Czy klasyczne zupy takie jak pomidorowa, ogórkowa czy grochowa zawsze muszą być takie same? W niektórych sytuacjach sami przekonujemy się, że nie. Wystarczy wybrać się na południe Europy, żeby zobaczyć, jak Włosi gotują krem z pomidorów zamiast pomidorówki z makaronem.

Także nasi północni sąsiedzi, ze zwykłej grochówki potrafią zrobić szwedzką zupę grochową z musztardą. Równie innowacyjny sposób na inną znaną i popularną polską zupę zaprezentowała Ewa Wachowicz.

Przepis na ogórkową zupę krem Ewy Wachowicz

To, co w tej wersji zupy ogórkowej jest nowatorskie i pewnie nigdzie indziej niespotykane, to wykorzystanie dwóch sztuczek:

  • Warzywa na początku zostały podsmażone na maśle, dzięki czemu zupa nabrała głębokiego, wyrazistego smaku
  • Zmiksowanie po ugotowaniu nadaje zupie aksamitnej konsystencji i delikatności

Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 6 ogórków kiszonych średniej wielkości
  • 0,5 szklanki wody z ogórków
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 cebula
  • Sól i pieprz do smaku
  • Śmietana 18 proc.
  • Świeży koperek
  • Opcjonalnie: oliwa koperkowa i chipsy z pietruszki

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrójcie w kostkę.
  2. Na dnie garnka rozgrzejcie masło. Dorzućcie marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Po dwóch minutach smażenia dodajcie cebulę. Gdy cebula się zeszkli zalejcie wszystko ciepłym bulionem i gotujcie 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  3. Po tym czasie dodajcie do zupy pokrojone w kostkę ogórki i gotujcie kolejne 5 minut.
  4. Zmiksujcie zupę i dokwaście wodą z ogórków oraz przyprawcie solą, pieprzem i koperkiem.
  5. Serwujcie z kroplą śmietany, opcjonalnie z oliwą koperkową i chipsami z pietruszki.

Rodzaje zupy ogórkowej

Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest gotowana na wywarze mięsnym lub mięsno-warzywnym,  z warzywami i ogórkami kwaszonymi. Przepisów na tę zupę jest mnóstwo i pewnie w każdym domu robi się ją trochę inaczej.

Zobacz także:

Niektórzy gotują bulion wyłącznie z warzyw, inni nie wyobrażają sobie przyrządzenia smaku bez dodatku kości lub mięsa. Warzywa do zupy można pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Ogórki można obrać lub nie obierać, zetrzeć na tarce lub użyć gotowego przecieru.

Zupę z reguły zabiela się i zagęszcza mąka. Osoby, które nie używają mąki, cześć warzyw z zupy miksują i z nich tworzą zagęstnik. Niektórzy smakosze ogórkowej, do gotowej zupy dodają pokrojone drobno mięso, na którym się gotowała i traktują ją jako danie jednogarnkowe, a nie tylko zupę.

Jednak najbardziej kontrowersyjna zupa ogórkowa jest przygotowywana z 3 rodzajów ogórków: kiszonych, konserwowych i świeżych. Każdy, kto ją jadł przyznaje, że to smaczny wariant zupy. Jednak czy to nadal jest to ta sama, nasza zupa ogórkowa?

Źródło: haps.pl