Delikatne, kruche, wręcz rozpadające się mięso z szynki w zawiesistym sosie. Do tego gotowane ziemniaczki z koperkiem i surówka z czerwonej kapusty albo pora. Możecie podać je również z klasycznymi śląskimi kluskami albo kładzionymi łyżką. Idealnie oblepią się mięsnym sosem i będą smakować jeszcze lepiej (choć przyznajemy, jest to niemal niemożliwe). Obiad marzenie! Zdradzamy wam sprawdzony przepis, który z pewnością trafi do waszych notesów i który będziecie przyrządzać często. Danie jest tak pyszne, że będziecie chcieli wylizać talerze do czysta.
Dzięki długiemu marynowaniu w lodówce mięso doskonale przechodzi smakami przypraw i nabiera kruchości. To doskonały zamiennik dla bitek ze schabu, które często wychodzą zbyt suche i trzeba ratować je za pomocą sosu. Bitki z szynki za każdym razem są wyjątkowo soczyste, dlatego będą o wiele lepszym wyborem.
Przepis na miękkie kotlety z szynki w pysznym sosie
Składniki:
- 800g szynki
- 2 łyżeczki kaparów w zalewie
- 5 łyżek oliwy
- 2x3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 szczypty ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka miodu
- Pół szklanki śmietany 30%
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jeśli macie szynkę w jednym kawałku to pokrójcie ją na kotlety o grubości około 1,5cm. Rozbijcie tłuczkiem.
- Do kielicha blendera wrzućcie kapary, 3 łyżki octu balsamicznego, olej, przyprawy i miód. Zblendujcie aż do otrzymania jednolitej masy.
- Do miski przekładajcie po kawałku mięsa i zalewajcie je sosem, delikatnie przemieszajcie, aby każdy pokrył się nim równomiernie. Przykryjcie szczelnie folia spożywczą i odstawcie do lodówki na całą noc.
- Przed smażeniem wyjmijcie mięso, żeby się ogrzało.
- Rozgrzejcie patelnię i smażcie kotlety około 3 minuty z każdej strony.
- Wlejcie pozostały ocet balsamiczny, odparujcie i dodajcie śmietankę. Jeśli sos jest zbyt mało wyrazisty doprawcie go solą i pieprzem.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl