Kotlety schabowe, kotlety mielone, gołąbki... Te dania zdecydowanie najczęściej goszczą na naszych stołach. O wiele rzadziej gospodynie domowe sięgają po polędwiczki. Te, gdy są odpowiednio przyrządzone, skrywają w sobie prawdziwe bogactwo smaku.
Jak zrobić faszerowane polędwiczki?
Jeśli znudziły wam się już tradycyjne kotlety schabowe lub mielone, koniecznie zróbcie polędwiczki z naszego przepisu. Mięso jest kruche i delikatne a w środku skrywa obłędnie pyszny farsz z dodatkiem sera pleśniowego. Czy można chcieć więcej? Z pewnością fajnym dopełnieniem tego dania będzie świeża surówka i kluski śląskie, które dodatkowo można polać pysznym sosem.
Polędwiczki to danie, które praktycznie robi się samo. Mięso najpierw marynujemy, później faszerujemy i obsmażamy na patelni, a na koniec podduszamy. Ser pleśniowy dodaje naszemu daniu wyrazistego charakteru i niepowtarzalnego smaku. Tak podane mięso smakuje wprost wybornie. Szybki, oryginalny i bardzo smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pycha!
Składniki:
- 5 polędwiczek wieprzowych
- 10 łyżek oleju
- 20 dkg sera pleśniowego rokpol
- 1 cebula
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 opakowanie marynaty pikantnej Winiary
Przygotowanie:
- Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- W miseczce mieszamy proszek marynaty z olejem, a następnie dokładnie obtaczamy w marynacie mięso, po czym wkładamy je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Polędwiczki wyjmujemy i odsączamy z zalewy. Marynatę zachowujemy.
- Ser pleśniowy kroimy na 5 słupków.
- Mięso nacinamy w środku wzdłuż cienkim, długim nożem.
- Wkładamy do środka po kawałku sera (2 cm z brzegu powinny być wolne).
- Końcówki związujemy ciasno grubymi nićmi kuchennymi, żeby ser nie wypłynął.
- Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwiczki ze wszystkich stron.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
- Polędwiczki podlewamy wodą, dodajemy czosnek i marynatę i dusimy do miękkości.
- Polędwiczki wyjmujemy po ugotowaniu z sosu.
- Mąkę mieszamy z wodą, wlewamy do sosu i zagotowujemy.
- Z mięsa usuwamy nici i kroimy je na plastry.
- Sos podajemy w sosjerce.
Smacznego!