Nikt z nas nie lubi marnotrawić jedzenia. Jednak powinniśmy się dobrze zastanowić przed ponownym użyciem oleju, na którym smażyliśmy już jakąś potrawę. Smażenie na oleju, którego już wcześniej używaliśmy, sprawia, że w oleju tym tworzą się bardzo groźne dla zdrowia substancje o działaniu rakotwórczym.
Ale to nie wszystko, ponieważ takie jedzenie:
- szybciej się też psuje
- traci swoje właściwości
- jest jeszcze bardziej tuczące
Dlaczego smażenie na raz użytym oleju jest niebezpieczne dla zdrowia?
Wiele osób używa kilkukrotnie tego samego oleju, aby zminimalizować straty i po prostu zaoszczędzić. Ale czy taka oszczędność jest dobra dla naszego zdrowia? Niestety nie. Dlaczego?
Oto, co może się stać, gdy będziemy kilkukrotnie używać tego samego oleju:
Zobacz także:
- może to spowodować powstawanie wolnych rodników, które mogą prowadzić do stanów zapalnych, a tym samym chorób
- ponowne używanie tego samego oleju może prowadzić do miażdżycy, która może powodować wzrost złego cholesterolu, co prowadzi do zablokowania tętnic
- może prowadzić do nadkwasoty
- chorób serca
- choroby Alzheimera
- choroby Parkinsona
- podrażnienia gardła
O czym jeszcze należy pamiętać podczas smażenia na oleju?
Każdy olej jest inny i miejcie to na uwadze podczas gotowania:
- niektóre oleje mają wysoki punkt dymienia, dzięki czemu nadają się do głębokiego smażenia - cechą charakterystyczną tych olejów jest to, że nie rozkładają się one w wysokich temperaturach (są to: olej słonecznikowy, olej sojowy, olej z otrębów ryżowych, olej arachidowy, olej sezamowy, olej gorczycowy i olej rzepakowy).
- do smażenia potraw pod żadnym pozorem nie należy używać olejów, które nie mają wysokiej temperatury dymienia, takich jak np. oliwa z oliwek
Czy i kiedy można ponownie wykorzystać olej?
Olej raz użyty do głębokiego smażenia, nie powinien być już więcej używany. Mimo to, czasami jest to dopuszczalne - wszystko jednak zależy od:
- rodzaju używanego oleju
- tego, jak długo był on podgrzewany
- czy był on używany do płytkiego lub głębokiego smażenia
- jaki rodzaj żywności na nim przygotowywano
Tuż po smażeniu należy taki olej ostudzić, a następnie przelać do hermetycznego pojemnika przez sitko, aby usunąć z niego pozostałości jedzenia:
- Przy każdym ponownym użyciu oleju należy sprawdzić jego kolor i gęstość. Jeśli olej stał się ciemny, bardziej tłusty i gęsty niż zwykle, czas go wyrzucić. Jeśli olej zacznie dymić podczas podgrzewania znacznie wcześniej niż zwykle, także należy go wyrzucić. Olej ten mógł gromadzić HNE, który jest substancją toksyczną i może prowadzić do wielu chorób - alarmują hinduscy eksperci.
Źródło: timesofindia.indiatimes.com, o2.pl