Od lat wygrywa wszystkie rankingi na najlepszą dietę świata. Próbowaliście?
Pixabay
Newsy

Dieta śródziemnomorska: nr 1 w rankingach na najlepszą dietę. Zasady i jadłospis

Dieta śródziemnomorska jest nazywana przez wielu najzdrowszą dietą na świecie. Sprawdzany, jakie właściwości ma dieta śródziemnomorska i jak wygląda przykładowy jadłospis osoby, która chce zastosować zasady żywienia zgodne z dietą śródziemnomorską.
Anna Urbańska
maj 10, 2021

Dieta śródziemnomorska jest od wielu lat badana przez naukowców. Uznaje się ją za najzdrowszą dietę świata. Razem ze swoją siostrą bliźniaczką, dietą DASH, zdobywa szczytowe miejsca we wszelkich rankingach pod względem wartości zdrowotnych i właściwości. Można praktycznie polecać ją w ciemno większości osób. To właśnie „dieta śródziemnomorska” jest najprostszą i najlepsza odpowiedzią na często zadawane dietetykom pytanie: „Jaka jest najlepsza dieta?”

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dieta śródziemnomorska – co to jest?

Oryginalnie dietą śródziemnomorską określono sposób odżywiania mieszkańców Krety w latach 70. Oczywiście od tego czasu sporo się zmieniło zarówno w zwyczajach żywieniowych Kreteńczyków, jak i dostępności żywności na całym świecie.

Dieta śródziemnomorska - historia

Po raz pierwszy określeniem „dieta śródziemnomorska” posłużył się oficjalnie Ancel Keys, naukowiec badający wpływ diety na zdrowie układu sercowego. W swoim bardzo słynnym badaniu Seven Countries Study odkrył on, że niektóre społeczności naprawdę rzadziej zapadają na choroby układu sercowego. Połączył on to z rodzajem pożywienia, którym odżywiają się dane społeczności na co dzień.

Zasady diety śródziemnomorskiej

Dieta śródziemnomorska to dość ogólne określenie. Najważniejsze tej diety to:

  • Utrzymywanie niskiej kaloryczności jadłospisu (do 2000 kcal dla kobiet, 2500 kcal dla mężczyzn)
  • Ograniczanie tłuszczów nasyconych: masła, smalcu, tłustych mięs, nabiału
  • Bazowanie na oliwie z oliwek jako głównym źródle tłuszczu
  • Jadaniu świeżych i duszonych warzyw i owoców w pokaźnych ilościach

Zobacz także

Dieta śródziemnomorska – jadłospis

Bardzo charakterystyczną cechą diety śródziemnomorskiej jest to, że opiera się ona w dużej części na produktach pochodzenia roślinnego. Je się na niej naprawdę duże ilości warzyw i owoców. Dieta ta obfituje w pełnoziarniste zboża, ziemniaki, ale też rośliny strączkowe: fasolę, groch, soczewicę.

Owoce spożywa się w świeżej postaci na deser. Desery zawierające cukier, wypieki i inne potrawy tradycyjnie rozumiane jako deser stanowią tylko dodatek. Jada się je maksymalnie kilka razy w tygodniu.

Bardzo charakterystyczna cechą diety śródziemnomorskiej jest znaczący udział oliwy w menu. Dodaje się ją do duszenia potraw, macza chleb w oliwie i dodaje do sałatek. Prawcie wcale nie spożywa się tłuszczu nasyconego.

Głównym źródłem białka w diecie śródziemnomorskiej są ryby, drób, chudy nabiał i jajka. Ilość jedzonych jajek ogranicza się do 4 sztuk tygodniowo. Czerwone mięso jada się bardzo rzadko.

Co ciekawe, stałym elementem diety śródziemnomorskiej jest też czerwone wino. Pija się zazwyczaj naprawdę symboliczną ilość, do obiadu lub kolacji.

Ważny element śródziemnomorskiego stylu życia

Bardzo ważne jest też uprawianie aktywności fizycznej. Osoby z krajów śródziemnomorskich dużo czasu spędzają na świeżym powietrzu, mają bogate życie społeczne, chodzą na spacery i nierzadko pracują fizycznie. Nie można zapominać o tym aspekcie. Dieta śródziemnomorska to coś więcej niż sposób odżywiania. To styl życia, który warto zaadoptować, by cieszyć się lepszym zdrowiem.

Czytaj także:

Komentarze
Dieta keto czy jest zdrowa
pixabay.com
Zdrowie Ta dieta może zrujnować twoje zdrowie! Uważaj, zanim przetestujesz!
W pogoni za smukłą sylwetką sięgamy po drastyczne rozwiązania, które mogą źle się odbić na naszym zdrowiu. Złe stosowanie tej popularnej diety może być katastrofalne w skutkach!
Katarzyna Wyborska
listopad 03, 2020

Wielu z nas w pogoni za smukłą sylwetką jest w stanie zrobić naprawdę dużo. Zdesperowani sięgamy po drastyczne diety, które obiecują nam szybki spadek wagi. Ostatnio rosnącą popularnością cieszy się dieta ketogeniczna. Jej zwolennicy twierdzą, że to idealny sposób odżywiania dla osób, które chcą schudnąć. Czy mają rację? Dieta keto – co to jest? Określenie „dieta” jest trochę mylące, ponieważ keto jest sposobem odżywiania. Polega on na tym, że całkowicie rezygnuje się z jedzenia węglowodanów i cała dieta opiera się na białkach i tłuszczach. Takie odżywianie ma doprowadzić do tego, że organizm przejdzie w stan ketozy. O ketozie mówimy wtedy, gdy nasze ciało do funkcjonowania nie zużywa już glukozy (bo jej nie ma, gdy nie jemy węglowodanów), tylko tłuszczu zgromadzonego w tkankach. Ryzyko związane z dietą keto Dieta ketogeniczna jest dużym wyzwaniem dla organizmu, dlatego trzeba o tym pamiętać przed jej rozpoczęciem i najlepiej skonsultować to najpierw z lekarzem. Katastrofalne skutki stosowania tej diety są najczęściej spowodowane niewiedzą dotyczącą dobierania zdrowych produktów. Przykładowo osoba cierpiąca na choroby układu krążenia może sobie zrobić dużą krzywdę, jeśli przejdzie na dietę ketogeniczną i zacznie jeść produkty bogate w tłuszcze nasycone – są one bardzo niezdrowe w chorobach serca. Inne niebezpieczne skutki stosowania diety keto to: Kamienie nerkowe, Zaparcia, Awitaminoza, Obniżone ciśnienie krwi. Przeciwwskazania do stosowania diety ketogenicznej Diety tej nie powinny stosować osoby cierpiące m.in. na cukrzycę, choroby wątroby, kamicę nerek i kobiety w ciąży.  

Przeczytaj
Karolina Szostak schudła
ons
Newsy Nikt nie wie, że Karolina Szostak schudła dzięki tej diecie. Niewiele osób zdecyduje się na takie poświęcenie
Karolina Szostak należy do nielicznego grona kobiet zajmujących się dziennikarstwem sportowym. Mimo że idealne sylwetki to dla niej codzienność, sama bardzo długo zmagała się z nadwagą. Jednak, w ostatnich latach przeszła spektakularną metamorfozę. Prezenterka schudła aż 30 kilogramów!
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

U Szostak zdiagnozowano niedoczynność tarczycy Karolina Szostak przez lata zmagała się z nadprogramowymi kilogramami. Te były nie tylko wynikiem nieprawidłowego odżywiania oraz stylu życia, ale również choroby. Bowiem u prezenterki zdiagnozowano niedoczynność tarczycy.  Nieodpowiednia dieta z roku na rok potęgowała problemy dziennikarki. W końcu postanowiła skonsultować się z lekarzem i zacząć nowe życie. Po licznych rozmowach ze specjalistami, kobieta rozpoczęła swoją przemianę od popularnej diety doktor Dąbrowskiej. Schudła 30 kg dzięki diecie dr Dąbrowskiej Ten rodzaj odżywiania określany jest jako warzywno-owocowy post. Jak sama nazwa wskazuje, dieta polega na spożywaniu tylko i wyłącznie warzyw i owoców przyrządzonych na różne sposoby – gotowanych, pieczonych, blendowanych, surowych, przez okres 6 tygodni. Będąc na diecie dr Dąbrowskiej, w ciągu dnia powinno się zjadać maksymalnie 3 posiłki i 2 przekąski nieprzekraczające 600 kcal.  To cudownie oczyszcza organizm ze wszystkich zanieczyszczeń. A we wrześniu robię dwa tygodnie tak zwanej przypominajki. Odrzuciłam też wszystko, co działało na mnie destruktywnie. Nie jem nabiału i pszenicy. Zwracam uwagę na to, by nie łączyć białkowych produktów z węglowodanami. Nie mówię już o przetworzonej żywności! W swojej kuchni bazuję na dużej ilości warzyw i owoców – zdradziła w wywiadzie dla Vivy. Dziennikarka czasem skusi się na coś słodkiego Mimo że aktywny tryb życia i zdrowe posiłki na stałe zagościły w życiu dziennikarki, kobieta przyznaje, że nikt nie powinien być niewolnikiem jedzenia. Nie ma przecież ludzi idealnych. Każdy przeżywa chwile słabości i zapomnienia i nie ma w nich nic złego. O ile oczywiście są to tylko chwile. Przyznam, że – jak każdemu – i mnie zdarza się...

Przeczytaj
Jolanta Kwaśniewska
Paweł Kibitlewski/ons.pl
Gwiazdy Jolanta Kwaśniewska wygląda zachwycająco. Na jaw wyszła rewelacyjna dieta Pierwszej Damy!
Pani prezydentowa weszła już w wiek emerytalny, a dalej zachwyca swoim wyglądem. Jolanta Kwaśniewska uchyliła rąbka tajemnicy i zdradziła sekrety swojego odżywiania.
Hubert Rój
listopad 18, 2020

W rankingach popularności pierwszych dam III Rzeczpospolitej, Jolanta Kwaśniewska deklasuje swoje rywalki. Polacy bardzo lubili także śp. Marię Kaczyńską, ale to żonę prezydenta Aleksandra Kwaśniewska najbardziej pokochaliśmy. Prezydentowa jak z bajki W tym momencie na bok należy odłożyć polityczne sympatie i antypatie. Pani prezydentowa Kwaśniewska nie pchała się w końcu na polityczny afisz. Bez tego potrafiła zjednać sobie mieszkańców Polski. Jak to robiła? Nienaganne maniery, klasa i dostojeństwo godne wysokiej reprezentacyjnej funkcji – oto klucz do zrozumienia fenomenu Kwaśniewskiej. Także uroda pani Joli miała wielkie znaczenie dla zdobycia przez nią sympatii i popularności w oczach obywateli. I tutaj dochodzimy do sedna – odkąd Jolanta Kwaśniewska przestała „pełnić urząd” pierwszej damy, to nie zdążyła się zestarzeć. To prawdziwy fenomen. Pani prezydentowa już od 15 lat jest nieco na uboczu głównego nurtu wydarzeń w kraju, ale nadal utrzymuje fantastyczną formę i wygląda nieziemsko dobrze. Sekretem żony prezydenta Kwaśniewskiego jest jej dieta. Spróbujmy się jej przyjrzeć. Sekret wyglądu Kwaśniewskiej Słynąca z doskonałej prezencji pierwsza dama nie raz przyznawała, że nie stosuje żadnych rygorystycznych diet. Jednym, czego odmawia sobie wraz z mężem jest mięso. Państwo Kwaśniewscy są więc wegetarianami. Pani Jolanta uważa, że ważne jest racjonalne podejście do odżywiania i jedzenie stosunkowo małych, ale regularnych posiłków. Sieć obiegła również informacja o sympatii byłej pierwszej damy do wina. Jolanta Kwaśniewska miałaby okazjonalnie pijać z mężem po kieliszku wina. Jak się okazuje, to jedyny alkohol, który prezydentowa widzi w swoim domu.  Wybór wina należy ale i wypada pochwalić.  Czerwone wino  posiada w swoim składzie cenne dla...

Przeczytaj
jedzenie papieża Franciszka
ons
Gwiazdy Oto ulubione danie papieża Franciszka - wydaje się wyjątkowo wykwintne, ale tak naprawdę...
Papież Franciszek urodził się w Buenos Aires, czyli stolicy Argentyny. Nic więc dziwnego, że to właśnie dania tej kuchni stały się jego ulubionymi przysmakami.
Weronika Kępa
listopad 30, 2020

Jorge Mario Bergoglio, został wybrany na papieża już ponad 7 lat temu. Argentyński duchowny nigdy nie zdradzał, na czym opiera się jego dieta. W końcu jednak postanowił podzielić się z ludźmi swoimi kulinarnymi preferencjami. Mimo że większość czasu spędza w Watykanie, jego serce pozostało przy smakach dzieciństwa. Papież gotował od dziecka Pochodzący z Buenos Aires papież Franciszek należy do wielodzietnej rodziny . Jest jednym z pięciorga dzieci włoskich imigrantów. Taki stan rzeczy sprawił, że już jako mały chłopiec musiał szybko się usamodzielnić . W kilku wywiadach przyznaje, że kiedy mama nie miała siły gotować, razem z rodzeństwem stawał przy kuchni i wykonywał jej polecenia. W ten sposób bardzo szybko nauczył się przyrządzać ulubione potrawy. Franciszek kocha argentyńską kuchnię Jak wiadomo Argentyna słynie przede wszystkim z dań mięsnych. Należą do nich między innymi empanadas, czyli ciasto nadziewane mięsem, kurczakiem, szynką, serem, mozzarellą i pomidorami. Wśród uwielbianych w Argentynie dań można znaleźć również milanesa, czyli cienki plaster panierowanego i smażonego mięsa. Typowa dla tego regionu jest także bardzo pikantna kiełbasa chorizo oraz przepyszna wołowina przyrządzana na setki sposobów. Jak się okazuje, jednym z ulubionych dań papieża Franciszka jest pieczony na grillu argentyński stek, oryginalnie nazywany „colita de cuadril”. Tak przyrządzone mięso wprost rozpływa się w ustach. Jego smak jest naprawdę oryginalny. Jednak, choć danie wydaje się bardzo wykwintne, w rzeczywistości jest dostępne w każdej argentyńskiej budce z jedzeniem . Ponadto, na co dzień żywi się nim większość mieszkańców tego regionu. W Watykanie jada nieco inaczej Jednak w Watykanie papież rzadko ma dostęp do swoich przysmaków. Oddalony od rodzinnego miasta jada więc...

Przeczytaj