Odtruwa, chroni oczy, pomaga na serce i odchudzanie. Najlepiej ten sok zrobić samemu, choć jest w każdym sklepie
AdobeStock
Newsy

Odtruwa, chroni oczy, pomaga na serce i odchudzanie. Najlepiej ten sok zrobić samemu, choć jest w każdym sklepie

Sok pomidorowy robi się inaczej niż sok jabłkowy czy sok z marchwi. Podajemy prosty przepis.

Sok pomidorowy jest bogaty w wartości odżywcze. Zawiera wiele witamin i minerałów, a przede wszystkim, jest bogaty w likopen – jeden z ważnych przeciwutleniaczy, witaminę C i witaminę A. Sok, to wygodny sposób na zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na witaminy z grupy B, witaminy E, K, a także potas, mangan, miedź, magnez, żelazo, fosfor, wapń i cynk. Podpowiadamy jak robić samemu ten wyjątkowy sok.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić w domu sok pomidorowy?

Choć sok pomidorowy można kupić w każdym sklepie, warto go zrobić samemu. Będziecie wtedy mieli pewność, że nie zawiera zbyt dużych ilości soli, nie ma zbędnych dodatków czy konserwantów, a pomidory pochodzą z dobrego źródła. To ważne, szczególnie gdy kupujecie warzywa na targu, od sprawdzonego dostawcy lub macie w sezonie z własnego ogródka.

Pomidory można łączyć z innymi warzywami i ziołami. Doskonale pasują do pomidorów:

  • Seler
  • Czerwona papryka
  • Oregano
  • Bazylia

Do gotowania warto dodać odrobinę oliwy z oliwek, ponieważ zawarty w pomidorach likopen jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Przyrządzanie pomidorów z odrobiną tłuszczu poprawia jego wchłanialność.

Przygotowanie:

  1. Świeże, sparzone pomidory obierzcie ze skórki i pokrójcie. Usuńcie gniazda nasienne i pestki.
  2. Sam miąższ pomidorów i sok umieśćcie w garnku. Gotujcie na średnim ogniu przez 30 minut.
  3. Schłodźcie, a następnie zmiksujcie aż do uzyskania gęstej konsystencji, na koniec przecedźcie przez sito.
Zobacz także
Sos pomidorowy do gołąbków z pieczonych pomidorów. Lepszego nie jedliście

Sos pomidorowy do gołąbków z pieczonych pomidorów. Lepszego nie jedliście

Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 składnik, który robi całą robotę

Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 nietypowy składnik, który robi całą robotę

Nie tylko na oczy, serce i odchudzanie – na co pomaga sok pomidorowy?

Sok zrobiony z pomidorów jest wartościowy dla zdrowia. Warto go pić, żeby wzmocnić i oczyścić organizm. Pozytywnie wpływa też na pracę takich organów jak oczy, serce czy jelita. Oto właściwości zdrowotne soku pomidorowego:

  • Zawiera likopen, silny przeciwutleniacz, który działa także po ugotowaniu. Dzięki temu chroni komórki przed degeneracją, która powoduje wiele schorzeń m.in. raka, cukrzycę i choroby serca.
  • Dzięki zawartości likopenu, beta-karotenu, witaminy C i E, wspiera serce. Jedzenie pomidorów i picie niesolonego soku pomidorowego obniża wysokie ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy i zawałom serca
  • Jest niskokaloryczny, a jednocześnie powoduje uczucie sytości. Obecny w diecie stymuluje produkcję karnityny, aminokwasu, który zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu. Z kolei likopen w naturalny sposób przyspiesza metabolizm. To wszystko sprawia, że sok pomidorowy pomaga utrzymać odpowiednią wagę i wspiera odchudzanie
  • Ma działanie oczyszczające i odtruwające dzięki obecności chloru i siarki. Chlor wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i nerek, a siarka chroni je przed infekcjami

Występujące w pomidorach fitoskładniki z kolei chronią oczy.

Źródło: Interia.pl

Nie lubicie smaku tego soku?  Kiedy zobaczycie jak bardzo jest zdrowy, od razu zmienicie zdanie
Adobe Stock
Newsy
Lubicie sok z pomidorów? Oto dlaczego warto pić go regularnie. Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Właściwości zdrowotne soku pomidorowego Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Równie dobre jest picie gotowego soku pomidorowego. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Czym jest likopen? Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni...

Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co to pomaga
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co może pomóc
Słyszeliście kiedyś o tak nietypowym połączeniu? Pijcie ten napój a wasze zdrowie szybko nam za to podziękuje!

Każdy z was słyszał już na pewno o pozytywnych właściwościach soku z kapusty i soku z pomidorów. A co, gdyby tak połączyć oba te soki razem? Właściwości zdrowotne soku z kiszonej kapusty Sok z kiszonej kapusty nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Regularne picie soku z kiszonej kapusty: wpiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii poprawia stan włosów, cery i paznokci zwalcza grzybicę stóp wspiera procesy trawienne pomaga w walce z bezsennością poprawia metabolizm pomaga schudnąć przyspiesza gojenie ran zwalcza skutki zatrucia pokarmowego opóźnia rozwój zaćmy i pozytywnie wpływa na wzrok Właściwości zdrowotne soku pomidorowego Sok pomidorowy to napój, który dostarcza naszemu organizmowi szeroką gamę witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, potas i magnez. sok pomidorowy jest skoncentrowanym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który zmniejsza stan zapalny badania wykazały, że diety bogate w pomidory i produkty z pomidorów, takie jak sok pomidorowy, mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych pomidory od dawna kojarzone są z poprawą zdrowia serca. Zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak likopen i beta-karoten, które pomagają zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i nagromadzenie tłuszczu w tętnicach (miażdżyca) ze względu na wysoki poziom korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, sok pomidorowy ma działanie przeciwnowotworowe sok pomidorowy jest niskokaloryczny - 100 g tego soku ma zaledwie 17 kcal poprawia wzrok działa korzystnie na mózg Co, gdyby...

Pijecie sok pomidorowy? Jest zdrowy, ale tylko pod jednym warunkiem
AdobeStock
Newsy
Pijecie sok pomidorowy? Jest zdrowy, ale tylko pod jednym warunkiem
Musicie zwracać uwagę na ten szczegół! Inaczej sok pomidorowy nie przyniesie wam za dużo korzyści.

Najlepiej szukać sposobów na poprawę zdrowia w naturze. Jednym z takich produktów, które świetnie działają na zdrowie serca i wspierają ogólnie organizm, jest sok pomidorowy. Jest znacznie zdrowszy niż pełne cukru soki owocowe, dostarcza mniej kalorii, a jednocześnie wielu witamin i minerałów. Nie zawsze będzie jednak tak korzystny. Musicie zwrócić uwagę na jeden szczegół przy wyborze soku pomidorowego. Sok pomidorowy – właściwości Niedawno informowaliśmy was o tym, że sok pomidorowy jest bardzo zdrowym produktem dla zdrowia serca . Polecany jest szczególnie nadciśnieniowcom. To przez wysoką zawartość potasu w pomidorach. W nadciśnieniu ważne są bardzo dwa minerały: sód i potas. Chodzi o dobrą proporcję między nimi. Jeśli w diecie macie za dużo sodu (pochodzącego głównie z soli) w stosunku do potasu (z warzyw i owoców), jesteście narażeni na nadciśnienie. Chcąc wspomagać zdrowie swojego serca, powinniście zatem zwrócić uwagę na zawartość soli i produktów bogatych w potas w diecie. Sok pomidorowy – świetne źródło potasu Pomidory są bardzo zdrowe. Jeszcze zdrowsze są jednak przetwory z pomidorów . Zawierają więcej antyoksydantu – likopenu. Sok pomidorowy może być więc dla was korzystnym produktem pod względem: Zdrowia serca Wsparcia mózgu i pamięci Poprawy wyglądu skóry i paznokci Kiedy sok pomidorowy szkodzi? Sok lub przecier pomidorowy, który zrobicie sami w domu , na pewno będzie dla was zdrowy. Gorzej z kupnymi sokami. Musicie zwracać tam uwagę na ważny szczegół. Sok nie może zawierać za dużo soli, bo pozytywny efekt potasu, który jest w nim zawarty, zostanie zneutralizowany przez sód, który jest w soli. Czytajcie więc dokładnie etykiety, zwracając wagę...

Pijcie codziennie ten sok. Nie tylko odchudza, ale też zbija cholesterol i wspomaga walkę z cukrzycą
Flickr
Newsy
Pijcie codziennie ten sok. Nie tylko odchudza, ale też zbija cholesterol i wspomaga walkę z cukrzycą
Sok z tego owocu to prawdziwa bomba dla zdrowia. Pijcie go regularnie a nie pożałujecie.

Owoce cytrusowe znane są z wysokiej zawartości witaminy C i właściwości wzmacniających odporność. Lekarze i dietetycy regularnie zachęcają nas do sięgania po cytryny, pomarańcze czy mandarynki. Zbyt mało uwagi poświęca się jednak limonce. Czy wiecie, że sok z tego owocu wspiera odchudzanie, zmniejsza cholesterol i pomaga w walce z cukrzycą? Czym limonka różni się od cytryny? Limonka to owoc cytrusowy z rodziny rutowatych, który jest powszechnie uprawiany w regionach tropikalnych i subtropikalnych. Najczęściej możemy ją znaleźć w daniach kuchni meksykańskiej i azjatyckiej. Zwykle jest dodawana do różnych sałatek, dressingów, zup, ciast, sorbetów i koktajli. W smaku limonka jest kwaśniejsza od cytryny i trochę mniej soczysta. Zielona limonka jest także zwykle znacznie mniejsza niż cytryna. Zarówno owoc, jak i jego skórka oraz sok, zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Dlaczego warto pić sok z limonki? Poza wspomnianą wcześniej witaminą C, limonka zawiera także wiele innych ważnych składników odżywczych, takich jak: witamina A, witamina E, witamina K, wapń, kwas foliowy, magnez, potas, cholina, fosfor i betaina. Jakie korzyści niesie dla naszego zdrowia picie soku z tego owocu? Ułatwia gojenie wrzodów i ran. Limonki zawierają flawonoidy, które hamują rozwój drobnoustrojów i wraz z potasem ułatwiają gojenie wrzodów i ran. Wspiera zdrowie oczu. Właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne limonek, niosą wiele korzyści dla oczu. Właściwości przeciwutleniające witaminy C chronią nasz wzrok przed starzeniem się i zwyrodnieniem plamki żółtej, a flawonoidy zapobiegają infekcjom. Łagodzi ból i stany zapalne. Limonka ma również właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc...