Resztki pierniczków, orzechów, daktyli, a nawet kawałek podeschniętego ciasta drożdżowego, możecie wykorzystać do stworzenia całkiem nowego wypieku. Podpowiadamy jak zrobić uroczyste, noworoczne ciasto. Nie żałujcie bakalii.

Przepis na noworoczne ciasto ze starych pierniczków

Składniki:

  • 1,5 szklanki drobno pokrojonych dowolnych owoców
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 1 – 2 szklanki suchych pierniczków
  • Dowolne bakalie (rozkruszone orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa, poszatkowane daktyle)
  • Masło lub olej do formy

Przygotowanie:

  1. Pokruszcie i zmielcie w blenderze pierniczki lub fragmenty innego suchego ciasta. ¼ ilości odłóżcie do obsypania formy.
  2. Owoce obierzcie i zblendujcie na drobno.
  3. Jajka rozbijcie mikserem, stopniowo dodawajcie cukier, a potem olej. Do masy dodawajcie zblendowane owoce, mąkę i drobno pokruszone pierniki. Delikatnie wymieszajcie, dodajcie bakalie i znów zamieszajcie.
  4. Formę do pieczenia wysmarujcie masłem lub olejem i obsypcie pokruszonymi piernikami, jak bułką tartą.
  5. Przełóżcie masę do wysmarowanej formy i pieczcie w 180 st. Celsjusza przez około 40 minut. Przed wyjęciem z pieca zróbcie „próbę suchego patyczka”. Jeśli patyczek od szaszłyków wyjdzie z ciasta suchy, to znak, że jest upieczone

Owoce zastąpcie pulpą po wyciśnięciu soku

1,5 szklanki świeżych owoców możecie zastąpić dwiema szklankami owocowej pulpy po wyciśnięciu soku. Dzięki temu nie tylko wykorzystacie do ciasta stare pierniczki, których nikt już by nie zjadł, ale także pulpę z miąższu owoców po wyciśnięciu soku.

Pulpy możecie użyć zarówno z sokowirówki, jak i wyciskarki do soków. W obu przypadkach są to resztki po wyciskaniu soku, z którymi zwykle nie wiadomo co zrobić i które po wypiciu soku nieraz lądują w śmietniku.

Takie ciasto jest nie tylko wykorzystaniem odpadków, ale także tej części owoców, w której znajduje się najwięcej wartości odżywczych.

Zobacz także:

Źródło: Onet.pl