Kotlet schabowy to klasyka polskiej kuchni, szczególnie ten, który zdecydujecie panierować i smażyć na smalcu. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza uważności wobec kilku rzeczy. Warto wziąć je sobie do serca.

Delikatne i miękkie kotlety schabowe

Schabowego przed smażeniem można zamarynować. Marynowanie kotletów w mleku i cebuli sprawia, że mięso staje się nie tylko delikatne i kruche, ale zyskuje również niezwykle wyrazisty smak. Idealny schabowy może być z kością, ale i bez niej.

W każdym domu kotlet schabowy przygotowywany jest nieco inaczej. Każdy ze sposobów może być najlepszy pod warunkiem, że smakuje wam i waszym bliskim. Pewne rzeczy mogą jednak odebrać mu smak podczas rodzinnego, niedzielnego obiadu.

Jedną z tych rzeczy jest panierka. Przymiotniki pasujące do idealnej panierki to chrupiąca i złocista. Ten niepozorny dodatek może sprawić, że wasze kotlety będą nie tylko smaczne, ale i  atrakcyjniejsze dla oka. Podczas jej robienia, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy.

Zobacz także:

Jak zrobić chrupiącą panierkę?

Po pierwsze będą to oryginalne dodatki. Do najbardziej popularnych należą: mąka, bułka tarta oraz jajka. Nie są to jednak jedyne produkty, które zapewnią wam chrupkość i soczystość. Bułkę można przecież zastąpić! Najlepiej w jej roli sprawdzą się płatki kukurydziane, otręby, płatki owsiane, a nawet kasza czy pestki dyni lub słonecznika. Nie zależy wam na kaloriach? Pokruszcie chipsy i dodajcie do nich ser.

Na waszą panierkę będzie miał wpływ również sposób jej wykonania. Należy zwrócić uwagę na wiele aspektów, m.in. grubość, poziom nagrzania patelni bądź piekarnika oraz czas jej wykonania. Najlepsza w smaku będzie ta, którą przygotujecie tuż przed smażeniem lub pieczeniem. Zrobiona z wyprzedzeniem może przynieść odwrotny skutek. Będzie miękka i nietrzymająca się mięsa. Oto nasza propozycja.

Składniki:

  • 3 plastry schabu

  • 1 duże jajko

  • łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej 

  • sól morska

  • pieprz czarny

  • bułka tarta razowa lub starty razowy chleb

  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Kotlety lekko rozbijacie.

  2. Oprószacie solą i pieprzem.

  3. Jajko roztrzepujecie z musztardą.

  4. Kotlety panierujecie w jajku z musztardą, a następnie w okruchach chleba.

  5. Smażycie od razu po ich panierowaniu na rumiano na oleju rzepakowym.

  6. Podajecie z ulubioną sałatką i tłuczonymi ziemniakami.

Smacznego!