ryba po grecku przepis
Gotujmy.pl/misia5
Newsy

Obłędna ryba po grecku na Wigilię. Będziecie ją chcieli jeść przez cały rok. Cały sekret tkwi w...

Smażona ryba, duszone warzywa i sos pomidorowy – nie wiedzieć czemu, ale Polacy kochają to danie! Bowiem serwowana najczęściej na zimno potrawa od lat zajmuje zaszczytne miejsce na wielu wigilijnych stołach. Do przygotowania ryby po grecku spróbujcie użyć… keczupu!
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Choć mogłoby się wydawać, że ryba po grecku pochodzi z Grecji, w rzeczywistości ma z nią niewiele wspólnego. Prawdopodobnie, nazwa tego tradycyjnego, polskiego dania została zaczerpnięta jedynie od sposobu gotowania praktykowanego przez Greków. 

Przygotowanie tego dania nie zajmie wam więcej niż 40 minut!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na rybę po grecku

Będziecie potrzebować

  • 7 filetów ulubionej białej ryby (idealnie nada się miruna, dorsz, mintaj, morszczuk)
  • 500 gramów marchewki
  • 400 gramów selera
  • 300 gramów pietruszki
  • 300 gramów przecieru pomidorowego
  • 200 ml keczupu
  • 2 łyżki masła
  • Mąka do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Woda
  • Przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Zacznijcie od obrania marchewki, selera i pietruszki. Warzywa zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.
  2. Na patelni rozpuśćcie 2 łyżki masła i umieśćcie na niej starte warzywa. Całość smażcie przez ok. 3 minuty, a następnie podlejcie je szklanką wrzącej wody. Warzywa duście pod przykrywką tak długo, aż zmienią kolor i zmniejszą objętość.
  3. Po kilkunastu minutach do duszących się warzyw dodajcie przecier pomidorowy, keczup, pieprz oraz sól. Zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez kilka minut, aż do całkowitej miękkości warzyw.
  4. Filety opukajcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i pokrójcie na mniejsze części.
  5. Na dużym płaskim talerzu umieśćcie mąkę i obtoczcie w niej rybę. 
  6. Na czystej patelni rozgrzejcie olej i dodajcie panierowaną rybę. Smażcie z obu stron na złoty kolor.
  7. W dowolnym naczyniu żaroodpornym umieśćcie wszystkie składniki w kolejności – warzywa, ryba, warzywa, ryba, warzywa. Danie odstawcie do całkowitego wystudzenia, a następnie umieśćcie w lodówce.

Gotowe!

Tak przygotowana ryba po grecku najlepiej smakuje po kilkunastu godzinach spędzonych w lodówce.

Komentarze
karp soute przepis
Adobe Stock
Newsy Ta ryba najlepiej smakuje w okresie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia. Ty także ją pokochasz. Podajemy przepis
Grudzień nie może się obejść bez karpia! Ryba ta od lat króluje na świątecznych stołach Polaków, jednak wszędzie podaje się ją nieco inaczej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jej w wersji saute, koniecznie nadróbcie zaległości!
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Saute to metoda znana z kuchni francuskiej. Polega na smażeniu danego produktu, w tym przypadku karpia, w małej ilości bardzo mocno rozgrzanego tłuszczu. Dzięki temu potrawy zyskują niesamowity smak i aromat. Spróbujcie, a sami się przekonacie! Karp saute Składniki 1 kilogram karpia Włoszczyzna: marchewka, pietruszka, por, seler, cebula 2 łyżki mąki 3 łyżki oliwy lub oleju Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Pora obierzcie i również pokrójcie, tym razem w cienkie plasterki. Sprawionego karpia dokładnie umyjcie, a następnie przekrójcie wzdłuż na pół. Powstałe dwa płaty pokrójcie pod skosem na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną rybę natrzyjcie solą oraz pieprzem z obu stron i umieśćcie w naczyniu, najlepiej ze szkła. Do naczynia z rybą przełóżcie również starte warzywa, pokrojonego pora oraz posiekaną cebulę. Całość odstawcie w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki, na kilka godzin lub na całą noc. Następnego dnia oddzielcie rybę od warzyw. Na płaskim talerzu umieśćcie mąkę i obtoczcie w niej karpia. Na patelni rozgrzejcie oliwę lub olej i włóżcie na nią rybę. Smażcie przez kilka minut z obu stron, aż do zarumienienia.  Gotowe!

Przeczytaj