Pyszne udka z kurczaka
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy

Nieziemsko chrupiące i soczyste udka pieczone w ketchupie i majonezie. Czegoś tak pysznego jeszcze nie jedliście

Sposób na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny to soczyste udka z kurczaka! Upieczcie je w keczupie i majonezie, a ich smak was zachwyci.

Chyba nie ma takiej osoby na świecie, która nie lubiłaby dań przyrządzanych z kurczaka.

Mięso z kurczaka ma bardzo dużo białka. Więcej niż wołowina i wieprzowina. 

Zawiera mało tłuszczu, a dużo cennych witamin. Przede wszystkim te z grupy B.

Bogate jest również w minerały: cynk, selen, magnez, żelazo, fosfor i potas.

Te składniki odżywcze są bardzo ważne dla naszego organizmu.

Mięso z kurczaka, a zwłaszcza pierś prawie zawsze występuje w każdej diecie odchudzającej, przez co polecane jest przez dietetyków. Jest pożywne, bardzo tanie i zdrowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Soczyste udka z kurczaka

Mięso z kurczaka można przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Na pewno macie swoje sprawdzone przepisy na dania z kurczaka, ale jeśli już się wam przejadły, zróbcie udka z kurczaka o smaku słodko kwaśnym z poniższego przepisu.

Mięso wychodzi tak soczyste, że rozpływa się w ustach. Do jego przyrządzenia nie będziecie potrzebować wiele czasu. A prostota jego wykonania aż was zaskoczy.

Będziecie potrzebować: 

  • 5 udek z kurczaka
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek keczupu
  • sól
  • przyprawa do drobiu
  • bułka tarta


Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon lub piór i osuszamy papierowymi ręcznikami. 
  2. Następnie oprószamy je solą.
  3. Do miski wlewamy keczup z majonezem i dosypujemy przyprawę do drobiu.
  4. Tak przygotowane składniki starannie mieszamy.
  5. Gdy marynata z keczupu i majonezu będzie już gotowa, smarujemy nią dokładnie udka.
  6. Nasmarowane marynatą udka wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. 
  7. Po tym czasie układamy udka na blaszce do pieczenie i posypujemy je bułką tartą.
  8. Tak przygotowane mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy je przez 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C.
  9. Po godzinie ściągamy folię i zapiekamy udka jeszcze przez około 20 minut, aby skórka się zarumieniła.

Tak przygotowane udka podawajcie z frytkami i ulubioną surówką. Wspaniale będą smakować także z tłuczonymi ziemniakami i pyszną mizerią. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na udka z grilla. Grillowane udka w ostrej marynacie
Gotujmy.pl/Eli_555
Newsy
Przepis na udka z grilla. Grillowane udka w ostrej marynacie
Szukacie ciekawego przepisu na grilla? Przygotujcie pyszne i złociste udka w słodko-pikantnej marynacie. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch!

W końcu nastała pora upragnionego grillowania . Mimo iż temperatury na zewnątrz nie są jeszcze zbyt wysokie, wielu Polaków urządziło już w majówkę pierwszego grilla, a w planach ma kolejne. Małymi krokami zbliża się weekend. Jeśli planujecie urządzić grilla w ogrodzie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pyszne i złociste udka w słodko-pikantnej marynacie. Ten smak powali was na łopatki! Grillowane udka w ostrej marynacie Grillowane udka w ostrej marynacie to doskonały pomysł na grilla z rodziną lub przyjaciółmi. Udka są z zewnątrz chrupiące a w środku obłędnie miękkie. Dzięki odpowiedniej marynacie z sosu sojowego, majonezu i ostrego keczupu, udka smakują genialnie, a mięso samo odchodzi od kości. Sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek, a na pewno będziecie chcieli robić to danie częściej! Sprawdziliśmy – smakuje obłędnie! Składniki: 10 udek z kurczaka 2 łyżki przyprawy kurczak grill 1 łyżka przyprawy kurczak złocisty 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżki sosu sojowego 8 łyżek oleju 2 łyżki majonezu kieleckiego 3 łyżki keczupu ognistego Kamis 1 łyżeczka czosnku granulowanego ostra papryka Przygotowanie: Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na dwie części, osobno pałki, osobno udka. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i posmarować dokładnie udka. Włożyć udka do lodówki na całą noc. Piec na grillu około 40 minut, co jakiś czas obracać, żeby się przyrumieniły ze wszystkich stron. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na kaszankę z grilla. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla Sezon grillowy w pełni! Które kiełbasy mają najlepszy skład? Sprawdźcie! Przepis na szaszłyki z białą kiełbasą z grilla. To danie zawsze jest hitem...

Szaszłyki
gotujmy.pl/beatris
Newsy
Pomysł na błyskawiczny i tani obiad. Ogniste i soczyste szaszłyki z warzywami z patelni
Pomysł na błyskawiczny i tani obiad. Ogniste i soczyste szaszłyki z warzywami z patelni

Soczyste szaszłyki z kurczakiem i warzywami to świetny pomysł na obiad. Aromatyczne, opieczone mięso oraz warzywa w duecie z pikantnym sosem, będą smakować jeszcze lepiej.  Soczyste, aromatyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami Szaszłyki są pyszne, sycące i nisko kaloryczne. Niewiele jest też z nimi roboty. Wcale nie potrzebujemy grilla, aby je przyrządzić. Wystarczy patelnia grillowa albo zwykła.   Świetnie smakują zarówno z mięsa z piersi z kurczaka, karkówki, polędwiczek czy baraniny. Z mięsa wołowego również, musimy jednak pamiętać, że przygotowuje się je wtedy znacznie dłużej.   Przepis na pyszne szaszłyki Do zrobienia około 6 szaszłyków, będziecie potrzebować: 40 dag mięsa z piersi kurczaka 25 dag boczku wędzonego 3 pieczarki 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 2 cebule 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Pieprz cayenne 2 łyżki oliwy Składniki na ognisty sos:  4 łyżki soku pomidorowego 5 łyżek keczupu pikantnego  1 opakowanie mieszanki do sosu  Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikami papierowymi, oczyszczamy z chrząstek i włókien i kroimy na większe kawałki, mniej więcej o wielkości 2,5 cm. Następnie przekładamy mięso do miski. Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, trochę pieprzu cayenne, 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy. Tak zamarynowane mięso, przekładamy na 10 minut do lodówki aby nabrało aromatu przypraw.  W międzyczasie, przygotowujemy resztę składników do szaszłyków. Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w plasterki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Gdy mięso będzie już zamarynowane, nabijamy wszystkie składniki na szaszłykowe patyczki w dowolnej kolejności. Na patelni grillowej rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i...

Udka z kurczaka
gotujmy.pl/Beatris
Newsy
Wspaniałe w smaku udka z kurczaka z cebulą i marchewką. Podczas jedzenia będziecie w raju
Doskonała propozycja na obiad. Mięso z kurczaka z marchewką i cebulą to mieszanka wyjątkowego smaku!

Konsumujemy ponad 26 kilogramów mięsa drobiowego w roku. Jak pokazują dane, uwielbiamy jeść delikatne i chude mięso kurczaka. Nic dziwnego. Jest lekkostrawne i bardzo zdrowe. Do tego nie zawiera dużo tłuszczu. Oprócz dużej zawartości białka znajdziemy w nim m.in. dużo żelaza oraz witaminy z grupy B oraz A, C i D.  Proste obiady są najlepsze Przyrządzenie obiadu z mięsa kurczaka jest dziecinnie proste. Można je zrobić na wiele sposobów. Przepisów jest co niemiara, wystarczy trochę wyobraźni i chęci. Z której części kurczaka mięso jest najbardziej smaczne, miękkie i soczyste? Oczywiście, że udka, dlatego ten przepis z udkami w roli głównej przypadnie do gustu każdemu! Doskonałe udka z kurczaka z chrupiącą skórką Proste i nieskomplikowane obiady są najlepsze. Mięso z kurczaka doskonale łączy się z różnego rodzaju warzywami i przyprawami. Soczyste udka z kurczaka z chrupiącą skórką oraz marchewką i cebulą z aromatem czosnku, zrobią się same. Przygotowanie zajmie chwilę. 90 minut pieczenia upłynie w mgnieniu oka i smaczny obiadek gotowy! Składniki: 4 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka 4 udka z kurczaka  Przyprawa do kurczaka Vegeta  Zioła prowansalskie Słodka, mielona papryka sól ziołowa olej Sposób przygotowania: Obierzcie marchewki, umyjcie je a następnie pokrójcie.  Cebule obierzcie z łupin stosując ten genialny trik i pokrójcie ją w ćwiartki.  Obrany czosnek przekrójcie na pół. W talarki pokrójcie szalotkę.  W miseczce wymieszajcie olej z przyprawami.  Udka z kurczaka dokładnie umyjcie, i po osuszeniu nałóżcie na nie pędzelkiem lub łyżką wcześniej przygotowaną marynatę.  Mięso w marynacie...

pieczone udka przepis
Gotujmy.pl/Megg
Newsy
Mięsko na obiad musi być. Przepis na nieziemsko pysznego kurczaka z chrupiącą skórką
Kurczak to jedno z najczęściej przyrządzanych na obiad mięs. Nic dziwnego, jego smak jest przecież powalający, a ilość kulinarnych możliwości nieograniczona. Jeśli jeszcze nie próbowaliście udek z piekarnika, musicie nadrobić zaległości! Ten przepis powala na kolana.

Chrupiąca skórka i soczyste mięso – tego właśnie pragną Polacy, kiedy myślą o naprawdę smacznym obiedzie. Na szczęście, przy takich zachciankach nie trzeba od razu zamawiać stolika w restauracji. Tego typu danie możecie przyrządzić w swoim domu. Z pewnością nie sprawi wam większej trudności.  Przepis na pieczone udka z kurczaka Będziesz potrzebować 800 gramów udek lub pałek z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek Przygotowanie Mięso dokładnie umyj. W małej miseczce umieść oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą natrzyj umyte udka lub pałki z kurczaka. Mięso umieść w dowolnym naczyniu żaroodpornym i polej resztką marynaty. Jeśli przyrządzasz udka koniecznie pamiętaj, by położyć je skórką do góry. Jeśli pałki ich ułożenie nie ma większego znaczenia. W naczyniu żaroodpornym umieść również dwa obrane i zgniecione nożem ząbki czosnku (nie przeciskaj ich przez praskę) oraz kawałek masła. Mięso piecz w nagrzanym do 220 st. C. Przez pierwszą godzinę trzymaj je pod przykryciem, tak aby doszły w środku. Po upływie tego czasu powinieneś je odkryć i smażyć jeszcze przez ok. 40 minut, tak aby skórka mogła się ładnie zarumienić. W czasie pieczenia nie zapominaj o polewaniu mięsa wypływającymi z jego wnętrza sokami. Gotowe! Tak przygotowane udka najlepiej smakują z ziemniakami. Możecie przyrządzić z nich puree, ale równie dobrze wystarczy, że podpieczecie je w piekarniku. Do potrawy idealnie pasują również domowe frytki.