Choć mogłoby się wydawać, że ryba po grecku pochodzi z Grecji, w rzeczywistości ma z nią niewiele wspólnego. Prawdopodobnie, nazwa tego tradycyjnego, polskiego dania została zaczerpnięta jedynie od sposobu gotowania praktykowanego przez Greków. 

Przygotowanie tego dania nie zajmie wam więcej niż 40 minut!

Przepis na rybę po grecku

Będziecie potrzebować

  • 7 filetów ulubionej białej ryby (idealnie nada się miruna, dorsz, mintaj, morszczuk)
  • 500 gramów marchewki
  • 400 gramów selera
  • 300 gramów pietruszki
  • 300 gramów przecieru pomidorowego
  • 200 ml keczupu
  • 2 łyżki masła
  • Mąka do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Woda
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Zacznijcie od obrania marchewki, selera i pietruszki. Warzywa zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.
  2. Na patelni rozpuśćcie 2 łyżki masła i umieśćcie na niej starte warzywa. Całość smażcie przez ok. 3 minuty, a następnie podlejcie je szklanką wrzącej wody. Warzywa duście pod przykrywką tak długo, aż zmienią kolor i zmniejszą objętość.
  3. Po kilkunastu minutach do duszących się warzyw dodajcie przecier pomidorowy, keczup, pieprz oraz sól. Zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez kilka minut, aż do całkowitej miękkości warzyw.
  4. Filety opukajcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i pokrójcie na mniejsze części.
  5. Na dużym płaskim talerzu umieśćcie mąkę i obtoczcie w niej rybę. 
  6. Na czystej patelni rozgrzejcie olej i dodajcie panierowaną rybę. Smażcie z obu stron na złoty kolor.
  7. W dowolnym naczyniu żaroodpornym umieśćcie wszystkie składniki w kolejności – warzywa, ryba, warzywa, ryba, warzywa. Danie odstawcie do całkowitego wystudzenia, a następnie umieśćcie w lodówce.

Gotowe!

Tak przygotowana ryba po grecku najlepiej smakuje po kilkunastu godzinach spędzonych w lodówce.

Zobacz także: