Niezwykła zupa ogórkowa Ewy Wachowicz. Potrzebny będzie mikser
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy

Niezwykła zupa ogórkowa Ewy Wachowicz. Potrzebny będzie wam mikser

Zdarza wam się eksperymentować z tradycyjnymi potrawami czy boicie się modyfikować przepisy i zawsze przygotowujecie tak samo? Odważycie się zastosować triki Ewy Wachowicz?

Czy klasyczne zupy takie jak pomidorowa, ogórkowa czy grochowa zawsze muszą być takie same? W niektórych sytuacjach sami przekonujemy się, że nie. Wystarczy wybrać się na południe Europy, żeby zobaczyć, jak Włosi gotują krem z pomidorów zamiast pomidorówki z makaronem.

Także nasi północni sąsiedzi, ze zwykłej grochówki potrafią zrobić szwedzką zupę grochową z musztardą. Równie innowacyjny sposób na inną znaną i popularną polską zupę zaprezentowała Ewa Wachowicz.

Kotlety mielone

Przepis na ogórkową zupę krem Ewy Wachowicz

To, co w tej wersji zupy ogórkowej jest nowatorskie i pewnie nigdzie indziej niespotykane, to wykorzystanie dwóch sztuczek:

  • Warzywa na początku zostały podsmażone na maśle, dzięki czemu zupa nabrała głębokiego, wyrazistego smaku
  • Zmiksowanie po ugotowaniu nadaje zupie aksamitnej konsystencji i delikatności

Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 6 ogórków kiszonych średniej wielkości
  • 0,5 szklanki wody z ogórków
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 cebula
  • Sól i pieprz do smaku
  • Śmietana 18 proc.
  • Świeży koperek
  • Opcjonalnie: oliwa koperkowa i chipsy z pietruszki

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrójcie w kostkę.
  2. Na dnie garnka rozgrzejcie masło. Dorzućcie marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Po dwóch minutach smażenia dodajcie cebulę. Gdy cebula się zeszkli zalejcie wszystko ciepłym bulionem i gotujcie 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  3. Po tym czasie dodajcie do zupy pokrojone w kostkę ogórki i gotujcie kolejne 5 minut.
  4. Zmiksujcie zupę i dokwaście wodą z ogórków oraz przyprawcie solą, pieprzem i koperkiem.
  5. Serwujcie z kroplą śmietany, opcjonalnie z oliwą koperkową i chipsami z pietruszki.
Zobacz także
zupa pomidorowa

Zróbcie tak z pomidorami, a zupa pomidorowa będzie nieziemska w smaku. O tym triku mało kto słyszał

grochówka przepis

Co jest sekretem przepysznej grochówki? Chodzi o 1 rzecz. Nie zróbcie tego błędu podczas gotowania

Rodzaje zupy ogórkowej

Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest gotowana na wywarze mięsnym lub mięsno-warzywnym,  z warzywami i ogórkami kwaszonymi. Przepisów na tę zupę jest mnóstwo i pewnie w każdym domu robi się ją trochę inaczej.

Niektórzy gotują bulion wyłącznie z warzyw, inni nie wyobrażają sobie przyrządzenia smaku bez dodatku kości lub mięsa. Warzywa do zupy można pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Ogórki można obrać lub nie obierać, zetrzeć na tarce lub użyć gotowego przecieru.

Zupę z reguły zabiela się i zagęszcza mąka. Osoby, które nie używają mąki, cześć warzyw z zupy miksują i z nich tworzą zagęstnik. Niektórzy smakosze ogórkowej, do gotowej zupy dodają pokrojone drobno mięso, na którym się gotowała i traktują ją jako danie jednogarnkowe, a nie tylko zupę.

Jednak najbardziej kontrowersyjna zupa ogórkowa jest przygotowywana z 3 rodzajów ogórków: kiszonych, konserwowych i świeżych. Każdy, kto ją jadł przyznaje, że to smaczny wariant zupy. Jednak czy to nadal jest to ta sama, nasza zupa ogórkowa?

Źródło: haps.pl

Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę ogórkową na rosole. Zastosujcie ten trik a zyska na smaku
Zupa ogórkowa to niekwestionowana królowa wśród polskich zup. Idealna dla osób lubiących kwaśne smaki.

Rosół z niedzieli jest najczęściej wykorzystywany do zrobienia pysznej zupy pomidorowej. Świetnym pomysłem jest także użycie go jako bazy na aromatyczną zupę ogórkową! Jeśli więc znudziła się wam pomidorówka w poniedziałki, zastąpcie ją tą pyszna zupą z ogórków kiszonych.  Zupa ogórkowa na rosole  Zupa ogórkowa na wczorajszym rosole nie wymaga wiele pracy. Zioła takie jak liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk wspaniale wzmacniają jej smak. Żeby go jeszcze bardziej pogłębić, warto starte na tarce ogórki przesmażyć na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Podsmażone, pachnące czosnkiem ogórki nadają zupie bardzo przyjemnego smaku i aromatu. Przekonajcie się sami!  Przepis na zupę ogórkową na rosole Składniki: 3 litry rosołu 5 ziemniaków  7 ogórków kiszonych słodka śmietana  szczypta pieprzu  sól  liść laurowy ziele angielskie majeranek i  lubczyk czosnek łyżka masła posiekany koperek  Sposób przygotowania: Zagotujcie rosół. Ziemniaki obierzcie ze skórki, dokładnie je umyjcie i pokrójcie w kostkę.  Do wrzącego rosołu dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki.  Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i lubczyk. Następnie gotujcie rosół z ziemniakami około 20 minut. W międzyczasie zetrzyjcie ogórki kiszone na tarce o grubych oczkach.  Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i starte ogórki. Ogórki podsmażcie do ich zarumienienia. Gdy będą pięknie pachnieć, to znak, ze są już gotowe. Dodajcie je do zupy. Zupę ogórkową gotujcie do czasu aż ziemniaki będą miękkie.  Na...

Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Podpowiadamy – chodzi o owoc
AdobeStock
Newsy
Nie uwierzycie, co niektórzy dodają do zupy ogórkowej. Podpowiadamy – chodzi o owoc
Lubicie zupę ogórkową? Mało kto wie, że niektórzy dodają do niej pewien popularny owoc. Domyślacie się już o co chodzi?

Każda gospodyni domowa bardzo dobrze zna przepis na tradycyjną zupę ogórkową z ziemniakami. Jest on niezwykle prosty. Wystarczy przygotować wywar z mięsa (najlepiej sprawdzą się tu żeberka ), dodać podsmażone na maśle warzywa (pietruszkę, marchewkę, selera), następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a na koniec starte na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone i szklankę zalewy ogórkowej. Zupę zabielany śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. A co powiecie na nietypowy dodatek do zupy ogórkowej w postaci jabłek ? Zupa ogórkowa z jabłkiem W internecie krąży bardzo oryginalny przepis na zupę ogórkową z jabłkiem z przepisu Mądrej Babci. Kobieta wrzuciła ostatnio na swojego Facebooka bardzo ciekawy przepis na zupę krem ogórkowy z jabłkiem. Całość musi mieć bardzo ciekawy smak, zwłaszcza gdy przyprawimy zupę odrobiną kurkumy i białego pieprzu. Mądra Babcia podaje swoją zupę z ryżem i chrupiącymi grzankami. Przepis na zupę ogórkową z jabłkami Składniki: ok. 1 kg ogórków kiszonych 3-4 średnie jabłka (Mądra Babcia poleca jabłka szara reneta) 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka miodu pół litra bulionu mięsnego lub warzywnego (lub woda z roztopionym masłem) kilka gałązek świeżego kopru 200 g białego ryżu ok. 50 g masła biały pieprz kurkuma Przygotowanie: Na początku należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jabłka i ogórki kiszone. Podsmażyć na patelni jabłka, dodać starte ogórki i przesmażyć całość razem z odrobiną masła Ugotować ryż, dodać do niego szczyptę białego pieprzu oraz kurkumę. Jabłka i ogórki po przesmażeniu przekładamy do blendera a następnie wlewamy szklankę bulionu. Całość starannie miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Zupę przelewamy...

zupa ogórkowa przepis
kuchenny świat / gotujmy.pl
Newsy
Najlepsza ogórkowa tylko z tego babcinego przepisu. Idealnie kwaśna i sycąca
Na styczniowe mrozy nie ma nic lepszego, niż domowa zupa ogórkowa! Sycąca i zdrowa doskonale rozgrzeje w mroźne dni.

Zima nieźle wszystkich zaskoczyła! Po dość ciepłych i łagodnych świętach Bożego Narodzenia przyszedł styczeń wraz ze śniegiem i mrozami. Chyba trzeba się powoli przyzwyczajać do takiej spóźnionej zimy. Gdy na dworze ścina mróz i pada śnieg, trzeba koniecznie się dogrzewać, aby się nie przeziębić! W taką pogodę doskonale sprawdzają się różne zupy, które świetnie rozgrzewają i wzmacniają odporność. A do tego są zdrowe, smaczne i sycące. Co powiecie na zupę ogórkową gotowaną na żeberkach? Palce lizać! Przepis na zupę ogórkową Tradycyjna, polska zupa ogórkowa fantastycznie sprawdza się w mroźne dni. Gotowana z kiszonych ogórków, które zawierają dużo witaminy C, jest bardzo zdrowa i chroni organizm przed infekcjami. Do przygotowania zupy ogórkowej będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 litr wody 300 g żeberek 3 ziemniaki 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1 słoik kiszonych ogórków Pół szklanki mleka 1 łyżka siekanego koperku Przygotowanie Żeberka umyjcie i osuszcie. Wlejcie litr wody do garnka i gdy się zagotuje, to włóżcie do niej żeberka. W tym czasie umyjcie i obierzcie warzywa. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę pokrójcie w kostkę. Po 25 minutach gotowania żeberek wrzućcie do garnka pokrojone marchewki i pietruszkę. Po chwili dodajcie ziemniaki. Kiszone ogórki zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka. Gotujcie 10 minut. Jeśli zupa nie jest odpowiednio kwaśna, dolejcie trochę wody ze słoika z ogórkami. Na koniec, gdy zupa się już ugotuje, wlejcie do garnka pół szklanki mleka i zamieszajcie. I gotowe! Podawajcie zupę ze szczyptą siekanego, świeżego koperku. Jeżeli wolicie, to ziemniaki możecie zastąpić makaronem albo ryżem. Natomiast wodę z...

Dodajcie do zupy ogórkowej te 2 składniki. Będzie idealnie kremowa – pytanie czy odważycie się spróbować?
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do zupy ogórkowej te 2 składniki. Będzie idealnie kremowa. Odważycie się spróbować?
Zupa ogórkowa jest dla was zbyt kwaśna? Spróbujcie dodać do niej te dwa składniki, a pokochacie jej delikatny smak.

Nie lubicie przesadnie kwaskowatego smaku zupy ogórkowej? Dodajcie do niej te dwa składniki a wasza zupa zyska przyjemny, kremowy smak. Zblendowany ziemniak i majonez do zupy ogórkowej Zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni. Jej smak uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Odpowiednio przygotowana ogórkowa jest delikatna w smaku z lekką nutką kwasowości. Nieodpowiednie proporcje składników mogą jednak sprawić, że zupa wyjdzie zbyt kwaśna i nieprzyjemna w smaku. Na szczęście, wiemy, jak temu zaradzić. Chcecie nadać swojej zupie ogórkowej zupełnie nowy smak? Dodajcie do niej te dwa dość nietypowe składniki a będzie idealnie kremowa i delikatna. Chodzi o zblendowanego i ugotowanego ziemniaka oraz 1-2 łyżki majonezu. Dzięki tym dwóm dodatkom smak waszej zupy będzie delikatniejszy, a jednocześnie będzie ona miała przyjemną, bardziej kremową konsystencję. Ziemniaki zazwyczaj lądują w zupie ogórkowej w postaci pokrojonej, równej kostki. Część z nich możecie wyłowić z gotującej się zupy i zmielić za pomocą blendera kielichowego, a następnie dodać z powrotem do garnka. Z kolei majonez dodajcie pod koniec procesu gotowania - nie przesadzajcie z jego ilością, by nie nadać zupie zbyt dużej ilości dodatkowego tłuszczu. Czy zupa ogórkowa jest zdrowa? Zupa ogórkowa jest nie tylko pożywna i smaczna, ale też bardzo zdrowa, ponieważ powstaje na bazie kiszonych ogórków.  Smaczna zupa ogórkowa powinna być ugotowana na wywarze mięsnym (np. na żeberkach), włoszczyźnie (marchewka, pietruszka, seler, por), z dodatkiem przypraw (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz) oraz oczywiście startych na tarce kiszonych ogórków (dodajemy je wraz z zalewą) i pokrojonych w kostkę ziemniaków. Na szczególną uwagę zasługują...