Nikt z nas nie lubi marnotrawić jedzenia. Jednak powinniśmy się dobrze zastanowić przed ponownym użyciem oleju, na którym smażyliśmy już jakąś potrawę. Smażenie na oleju, którego już wcześniej używaliśmy, sprawia, że w oleju tym tworzą się bardzo groźne dla zdrowia substancje o działaniu rakotwórczym.

Ale to nie wszystko, ponieważ takie jedzenie:

  • szybciej się też psuje
  • traci swoje właściwości
  • jest jeszcze bardziej tuczące

Dlaczego smażenie na raz użytym oleju jest niebezpieczne dla zdrowia?

Wiele osób używa kilkukrotnie tego samego oleju, aby zminimalizować straty i po prostu zaoszczędzić. Ale czy taka oszczędność jest dobra dla naszego zdrowia? Niestety nie. Dlaczego?

Oto, co może się stać, gdy będziemy kilkukrotnie używać tego samego oleju:

Zobacz także:

  • może to spowodować powstawanie wolnych rodników, które mogą prowadzić do stanów zapalnych, a tym samym chorób
  • ponowne używanie tego samego oleju może prowadzić do miażdżycy, która może powodować wzrost złego cholesterolu, co prowadzi do zablokowania tętnic
  • może prowadzić do nadkwasoty
  • chorób serca
  • choroby Alzheimera
  • choroby Parkinsona
  • podrażnienia gardła

O czym jeszcze należy pamiętać podczas smażenia na oleju?

Każdy olej jest inny i miejcie to na uwadze podczas gotowania:

  • niektóre oleje mają wysoki punkt dymienia, dzięki czemu nadają się do głębokiego smażenia - cechą charakterystyczną tych olejów jest to, że nie rozkładają się one w wysokich temperaturach (są to: olej słonecznikowy, olej sojowy, olej z otrębów ryżowych, olej arachidowy, olej sezamowy, olej gorczycowy i olej rzepakowy).
  • do smażenia potraw pod żadnym pozorem nie należy używać olejów, które nie mają wysokiej temperatury dymienia, takich jak np. oliwa z oliwek

Czy i kiedy można ponownie wykorzystać olej? 

Olej raz użyty do głębokiego smażenia, nie powinien być już więcej używany. Mimo to, czasami jest to dopuszczalne - wszystko jednak zależy od:

  • rodzaju używanego oleju
  • tego, jak długo był on podgrzewany
  • czy był on używany do płytkiego lub głębokiego smażenia
  • jaki rodzaj żywności na nim przygotowywano

Tuż po smażeniu należy taki olej ostudzić, a następnie przelać do hermetycznego pojemnika przez sitko, aby usunąć z niego pozostałości jedzenia:

- Przy każdym ponownym użyciu oleju należy sprawdzić jego kolor i gęstość. Jeśli olej stał się ciemny, bardziej tłusty i gęsty niż zwykle, czas go wyrzucić. Jeśli olej zacznie dymić podczas podgrzewania znacznie wcześniej niż zwykle, także należy go wyrzucić. Olej ten mógł gromadzić HNE, który jest substancją toksyczną i może prowadzić do wielu chorób - alarmują hinduscy eksperci.

Źródło: timesofindia.indiatimes.com, o2.pl