Nigdy więcej nie wyrzucajcie tej pestki. Zalejcie ją wodą, a otrzymacie miksturę na bolący żołądek
Flickr
Newsy

Nigdy więcej nie wyrzucajcie tej pestki. Zalejcie ją wodą, a otrzymacie miksturę na bolący żołądek

Kupujecie od czasu do czasu awokado? Pamiętajcie, żeby nigdy nie wyrzucać jego pestki. Zdziwicie się, jakie ma zastosowanie.

Awokado to jeden z najzdrowszych owoców świata. Źródło przeciwutleniaczy, dobrych kwasów tłuszczowych i błonnika. Większość osób pozbywa się jednak jego pestki nie wiedząc, że ma ona liczne właściwości zdrowotne. 

Pestka awokado to nie tylko źródło kluczowych substancji odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy i zapobiegają chorobom serca, ale także bogactwo związków o silnym działaniu antynowotworowym. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Boli was brzuch? Zróbcie miksturę z pestki awokado

Czy wiecie, że w krajach Ameryki Południowej, pestka z awokado jest wykorzystywana m.in. w leczeniu czerwonki i innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Przygotowuje się też z niej specjalny napar na ból brzucha.

Wystarczy zalać przepołowioną pestkę szklanką wrzątku i parzyć przez około 15-20 minut. Następnie, gdy napój jest jeszcze ciepły, należy wypić go małymi łykami.

Drugi sposób polega na użyciu wysuszonej i zmielonej pestki z awokado. Weźcie łyżeczkę takiego proszku i zalejcie ją szklanką gorącej wody, po czym dobrze wymieszajcie. Napój można pić po upływie 10 minut.

Zobacz także
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado. Macie 10 minut i piekarnik?

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Wystarczy, że macie 10 min i piekarnik

Idealny dodatek do chleba, grzanek i dip do przekąsek. Ta pasta jest kochana ludzi na całym świecie SEO: Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado

Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado

Dlaczego jeszcze warto zachować pestkę awokado?

Pestka z awokado ma naprawdę niesamowite zastosowanie. Przekonajcie się sami.

  • Dzięki niej wasze guacamole nie zbrązowieje. Aby wasze guacamole nie zbrązowiało, wrzućcie do sosu pestkę awokado. Możecie też skropić guacamole sokiem z cytryny lub ciasno owinąć je w folię.
  • Zróbcie maseczkę na twarz. Wysuszcie pestki awokado, zmielcie je i dodajcie do domowej maseczki na twarz jako środek złuszczający. Wymieszajcie zmielone nasiona z wybranymi przez siebie składnikami: oliwą z oliwek, bananem, awokado, cytryną lub dowolnym gotowym peelingiem do twarzy, aby jeszcze skuteczniej złuszczać martwy naskórek.
  • Zjedzcie je – są bardzo zdrowe. Możecie zmielić pestki awokado i dodać je do smoothie, aby zapewnić swojemu koktajlowi więcej składników odżywczych, w tym wapń, magnez i potas. Możecie też upiec pestki w piekarniku a następnie zmiksować je w blenderze i dodawać je do wypieków czy płatków owsianych. 
  • Wyhodujcie nowy owoc. Uprawa awokado z nasion jest bardzo prosta. Wystarczy w dolną część pestki wbić 2-3 wykałaczki tak, by stworzyły one podpórkę. Następnie oprzyjcie je o ścianki słoika wypełnionego wodą. Pamiętajcie, by płaska część pestki była zanurzona w wodzie - na ok. 1/3 wysokości nasiona, a ostrzejsza wystawała nad naczynie. Ustawcie słoik w dobrze nasłonecznionym miejscu i regularnie uzupełniajcie wodę w słoiku. Pestka będzie kiełkować po ok. 3-4 tygodniach. Wówczas można przesadzić ją do ziemi.

Źródło: treehugger.com, sty.interia.pl

pestka z awokado
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucacie pestkę z awokado? Błąd. To niesamowite, co można z niej zrobić
Okazuje się, że pestki z awokado są nawet zdrowsze niż sam owoc. Bowiem posiadają aż 70 proc. więcej antyoksydantów, które między innymi zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór. Jeśli wyrzucacie ją do kosza, popełniacie ogromny błąd. Zróbcie z niej przyprawę!

Niesamowite właściwości awokado W ciągu ostatnich kilku lat właściwości awokado doceniły szczególnie kobiety. Nie jest przecież tajemnicą, że owoc ten zawiera mnóstwo potasu, który między innymi reguluje ciśnienie krwi, zapewnia prawidłową pracę serca, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Jedzenie awokado pozytywnie wpływa również na funkcjonowanie narządu wzroku, a także zapobiega wadom rozwoju płodu i działa przeciwnowotworowo. Okazuje się jednak, że w pestce z awokado można znaleźć o wiele więcej cennych wartości odżywczych. Pestka z awokado to źródło cennych wartości odżywczych Pestka, która zazwyczaj ląduje w koszu, przede wszystkim posiada aż 70 proc. więcej antyoksydantów. Te przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Pestki posiadają również wiele błonnika, który między innymi hamuje apetyt. Spożywanie tego produktu ma niemały wpływ na bardzo dobrą kondycję włosów, paznokci i cery.  Z racji, że pestka z awokado jest bardzo twarda, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Na szczęście da się z niej zrobić smakowitą i przede wszystkim zdrową przyprawę. Przepis na przyprawę z pestki awokado Przygotowanie Przekrójcie awokado i oddzielcie od niego pestkę, a następnie umyjcie ją pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną pestkę odstawcie na ok. 3 dni w suche miejsce.  Po upływie kilku dób obierzcie pestkę ze skorupki, zetrzyjcie ją na tarce o małych oczkach i przesypcie do słoiczka. Możecie również użyć do tego młynka do kawy.  Gotowe! Nie zdziwcie się, jeśli pestka podczas ścierania zmieni kolor na czerwony, to normalne. Tak przygotowaną przyprawę możecie śmiało dodawać do sałatek, kanapek,...

Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Pixabay
Newsy
Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Arbuz to owoc, który nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Ale czy można go zjeść wraz z pestkami czy lepiej się ich pozbyć? Wyjaśniamy!

Sezon na arbuzy rozpoczyna się w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Ten smaczny i niezwykle soczysty owoc to prawdziwy symbol lata. Zwykle zjadamy go pokrojonego w cząstki. Niektórzy dodają go do sałatki owocowej lub robią z niego orzeźwiający sorbet albo koktajl . Ale czy można go zjeść razem z pestkami czy lepiej je jednak wyrzucić? Czy można jeść pestki arbuza? Arbuz jest niezwykle soczysty, ponieważ zawiera około 92% wody. Owoc ten zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Jest w nim też dużo nasion, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza. To błąd! Czy wiecie, że te małe czarne nasionka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych? Czy pestka arbuza jest trująca? Większości z nas zdarzyło się kiedyś zjeść pestkę arbuza. Czy taka pestka może być trująca? Wręcz przeciwnie! Czarne pestki arbuza w rzeczywistości są bardzo zdrowe a ich jedzenie w żadnym stopniu nam nie zaszkodzi. W jednym z artykułów pisaliśmy, że skórka arbuza jest zdrowsza niż sam arbuz . Okazuje się, że to samo dotyczy jego pestek. Pestki arbuza to bogate źródło zdrowych tłuszczów oraz białka. Zawierają też dużo magnezu, żelaza, cynku, miedzi, potasu, witaminy C, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Ich działanie prozdrowotne jest wprost zaskakujące. Pestki arbuza działają: Przeciwzapalnie Przeciwbólowo Wzmacniają kości Poprawiają metabolizm Wspierają układ krążenia Wzmacniają układ nerwowy a nawet spowalniają procesy starzenia Co więcej – z uwagi na fakt, że nasiona te są wypełnione proteinami i żelazem, poprawiają wygląd naszych włosów a także wspomagają ich porost. Jak jeść pestki arbuza? Spożywanie ich na surowo razem z miąższem owocu może nie być najlepszym pomysłem. Jak w takim razie jeść arbuzowe pestki? Możecie je przykładowo...

zastosowania skórki z awokado
Adobe Stock
Newsy
Nie wyrzucajcie skórki z awokado. To niesamowite, co możecie z niej zrobić
Nie od dziś wiadomo, że regularne spożywanie awokado bardzo pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Jednak, mimo że skórka owocu jest niejadalna, nie należy jej wyrzucać. Możecie ją wykorzystać, na przykład do zrobienia naturalnej maseczki do twarzy.

Awokado to jeden z niewielu produktów spożywczych, co do których dietetycy nie mają żadnych zastrzeżeń. Owoc nie tylko znakomicie reguluje ciśnienie krwi, wpływa na prawidłową pracę serca i układu nerwowego, ale również wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe oraz pozytywnie wpływa na oczy. Ten pochodzący z Meksyku owoc możecie spożywać między innymi w formie kremowego sosu sałatkowego, pysznego smoothie, guacamole czy dodatku do drinków. Nie brakuje też tych, którzy jedzą go w niezmienionej postaci, na przykład na kanapce lub obok jajecznicy. Niestety, większość osób nie ma pojęcia, że skórka awokado jest równie cenna co sam miąższ i wyrzuca ją do kosza. To duży błąd. Produkt, mimo że niejadalny, idealnie sprawdza się chociażby w kosmetyce. Przeczytajcie o jego niesamowitych zastosowaniach. Maseczka Zawarte w skórce z awokado kwasy tłuszczowe, bardzo pozytywnie wpływają nie tylko na waszą skórę, ale również włosy. Właśnie dlatego produkt idealnie sprawdzi się jako baza maseczki.  Wystarczy go rozdrobnić i zmieszać z miodem lub jogurtem, a następnie nanieść na wymagające pomocy miejsca. Po 20 minutach powinniście zmyć maź przy pomocy letniej wody i gotowe! Wasze włosy i skóra będą odżywione, jak nigdy. Peeling Skórka z awokado pozwoli wam się również pozbyć problemu szorstkości na łokciach, kolanach, a nawet piętach. Wystarczy, że będziecie regularnie nacierać nią wspomniane, newralgiczne miejsca. Najlepiej będzie robić to w wannie – po wpływem wody skórka wytworzy naturalny olejek. Po kilkunastu dniach poczujecie znaczną różnicę.  Herbata Zarówno skórki, jak i pestka z awokado, idealnie nadają się do przyrządzenia... herbaty. Wystarczy je wysuszyć, zmielić, a następnie umieścić w filiżance i...

Idealny dodatek do chleba, grzanek i dip do przekąsek. Ta pasta jest kochana ludzi na całym świecie SEO: Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Ta zielona pasta smakuje prawie każdemu. Jest do tego bardzo zdrowa i uniwersalna. Można wykorzystać ją jako dodatek do śniadania, obiadu, lub kolacji, ale świetnie pasuje też na przekąskę.

Pasty kanapkowe są bardzo zdrową alternatywą dla masła i margaryny. Jeśli chcecie zadbać o zdrowie, smarujcie pieczywo właśnie pastami kanapkowymi, na przykład pastą z awokado, pastą z ciecierzycy (humusem), lub pastą z białej fasoli . Pasta z awokado, czyli popularne guacamole, jest wyjątkowa. To bardzo rozpowszechnione danie, które jadają ludzie na całym świecie. Guacamole – pasta z awokado Awokado to bardzo zdrowy owoc bogaty w zdrowe tłuszcze. W ostatnim czasie rośnie jego popularność, co przyczynia się do poprawy zdrowia osób, które po nie sięgają. Taka popularność awokado ma też niekorzystne skutki dla środowiska i osób żyjących w pobliżu upraw. Guacamole wywodzi się z Meksyku i to tam powstała oryginalna receptura na tę pyszną pastę. Oryginalnie guacamole jest dość pikantne, ale przepis można modyfikować pod własne preferencje. Oryginalny przepis na guacamole składa się z awokado, limonki i soli. Niektórzy dodają do niego też: Pomidory Czosnek Chili Cebulę Kolendrę Rosnąca popularność tego sosu z awokado spowodowała powstanie niekończących się wersji słynnej pasty z awokado. Polscy chętnie dodają do niego twaróg, zastępują limonkę cytryną oraz kolendrę natką pietruszki. Przepis na guacamole Zaprezentowany przepis nie jest oryginalną recepturą, ale gwarantujemy, że wam posmakuje. Składniki na guacamole 2 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku sok z jednej limonki sól 1 mała, czerwona papryczka chili 10 pomidorów koktajlowych 2 garści świeżych listków kolendry lub pietruszki Przygotowanie guacamole Obierzcie awokado . Z awokado wyciągnijcie pestki i wydrążcie miąższ. Przełóżcie go do miski. Dodajcie sok z limonki, sól i posiekany czosnek. Rozgniećcie składniki razem...