Kotlet schabowy
Gotujmy.pl/kurka79
Newsy

Oto sekret pysznej i idealnie chrupiącej panierki. Wasze schabowe wyjdą perfekcyjne

Na myśl o dobrze wysmażonym schabowym kąciki ust same unoszą się do góry. Doskonała panierka powinna być soczysta i krucha jednocześnie. Jak tego dokonać?
Aleksandra Jaworska
styczeń 11, 2021

Kotlet schabowy to klasyka polskiej kuchni, szczególnie ten, który zdecydujecie panierować i smażyć na smalcu. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza uważności wobec kilku rzeczy. Warto wziąć je sobie do serca.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Delikatne i miękkie kotlety schabowe

Schabowego przed smażeniem można zamarynować. Marynowanie kotletów w mleku i cebuli sprawia, że mięso staje się nie tylko delikatne i kruche, ale zyskuje również niezwykle wyrazisty smak. Idealny schabowy może być z kością, ale i bez niej.

W każdym domu kotlet schabowy przygotowywany jest nieco inaczej. Każdy ze sposobów może być najlepszy pod warunkiem, że smakuje wam i waszym bliskim. Pewne rzeczy mogą jednak odebrać mu smak podczas rodzinnego, niedzielnego obiadu.

Jedną z tych rzeczy jest panierka. Przymiotniki pasujące do idealnej panierki to chrupiąca i złocista. Ten niepozorny dodatek może sprawić, że wasze kotlety będą nie tylko smaczne, ale i  atrakcyjniejsze dla oka. Podczas jej robienia, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy.

Jak zrobić chrupiącą panierkę?

Po pierwsze będą to oryginalne dodatki. Do najbardziej popularnych należą: mąka, bułka tarta oraz jajka. Nie są to jednak jedyne produkty, które zapewnią wam chrupkość i soczystość. Bułkę można przecież zastąpić! Najlepiej w jej roli sprawdzą się płatki kukurydziane, otręby, płatki owsiane, a nawet kasza czy pestki dyni lub słonecznika. Nie zależy wam na kaloriach? Pokruszcie chipsy i dodajcie do nich ser.

Na waszą panierkę będzie miał wpływ również sposób jej wykonania. Należy zwrócić uwagę na wiele aspektów, m.in. grubość, poziom nagrzania patelni bądź piekarnika oraz czas jej wykonania. Najlepsza w smaku będzie ta, którą przygotujecie tuż przed smażeniem lub pieczeniem. Zrobiona z wyprzedzeniem może przynieść odwrotny skutek. Będzie miękka i nietrzymająca się mięsa. Oto nasza propozycja.

Składniki:

  • 3 plastry schabu

  • 1 duże jajko

  • łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej 

  • sól morska

  • pieprz czarny

  • bułka tarta razowa lub starty razowy chleb

  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Kotlety lekko rozbijacie.

  2. Oprószacie solą i pieprzem.

  3. Jajko roztrzepujecie z musztardą.

  4. Kotlety panierujecie w jajku z musztardą, a następnie w okruchach chleba.

  5. Smażycie od razu po ich panierowaniu na rumiano na oleju rzepakowym.

  6. Podajecie z ulubioną sałatką i tłuczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Komentarze
Zupa pieczarkowa
xooxoo/gotujmy.pl
Newsy Brak pomysłu na obiad, a w lodówce pusto? Zróbcie szybką i pyszną zupę kryzysową
Zupa kryzysowa, zupa „nic”, „przegląd tygodnia” – określeń tego typu potraw nie brakuje. Wszystkie łączy jedno – robi się je ze wszystkiego, co się ma pod ręką!
Hubert Rój
styczeń 11, 2021

Jedni w ten sposób traktują bigos, do którego trafiają wędliny z całego tygodnia. Inni, zwłaszcza ci mniej mięsożerni, potrafią z niemalże resztek wyczarować smaczną zupę. I tę właśnie opcję przybliżmy wam dzisiaj. Dowolność w wyborze składników do naszej zupy kryzysowej jest naprawdę spora. Jeżeli dysponujecie tymi składnikami, które wskażemy w spisie produktów to świetnie. Jeżeli czegoś jednak wam brakuje, nic się nie stanie. Atutem tej zupy jest jej dość szybkie przygotowanie i to, że bardzo dobrze będzie łączyła się z pajdą świeżego chleba z masłem lub margaryną. Nie pozostaje wiec nic innego, jak tylko zajrzeć do swojej lodówki! Do dzieła! Zupa kryzysowa – przepis Składniki Udka z kurczaka, indyka lub inny kawałek tłustego drobiu Kilka pieczarek Czerwona lub żółta papryka (nada się również ta zielona) Pół małej kapusty pekińskiej (lub nieco kapusty białej) 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego Kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia zupy Liść laurowy i ziele angielskie Sól i pieprz Papryka ostra proszku Natka pietruszki, kolendra lub inne zielone, świeże zioła Przygotowanie Udka oczyśćcie, zalejcie zimną wodą. Gotujcie wywar z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Gdy wywar nabierze mocy po kilkudziesięciu minutach gotowania wywaru, dodajcie do niego poszatkowaną drobno kapustę. Następnie do garnka wrzućcie pokrojoną paprykę. Kolejne w kolejności będą cebula i pieczarki. Je także pokrójcie na małe kawałki. Gdy warzywa będą już dość miękkie, do zupy dodajcie koncentrat pomidorowy i doprawcie ją do smaku. Zupę podawajcie przybraną świeżymi ziołami oraz z obowiązkowym kleksem z białej śmietany lub jogurtu na talerzu. Zupę można...

Przeczytaj