
Oto bardzo zdrowa i rozgrzewająca kawa. Do jej przygotowania nie potrzeba ekspresu, tylko...
Większość osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Budzi, wspaniale smakuje i sprawia, że stajemy się gotowi do działania. Od lat trwają spory o to, która kawa jest zdrowsza – z ekspresu, parzona czy rozpuszczalna? Ta ostatnia jest szczególnie nienawidzona przez miłośników tego napoju którzy uważają, że kawa rozpuszczalna nie jest nawet godna tej nazwy. Wobec tego pozostaje nam parzyć kawę lub przygotowywać ją w ekspresie. Ale czy na pewno?
Różne oblicza kawy
Co kraj to obyczaj i tyczy się to nie tylko różnych sposobów przygotowywania popularnych dań, ale także parzenia kawy! W Polsce większość ludzi pije mieloną kawę, którą sypią po prostu do filiżanki lub kubka i zalewają wrzątkiem. A na przykład w Turcji i na Ukrainie bardzo popularna jest kawa… gotowana. Do specjalnego garnuszka z długą rączką zwanego dżezwą lub tyglem wsypuje się mieloną kawę i dodaje przyprawy. To może być cynamon, imbir, kardamon albo wanilia. Niektórzy nawet dodają do niej sól i pieprz! Podobno tak przygotowywana kawa naprawdę dodaje krzepy, jest smaczna, mocno rozgrzewa i do tego wzmacnia odporność.
Przepis na gotowaną kawę
Kawa gotowana to dobra alternatywa dla osób, które z różnych powodów powinny ograniczyć picie tego napoju. Przygotowywana w ten sposób jest łagodniejsza dla żołądka i pobudza pracę układu pokarmowego. Pomaga przy problemach z zaparciami, a także łagodzi bóle głowy – zwłaszcza migreny.
Do przygotowania gęstej i aromatycznej kawy gotowanej będą wam potrzebne poniższe składniki:
- 2 łyżki kawy mielonej
- Cynamon
- Imbir
- Goździki
- Kardamon
- Cukier
I oczywiście dżezwa lub zwykły garnuszek!
Przygotowanie
- Wlać do dżezwy lub garnka pół litra wody, zagotować.
- Wsypać kawę i przyprawić szczyptą cynamonu, kardamonu i imbiru. Dodać 3 goździki.
- Gotować kilka minut i odstawić na około 5 minut.
I gotowe! Taka kawa smakuje najlepiej, gdy doda się do niej miód.