Odtruwa, chroni oczy, pomaga na serce i odchudzanie. Najlepiej ten sok zrobić samemu, choć jest w każdym sklepie
AdobeStock
Newsy

Odtruwa, chroni oczy, pomaga na serce i odchudzanie. Najlepiej ten sok zrobić samemu, choć jest w każdym sklepie

Sok pomidorowy robi się inaczej niż sok jabłkowy czy sok z marchwi. Podajemy prosty przepis.

Sok pomidorowy jest bogaty w wartości odżywcze. Zawiera wiele witamin i minerałów, a przede wszystkim, jest bogaty w likopen – jeden z ważnych przeciwutleniaczy, witaminę C i witaminę A. Sok, to wygodny sposób na zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na witaminy z grupy B, witaminy E, K, a także potas, mangan, miedź, magnez, żelazo, fosfor, wapń i cynk. Podpowiadamy jak robić samemu ten wyjątkowy sok.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić w domu sok pomidorowy?

Choć sok pomidorowy można kupić w każdym sklepie, warto go zrobić samemu. Będziecie wtedy mieli pewność, że nie zawiera zbyt dużych ilości soli, nie ma zbędnych dodatków czy konserwantów, a pomidory pochodzą z dobrego źródła. To ważne, szczególnie gdy kupujecie warzywa na targu, od sprawdzonego dostawcy lub macie w sezonie z własnego ogródka.

Pomidory można łączyć z innymi warzywami i ziołami. Doskonale pasują do pomidorów:

  • Seler
  • Czerwona papryka
  • Oregano
  • Bazylia

Do gotowania warto dodać odrobinę oliwy z oliwek, ponieważ zawarty w pomidorach likopen jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Przyrządzanie pomidorów z odrobiną tłuszczu poprawia jego wchłanialność.

Przygotowanie:

  1. Świeże, sparzone pomidory obierzcie ze skórki i pokrójcie. Usuńcie gniazda nasienne i pestki.
  2. Sam miąższ pomidorów i sok umieśćcie w garnku. Gotujcie na średnim ogniu przez 30 minut.
  3. Schłodźcie, a następnie zmiksujcie aż do uzyskania gęstej konsystencji, na koniec przecedźcie przez sito.
Zobacz także
Sos pomidorowy do gołąbków z pieczonych pomidorów. Lepszego nie jedliście

Sos pomidorowy do gołąbków z pieczonych pomidorów. Lepszego nie jedliście

Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 składnik, który robi całą robotę

Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 nietypowy składnik, który robi całą robotę

Nie tylko na oczy, serce i odchudzanie – na co pomaga sok pomidorowy?

Sok zrobiony z pomidorów jest wartościowy dla zdrowia. Warto go pić, żeby wzmocnić i oczyścić organizm. Pozytywnie wpływa też na pracę takich organów jak oczy, serce czy jelita. Oto właściwości zdrowotne soku pomidorowego:

  • Zawiera likopen, silny przeciwutleniacz, który działa także po ugotowaniu. Dzięki temu chroni komórki przed degeneracją, która powoduje wiele schorzeń m.in. raka, cukrzycę i choroby serca.
  • Dzięki zawartości likopenu, beta-karotenu, witaminy C i E, wspiera serce. Jedzenie pomidorów i picie niesolonego soku pomidorowego obniża wysokie ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy i zawałom serca
  • Jest niskokaloryczny, a jednocześnie powoduje uczucie sytości. Obecny w diecie stymuluje produkcję karnityny, aminokwasu, który zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu. Z kolei likopen w naturalny sposób przyspiesza metabolizm. To wszystko sprawia, że sok pomidorowy pomaga utrzymać odpowiednią wagę i wspiera odchudzanie
  • Ma działanie oczyszczające i odtruwające dzięki obecności chloru i siarki. Chlor wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i nerek, a siarka chroni je przed infekcjami

Występujące w pomidorach fitoskładniki z kolei chronią oczy.

Źródło: Interia.pl

Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co to pomaga
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co może pomóc
Słyszeliście kiedyś o tak nietypowym połączeniu? Pijcie ten napój a wasze zdrowie szybko nam za to podziękuje!

Każdy z was słyszał już na pewno o pozytywnych właściwościach soku z kapusty i soku z pomidorów. A co, gdyby tak połączyć oba te soki razem? Właściwości zdrowotne soku z kiszonej kapusty Sok z kiszonej kapusty nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Regularne picie soku z kiszonej kapusty: wpiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii poprawia stan włosów, cery i paznokci zwalcza grzybicę stóp wspiera procesy trawienne pomaga w walce z bezsennością poprawia metabolizm pomaga schudnąć przyspiesza gojenie ran zwalcza skutki zatrucia pokarmowego opóźnia rozwój zaćmy i pozytywnie wpływa na wzrok Właściwości zdrowotne soku pomidorowego Sok pomidorowy to napój, który dostarcza naszemu organizmowi szeroką gamę witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, potas i magnez. sok pomidorowy jest skoncentrowanym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który zmniejsza stan zapalny badania wykazały, że diety bogate w pomidory i produkty z pomidorów, takie jak sok pomidorowy, mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych pomidory od dawna kojarzone są z poprawą zdrowia serca. Zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak likopen i beta-karoten, które pomagają zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i nagromadzenie tłuszczu w tętnicach (miażdżyca) ze względu na wysoki poziom korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, sok pomidorowy ma działanie przeciwnowotworowe sok pomidorowy jest niskokaloryczny - 100 g tego soku ma zaledwie 17 kcal poprawia wzrok działa korzystnie na mózg Co, gdyby...

Pijecie sok pomidorowy? Jest zdrowy, ale tylko pod jednym warunkiem
AdobeStock
Newsy
Pijecie sok pomidorowy? Jest zdrowy, ale tylko pod jednym warunkiem
Musicie zwracać uwagę na ten szczegół! Inaczej sok pomidorowy nie przyniesie wam za dużo korzyści.

Najlepiej szukać sposobów na poprawę zdrowia w naturze. Jednym z takich produktów, które świetnie działają na zdrowie serca i wspierają ogólnie organizm, jest sok pomidorowy. Jest znacznie zdrowszy niż pełne cukru soki owocowe, dostarcza mniej kalorii, a jednocześnie wielu witamin i minerałów. Nie zawsze będzie jednak tak korzystny. Musicie zwrócić uwagę na jeden szczegół przy wyborze soku pomidorowego. Sok pomidorowy – właściwości Niedawno informowaliśmy was o tym, że sok pomidorowy jest bardzo zdrowym produktem dla zdrowia serca . Polecany jest szczególnie nadciśnieniowcom. To przez wysoką zawartość potasu w pomidorach. W nadciśnieniu ważne są bardzo dwa minerały: sód i potas. Chodzi o dobrą proporcję między nimi. Jeśli w diecie macie za dużo sodu (pochodzącego głównie z soli) w stosunku do potasu (z warzyw i owoców), jesteście narażeni na nadciśnienie. Chcąc wspomagać zdrowie swojego serca, powinniście zatem zwrócić uwagę na zawartość soli i produktów bogatych w potas w diecie. Sok pomidorowy – świetne źródło potasu Pomidory są bardzo zdrowe. Jeszcze zdrowsze są jednak przetwory z pomidorów . Zawierają więcej antyoksydantu – likopenu. Sok pomidorowy może być więc dla was korzystnym produktem pod względem: Zdrowia serca Wsparcia mózgu i pamięci Poprawy wyglądu skóry i paznokci Kiedy sok pomidorowy szkodzi? Sok lub przecier pomidorowy, który zrobicie sami w domu , na pewno będzie dla was zdrowy. Gorzej z kupnymi sokami. Musicie zwracać tam uwagę na ważny szczegół. Sok nie może zawierać za dużo soli, bo pozytywny efekt potasu, który jest w nim zawarty, zostanie zneutralizowany przez sód, który jest w soli. Czytajcie więc dokładnie etykiety, zwracając wagę...

Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Adobe Stock
Newsy
Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów, ale to dzięki dodatkowi oleju, są one lepiej wchłaniane. Wyjaśniamy dlaczego tak się dzieje.

Sok z marchwi to jeden z najpopularniejszych soków w naszym kraju. Robi się go błyskawicznie, składnik jest dostępny przez cały rok, a do tego jest stosunkowo tani. Soki marchwiowe dostają dzieci już od 5 miesiąca życia, po czym ludzie piją go zwykle aż do późnej starości. Do wszystkich zalet soku marchewkowego trzeba dodać najważniejszą, dzięki której pijemy go tak chętnie i często. Sok z marchwi jest pyszny. Wyjaśniamy co się stanie gdy do szklanki soku dodacie łyżeczkę oleju. Jak olej poprawia sok z marchwi? Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów. Ponieważ część z nich: witamina A, E i K, to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, po dodaniu do soku odrobiny tłuszczu, zwiększycie poziom przyswajania przez organizm tych witamin. Do szklanki soku wystarczy dodać od 1 łyżeczki do 1 łyżki oleju, w zależności od preferencji smakowych. Możecie użyć dowolnego, ulubionego oleju. Może to być olej słonecznikowy, rzepakowy, czy inne, mniej popularne oleje: z pestek winogron, z orzechów włoskich, z awokado, olej kokosowy czy olej lniany. Do soku można także dodać oliwę. Sok z marchwi — wartości odżywcze i działanie To jeden z wartościowszych soków. Przygotowujemy go zawsze na zimno, dzięki czemu napój nie traci swoich wartości. A jest ich naprawdę mnóstwo, sok zawiera: Witaminę C Witaminę E Beta-karoten Kwas foliowy Tiaminę Wapń Magnez Fosfor Żelazo Potas Sód Cynk Sok jest niskokaloryczny: w 100 ml zawartych jest jedynie 41 kcal. Pity regularnie ma następujące działanie: Wspiera wzrok, ponieważ jest bogatym źródłem ważnego dla oczu beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A Ułatwia leczenie niedokrwistości Obniża poziom cholesterolu we...

Sok z kiszonej kapusty pomaga schudnąć
Adobe Stock
Newsy
Cudowny koktajl z kiszonej kapusty. Zmieszajcie ją z tym składnikiem, a szybko schudniecie nawet 3 kg w tydzień
Sok z kiszonej kapusty to jeden z najskuteczniej oczyszczających organizm napojów pod słońcem. Zmieszany z jednym produktem nie tylko lepiej smakuje, ale również wspomaga odchudzanie.

Sok z kiszonej kapusty uważany jest za przysmak ciężarnych. Okazuje się jednak, że z uwagi na zawarte w nim cenne właściwości prozdrowotne, od czasu do czasu każdy z was powinien wypić chociaż jedną szklankę tego napoju. Wartości odżywcze soku z kiszonej kapusty Większość z was prawdopodobnie nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele cennych składników zawiera sok z kiszonej kapusty. Jego spożywanie stanowi doskonałe uzupełnienie diety każdego z was. Nawet jeśli wydaje wam się, że odżywiacie się zdrowo, z pewnością macie niewielkie niedobory któregoś ze składników. Produkt jest bogaty przede wszystkim w witaminy – C, A, E, PP, K oraz z grupy B. Zawiera również dużo błonnika, fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku oraz miedzi. Nie ulega wątpliwości, że warto po niego sięgać. Właściwości soku z kiszonej kapusty Regularne spożywanie soku z kiszonej kapusty jest zalecane przede wszystkim osobom, które w krótkim czasie chcą pożegnać się z dużą ilością nadprogramowych kilogramów. Bowiem produkt ten wspaniale przyspiesza przemianę materii, a ponadto jest bardzo niskokaloryczny. Na tym jednak nie koniec. Sok z kiszonej kapusty obniża poziom cukru oraz złego cholesterolu, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca. Dzięki niemu wasz układ pokarmowy funkcjonuje lepiej niż zwykle, wasza odporność jest silniejsza, a wszelkie dolegliwości, na przykład wynikające z niedoboru witaminy C, rzadsze. Włączenie produktu do diety pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji dziąseł i jamy ustnej, korzystnie wpływa na stan skóry, zapobiega wystąpieniu niedokrwistości, działa przeciwzapalnie, a także leczy zatrucie alkoholowe czyli krótko mówiąc – pomaga na kaca. Jak przygotować koktajl z kiszonej kapusty? Wystarczy, że kupicie w sklepie dobrej jakości...