Kotlet schabowy
Gotujmy.pl/kurka79
Newsy

Oto sekret pysznej i idealnie chrupiącej panierki. Wasze schabowe wyjdą perfekcyjne

Na myśl o dobrze wysmażonym schabowym kąciki ust same unoszą się do góry. Doskonała panierka powinna być soczysta i krucha jednocześnie. Jak tego dokonać?

Kotlet schabowy to klasyka polskiej kuchni, szczególnie ten, który zdecydujecie panierować i smażyć na smalcu. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza uważności wobec kilku rzeczy. Warto wziąć je sobie do serca.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Delikatne i miękkie kotlety schabowe

Schabowego przed smażeniem można zamarynować. Marynowanie kotletów w mleku i cebuli sprawia, że mięso staje się nie tylko delikatne i kruche, ale zyskuje również niezwykle wyrazisty smak. Idealny schabowy może być z kością, ale i bez niej.

W każdym domu kotlet schabowy przygotowywany jest nieco inaczej. Każdy ze sposobów może być najlepszy pod warunkiem, że smakuje wam i waszym bliskim. Pewne rzeczy mogą jednak odebrać mu smak podczas rodzinnego, niedzielnego obiadu.

Jedną z tych rzeczy jest panierka. Przymiotniki pasujące do idealnej panierki to chrupiąca i złocista. Ten niepozorny dodatek może sprawić, że wasze kotlety będą nie tylko smaczne, ale i  atrakcyjniejsze dla oka. Podczas jej robienia, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy.

Jak zrobić chrupiącą panierkę?

Po pierwsze będą to oryginalne dodatki. Do najbardziej popularnych należą: mąka, bułka tarta oraz jajka. Nie są to jednak jedyne produkty, które zapewnią wam chrupkość i soczystość. Bułkę można przecież zastąpić! Najlepiej w jej roli sprawdzą się płatki kukurydziane, otręby, płatki owsiane, a nawet kasza czy pestki dyni lub słonecznika. Nie zależy wam na kaloriach? Pokruszcie chipsy i dodajcie do nich ser.

Na waszą panierkę będzie miał wpływ również sposób jej wykonania. Należy zwrócić uwagę na wiele aspektów, m.in. grubość, poziom nagrzania patelni bądź piekarnika oraz czas jej wykonania. Najlepsza w smaku będzie ta, którą przygotujecie tuż przed smażeniem lub pieczeniem. Zrobiona z wyprzedzeniem może przynieść odwrotny skutek. Będzie miękka i nietrzymająca się mięsa. Oto nasza propozycja.

Składniki:

  • 3 plastry schabu

  • 1 duże jajko

  • łyżeczka musztardy dijon lub sarepskiej 

  • sól morska

  • pieprz czarny

  • bułka tarta razowa lub starty razowy chleb

  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Kotlety lekko rozbijacie.

  2. Oprószacie solą i pieprzem.

  3. Jajko roztrzepujecie z musztardą.

  4. Kotlety panierujecie w jajku z musztardą, a następnie w okruchach chleba.

  5. Smażycie od razu po ich panierowaniu na rumiano na oleju rzepakowym.

  6. Podajecie z ulubioną sałatką i tłuczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Adobe Stock
Newsy
Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Kotlety schabowe to najczęściej pojawiające się danie na polskim stole. Gości na nim zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowane w wersji pikantnej z musztardą, są wręcz przepyszne. Przygotujcie je według tego przepisu, a wasi bliscy z pewnością poproszą o dokładkę!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. Nic dziwnego, gdyż to pyszne mięso z odpowiednimi przyprawami. Zresztą jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale również przez turystów odwiedzających Polskę.  Klasyczny kotlet schabowy Według tradycji kotlet schabowy jest przygotowywany ze schabu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, wówczas będziecie mieć pewność iż jest dobrej jakości. Poza tym należy przygotować sól, pieprz czarny, jajko, mąkę i bułkę tartą. Krótka lista dodatków to klucz do sukcesu. Schabowe są same w sobie pyszne, dlatego też nie potrzebują wielu zbędnych dodatków. W tej kwestii zdecydowanie wygrywa minimalizm. Pikantne schabowe z musztardą Kotlety są przyrządzane według tradycyjnego przepisu przez większość gospodyń domowych, jednak czasem warto urozmaicić menu. Aby schabowe miały inny, ciekawy posmak, warto przed smażeniem posmarować je cienką warstwą musztardy. Nada ona mięsu pewnej pikantności oraz nowego smaku. To ciekawe połączenie, które z pewnością zachwyci waszych bliskich. W takiej wersji najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i świeżą surówką. Przepis na pikantne kotlety schabowe w musztardzie Składniki: 5 plastrów schabu bez kości musztarda sól pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa. Schab oprószcie solą, pieprzem oraz posmarujcie delikatnie musztardą z obu stron. Tak przygotowane mięso schowajcie na minimum godzinę do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. W międzyczasie...

kotlety schabowe smażenie
Adobe Stock
Newsy
Przykrywacie schabowe podczas smażenia czy nie? 1 z tych sposobów całkowicie rujnuje ich smak
Soczysty, a zarazem delikatny schabowy z chrupiącą skórką to coś, obok czego nikt nie przejdzie obojętnie. Odpowiednia obróbka termiczna nie jest wyzwaniem, ale 1 błąd może całkowicie popsuć jego smak!

Idealnie przyprawiony, obtoczony w panierce i usmażony kotlet schabowy, to dla wielu Polaków punkt obowiązkowy podczas weekendowego obiadu. Podany w zestawie z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką, smakuje wybornie. Jednak podczas przygotowywania należy pamiętać o kluczowej rzeczy, aby kotlety nie straciły na smaku. Schabowy brat bliźniak sznycla wiedeńskiego Część osób kojarzy tradycyjnego kotleta schabowego ze sznyclem wiedeńskim. Z pozoru wyglądają identycznie i niejedna osoba jest w stanie pomylić oba dania. Jednak wyróżnia je jeden kluczowych składnik, z którego są przygotowywane, a jest to rodzaj mięsa. Sznycel wiedeński przyrządza się z cielęciny, zaś schabowy z dobrego jakościowo schabu. To dla niektórych niewielka różnica, jednak jest bardzo wyczuwalna w smaku. Prawdziwi wielbiciele schabowego, od razu rozpoznają swojego ulubieńca! Niedzielna tradycja Kotlety schabowe są najczęściej serwowane na obiad podczas weekendu. Już przed południem często można usłyszeć sąsiadkę z góry, która klepie plastry schabu, a po wejściu na klatkę schodową bloku, najczęściej można wówczas wyczuć aromat smażonego mięsa. Dla wielu Polaków taki układ to wręcz tradycja i obowiązek. Nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez tej potrawy.  Przygotowanie kotletów schabowych Przyrządzenie schabowych, wbrew pozorom, nie należy do trudnych czynności. Należy jednak pamiętać o kilku kluczowych kwestiach, takich jak: klepanie plastrów schabu pod folią spożywczą, by mięso nie straciło swojej struktury, a w konsekwencji nie rozpadło się na patelni, przyprawianie tylko solą oraz pieprzem - przyprawy mają podkreślić smak mięsa a nie go zdominować, odpowiednia kolejność w panierowaniu, czyli mąka, jajko i bułka tarta, smażenie tylko na smalcu, dzięki czemu...

Kotlet schabowy po japońsku. Prosty przepis na niebanalny obiad
AdobeStock
Newsy
Kotlet schabowy po japońsku. Prosty przepis na niebanalny obiad
Kotlet schabowy to podstawa tradycyjnej polskiej kuchni. Czy wiecie, że ma on swój odpowiednik nawet w odległej Japonii? W kraju tym nosi on nazwę tonkatsu. Jak się go przygotowuje?

Większość Polaków nie wyobraża sobie obiadu bez tradycyjnego schabowego . To danie nie tylko jest bardzo proste, ale i smaczne. Wszystko, czego potrzebujecie do jego przygotowania to plastry schabu, jajko, bułka tarta oraz przyprawy. Kotlety schabowe - co zrobić, żeby schabowy był idealnie chrupki? - to cienko rozbite plastry schabu, przyprawione z obu stron solą i pieprzem, zamoczone w jajku, zapanierowane w bułce tartej i usmażone na rumiano na oleju - co powiecie na taką marynatę do schabowych?  Czy wiecie, że danie to ma również swój odpowiedni w Japonii? W kraju tym schabowe noszą nazwę tonkatsu. Jak się je przygotowuje? Kotlety schabowe po japońsku Japońskie kotlety schabowe to tonkatsu. Robi się je podobnie jak nasze kotlety, ale wrzuca na głęboki tłuszcz - na jakim tłuszczu najlepiej smażyć schabowe?  Tonkatsu należy do grupy potraw nazywanych katsu. To nic innego jak kawałki mięsa otoczone panierką i usmażone na głębokim tłuszczu. W Japonii panierkę stanowi panko – jest ona o wiele bardziej chrupiąca i pochłania mniej tłuszczu niż tradycyjna bułka tarta. Danie najczęściej podaje się z cieniutko pokrojoną kapustą, kiszonkami, ryżem i sosem, który nosi nazwę... tonkatsu. Jak przygotować takiego schabowego? Przeczytajcie! Składniki: mięso pokrojone na kotlety (bez rozbijania) jajko mąka panko - bułka tarta i do tego dodany starty na tarce biały, świeży chleb Przygotowanie: Rozgrzewamy tłuszcz. Bardzo ważna jest temperatura tłuszczu - 175 st. C. W innym razie tonkatsu będzie tłuste i nasiąknięte zamiast być chrupiące. Smażymy zapanierowane kawałki kurczaka aż się zarumienią na złoty kolor, ok. 5-7 min. Wyjąć na papier kuchenny, odsączyć. Pokroiċ w paski łatwe do nabrania pałeczkami. Wyłożyć na poszatkowaną kapustę. Japończycy jedzą to danie z...

co zrobic zeby schabowe nie wysychaly
Gotujmy.pl
Triki kulinarne
Jak zapobiec wysychaniu kotletów wieprzowych? Tę metodę znają tylko nasze babcie!
Twoje kotlety schabowe za każdym razem wychodzą suche i twarde? Sprawdź, jak temu zapobiec!

Nie ma nic lepszego na niedzielny obiad niż kotlety wieprzowe! Jednak co zrobić, gdy mięso szybko wysycha, robi się gumowate i mało apetyczne? Nasze babcie mają na to sposoby, które ujawniamy w poniższym artykule! Nie przesadzaj ze smażeniem Czasami tak bardzo boimy się, że smażone kotlety będą surowe w środku, że trzymamy je na oleju zbyt długo. W wyniku tego cała woda z nich odparowuje i robią się twarde, suche i przypalone. Odważniej z tłuszczem Kotlety ze schabu są dość chude, dlatego nie obawiaj się tłuszczu na mięsie! Nada im to większej soczystości, a kawałki tłuszczu można zawsze odkroić po usmażeniu. Ogrzej przed smażeniem Zanim zaczniesz smażyć kotlety, wyjmij je wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu woda nie będzie tak szybko odparowywać w trakcie smażenia! Zwróć uwagę na bułkę tartą! Najczęstszy sposób przyrządzania kotletów to wersja w panierce smażona w głębokim tłuszczu. Mięso przyprawiamy, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce i wrzucamy na patelnię. A zastanawiałyście się kiedyś z czego składa się wasza bułka tarta? Najczęściej kupujemy ją w sklepie, a pakowana bułka tarta często zawiera fragmenty słodkich ciast i bułek, przez co panierka robi się twarda i w efekcie cały kotlet szybko wysycha. Dlatego warto własnoręcznie robić domową bułkę tartą!   Źródło: mashed.com