polędwiczki w sosie
Pixabay
Newsy

Obłędnie pyszne i delikatnie kremowe. Przepis na polędwiczki wieprzowe z ukrytą niespodzianką

Marzy wam się pyszny i rozpływający się w ustach obiad? Przygotujcie polędwiczki wieprzowe z naszego przepisu. Są tak smaczne, że nawet nie zauważycie, jak znikną ze stołu.

Kotlety schabowe, kotlety mielone, gołąbki... Te dania zdecydowanie najczęściej goszczą na naszych stołach. O wiele rzadziej gospodynie domowe sięgają po polędwiczki. Te, gdy są odpowiednio przyrządzone, skrywają w sobie prawdziwe bogactwo smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić faszerowane polędwiczki?

Jeśli znudziły wam się już tradycyjne kotlety schabowe lub mielone, koniecznie zróbcie polędwiczki z naszego przepisu. Mięso jest kruche i delikatne a w środku skrywa obłędnie pyszny farsz z dodatkiem sera pleśniowego. Czy można chcieć więcej? Z pewnością fajnym dopełnieniem tego dania będzie świeża surówka i kluski śląskie, które dodatkowo można polać pysznym sosem.

Polędwiczki to danie, które praktycznie robi się samo. Mięso najpierw marynujemy, później faszerujemy i obsmażamy na patelni, a na koniec podduszamy. Ser pleśniowy dodaje naszemu daniu wyrazistego charakteru i niepowtarzalnego smaku. Tak podane mięso smakuje wprost wybornie. Szybki, oryginalny i bardzo smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pycha!

Zobacz także
Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

Składniki:

  • 5 polędwiczek wieprzowych
  • 10 łyżek oleju
  • 20 dkg sera pleśniowego rokpol
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie marynaty pikantnej Winiary

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. W miseczce mieszamy proszek marynaty z olejem, a następnie dokładnie obtaczamy w marynacie mięso, po czym wkładamy je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  3. Polędwiczki wyjmujemy i odsączamy z zalewy. Marynatę zachowujemy.
  4. Ser pleśniowy kroimy na 5 słupków.
  5. Mięso nacinamy w środku wzdłuż cienkim, długim nożem.
  6. Wkładamy do środka po kawałku sera (2 cm z brzegu powinny być wolne).
  7. Końcówki związujemy ciasno grubymi nićmi kuchennymi, żeby ser nie wypłynął.
  8. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwiczki ze wszystkich stron.
  9. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
  10. Polędwiczki podlewamy wodą, dodajemy czosnek i marynatę i dusimy do miękkości.
  11. Polędwiczki wyjmujemy po ugotowaniu z sosu.
  12. Mąkę mieszamy z wodą, wlewamy do sosu i zagotowujemy.
  13. Z mięsa usuwamy nici i kroimy je na plastry.
  14. Sos podajemy w sosjerce.

Smacznego!

Staropolski kotlet schabowy wg Tomasza Strzelczyka. Sekret smaku tkwi w 3 prostych składnikach
Facebook/Adobe Stock
Newsy
Staropolski kotlet schabowy wg Tomasza Strzelczyka. Sekret smaku tkwi w 3 prostych składnikach
Ten schabowy zachwyca polskich biesiadników od wieków. Jak dowodzi autor wideobloga "Oddasz Fartucha" bardzo różni się od dzisiejszych wersji. Tomasz Strzelczyk pokazuje i wyjaśnia jak go zrobić.

W dawnej Polsce kotletów nie jadało się codziennie. Dostęp do świeżego mięsa był ograniczony. Można było je jeść przy szczególnych okazjach, jak Boże Narodzenie, wesela czy chrzciny. To na te uroczystości organizowano ubój świń i tylko w pierwszych dniach, z tak uzyskanego schabu, można było zjeść tak zwaną karbonadę, czyli świeże mięso. W pozostałym okresie przyrządzano dania z mięsa solonego czy wędzonego. Korzystając z tego, że dziś w sklepach dostęp do świeżego schabu mamy na co dzień, proponujemy przepis na staropolskiego schabowego, według Tomasza Strzelczyka z "Oddasz Fartucha". Jaki wybrać schab na staropolskie kotlety? Tomasz Strzelczyk własny przepis na staropolskie kotlety, powołał się między innymi na dawną recepturę Andrzeja Grzyba, znalezioną w książce „Kociewska książka kucharska" Schab opłukać, odsączyć z wody. Kotlety pokroić w plastry tak, by przy każdym została kostka żebrowa, na brzegach, w kilku miejscach naciąć mięso. Następnie kotlety potłuc tłuczkiem, a nożem uformować w owalny kształt, zwężający się przy kostce. Kucharz zwraca też uwagę, że rozbite już kotlety powinny być grube na przynajmniej 1 cm. Przepis na staropolskie kotlety schabowe Składniki: Schab z kością na kotlety 2 jajka Szklanka mąki Szklanka bułki tartej Sól i pieprz do smaku 3 łyżki smalcu Składniki na marynatę: 1 szklanka mleka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku Pół łyżeczki suszonego rozmarynu Duża szczypta soli Szczypta pieprzu Ważnym składnikiem dania jest własnej roboty bułka tarta, którą Tomasz Strzelczyk przygotowuje z mieszanki czerstwego, białego pieczywa i trze ją na grubej tarce. Czasem do przygotowania bułki używa torebki foliowej  i wałka do...

glazurowane żeberka
kloruś/gotujmy.pl
Newsy
Rozpływające się w ustach glazurowane żeberka. Sekret smaku to dobór składników na marynatę
Zastanawialiście się może, czym zachwycić gości podczas domowego przyjęcia? Przygotujcie te żeberka, a nie będą mogli się im oprzeć!

Co tu dużo mówić. Smak dobrze przyrządzonych żeberek jest tak spektakularny, że zachwyci nawet zajadłych wegetarian. Treściwe wieprzowe mięso, aksamitna glazura o niezrównanym smaku i przede wszystkim ten charakterystyczny sposób jedzenia rękami przywołujący na myśl pierwotne ludzkie instynkty… Kiedy przyrządzicie tego typu żeberka wieprzowe, możecie być pewni pozytywnych reakcji – takie dania podaje się w dobrych knajpach. I słono się za nie płaci. Sekretem tych żeberek będzie właśnie glazura i długie pieczenie w niezbyt wysokiej temperaturze. I glazura i marynata będzie wymagała użycia sosu Worcester. Warto nabyć więc jedną buteleczkę tego specyfiku. Glazurowane żeberka – przepis Składniki: 1,5-2 kg żeberek (wybierzmy te bogate w mięso, nie zaś te tłuste) 3 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżki ketchupu pikantnego 4 łyżki sosu Worcester Łyżka oleju Łyżeczka suszonego imbiru Duża łyżka miodu Przygotowanie: Żeberka oczyszczamy i kroimy na kawałki ostrym tasakiem. Przygotowujemy marynatę do mięsa. Do naczynia wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki ketchupu pikantnego, 2 łyżki sosu Worcester, łyżkę oleju, imbir, a także dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę imbir. Mieszamy. Mięso dokładnie pokrywamy marynatą i odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia pieczemy żeberka w temperaturze 180 st. C. przez około 2,5-3 h. Co jakiś czas warto przewrócić żeberka, by wypiekły się równomiernie. Przygotowujemy glazurę. Mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki ketchupu, łyżkę sosu Worcester i miód. Smarujemy glazurę górną część żeberek i pieczemy kolejne 10 min dla uzyskania pięknego wizualnego efektu. Podajemy żeberka z sosem powstałym z marynaty. Żeberka można podać z pieczywem lub z...

Jak zrobić żeberka z grilla? Przepis na żeberka w stylu tajskim
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy
Jak zrobić żeberka z grilla? Przepis na żeberka w stylu tajskim
Jak zrobić pyszne żeberka z grilla? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Żeberka z grilla w stylu tajskim to coś, co pokochacie już od pierwszego kęsa!

Jeżeli lubicie urządzać w ogrodzie grilla i nieustannie poszukujecie nowych, ciekawych pomysłów na potrawy, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na żeberka z grilla w stylu tajskim. Jak zrobić żeberka z grilla? Żeberka z grilla w egzotycznym, tajskim wydaniu, to coś, obok czego trudno jest przejść obojętnie. Tak przygotowane mięso ma iście ognisty temperament – jest soczyste, pikantne i pięknie pachnie, a wszystko to za sprawą prostej i naprawdę smacznej słodko-ostrej marynaty z dodatkiem miodu, chili oraz sosu sojowego. Przepis na żeberka z grilla w stylu tajskim Składniki: 1 kg żeberek sól kilka ziarenek czarnego pieprzu Marynata: 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki ostrego ketchupu, 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju, 2 łyżki musztardy rosyjskiej, 3 ząbki czosnku sok z 1 cytryny sok z 1/2 pomarańczy szczypta chili sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Żeberka dzielimy na porcję. Wkładamy je do większego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy kilka ziaren czarnego pieprzu, szczyptę soli i gotujemy je do miękkości (około 1,5 h). Po ugotowaniu studzimy je. W tym czasie przygotowujemy marynatę. W miseczce umieszczamy wszystkie składniki (czosnek przeciskamy przez praskę) i dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Marynatę doprawiamy do smaku. Ugotowane żeberka przekładamy do miski i zalewamy przygotowaną marynatą. Odstawiamy je na noc do lodówki. Następnego dnia grillujemy kilka minut, aż się zarumienią. Podajemy z pieczywem.  Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także:  Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny Przepis na żeberka z grilla w czosnkowej glazurze. Doskonałe w smaku Mięciutkie żeberka na kapuście po góralsku....

Przepis na żółty ser z grzybami. Potrzebujecie tylko tych i 30 minut
Adobe Stock
Newsy
Przepis na żółty ser z grzybami. Potrzebujecie 3 składników i 30 minut 
Domowy ser z grzybami jest bardzo łatwy w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem.

Przygotowywanie własnego nabiału ma dwie zalety. Po pierwsze dokładnie wiecie, co zostało dodane do produktu, a po drugie z wielką satysfakcją możecie otworzyć lodówkę i zaprezentować rodzinie i przyjaciołom własnoręcznie zrobiony przysmak. Podziw będzie tym większy, że panuje powszechne przekonanie, iż przygotowywanie własnego nabiału jest trudne i czasochłonne. Ten ser żółty zrobicie jednak w pół godziny. Odstawcie go potem do lodówki na kolejne 30 minut, a najlepiej na całą noc. Jakich grzybów użyć do domowego sera? W sezonie grzybowym oczywiście dodawajcie leśne grzyby. Mają znacznie więcej aromatu niż zwykłe pieczarki czy boczniaki. Najlepsze będą te najszlachetniejsze, czyli borowiki i podgrzybki Do sera poza sezonem grzybowym proponujemy używać grzybów ususzonych jesienią. Jak przygotować domowy żółty ser? Składniki: 1 litr mleka, 1kg twarogu, 250g ulubionych grzybów. a także 50g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżka oleju,  szczypta soli.  Przygotowanie: Przygotowujemy grzyby: oczyszczamy, kroimy na drobne kawałki i przesmażamy na gorącej patelni, na łyżce oleju. Początkowo nie mieszamy, a po 3-4 minutach obracamy na drugą stronę, podsmażamy i znowu obracamy. Pod koniec smażenia solimy, posypujemy gałką i jeszcze chwilę smażymy. Do garnka wlewamy mleko i dokładamy rozdrobniony w palcach twaróg. Podgrzewamy na dużym ogniu, cały czas mieszając i pilnując, aby mleko nie zawrzało i nie wykipiało. Jak tylko wytrąci się serwatka, zdejmujemy z ognia. Na drobne sitko nakładamy gazę i przecedzamy mleczną miksturę, odprowadzając nadmiar wody, a sam ser z powrotem wkładamy do garnka, solimy, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy masę, która na...