drinki przepisy
AdobeStock
Newsy

Niskokaloryczne drinki na Sylwestra od barmana. Pijąc je na pewno nie przytyjecie

Jesteście na diecie? Nie szkodzi! Można łatwo wyczarować naprawdę smaczne i niskokaloryczne drinki, idealne na Sylwestra.
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Nie każdy lubi pić czystą wódkę lub whisky, dlatego z pomocą przychodzą smaczne drinki! To świetna propozycja na Sylwestra, zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za smakiem mocnych alkoholi. Jednak trunki z dodatkiem egzotycznych owoców, soków i napojów mają zasadniczą wadę – są naprawdę kaloryczne! Na szczęście istnieją dietetyczne alternatywy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dietetyczne drinki

Jeżeli martwicie się, że przytyjecie od picia alkoholu, to uspokajamy – sam czysty alkohol nie tuczy. Tyje się natomiast od słodkich soków, które dodaje się do drinków oraz przekąsek, którymi chętnie każdy się zajada w trakcie picia. Alkohol mocno wzmaga apetyt na bardzo kaloryczne, tłuste i ciężkie jedzenie takie jak pizza, orzeszki czy fast foody. Sposobem na uniknięcie dodatkowych kilogramów po sylwestrowej zabawie jest uważne przygotowywanie drinków tak, by zawierały jak najmniej pustych kalorii! Poniżej zebraliśmy dla was trzy proste przepisy na smaczne alkoholowe drinki, od których nie przytyjecie.

Bellini

To bardzo popularny włoski drink. Do jego przygotowania potrzebne są:

  • 75 ml szampana
  • Mała brzoskwinia
  • 3 maliny

100 ml tak przygotowanego drinka będzie miało około 70 kcal.

Pitilin gorri

Ten drink pozwoli wam się przenieść na gorące, hiszpańskie plaże! Będziecie potrzebowali:

  • 100 ml wytrawnego, czerwonego wina
  • 100 ml oranżady
  • Kilka kostek lodu

Ten drink w 100 ml będzie miał około 55 kalorii.

Ananasowe martini

Wstrząśnięte, niemieszane? Spróbujcie ulubionego trunku sławnego agenta w nieco egzotycznej wersji! Przygotujcie:

  • 30 ml ginu
  • 100 ml soku z ananasa
  • Kilka kostek lodu

Takie martini zawiera 111 kalorii na 120 mililitrów.

Komentarze
Golonka
gotujmy.pl/Dibloguje
Newsy Idealny „podkład” pod drinki. Perfekcyjna golonka według tajemnej receptury Magdy Gessler
Jeśli uwielbiacie golonkę, to koniecznie musicie wypróbować przepis na to genialne mięso według Magdy Gessler!
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Kto lubi imprezy zakrapiane alkoholem ten doskonale wie, że każde takie przyjęcie nie może się obyć bez odpowiedniego „podkładu”! Porządny, tłusty posiłek z dużą ilością mięsa to obowiązkowy punkt każdego spotkania, w trakcie którego będzie pity alkohol. Spożywanie drinków na pusty żołądek jest bardzo nierozsądne – ból głowy i szybkie upicie się gwarantowane! A w końcu na imprezie (zwłaszcza sylwestrowej), na pewno chcecie jak najdłużej się bawić i być w dobrej formie. By to zagwarantować, trzeba koniecznie zjeść solidną porcję tłustego mięsa – a w tej roli idealnie sprawdzi się golonka! Przepis na golonkę Magdy Gessler Smaczna golonka będzie doskonałym podkładem pod przyjęcie z dużą ilością alkoholu. A my mamy przepis na golonkę nie byle jaką, bo z przepisu Magdy Gessler! Przygotujcie poniższe składniki: 2 duże golonki 100 g selera 100 g marchewki 100 g korzenia pietruszki 2 średnie cebule 6 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Słodka papryka Sól Przygotowanie Oczyszczone golonki natrzyjcie dokładnie solą i papryką z każdej strony, a następnie włóżcie je do naczynia żaroodpornego. Warzywa umyjcie, obierzcie i pokrójcie w kosteczkę. Wsypcie je do naczynia z golonkami. Wlejcie do żaroodpornego naczynia 400 ml wody i dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie. Wstawcie golonki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 2 godziny. Czas pieczenia jest zależny od wagi mięsa! Przypominamy, że na każdy kilogram mięso powinno się piec przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia obracajcie golonki co około 15 minut i polewajcie powstałym w naczyniu sosem. I gotowe! Golonka smakuje najlepiej podana z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Smacznego!

Przeczytaj
Wigilia
Pexels/Nicole Michalou
Newsy Co zrobić, żeby w Sylwestra się szybko nie upić? Znamy skuteczne triki
Mimo najszczerszych chęci zdarzyło się wam skończyć Sylwestra przed północą? Gdy alkohol zbyt szybko uderza do głowy, trzeba wykorzystać stare sposoby!
Katarzyna Wyborska
grudzień 29, 2020

Zbliżający się koniec roku to dla wielu osób okazja do naprawdę hucznego świętowania. Wprawieni imprezowicze bez problemu wytrwają do rana w dość dobrej formie, jednak jeżeli na co dzień nie pijecie alkoholu, to sylwestrowa noc może się dla was skończyć jeszcze przed północą! Umiar to podstawa, a w Nowy Rok ta zasada naprawdę się sprawdza. Jeśli chcecie dobrze wspominać nadchodzącego Sylwestra i czuć się dobrze w trakcie zabawy, to zastosujcie znane triki, dzięki którym alkohol nie uderzy wam za mocno do głowy! Przedsylwestrowy trening Jakkolwiek by to nie brzmiało, dobrze przed sylwestrową zabawą zrobić sobie… trening w piciu! Powinniście kilka dni przed imprezą zacząć pić alkohol w niewielkich ilościach, żeby organizm mógł się do niego nieco przyzwyczaić. To dobra metoda jeśli na co dzień jesteście raczej abstynentami, a chcecie hucznie powitać Nowy Rok. Dużo wody w trakcie Ponieważ alkohol wypłukuje wodę i zawarte w niej minerały z organizmu, należy w trakcie spożywania alkoholu pić dużo wody. Dzięki temu będziecie mniej odwodnieni oraz dużo wolniej będziecie się upijać dzięki dużej zawartości wody w waszych żołądkach. Przyjmuje się, że powinno się pić niecałą szklankę wody na jeden kieliszek wódki. Pamiętajcie o tym, że ta rada sprawdza się tylko wtedy, gdy pijecie czystą wodę bez dodatków! Jeśli popijacie alkohol słodkimi napojami lub sokami, to efekty będą mizerne. Za to na drugi dzień kac będzie dużo bardziej intensywny przez sporą ilość cukrów zawartych w napojach. Odpowiedni podkład Imprezowi weterani doskonale wiedzą, że grunt to dobry podkład przed piciem. To oznacza oczywiście solidny posiłek, składający się głównie z tłuszczu i białka. Nie ma nic gorszego niż alkohol na pusty żołądek – takie zachowanie gwarantuje, że bardzo szybko się upijecie i...

Przeczytaj
Sposób na odświeżenie sałaty
Pixabay
Triki kulinarne Co zrobić, żeby sałata zawsze była jędrna i chrupiąca? BAJECZNIE prosta metoda!
Zdrowe odżywianie jeszcze nigdy nie było tak modne jak dzisiaj. Jednym z głównych elementów każdej diety jest oczywiście sałata! Podpowiemy więc, jak sprawić, by zawsze była jędrna i chrupiąca.
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Niezależnie od rodzaju, sałata przechowywana przez kilka dni zazwyczaj traci swój urok. Aby nie chodzić po nią codziennie do sklepu warto zastosować jeden prosty trik. Możesz mieć pewność, że twoja sałata już zawsze będzie wyglądać apetycznie i zdrowo! Na szybko Za chwilę mają przyjść goście, a ty właśnie zauważyłaś, że twoja sałata straciła świeżość? Nic straconego. Kluczem do sukcesu, a jednocześnie sekretną metodą na przywrócenie jej jędrności w kilka minut jest… woda! Wystarczy, że włożysz liście ulubionej sałaty do miski pełnej zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny (wystarczy jedna łyżka) i pozostawisz na około 6 minut . Po tym czasie sałata będzie jak nowa, a twoi goście zachwyceni! Na spokojnie W przypadku, kiedy masz więcej niż kilka minut czasu, możesz zastosować też drugą metodę na odświeżenie sałaty. Tutaj również niezbędna jest woda. Wystarczy, że zanurzysz w niej liście sałaty i dodasz kilka kostek lodu. Tak przygotowaną wstaw do lodówki na całą noc. Rano będziesz mogła z niej przyrządzić przepyszne śniadanie dla całej rodziny! Źródło: mashed.com

Przeczytaj
koktajl owocowo-warzywny przepis
Adobe Stock
Newsy Chcecie schudnąć i pozbyć się toksyn? Pijcie szklankę tego płynu codziennie rano
Jeśli od pewnego czasu staracie się zgubić zbędne kilogramy, ale wciąż wam nie wychodzi, spróbujcie włączyć do swojej codziennej diety ten zdrowy, warzywno-owocowy koktajl. Napój oprócz tego, że korzystnie wpłynie na waszą sylwetkę, to również oczyści organizm ze szkodliwych z toksyn.
Weronika Kępa
grudzień 22, 2020

Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce to źródło wielu cennych składników i wartości odżywczych. Włączone do codziennej diety służą nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.  Bowiem produkty przyczyniają się między innymi do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego, ale także wspomagają usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn oraz odchudzanie. Specjaliści twierdzą, że codzienną dawkę warzyw i owoców najlepiej jest spożywać w formie zdrowych koktajli. Ten sposób sprawia, że organizm zdecydowanie szybciej przyswaja cenne składniki oraz łatwiej trawi produkty.  Należy również pamiętać, że o wiele łatwiej jest wypić jeden sok niż zjeść w ciągu jednego dnia mnóstwo różnych warzyw. Dlatego mamy dla was propozycję nie do odrzucenia. Ten koktajl z pewnością wam zasmakuje! Przepis na koktajl owocowo-warzywny Będziecie potrzebować 1 świeżego ogórka 1 łodygę selera 1 jabłko 2 szklanki szpinaku 1 cytrynę Przygotowanie Świeżego ogórka umyjcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie na kilka mniejszych części. Jabłko umyjcie, obierzcie ze skóry i usuńcie gniazda nasienne oraz pestki. Selera i liście szpinaku przepłuczcie pod bieżącą wodą. Tak przygotowane składniki umieśćcie w sokowirówce jeden po drugim.  Jeśli powstały sok jest według was zbyt gęsty możecie dolać do niego niewielką ilość wody lub dorzucić kilka kostek lodu. Na sam koniec do koktajlu dodajcie świeżo wyciśnięty z cytryny. Całość dokładnie zamieszajcie. Gotowe!

Przeczytaj