drinki przepisy
AdobeStock
Newsy

Niskokaloryczne drinki na Sylwestra od barmana. Pijąc je na pewno nie przytyjecie

Jesteście na diecie? Nie szkodzi! Można łatwo wyczarować naprawdę smaczne i niskokaloryczne drinki, idealne na Sylwestra.

Nie każdy lubi pić czystą wódkę lub whisky, dlatego z pomocą przychodzą smaczne drinki! To świetna propozycja na Sylwestra, zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za smakiem mocnych alkoholi. Jednak trunki z dodatkiem egzotycznych owoców, soków i napojów mają zasadniczą wadę – są naprawdę kaloryczne! Na szczęście istnieją dietetyczne alternatywy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dietetyczne drinki

Jeżeli martwicie się, że przytyjecie od picia alkoholu, to uspokajamy – sam czysty alkohol nie tuczy. Tyje się natomiast od słodkich soków, które dodaje się do drinków oraz przekąsek, którymi chętnie każdy się zajada w trakcie picia. Alkohol mocno wzmaga apetyt na bardzo kaloryczne, tłuste i ciężkie jedzenie takie jak pizza, orzeszki czy fast foody. Sposobem na uniknięcie dodatkowych kilogramów po sylwestrowej zabawie jest uważne przygotowywanie drinków tak, by zawierały jak najmniej pustych kalorii! Poniżej zebraliśmy dla was trzy proste przepisy na smaczne alkoholowe drinki, od których nie przytyjecie.

Bellini

To bardzo popularny włoski drink. Do jego przygotowania potrzebne są:

  • 75 ml szampana
  • Mała brzoskwinia
  • 3 maliny

100 ml tak przygotowanego drinka będzie miało około 70 kcal.

Pitilin gorri

Ten drink pozwoli wam się przenieść na gorące, hiszpańskie plaże! Będziecie potrzebowali:

  • 100 ml wytrawnego, czerwonego wina
  • 100 ml oranżady
  • Kilka kostek lodu

Ten drink w 100 ml będzie miał około 55 kalorii.

Ananasowe martini

Wstrząśnięte, niemieszane? Spróbujcie ulubionego trunku sławnego agenta w nieco egzotycznej wersji! Przygotujcie:

  • 30 ml ginu
  • 100 ml soku z ananasa
  • Kilka kostek lodu

Takie martini zawiera 111 kalorii na 120 mililitrów.

Arbuzowy poncz na powitanie lata. Przepis na pyszny koktajl (tylko dla dorosłych!)
BozenaMatuszczyk/gotujmy.pl
Newsy
Arbuzowy poncz na powitanie lata. Przepis na pyszny koktajl (tylko dla dorosłych!)
Arbuz to przepyszny owoc, który doskonale gasi pragnienie i zaspokaja ochotę na słodkości. Często wykorzystywany jest także jako składnik napojów alkoholowych.

Arbuz, jego słodki smak i soczysty zapach od razu przywodzą na myśl lato. Dzięki wysokiej zawartości wody, owoc ten świetnie gasi pragnienie i zastępuje przekąski podczas upalnej pogody, a jednocześnie arbuz ma niewiele kalorii . Zmieszany z alkoholem, będzie wspaniałą propozycją na drink podczas wszelkich wakacyjnych przyjęć.  Dzięki swojemu unikalnemu kształtowi i bardzo grubej skórze, arbuz może służyć także jako… naturalna waza do serwowania napojów! Przepis na arbuzowy poncz Ten drink to świetny zamiennik ciężkich, zbyt słodkich drinków oraz wysokoprocentowych alkoholi, które podczas upałów sączy się mało przyjemnie. Poncz z poniższej propozycji stworzycie na bazie wódki, jednak można ją zastąpić także innymi alkoholami, wedle gustu (np. winem musującym, winem białym, ginem). Składniki: 1 duży arbuz 0,5 litra czystej wódki (może być także smakowa, jeśli chcecie uzyskać bardziej „tropikalny” efekt) sok z dwóch cytryn Przygotowanie: Arbuza dokładnie myjecie i osuszacie ręcznikiem papierowym. Następnie ścinacie wierzch, z którego robicie przykrywkę wycinając w niej otwór o takiej wielkości, aby zmieściła się w nim rączka chochli podczas nalewania kolejnych składników.  Z arbuza wyjmujecie cały miąższ, z którego wycinacie kilka kulek małą łyżką (najwygodniejsza będzie specjalna, mocno zaokrąglona łyżeczka do wycinania kształtów). Resztę miąższu zblendujcie. Po zmiksowaniu miąższu, dodajcie do niego wyciśnięty sok z 2 cytryn oraz dolejcie 0,5 litra wódki czystej. Całość dokładnie zmieszajcie. Tak przygotowany poncz przelejcie z powrotem do „naczynia” arbuzowego. Włóżcie do lodówki do schłodzenia. Rozlewajcie do szklaneczek i udekorujcie kulkami z...

Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę? Prosty i błyskawiczny przepis
Agnieszka Rec/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę? Prosty i błyskawiczny przepis
Na pierwsze czerwcowe upały nie ma nic lepszego niż szklanka domowej lemoniady. Zróbcie ją z tego przepisu!

Szczęśliwie wiele wskazuje na to, że mocno jesienna aura tej wiosny nareszcie się kończy i czekają nas teraz ciepłe, czerwcowe dni. Gdy na dworze robi się naprawdę gorąco, nic tak nie pomaga na upał jak szklanka chłodnego i orzeźwiającego napoju. A takim właśnie jest pyszna lemoniada! Wypróbujcie genialny przepis na domową lemoniadę autorstwa Agnieszki Rec, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Takiej lemoniadzie nikt się nie oprze, dlatego radzimy wam od razu zrobić jej trochę więcej! Przepis na lemoniadę jabłkowo-cytrynową z miętą Do przygotowania domowej lemoniady potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Świeżo wyciskany sok z jabłek (możecie np. wycisnąć go ze startych jabłek na szarlotkę) 2 cytryny 4 torebki herbaty miętowej 1 gałązka świeżej mięty Miód Kilka kostek lodu Przygotowanie: Do dzbanka lub garnuszka włóżcie saszetki z herbatą miętową i zalejcie gorącą wodą (wystarczy ok. pół litra, czyli 2 szklanki). Zaparzcie pod przykryciem około 10 minut. Sok z jabłek przeciśnijcie przez gazę, by pozbyć się włókien i kawałków owoców. Następnie sok wlejcie do garnka zagotujcie i dodajcie zaparzoną herbatę miętową. W razie potrzeby, jeśli płynu jest za mało, dolejcie trochę wody i jeszcze raz zagotujcie. Wyciśnijcie sok z jednej cytryny i dodajcie do garnka. Posłodźcie miodem (lub cukrem) do smaku i wymieszajcie. Odstawcie do całkowitego ostudzenia i włóżcie do lodówki. Zanim podacie lemoniadę, dodajcie do niej kilka plastrów świeżo pokrojonej cytryny, listki mięty oraz kilka kostek lodu. Gotowe! Korzyści z picia lemoniady Szklanka domowej lemoniady w gorący dzień nie tylko przyniesie wam orzeźwienie, ale także dostarczy organizmowi pełno witamin! Cytryna bogata jest w witaminę C, flawonoidy i...

AdobeStock
Newsy
Nigdy nie pijcie tego napoju na diecie. Cały wysiłek pójdzie na marne
Jesteście na diecie, a wasza wagi ani drgnie? Być może winny jest ten napój. Koniecznie sprawdźcie, czy go nie pijecie.

Przeszliście na dietę, zdrowo się odżywiacie i ćwiczycie, a mimo to wasza waga nie spada? Być może pijecie od czasu do czasu alkohol? Nie wszyscy o tym wiedzą, ale alkohol ma sporo kalorii i może spowodować, że przytyjemy. Co mówi na ten temat nauka? Dlaczego alkohol tuczy? Alkohol powstaje m.in. ze skrobi i cukru, dlatego ma sporo kalorii. Alkohol może powodować przyrost masy ciała na cztery sposoby: powstrzymuje organizm przed spalaniem tłuszczu ma dużo kalorii może wywoływać głód i prowokować do podjadania może prowadzić do złych wyborów żywieniowych Należy też oczywiście pamiętać, że picie alkoholu – zwłaszcza w nadmiernych ilościach – niesie ze sobą wiele innych poważnych zagrożeń dla zdrowia, takich jak m.in. wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom trójglicerydów, insulinooporność, choroby serca, udar, choroby wątroby i niektóre nowotwory. Jak wykazały badania, alkohol może powodować przyrost masy ciała, przy czym pozytywny związek między alkoholem a masą ciała, częściej występuje u mężczyzn niż u kobiet. Jednak to, czy przytyjemy po wypiciu alkoholu, tak naprawdę jest uzależnione od wielu czynników. Obejmują one:  nasze zachowania, gdy pijemy to, co pijemy jak często pijemy ile pijemy co jemy, kiedy pijemy Ważna jest także: nasza ogólna dieta genetyka płeć poziom aktywności fizycznej wiek ogólny stan zdrowia – na przykład obecność innych czynników ryzyka, takich jak otyłość i cukrzyca. Kaloryczne dodatki do alkoholu Niezaprzeczalnym faktem jest to, że alkohol jest bardzo kaloryczny. NHS (National Health Service - system służby zdrowia w Wielkiej Brytanii) donosi, że alkohol zawiera 7 kcal na gram (to prawie tyle samo co gram tłuszczu). Wartość...

kotlety schabowe kalorie
AdobeStock
Newsy
Kotlet schabowy to prawdziwa bomba kaloryczna. Będziecie w szoku, ile ma kalorii po usmażeniu
Czy kotlety schabowe tuczą? I to jak! Sprawdźcie, ile kalorii kryje się w jednym usmażonym schabowym. Aż włos się jeży!

Część osób uważa, że jedzenie przyrządzane samodzielnie jest bardzo zdrowe, ponieważ jest „domowe” i nie można od niego przytyć. Niestety, kto tak uważa, ten jest w ogromnym błędzie! To, że jedzenie zostało przyrządzone w domu, a nie w restauracji nie oznacza od razu, że jest ono bardzo zdrowe i dietetyczne. Czasami wręcz przeciwnie! Dotyczy to choćby uwielbianych przez Polaków kotletów schabowych. Już samo mięso jest dość kaloryczne – w końcu wieprzowina nie należy do najbardziej dietetycznych. Najwięcej kalorii kryje się jednak w panierce i tłuszczu , na którym smaży się schabowe! Panierka nie dość, że dodaje kalorie z bułki tartej i mąki, to jeszcze nasiąka olejem. Dla przykładu, kotlet schabowy bez panierki gotowany ma 174 kalorie na 100 gram, smażony 263, a smażony z panierką aż 316 kalorii w 100 gramach, co daje prawie 500 kalorii na jedną porcję ! Wobec tego wyjścia są dwa – całkowita rezygnacja ze schabowych albo przyrządzanie ich w bardziej dietetycznej wersji. Zdecydowanie polecamy to drugie! Przepis na dietetyczne schabowe z piekarnika Do przygotowania znacznie mniej tuczących schabowych pieczonych w piekarniku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Kilogram schabu 200 g bułki tartej 4 jajka Czosnek granulowany Papryka słodka mielona Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie i pokrójcie w równe kotlety. Przykryjcie kotlety folią spożywczą i rozbijcie do preferowanej grubości. Następnie natrzyjcie je solą i pieprzem. Do miski wbijcie 4 całe jajka i wsypcie słodką paprykę oraz czosnek. Nie żałujcie przypraw! Porządnie wymieszajcie, najlepiej za pomocą trzepaczki. Do drugiej miski wsypcie bułkę tartą. Kotlety zanurzcie w jajku z przyprawami i obtoczcie w bułce tartej. Na blasze wyłożonej...