
Co robicie dziś na obiad? Jeżeli jeszcze nie zaczęliście przygotowań, może się skusicie na tradycyjne, pyszne kotlety schabowe! Robi się je szybko i zawsze są doskonałym pomysłem na niedzielny obiad. Z dodatkiem ziemniaczków i kapusty, smakują po prostu doskonale. Skusicie się?
Jak panierować schabowe?
Wydawać by się mogło, że w robieniu panierki nie ma żadnej większej filozofii. Zanurza się kotlet w jajku, obtacza w bułce i smaży na patelni. Co można tutaj zepsuć? A jednak! Należy trzymać się jednej ważnej zasady – nigdy, przenigdy nie odstawiajcie opanierowanych kotletów na bok przed smażeniem. Należy od razu po obtoczeniu w bułce, wrzucić je na rozgrzany tłuszcz! W przeciwnym razie kotlety wyjdą twarde i suche. Dlaczego tak się dzieje? Bułka wchłania całą wilgoć z mięsa, dlatego jeśli zostawicie ją zbyt długo na kotletach, to będą niesmaczne.
Przepis na soczyste schabowe
Jeśli nabraliście ochoty na kotlety schabowe, to zróbcie je z tego przepisu! Wychodzą bardzo soczyste i mięciutkie.
Będziecie potrzebowali poniższych składników:
- Pół kilograma schabu
- 1 jajo
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki masła klarowanego
- Majeranek
- Bułka tarta
- Woda
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Mięso umyjcie i pokrójcie na kotlety. Każdy rozbijcie tłuczkiem.
- Doprawcie majerankiem, solą i pieprzem i odstawcie na 15 minut.
- W miseczce wymieszajcie łyżeczkę musztardy z jajkiem, odrobiną soli, majeranku i pieprzu.
- Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki masła klarowanego. Kotlety obtoczcie dokładnie w bułce tartej i od razu zacznijcie smażyć, gdy tłuszcz będzie już gorący.
- Smażcie jedynie do zrumienienia. Na koniec wlejcie na patelnię około 50 ml wody i co jakiś czas obracajcie kotlety.
- Gdy woda już odparuje i wsiąknie w kotlety, zdejmijcie je z patelni. I gotowe! Dzięki temu trikowi będą bardzo soczyste i mięciutkie.
Skusicie się na takie kotlety schabowe z dodatkiem wody czy wolicie smażyć tradycyjnie na dużej ilości tłuszczu?