Awokado to jeden z najzdrowszych owoców świata. Źródło przeciwutleniaczy, dobrych kwasów tłuszczowych i błonnika. Większość osób pozbywa się jednak jego pestki nie wiedząc, że ma ona liczne właściwości zdrowotne.
Pestka awokado to nie tylko źródło kluczowych substancji odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają chorobom serca, ale także bogactwo związków o silnym działaniu antynowotworowym.
Boli was brzuch? Zróbcie miksturę z pestki awokado
Czy wiecie, że w krajach Ameryki Południowej, pestka z awokado jest wykorzystywana m.in. w leczeniu czerwonki i innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Przygotowuje się też z niej specjalny napar na ból brzucha.
Wystarczy zalać przepołowioną pestkę szklanką wrzątku i parzyć przez około 15-20 minut. Następnie, gdy napój jest jeszcze ciepły, należy wypić go małymi łykami.
Zobacz także:
Drugi sposób polega na użyciu wysuszonej i zmielonej pestki z awokado. Weźcie łyżeczkę takiego proszku i zalejcie ją szklanką gorącej wody, po czym dobrze wymieszajcie. Napój można pić po upływie 10 minut.
Dlaczego jeszcze warto zachować pestkę awokado?
Pestka z awokado ma naprawdę niesamowite zastosowanie. Przekonajcie się sami.
- Dzięki niej wasze guacamole nie zbrązowieje. Aby wasze guacamole nie zbrązowiało, wrzućcie do sosu pestkę awokado. Możecie też skropić guacamole sokiem z cytryny lub ciasno owinąć je w folię.
- Zróbcie maseczkę na twarz. Wysuszcie pestki awokado, zmielcie je i dodajcie do domowej maseczki na twarz jako środek złuszczający. Wymieszajcie zmielone nasiona z wybranymi przez siebie składnikami: oliwą z oliwek, bananem, awokado, cytryną lub dowolnym gotowym peelingiem do twarzy, aby jeszcze skuteczniej złuszczać martwy naskórek.
- Zjedzcie je – są bardzo zdrowe. Możecie zmielić pestki awokado i dodać je do smoothie, aby zapewnić swojemu koktajlowi więcej składników odżywczych, w tym wapń, magnez i potas. Możecie też upiec pestki w piekarniku a następnie zmiksować je w blenderze i dodawać je do wypieków czy płatków owsianych.
- Wyhodujcie nowy owoc. Uprawa awokado z nasion jest bardzo prosta. Wystarczy w dolną część pestki wbić 2-3 wykałaczki tak, by stworzyły one podpórkę. Następnie oprzyjcie je o ścianki słoika wypełnionego wodą. Pamiętajcie, by płaska część pestki była zanurzona w wodzie - na ok. 1/3 wysokości nasiona, a ostrzejsza wystawała nad naczynie. Ustawcie słoik w dobrze nasłonecznionym miejscu i regularnie uzupełniajcie wodę w słoiku. Pestka będzie kiełkować po ok. 3-4 tygodniach. Wówczas można przesadzić ją do ziemi.
Źródło: treehugger.com, sty.interia.pl