Nigdy nie róbcie tego przed smażeniem mięsa. Ten błąd sprawia, że potrawa będzie szkodliwa i tucząca
Flickr
Newsy

Nigdy nie róbcie tego przed smażeniem mięsa. Ten błąd sprawia, że potrawa będzie szkodliwa i tucząca

Chcecie usmażyć mięso na użytym już raz oleju? Przeczytajcie nasz tekst, a nigdy więcej tego nie zrobicie.

Nikt z nas nie lubi marnotrawić jedzenia. Jednak powinniśmy się dobrze zastanowić przed ponownym użyciem oleju, na którym smażyliśmy już jakąś potrawę. Smażenie na oleju, którego już wcześniej używaliśmy, sprawia, że w oleju tym tworzą się bardzo groźne dla zdrowia substancje o działaniu rakotwórczym.

Ale to nie wszystko, ponieważ takie jedzenie:

  • szybciej się też psuje
  • traci swoje właściwości
  • jest jeszcze bardziej tuczące

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego smażenie na raz użytym oleju jest niebezpieczne dla zdrowia?

Wiele osób używa kilkukrotnie tego samego oleju, aby zminimalizować straty i po prostu zaoszczędzić. Ale czy taka oszczędność jest dobra dla naszego zdrowia? Niestety nie. Dlaczego?

Oto, co może się stać, gdy będziemy kilkukrotnie używać tego samego oleju:

  • może to spowodować powstawanie wolnych rodników, które mogą prowadzić do stanów zapalnych, a tym samym chorób
  • ponowne używanie tego samego oleju może prowadzić do miażdżycy, która może powodować wzrost złego cholesterolu, co prowadzi do zablokowania tętnic
  • może prowadzić do nadkwasoty
  • chorób serca
  • choroby Alzheimera
  • choroby Parkinsona
  • podrażnienia gardła
Zobacz także
Tym składnikiem zastąpiceie olej w wypiekach. Będą tańsze i zdrowsze

Tym składnikiem zastąpicie olej w wypiekach. Będą tańsze i zdrowsze

Pielęgnacja zlewu z wykorzystaniem... oleju. Będzie jak nowy

Pielęgnacja zlewu z wykorzystaniem... oleju. Będzie wyglądał jak nowy

O czym jeszcze należy pamiętać podczas smażenia na oleju?

Każdy olej jest inny i miejcie to na uwadze podczas gotowania:

  • niektóre oleje mają wysoki punkt dymienia, dzięki czemu nadają się do głębokiego smażenia - cechą charakterystyczną tych olejów jest to, że nie rozkładają się one w wysokich temperaturach (są to: olej słonecznikowy, olej sojowy, olej z otrębów ryżowych, olej arachidowy, olej sezamowy, olej gorczycowy i olej rzepakowy).
  • do smażenia potraw pod żadnym pozorem nie należy używać olejów, które nie mają wysokiej temperatury dymienia, takich jak np. oliwa z oliwek

Czy i kiedy można ponownie wykorzystać olej? 

Olej raz użyty do głębokiego smażenia, nie powinien być już więcej używany. Mimo to, czasami jest to dopuszczalne - wszystko jednak zależy od:

  • rodzaju używanego oleju
  • tego, jak długo był on podgrzewany
  • czy był on używany do płytkiego lub głębokiego smażenia
  • jaki rodzaj żywności na nim przygotowywano

Tuż po smażeniu należy taki olej ostudzić, a następnie przelać do hermetycznego pojemnika przez sitko, aby usunąć z niego pozostałości jedzenia:

- Przy każdym ponownym użyciu oleju należy sprawdzić jego kolor i gęstość. Jeśli olej stał się ciemny, bardziej tłusty i gęsty niż zwykle, czas go wyrzucić. Jeśli olej zacznie dymić podczas podgrzewania znacznie wcześniej niż zwykle, także należy go wyrzucić. Olej ten mógł gromadzić HNE, który jest substancją toksyczną i może prowadzić do wielu chorób - alarmują hinduscy eksperci.

Źródło: timesofindia.indiatimes.com, o2.pl

Ten produkt to prosta droga do raka. Używa go 95% Polaków
AdobeStock
Newsy
Ten produkt to prosta droga do raka. Używa go 95% Polaków
Popularny olej stosowany przez wielu z was w kuchni, w trakcie smażenia może wydzielać rakotwórcze substancje. Sprawdźcie, czego należy unikać i jaki olej jest najlepszy do smażenia.

Wiele potraw polskiej kuchni wymaga smażenia w głębokim tłuszczu. Mowa tutaj chociażby o kotletach schabowych, mielonych czy plackach ziemniaczanych. To, jakiego tłuszczu używacie do smażenia jest bardzo ważne, ponieważ część z nich jest bardzo szkodliwa dla zdrowia! Sprawdźcie, czy na pewno smażenie na oleju słonecznikowym jest zdrowe. Właściwości oleju słonecznikowego Na początku uspokajamy – olej z nasion słonecznika ma kilka prozdrowotnych właściwości i warto go wykorzystywać w kuchni, jednak trzeba zwracać uwagę na sposób, w jaki się go używa! Wysokiej jakości olej słonecznikowy tłoczony na zimno, wykazuje poniższe właściwości: Obniża zły cholesterol Usprawnia pracę układu krążenia Pomoże przy bólach głowy i zatok Zwiększa odporność Zwalcza wolne rodniki Działa łagodząco w przypadku kaszlu wywołanego astmą Pomaga przy chorobach reumatoidalnych Czy olej słonecznikowy jest szkodliwy? Co jednak sprawia, że olej z nasion słonecznika może być szkodliwy? Przede wszystkim, jak każdy tłuszcz, nie może być on spożywany w nadmiernych ilościach, ponieważ prowadzi to do szeregu problemów zdrowotnych. Jednym z nich jest oczywiście nadwaga i otyłość, spowodowana przyjmowaniem dużych ilości kalorii, które znajdują się w oleju. Należy też pamiętać o tym, że nadmiar tłuszczu w diecie powoduje m.in. choroby serca i cukrzycę typu 2. Olej słonecznikowy i zwiększone ryzyko nowotworów Nieprawidłowo używany olej słonecznikowy, może się przyczyniać do zachorowania na nowotwory. Używany do smażenia może zacząć się przypalać i wydzielać toksyczne i rakotwórcze substancje – aldehydy. Dzieje się tak szczególnie podczas smażenia na głębokim tłuszczu. Spośród dostępnych na rynku olejów, to właśnie olej słonecznikowy wydziela najwięcej...

zużyty olej
Adobe Stock
Newsy
Przelewacie użyty olej do słoika i smażycie na nim jeszcze raz? Ten błąd może mieć fatalne konsekwencje
Jeżeli używacie tego samego oleju kilka razy do smażenia, dowiedzcie się koniecznie czym to grozi.

Przyznajcie się z ręką na sercu – czy po smażeniu pączków w Tłusty Czwartek pozbyliście się całego oleju? Czy może stoi on nadal w garnku i zużyjecie go przy najbliższej okazji, smażąc ponownie pączki lub coś innego? Oszczędzanie w ten sposób jest bardzo pozorne. Ponowne odgrzewanie oleju nawet po kilka razy i smażenie w nim potraw, ma bardzo zły wpływ na zdrowie i prowadzi do wielu chorób, których leczenie kosztuje znacznie więcej niż butelka nowego oleju w sklepie. Dowiedzcie się, czym grozi wielokrotne smażenie na tym samym tłuszczu. Czy olej może być trujący? By sprawdzić jak olej wpływa na zdrowie, naukowcy z Uniwersytetu Illinois przeprowadzili badanie na myszach. Wszystkim zwierzętom wstrzyknięto do organizmów komórki raka piersi. Następnie przez tydzień, myszy były karmione niskotłuszczowymi pokarmami. Po tym czasie podzielono je na dwie grupy. Jednej z nich do jedzenia dodawano świeży olej, a druga dostawała olej wielokrotnie odgrzewany. Wyniki były przerażające! Po trzech tygodniach okazało się, że w tej grupie myszy, które dostawały odgrzewany olej, rak piersi rozwijał się zdecydowanie szybciej i agresywniej. Guzy były większe i nastąpiły przerzuty do innych organów. To nie brzmi zachęcająco! Skutki jedzenia starego oleju Nowotwory nie są jedyną konsekwencją spożywania wielokrotnie odgrzewanego oleju. Zwiększa on także ryzyko: Udaru mózgu, Zawału serca, Choroby niedokrwiennej serca. Przyczyną tego jest podwyższony poziom cholesterolu LDL. Nieleczony może prowadzić do wyżej wymienionych chorób. Spożywanie oleju, który był kilka razy podgrzany, znacznie zwiększa cholesterol! Prowadzi też do wystąpienia takich dolegliwości jak palenie w żołądku i przełyku. Zgaga jest odpowiedzią organizmu na wszystkie szkodliwe substancje zawarte w starym oleju....

olej do frytek
Justyna92/gotujmy.pl
Newsy
Ile razy można smażyć frytki na tym samym oleju? Niemal wszyscy robią to źle
Czy po smażeniu frytek wyrzucacie od razu olej, czy używacie go jeszcze kilka razy? Dowiedzcie się, czy to zdrowe!

Frytki, panierowane skrzydełka kurczaka i pączki. Co te wszystkie potrawy mają ze sobą wspólnego? Oczywiście sposób przygotowania! Ich wspólnym mianownikiem jest smażenie w głębokim oleju. Tłuszcz niestety nie jest bardzo tani, dlatego jeśli często przyrządzacie coś, co wymaga takiego sposobu smażenia, pewnie zastanawiacie się, ile razy można użyć tego samego oleju. Zewsząd dochodzą sprzeczne opinie na temat wielokrotnego użycia tłuszczu. Jedni grzmią, że taki „recykling” zabija i można użyć jednego oleju do smażenia tylko raz, a inni przekonują, że takie postępowanie jest bezpieczne, ale pod kilkoma warunkami. Kto ma rację? Czy smażenie jest bezpieczne? Smażenie we fryturze lub garnku wypełnionym olejem jest dość popularną formą przyrządzania jedzenia. Wszystko dlatego, że żywność przygotowana w ten sposób jest bardzo smaczna – w końcu to tłuszcz niesie smak! A do tego smażenie w głębokim tłuszczu sprawia, że jedzenie jest niezwykle chrupiące. Można się jednak zastanawiać, czy na pewno jedzenie tak przyrządzonych potraw jest zdrowe. Okazało się, że nie są one aż tak szkodliwe dla zdrowia, jak wcześniej przypuszczano, ale tylko pod warunkiem, że stosuje się do poniższych zasad! #1 Odpowiednia temperatura Bardzo ważne jest, by zwracać uwagę na temperaturę w trakcie smażenia. Powinna ona wynosić około 170-185 stopni Celsjusza w przypadku frytek, 185-190 dla pączków i nieco mniej, bo 165-175, jeśli przyrządzacie kurczaka. Trzeba też koniecznie zwracać uwagę na temperaturę w trakcie smażenia! Jeśli będzie zbyt wysoka, tłuszcz zacznie się dymić. Nie dość, że wydziela wówczas trudny do usunięcia zapach, to jeszcze staje się wówczas bardzo kancerogenny. #2 Dobry tłuszcz Podstawą bezpiecznego smażenia w głębokim tłuszczu jest jego jakość. Koniecznie używajcie oleju...

Mówiono, że ten tłuszcz jest zdrowy, potem, że nie zdrowy. Sprawdzamy jak jest naprawdę
Adobe Stock
Newsy
Pamiętacie modę na ten tłuszcz? Zaraz potem mówiono, że jest niezdrowy. Sprawdzamy, jaki jest naprawdę
Tłuszcze nasycone, w tym olej kokosowy, nie powinny przekraczać 10% tłuszczy spożywanych w ciągu dnia. Nie jedzcie więc go więcej niż 1 łyżeczkę dziennie. Co jeszcze warto wiedzieć o tym oleju?

Kilka lat temu obiegła media informacja o zdrowotnych właściwościach oleju kokosowego. Traktowano go jako tzw. superfood i zalecano dodawanie do wszystkiego. Dziś, zastanawiamy się skąd się wzięło tak dużo pozytywnych opinii na temat tego tłuszczu. Dietetyczka Roksana Środa uważa, że olej rozsławili w mediach społecznościowych filipińscy naukowcy, łącząc go z długowiecznością Filipińczyków. Inny dietetyk, Damian Parol tak komentuje kokosowe szaleństwo: - Filipiny produkują i eksportują najwięcej oleju kokosowego, dlatego dobra koniunktura dla tego tłuszczu jest im bardzo na rękę. Dlaczego olej kokosowy przestał być zdrowy? Przede wszystkim on nigdy nie był zdrowy. Zrobił jedynie karierę medialną i wpisał się w umysły ludzi jako zdrowe superfood. Tak naprawdę to olej zawierający 82% nasyconych kwasów tłuszczowych, które są odpowiedzialne za wyższą produkcję w wątrobie złego cholesterolu. Jego duża ilość zwiększa ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Mgr dietetyki Iwona Barzyk (@dietetyk_w_miescie)   A czy na oleju kokosowym można smażyć? Na ten temat wypowiedziała się Roksana Środa dla rmf.24.pl: - Jestem zwolenniczką smażenia na oliwie z oliwek lub oleju rzepakowym. Natomiast uważam, że okazjonalne smażenie potraw na oleju kokosowym nie będzie miało szczególnie negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Pomijając aspekty samego smażenia, które powinno być zdecydowaną mniejszością w naszej kuchni. Co nie oznacza, że olej kokosowy jest jedynym słusznym wyborem. Nie...