Sok pomidorowy jest bogaty w wartości odżywcze. Zawiera wiele witamin i minerałów, a przede wszystkim, jest bogaty w likopen – jeden z ważnych przeciwutleniaczy, witaminę C i witaminę A. Sok, to wygodny sposób na zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na witaminy z grupy B, witaminy E, K, a także potas, mangan, miedź, magnez, żelazo, fosfor, wapń i cynk. Podpowiadamy jak robić samemu ten wyjątkowy sok.
Jak zrobić w domu sok pomidorowy?
Choć sok pomidorowy można kupić w każdym sklepie, warto go zrobić samemu. Będziecie wtedy mieli pewność, że nie zawiera zbyt dużych ilości soli, nie ma zbędnych dodatków czy konserwantów, a pomidory pochodzą z dobrego źródła. To ważne, szczególnie gdy kupujecie warzywa na targu, od sprawdzonego dostawcy lub macie w sezonie z własnego ogródka.
Pomidory można łączyć z innymi warzywami i ziołami. Doskonale pasują do pomidorów:
- Seler
- Czerwona papryka
- Oregano
- Bazylia
Do gotowania warto dodać odrobinę oliwy z oliwek, ponieważ zawarty w pomidorach likopen jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Przyrządzanie pomidorów z odrobiną tłuszczu poprawia jego wchłanialność.
Zobacz także:
Przygotowanie:
- Świeże, sparzone pomidory obierzcie ze skórki i pokrójcie. Usuńcie gniazda nasienne i pestki.
- Sam miąższ pomidorów i sok umieśćcie w garnku. Gotujcie na średnim ogniu przez 30 minut.
- Schłodźcie, a następnie zmiksujcie aż do uzyskania gęstej konsystencji, na koniec przecedźcie przez sito.
Nie tylko na oczy, serce i odchudzanie – na co pomaga sok pomidorowy?
Sok zrobiony z pomidorów jest wartościowy dla zdrowia. Warto go pić, żeby wzmocnić i oczyścić organizm. Pozytywnie wpływa też na pracę takich organów jak oczy, serce czy jelita. Oto właściwości zdrowotne soku pomidorowego:
- Zawiera likopen, silny przeciwutleniacz, który działa także po ugotowaniu. Dzięki temu chroni komórki przed degeneracją, która powoduje wiele schorzeń m.in. raka, cukrzycę i choroby serca.
- Dzięki zawartości likopenu, beta-karotenu, witaminy C i E, wspiera serce. Jedzenie pomidorów i picie niesolonego soku pomidorowego obniża wysokie ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy i zawałom serca
- Jest niskokaloryczny, a jednocześnie powoduje uczucie sytości. Obecny w diecie stymuluje produkcję karnityny, aminokwasu, który zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu. Z kolei likopen w naturalny sposób przyspiesza metabolizm. To wszystko sprawia, że sok pomidorowy pomaga utrzymać odpowiednią wagę i wspiera odchudzanie
- Ma działanie oczyszczające i odtruwające dzięki obecności chloru i siarki. Chlor wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i nerek, a siarka chroni je przed infekcjami
Występujące w pomidorach fitoskładniki z kolei chronią oczy.
Źródło: Interia.pl