Kotlety schabowe, kotlety mielone, gołąbki... Te dania zdecydowanie najczęściej goszczą na naszych stołach. O wiele rzadziej gospodynie domowe sięgają po polędwiczki. Te, gdy są odpowiednio przyrządzone, skrywają w sobie prawdziwe bogactwo smaku.

Jak zrobić faszerowane polędwiczki?

Jeśli znudziły wam się już tradycyjne kotlety schabowe lub mielone, koniecznie zróbcie polędwiczki z naszego przepisu. Mięso jest kruche i delikatne a w środku skrywa obłędnie pyszny farsz z dodatkiem sera pleśniowego. Czy można chcieć więcej? Z pewnością fajnym dopełnieniem tego dania będzie świeża surówka i kluski śląskie, które dodatkowo można polać pysznym sosem.

Polędwiczki to danie, które praktycznie robi się samo. Mięso najpierw marynujemy, później faszerujemy i obsmażamy na patelni, a na koniec podduszamy. Ser pleśniowy dodaje naszemu daniu wyrazistego charakteru i niepowtarzalnego smaku. Tak podane mięso smakuje wprost wybornie. Szybki, oryginalny i bardzo smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pycha!

Składniki:

  • 5 polędwiczek wieprzowych
  • 10 łyżek oleju
  • 20 dkg sera pleśniowego rokpol
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie marynaty pikantnej Winiary

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. W miseczce mieszamy proszek marynaty z olejem, a następnie dokładnie obtaczamy w marynacie mięso, po czym wkładamy je na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
  3. Polędwiczki wyjmujemy i odsączamy z zalewy. Marynatę zachowujemy.
  4. Ser pleśniowy kroimy na 5 słupków.
  5. Mięso nacinamy w środku wzdłuż cienkim, długim nożem.
  6. Wkładamy do środka po kawałku sera (2 cm z brzegu powinny być wolne).
  7. Końcówki związujemy ciasno grubymi nićmi kuchennymi, żeby ser nie wypłynął.
  8. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwiczki ze wszystkich stron.
  9. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
  10. Polędwiczki podlewamy wodą, dodajemy czosnek i marynatę i dusimy do miękkości.
  11. Polędwiczki wyjmujemy po ugotowaniu z sosu.
  12. Mąkę mieszamy z wodą, wlewamy do sosu i zagotowujemy.
  13. Z mięsa usuwamy nici i kroimy je na plastry.
  14. Sos podajemy w sosjerce.

Smacznego!

Zobacz także: