kawa gotowana
Gotujmy.pl
Newsy

Oto bardzo zdrowa i rozgrzewająca kawa. Do jej przygotowania nie potrzeba ekspresu, tylko...

Jeżeli uwielbiacie kawę, to musicie wypróbować ten sposób na jej przygotowanie! Podpowiadamy, że nie chodzi o tradycyjne parzenie ani o kawę z ekspresu!

Większość osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Budzi, wspaniale smakuje i sprawia, że stajemy się gotowi do działania. Od lat trwają spory o to, która kawa jest zdrowsza – z ekspresu, parzona czy rozpuszczalna? Ta ostatnia jest szczególnie nienawidzona przez miłośników tego napoju którzy uważają, że kawa rozpuszczalna nie jest nawet godna tej nazwy. Wobec tego pozostaje nam parzyć kawę lub przygotowywać ją w ekspresie. Ale czy na pewno?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Różne oblicza kawy

Co kraj to obyczaj i tyczy się to nie tylko różnych sposobów przygotowywania popularnych dań, ale także parzenia kawy! W Polsce większość ludzi pije mieloną kawę, którą sypią po prostu do filiżanki lub kubka i zalewają wrzątkiem. A na przykład w Turcji i na Ukrainie bardzo popularna jest kawa… gotowana. Do specjalnego garnuszka z długą rączką zwanego dżezwą lub tyglem wsypuje się mieloną kawę i dodaje przyprawy. To może być cynamon, imbir, kardamon albo wanilia. Niektórzy nawet dodają do niej sól i pieprz! Podobno tak przygotowywana kawa naprawdę dodaje krzepy, jest smaczna, mocno rozgrzewa i do tego wzmacnia odporność.

Przepis na gotowaną kawę

Kawa gotowana to dobra alternatywa dla osób, które z różnych powodów powinny ograniczyć picie tego napoju. Przygotowywana w ten sposób jest łagodniejsza dla żołądka i pobudza pracę układu pokarmowego. Pomaga przy problemach z zaparciami, a także łagodzi bóle głowy – zwłaszcza migreny.

Do przygotowania gęstej i aromatycznej kawy gotowanej będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 2 łyżki kawy mielonej
  • Cynamon
  • Imbir
  • Goździki
  • Kardamon
  • Cukier

I oczywiście dżezwa lub zwykły garnuszek!

Przygotowanie

  1. Wlać do dżezwy lub garnka pół litra wody, zagotować.
  2. Wsypać kawę i przyprawić szczyptą cynamonu, kardamonu i imbiru. Dodać 3 goździki.
  3. Gotować kilka minut i odstawić na około 5 minut.

I gotowe! Taka kawa smakuje najlepiej, gdy doda się do niej miód.

kawa zaparzanie
Pixabay
Newsy
Zalewacie kawę wrzątkiem czy lekko ostudzoną wodą? Jedna z tych metod może być dla was szkodliwa
Czy temperatura parzenia kawy ma jakieś znaczenie? Tak, i to ogromne! Dowiedzcie się, jak parzyć kawę idealną.

Wielu z was pewnie każdy poranek zaczyna od filiżanki kawy. Wolicie mieloną czy rozpuszczalną? A może z ekspresu? Jeśli sami przygotowujecie kawę i zalewacie ją wodą, to koniecznie trzeba pamiętać o odpowiednej temperaturze parzenia. Wiecie, jaka jest właściwa? Ekspert od parzenia kawy wszystko wytłumaczył! Która lepsza? Prawdę mówiąc, smakosze kawy w ogóle nie uznają zalewania jej wodą do kubka. Uważają, że jedynym poprawnym sposobem parzenia kawy jest robienie tego z pomocą najlepszych ekspresów. Ale nawet jeśli nie jesteście tak ortodoksyjni w kwestii parzenia, to warto przyswoić sobie niektóre z zasad, którymi kierują się eksperci. Pierwsza mówi oczywiście o tym, że kawa rozpuszczalna to profanacja i można pić jedynie kawę mieloną, a najlepiej świeżo zmieloną w młynku lub ekspresie. Którą wy wolicie? Temperatura parzenia Polski ekspert w dziedzinie kawy - Jan Szurek - w rozmowie z jednym z portali internetowych opowiedział o tym, jak powinien wyglądać prawidłowy proces parzenia, dzięki któremu kawa będzie nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także pełna świetnych właściwości. Musimy wybrać dobrą kawę, zaopatrzyć się w dobry młynek i mieć dobrą wodę. To przede wszystkim. Potrzeba też uwagi. Kawę najlepiej kupować w ziarnach i mielić tuż przed parzeniem. Wystarczy jednak chwila, by podczas mielenia przerobić ziarna na drobny pył. Z kolei zbyt grubo zmielona kawa nie uwolni pełnego aromatu i smaku podczas parzenia. Kawy nigdy nie zalewamy wrzątkiem, to niszczy naturalny aromat. Najlepiej odczekać 2-3 minuty. Optymalna temperatura to 95 stopni. Jak najlepiej parzyć kawę? Choć w słowach mistrza parzenia jest dużo racji, to nie oznacza to od razu, że zalewając kawę wrzątkiem zupełnie zniszczycie jej smak i właściwości. Prawdą jest jednak, że od temperatury wody zależy mocno...

Ile kawy spożywacie
Flickr
Newsy
Ta kawa błyskawicznie podkręca metabolizm. Rozmiar w dół gwarantowany
Planujecie dietę odchudzającą? Spróbujcie tak przyrządzonej kawy, a dodatkowe kilogramy szybko znikną.

Oczywiście podstawą odchudzania jest dobra i zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna. Natomiast proces zrzucania wagi można nieco przyśpieszyć, stosując naturalne metody. Wiedzieliście, że kawa przyśpieszy wasz metabolizm i pomoże schudnąć? Przekonajcie się sami i przyrządźcie ją według tego przepisu! Kawa na odchudzanie Poza tym, że kawa świetnie smakuje i pobudza do działania, to jej właściwości okazują się pomocne podczas odchudzania. Kofeina podkręca metabolizm, czyli przemianę materii. To oznacza, że organizm szybciej spala tłuszcz.  Kawa sprawdzi się jeszcze lepiej z dodatkiem cynamonu, który rozgrzewa i przyśpiesza procesy przemiany materii. Pomocna jest też matcha – rodzaj zielonej herbaty, która zdobywa coraz większą popularność. To podobno najlepsza ze wszystkich zielonych herbat. Oczyszcza organizm, relaksuje i pomaga schudnąć, a do tego zapobiega nowotworom i cukrzycy. Przepis na kawę, która przyśpieszy metabolizm By przygotować kawę o właściwościach odchudzających, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 3 łyżeczki dowolnej kawy mielonej 2 łyżeczki herbaty matcha 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka miodu 3 goździki 4 ziarna kardamonu odrobina cynamonu w proszku 0,5 litra wody Przygotowanie: Do niewielkiego garnka wlejcie wodę i zagotujcie. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień. Dodajcie 3 łyżeczki mielonej kawy, 2 łyżeczki matcha, łyżeczkę kakao, łyżeczkę miodu, goździki, kardamon i szczyptę cynamonu. Zamieszajcie i gotujcie na niewielkim ogniu przez 5 minut. Zdejmijcie garnek z palnika i odstawcie na około minutę, by kawa i wszystkie przyprawy opadły na dno. I gotowe! Z tego przepisu wychodzą dwie filiżanki smacznej kawy, która przyśpieszy metabolizm i wspomoże odchudzanie. Tak przygotowany...

kawa czy zdrowa
AdobeStock
Newsy
Pijecie rano kawę? W takim razie z pewnością popełniacie ten ogromny błąd
Kawa jest bardzo zdrowa, jednak trzeba wiedzieć jak ją pić. Popularny błąd sprawia, że kawa znacznie słabiej was pobudza, a do tego może być szkodliwa.

Wielu z was pewnie zaczyna każdy poranek od filiżanki kawy. Czarna, z mlekiem, rozpuszczalna czy parzona – każdy ma na nią swój sposób! Można się spierać co do tego która jest smaczniejsza lub zdrowsza, jednak z pewnością większość Polaków bez kawy po prostu nie może żyć. Towarzyszy nam codziennie, zarówno rano, jak i podczas spotkań z przyjaciółmi. Może naprawdę zaszkodzić, zwłaszcza wtedy, gdy pijecie ją o poranku! Dowiedzcie się, kiedy kawa jest szkodliwa i co robić, by zminimalizować jej negatywne oddziaływanie na organizm. Zaraz po tym, gdy się obudzicie, w waszym ciele jest bardzo wysoki poziom hormonu stresu – kortyzolu. Motywuje on nas do działania i dodaje energii. Dlatego jeżeli zaraz po pobudce sięgacie po filiżankę kawy, bardzo szybko możecie się uodpornić na działanie kofeiny! Dzieje się tak z bardzo prostej przyczyny. Chwilę po wstaniu z łóżka jesteście pobudzeni dzięki działaniu kortyzolu. Jeżeli dołożycie do tego kofeinę, to praktycznie nie odczujecie jej działania. Za to szybko się od niej uzależnicie i z czasem będziecie potrzebowali mocniejszej kawy, by się obudzić. Kiedy więc należy pić kawę? Najlepiej w godzinach 9 – 11 rano, ponieważ właśnie wtedy spada poziom kortyzolu. Gdy poczujecie, że robicie się senni to znak, że czas na filiżankę kawy! Jak i kiedy pić kawę? Każdy, kto choć raz wypił za dużo kawy na raz dobrze wie, jak bardzo nieprzyjemne jest takie doświadczenie. Mdłości, kołatanie serca i pocenie się nie brzmi zbyt zachęcająco. Jeśli bardzo lubicie kawę i nie chcecie sobie odmawiać tej przyjemności kilka razy w ciągu dnia, to róbcie sobie słabszą wersję tego napoju. Jest to również zdrowsze – o wiele lepsze dla organizmu jest powolne picie słabszej kawy niż wlanie w siebie filiżanki bardzo mocnego espresso. Nie dość, że nie odczujecie wtedy...

Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Newsy
To musicie wiedzieć, gdy zaparzacie kawę. Jeden błąd i będzie do wylania
Nie wyobrażacie sobie dnia bez filiżanki kawy? A zastanawiacie się czasem nad tym, jak należy ją poprawnie zaparzać? Poznajcie najważniejsze wskazówki!

Trudno znaleźć osobę, która nie piłaby choć jednej filiżanki kawy dziennie. To nasz narodowy napój – praktycznie wszyscy Polacy piją kawę! Mielona, z ekspresu, rozpuszczalna? To tylko niektóre sposoby jej przyrządzania. Mamy różne rodzaje kawy – latte, cappuccino i americano są chyba najpopularniejsze w Polsce. W naszym kraju chodzenie do kawiarni nie jest tak popularne, jak na przykład we Włoszech i większość z nas kawę przygotowuje sobie samodzielnie w domu. A czy wiecie, jak robić to poprawnie? Mamy dla was garść wskazówek! Jak poprawnie parzyć kawę? Okazuje się, że parzenie kawy to wcale nie jest taka prosta sprawa! Jeżeli chcecie, by wasza kawa była zawsze aromatyczna, lekko gorzka i pobudzająca, musicie stosować się do poniższych zasad: Przechowywanie – ten punkt dotyczy przede wszystkim kawy ziarnistej, dlatego posiadacze ekspresów powinni uważnie to przeczytać! Aby ziarenka kawy były dłużej świeże i aromatyczne, powinno się je trzymać w lodówce lub ostatecznie w spiżarni. Najważniejsze jest to, aby znajdowały się w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu do światła i w temperaturze około 10 stopni. Temperatura – to, w jakiej temperaturze parzy się kawę, jest bardzo ważne! Absolutnie nie wolno zalewać jej wrzątkiem, ponieważ zniszczy to jej smak. Optymalna temperatura parzenia to od 90 do 95 stopni Celsjusza. Jakość ziaren – tak jak w przypadku większości produktów spożywczych, jakość ma ogromne znaczenie! Różnica między najtańszymi ziarnami kawy z supermarketu a droższymi odmianami dostępnymi w sklepach z kawą, jest naprawdę mocno odczuwalna. Mielenie – większość osób pewnie o tym wie, ale warto o tym wspomnieć. Mielona kawa jest najlepsza wtedy, gdy jest świeża! Dlatego lepiej porzucić zwyczaj mielenia kawy w młynku na zapas i...