Co robicie dziś na obiad? Jeżeli jeszcze nie zaczęliście przygotowań, może się skusicie na tradycyjne, pyszne kotlety schabowe! Robi się je szybko i zawsze są doskonałym pomysłem na niedzielny obiad. Z dodatkiem ziemniaczków i kapusty, smakują po prostu doskonale. Skusicie się?

Jak panierować schabowe?

Wydawać by się mogło, że w robieniu panierki nie ma żadnej większej filozofii. Zanurza się kotlet w jajku, obtacza w bułce i smaży na patelni. Co można tutaj zepsuć? A jednak! Należy trzymać się jednej ważnej zasady – nigdy, przenigdy nie odstawiajcie opanierowanych kotletów na bok przed smażeniem. Należy od razu po obtoczeniu w bułce, wrzucić je na rozgrzany tłuszcz! W przeciwnym razie kotlety wyjdą twarde i suche. Dlaczego tak się dzieje? Bułka wchłania całą wilgoć z mięsa, dlatego jeśli zostawicie ją zbyt długo na kotletach, to będą niesmaczne.

Przepis na soczyste schabowe

Jeśli nabraliście ochoty na kotlety schabowe, to zróbcie je z tego przepisu! Wychodzą bardzo soczyste i mięciutkie.

Będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także:

  • Pół kilograma schabu
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Majeranek
  • Bułka tarta
  • Woda
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso umyjcie i pokrójcie na kotlety. Każdy rozbijcie tłuczkiem.
  2. Doprawcie majerankiem, solą i pieprzem i odstawcie na 15 minut.
  3. W miseczce wymieszajcie łyżeczkę musztardy z jajkiem, odrobiną soli, majeranku i pieprzu.
  4. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki masła klarowanego. Kotlety obtoczcie dokładnie w bułce tartej i od razu zacznijcie smażyć, gdy tłuszcz będzie już gorący.
  5. Smażcie jedynie do zrumienienia. Na koniec wlejcie na patelnię około 50 ml wody i co jakiś czas obracajcie kotlety.
  6. Gdy woda już odparuje i wsiąknie w kotlety, zdejmijcie je z patelni. I gotowe! Dzięki temu trikowi będą bardzo soczyste i mięciutkie.

 

Skusicie się na takie kotlety schabowe z dodatkiem wody czy wolicie smażyć tradycyjnie na dużej ilości tłuszczu?