
Czy klasyczne zupy takie jak pomidorowa, ogórkowa czy grochowa zawsze muszą być takie same? W niektórych sytuacjach sami przekonujemy się, że nie. Wystarczy wybrać się na południe Europy, żeby zobaczyć, jak Włosi gotują krem z pomidorów zamiast pomidorówki z makaronem.
Także nasi północni sąsiedzi, ze zwykłej grochówki potrafią zrobić szwedzką zupę grochową z musztardą. Równie innowacyjny sposób na inną znaną i popularną polską zupę zaprezentowała Ewa Wachowicz.
Przepis na ogórkową zupę krem Ewy Wachowicz
To, co w tej wersji zupy ogórkowej jest nowatorskie i pewnie nigdzie indziej niespotykane, to wykorzystanie dwóch sztuczek:
- Warzywa na początku zostały podsmażone na maśle, dzięki czemu zupa nabrała głębokiego, wyrazistego smaku
- Zmiksowanie po ugotowaniu nadaje zupie aksamitnej konsystencji i delikatności
Składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- 6 ogórków kiszonych średniej wielkości
- 0,5 szklanki wody z ogórków
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 2 małe ziemniaki
- 1 cebula
- Sól i pieprz do smaku
- Śmietana 18 proc.
- Świeży koperek
- Opcjonalnie: oliwa koperkowa i chipsy z pietruszki
Przygotowanie:
- Warzywa pokrójcie w kostkę.
- Na dnie garnka rozgrzejcie masło. Dorzućcie marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Po dwóch minutach smażenia dodajcie cebulę. Gdy cebula się zeszkli zalejcie wszystko ciepłym bulionem i gotujcie 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Po tym czasie dodajcie do zupy pokrojone w kostkę ogórki i gotujcie kolejne 5 minut.
- Zmiksujcie zupę i dokwaście wodą z ogórków oraz przyprawcie solą, pieprzem i koperkiem.
- Serwujcie z kroplą śmietany, opcjonalnie z oliwą koperkową i chipsami z pietruszki.
Rodzaje zupy ogórkowej
Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest gotowana na wywarze mięsnym lub mięsno-warzywnym, z warzywami i ogórkami kwaszonymi. Przepisów na tę zupę jest mnóstwo i pewnie w każdym domu robi się ją trochę inaczej.
Niektórzy gotują bulion wyłącznie z warzyw, inni nie wyobrażają sobie przyrządzenia smaku bez dodatku kości lub mięsa. Warzywa do zupy można pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Ogórki można obrać lub nie obierać, zetrzeć na tarce lub użyć gotowego przecieru.
Zupę z reguły zabiela się i zagęszcza mąka. Osoby, które nie używają mąki, cześć warzyw z zupy miksują i z nich tworzą zagęstnik. Niektórzy smakosze ogórkowej, do gotowej zupy dodają pokrojone drobno mięso, na którym się gotowała i traktują ją jako danie jednogarnkowe, a nie tylko zupę.
Jednak najbardziej kontrowersyjna zupa ogórkowa jest przygotowywana z 3 rodzajów ogórków: kiszonych, konserwowych i świeżych. Każdy, kto ją jadł przyznaje, że to smaczny wariant zupy. Jednak czy to nadal jest to ta sama, nasza zupa ogórkowa?
Źródło: haps.pl