Olej rycynowy łagodzi niestrawność i ból żołądka. Jak powinno się go przyjmować?
AdobeStock
Newsy

Olej rycynowy łagodzi niestrawność i ból żołądka, ale uważajcie z ilością. Jak powinno się go przyjmować?

Olej rycynowy to bogaty w przeciwutleniacze olej roślinny otrzymywany przez tłoczenie nasion rącznika pospolitego. Ma bladożółty kolor i jest bogaty w liczne związki, które mają działanie prozdrowotne. Dlaczego warto go pić?

Olej rycynowy to klarowny, żółty olej, który powstaje w wyniku tłoczenia ziaren rącznika pospolitego. Olej ten od wieków używany jest na całym świecie do odżywiania skóry głowy i włosów. Znany jest również dzięki swoim właściwościom zdrowotnym. Dlaczego warto go stosować?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne olejku rycynowego

Olejek rycynowy od tysięcy lat jest używany nie tylko jako produkt pielęgnacyjny, ale też jako naturalny środek leczniczy. Najwięcej właściwości zdrowotnych ma olej tłoczony na zimno. Tłoczenie na zimno to metoda ekstrakcji oleju, która nie wykorzystuje ciepła, ponieważ może ono pogorszyć jakość odżywczą olejów.

Kupcie w aptece olejek rycynowy i korzystajcie z jego licznych walorów zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich.

  • Wspomaga trawienie. Jeśli dokucza wam słabe trawienie lub cierpicie z powodu zaparć, zacznijcie stosować olej rycynowy. Dzięki wysokiemu stężeniu kwasu rycynolowego, olej rycynowy jest używany jako naturalny środek przeczyszczający, który pomaga w problemach trawiennych.
  • Wspiera szybsze gojenie ran. Olej rycynowy pomaga leczyć rany, stymulując wzrost nowej tkanki, zmniejszając suchość i zapobiegając gromadzeniu się martwych komórek skóry.
  • Pomaga zmniejszyć ból i stan zapalny. Olej rycynowy jest bogaty w kwas rycynolowy, kwas tłuszczowy, który pomaga zmniejszyć ból i stan zapalny.
  • Olej rycynowy może pomóc w zwalczaniu infekcji grzybiczych jamy ustnej wywołanych przez Candida albicans.
Zobacz także
Olejek z tego polskiego zioła pomaga na żołądek i zatoki

Olejek z tego zioła to czyste zdrowie. Zróbcie go w domu i stosujcie na bóle żołądka i zapalenie zatok

Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić

Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić

Kosmetyczne wykorzystanie olejku rycynowego

Poza działaniem zdrowotnym, olej rycynowy ma również bogate zastosowanie w kosmetyce.

  • Usuwa trądzik. Jeśli dokucza wam trądzik, nałóżcie na twarz odrobinę oleju rycynowego. Zabieg ten pomoże wam przywrócić naturalną równowagę nawilżenia skóry.

Jak to zrobić?

  1. Nanieście delikatnie olejek rycynowy na twarz i wmasujcie go w skórę okrężnymi ruchami.
  2. Pozostawcie na noc i zmyjcie rano wodą.
  • Wspiera porost włosów i pomaga, gdy są przesuszone. Macie suche i łamliwe włosy? Przetestujcie olej rycynowy. Olej ten zawiera kwas rycynolowy i kwasy tłuszczowe omega-6, dlatego wmasowywany w skórę głowy, pomaga zwiększyć krążenie krwi, co poprawia wzrost włosów.
  • Pomaga na suchą skórę. Olejek rycynowy ma właściwości złuszczające, które można stosować do leczenia łuszczącej się skóry stóp, dłoni i twarzy. Jest również korzystny dla osób cierpiących na atopowe zapalenie skóry.
  • Zmniejsza zmarszczki. Olej rycynowy zwiększa produkcję kolagenu, który napina skórę. Odmładzając skórę, zmiękcza i wygładza naskórek oraz sprawia, że twarz wygląda młodziej. 
  • Nakładanie oleju rycynowego na brwi, może pomóc w przyspieszeniu wzrostu włosów.

Czy stosując olej rycynowy należy zachować ostrożność?

Chociaż olej rycynowy jest uważany za bezpieczny w małych dawkach, większe ilości mogą powodować skurcze brzucha, nudności i wymioty.

  • Mogą też powodować biegunkę. Jeśli użyjemy za dużo olejku rycynowego, może u nas wystąpić biegunka. Biegunka może powodować odwodnienie i zaburzenia równowagi elektrolitowej.
  • Powinny go też unikać kobiety w ciąży. Olej rycynowy jest używany przez lekarzy do wywołania porodu, ponieważ wywołuje skurcze macicy. Dlatego kobiety na wszystkich etapach ciąży powinny unikać spożywania oleju rycynowego.
  • Po nałożeniu na skórę, olej rycynowy może powodować reakcję alergiczną u niektórych osób. Dlatego przed jego użyciem, nałóżcie niewielką ilość oleju na skrawek skóry, aby zobaczyć, jak zareaguje na niego wasze ciało.

Jak dawkować olejek rycynowy?

Niektóre etykiety produktów sugerują, aby rozpocząć od dawki 15 mililitrów (jeśli używacie tego olejku na zaparcia)  i nigdy nie przekraczajcie 60 mililitrów na dobę.

Źródło: healthline.com, medonet.pl

Jak banany mogą pomóc na włosy? Te maskę z 2 kuchennych składników stosujcie na włosy osłabione i przesuszone
Adobe Stock
Newsy
Jak banany mogą pomóc na włosy? Tę maskę z 2 kuchennych składników stosujcie na włosy osłabione i przesuszone
Gładkie i lśniące włosy po domowym zabiegu? Już nigdy nie będziecie dbać o włosy inaczej.

Zdradzamy najprostszy sposób na piękne włosy. Szczególnie dla tych, których włosy na co dzień są osłabione i przesuszone. Bananową maskę do włosów zrobicie z jednego banana. Przygotowanie jej nie zajmie wam nie więcej niż 5 minut. Stosujcie ją systematycznie, zapewnicie wówczas swoim włosom i skórze głowy stałą pielęgnację, która nie tylko wprowadzi zmianę w ich wyglądzie, ale też utrzyma ją na dłużej. Przepis na dwuskładnikową maskę do włosów Składniki: 1 dojrzały banan 1 łyżka wybranego oleju Do maski możecie użyć dowolnego, dobrej jakości oleju. Może to być: Oliwa z oliwek Olej kokosowy Olejek arganowy Zmieszane oleje. Oleje można też dowolnie mieszać ze sobą Przygotowanie: Podzielcie banana na kawałki lub rozgniećcie widelcem i wrzućcie do miski lub kielicha blendera. Dodajcie olej, a następnie zmiksujcie lub zblendujcie składniki do całkowitego ich połączenia i powstania gładkiej mikstury. Zastosowanie: Nałóżcie na włosy i pozostawcie na 15-30 minut. Spłuczcie dokładnie ciepłą wodą, a następnie umyjcie włosy szamponem. Stosujcie maskę 2-3 razy w tygodniu. Jak działa bananowa maska do włosów? Bananowa maska sprawi, że przesuszone, zniszczone, urywające się włosy staną się lśniące, gładkie i dobrze odżywione. Będą też mocniejsze i zdrowsze. Maska zawdzięcza swoje działanie zdrowotnym właściwościom bananów. Owoce te są bogatym źródłem potasu, witamin A, C oraz E. Maska bananowa dobrze regeneruje włosy od nasady, aż po same końce, pod warunkiem, że będziecie stosować ja systematycznie. Maskę można przygotować z alternatywnymi składnikami. Każdy z nich wprowadzi dodatkowe właściwości do mikstury pielęgnującej włosy: Miód dodatkowo odżywi...

Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały
AdobeStock
Newsy
Skutecznie odstrasza komary i mole, ale można też z niej zrobić pyszną lemoniadę. W sam raz na upały
Podczas gdy ludzie uwielbiają jej charakterystyczny i kojący zapach, owady trzymają się od niej z daleka. Mowa o lawendzie. Ale czy wiecie, że kwiat ten można także wykorzystać do zrobienia pysznej i orzeźwiającej lemoniady?

Lawenda to piękna fioletowa roślina o niezwykłym, kojącym zapachu. Kwiat ten ma bogate zastosowanie nie tylko jako naturalny środek na niechciane owady , ale także jest wykorzystywany w kuchni oraz ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Niektóre badania wykazały, że lawenda sprawdza się w leczeniu schorzeń neurologicznych układu nerwowego, a także może pomóc przy  bezsenności , wypadaniu włosów, stresie a nawet bólu pooperacyjnym. Na co dzień wielu z nas stosuje ją jednak jako naturalny odstraszacz na owady. Lawenda jako odstraszacz na owady Dzięki swojemu aromatowi, lawenda doskonale się sprawdza jako odstraszacz na owady. Podczas gdy my kochamy jej intensywny zapach, przykładowo komary czy mole wprost go nie znoszą. Zawieście przy oknie kilka gałązek lawendy a komary będą się trzymały z dala od waszego domu. To samo stanie się z molami w waszej szafie. Jak zrobić lemoniadę z lawendy? Lemoniada z lawendy to doskonały pomysł na upalne letnie dni. Do jej przygotowania będziecie potrzebować: garści ususzonych kwiatów lawendy wody łyżki  miodu kilku kostek lodu do wrzucenia na koniec kilku plasterków cytryny Przygotowanie: Kwiaty zaparzcie w ilości: 1 łyżeczka na filiżankę. Woda powinna mieć temp. około 96 stopni, a całkowity czas parzenia to 5 minut (maksymalnie 10). Po zaparzeniu lemoniady lawendowej ostudźcie ją, dodajcie do niej łyżkę miodu i schłodźcie napar. Miksturę należy podawać z kostkami lodu, najlepiej w schłodzonej szklance. Ten pyszny i pachnący ziołami napój idealnie się sprawdzi w upalne lato. Możecie do niego dorzucić plasterek cytryny – lemoniada zyska wtedy dodatkowe orzeźwienie i smak. Lemoniada z lawendy nie tylko doskonale ukoi wasze pragnienie ale też pomoże...

Maseczka z tego owocu zmniejsza zmarszczki i odświeża cerę. Wystarczą 2 składniki
AdobeStock
Newsy
Maseczka z tego owocu zmniejsza zmarszczki i odświeża cerę. Wystarczą 2 składniki
Marzy wam się świeża i promienna cera? Zróbcie maseczkę z tego owocu. Naprawdę działa cuda.

Winogrona są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Owoce te są bogate w kilka ważnych witamin i składników odżywczych, w tym witaminę C (silny przeciwutleniacz) i witaminę K (niezbędną do krzepnięcia krwi i zdrowych kości). Liczne składniki odżywcze zawarte w winogronach, mogą pomóc w ochronie przed wieloma schorzeniami, w tym problemami ze wzrokiem, niektórymi formami raka i chorobami układu krążenia. Winogrona: mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu poprawiają pamięć, uwagę i nastrój mogą pomóc złagodzić przewlekłe zaparcia obniżają poziom cukru Ale czy wiecie, że winogrona możecie również wykorzystać w pielęgnacji? Pielęgnacyjne właściwości winogron Czy wiedzieliście, że winogrona mają silne działanie przeciwstarzeniowe? Oto garść faktów na temat ich zastosowania w pielęgnacji twarzy i ciała. Winogrona zawierają przeciwutleniacze, które sprzyjają utrzymaniu zdrowej, promiennej skóry. Poprawiają elastyczność skóry i poprawiają krążenie krwi, dzięki czemu skóra wygląda zdrowo i młodo. Pomagają zapobiegać oznakom starzenia i innym problemom skórnym. Przeciwutleniacze obecne w winogronach, pomagają zmniejszyć widoczność ciemnych plam, zmarszczek i innych oznak starzenia. Zapewniają ochronę przed promieniowaniem UV (pamiętajcie jednak, że nie zastępują pełnej ochrony przeciwsłonecznej!) Działają jak peeling. Szczególnie skuteczny jest olej z pestek winogron, który jest bogaty w witaminę E, która pomaga skórze zachować nawilżenie, a także działa łagodnie złuszczająco. Pomagają rozjaśnić blizny, dzięki połączeniu witaminy E i witaminy C.  Wspomagają wzrost włosów i poprawiają ich objętość. Kwas linolowy...

Ta przyprawa łagodzi ból gardła, poprawia trawienie i zmniejsza wzdęcia. Mało kto używa jej w kuchni
AdobeStock
Newsy
Ta przyprawa łagodzi ból gardła, poprawia trawienie i zmniejsza wzdęcia. Mało kto używa jej w kuchni
Ta przyprawa ma długą historię stosowania jako środek leczniczy. Według niektórych źródeł, była ona używana w Egipcie już w 1500 r. p.n.e. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Anyż jest jedną z najstarszych przypraw używanych przez ludzkość. To roślina pochodząca z Egiptu, która należy do grupy baldaszkowatych, w skład których wchodzą również kminek, koper włoski i koper. Anyż od wieków jest używany ze względu na jego właściwości lecznicze, a także bogate zastosowanie kulinarne. Podobno starożytni rzymianie spożywali anyż tuż po obfitych posiłkach, aby poprawić trawienie pokarmu. Co jeszcze warto wiedzieć na temat anyżu? Anyż jest twardą owocnią owocu anyżu gwiazdkowatego. Powstała z niego przyprawa ma liczne walory zdrowotne – m.in. łagodzi ból gardła, poprawia trawienie i zmniejsza wzdęcia. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety i zacząć przyprawiać nim potrawy? Właściwości zdrowotne anyżu Anyż, a zwłaszcza tłoczony z niego olejek, zawiera niezliczone aktywne związki chemiczne, które niosą wiele korzyści zdrowotnych. Oto tylko niektóre z nich. Poprawia stan skóry. Z uwagi na obecność przeciwutleniaczy, anyż może pomóc w eliminacji wolnych rodników w całym organizmie, szczególnie tych, które mogą powodować stres oksydacyjny w skórze. Dzięki temu anyż opóźnia pojawianie się zmarszczek, a także poprawia elastyczność skóry. Wzmacnia odporność. Przyprawa ta doskonale poprawia odporność i od niepamiętnych czasów jest stosowana w leczeniu infekcji bakteryjnych żołądka i innych części ciała.  Dodaje energii, poprawia libido, zmniejsza bóle miesiączkowe. Stosowanie anyżu u mężczyzn może im zapewnić zastrzyk energii i zwiększyć popęd seksualny, podczas gdy u kobiet może regulować cykle miesiączkowe, kontrolować wahania nastroju i inne skutki uboczne menstruacji wywołane przez hormony. Wspiera drogi oddechowe. Jeśli dokucza wam kaszel...