczne. Olej, na którym smażycie mielone, musi koniecznie być gorący! Przepis na soczyste mielone By mieć pewność, że kotlety nie wyjdą suche ani twarde, wypróbujcie powyższe wskazówki i skorzystajcie z tego przepisu. Wychodzą z niego pyszne, soczyste mielone! Będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół kg mięsa mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula Pół pęczka pietruszki Łyżka musztardy Łyżka majonezu 2 ząbki czosnku Papryka mielona słodka i ostra Przyprawa do mięsa mielonego Bułka tarta Mleko Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Zanurzcie bułkę w mleku, namoczcie i odsączcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno. Posiekajcie pietruszkę, a czosnek przeciśnijcie...

schabowe
BozenaMatuszczyk/gotujmy.pl
Newsy
Ile milimetrów powinien mieć prawdziwy kotlet schabowy? Zdziwicie się. Sprawdźcie
Jak u was w domu rozbijało się kotlety? Na grubo czy na cienko? A może w ogóle? Dowiedzcie się, co sądzą na ten temat eksperci.

Kotlety ze schabu są typową polską potrawą, która regularnie pojawia się w wielu domach na obiad. Wszyscy uwielbiają kotlety! Czasami niestety wychodzą niezbyt smaczne. Winne temu może być mięso lub sposób przygotowania. Wiecie co zrobić, by schabowe były idealne? Przygotowaliśmy dla was kilka trików, dzięki którym kotlety zawsze wyjdą pyszne i kruche!   Każdy ma swój sposób na kotlety. To, czy będą smakowały, zależne jest od paru czynników. Ważne jest dobre mięso i tłuszcz, a także odpowiednia technika smażenia i rozbijania. To ostatnie bywa tematem kłótni między starszym i młodym pokoleniem! Część starszych osób uważa bowiem, że kotlety należy rozbijać minimalnie i smażyć je dość grube. A niektórzy w ogóle są przeciwni rozbijaniu i uważają to za zbrodnię na kotletach! Spotkaliście się z takimi schabowymi, które nie są w ogóle rozbite tłuczkiem i smażone od razu po pokrojeniu i obtoczeniu w bułce? Kolejnym sposobem na przygotowywanie kotletów, który według starszych ludzi jest jedyny i słuszny, to przyprawianie schabowych tylko solą i pieprzem – niczym innym! Z kolei młodsi ludzie chętniej eksperymentują w kuchni i wymyślają ciekawe marynaty do kotletów. Podchodzą też mniej ortodoksyjnie do kwestii rozbijania kotletów i jeżeli lubią, to za pomocą tłuczka rozbijają mięso na cienkie płaty. Kto ma rację? Idealne kotlety Eksperci od gotowania uważają, że idealny kotlet schabowy powinien mieć grubość 3 milimetrów! Ale czy ktoś naprawdę będzie chodził w kuchni z miarką i mierzył schabowe? Podany wymiar jest oczywiście orientacyjny, ale może rzeczywiście warto wziąć go sobie do serca? Inne triki na zrobienie smacznych kotletów schabowych to: Porządna marynata – jeśli zanurzycie schabowe w...