Udka z kurczaka
Gotujmy.pl/mela25
Newsy

Miks tych 2 uwielbianych sosów pasuje nie tylko do kiełbasy. Zamarynujcie w nim udka, wyjdą genialnie

Sposób na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny to soczyste udka z kurczaka! Upieczcie je w keczupie i majonezie, a ich smak was zachwyci.

Chyba nie ma takiej osoby na świecie, która nie lubiłaby dań przyrządzanych z kurczaka. Mięso z kurczaka ma bardzo dużo białka. Więcej niż wołowina i wieprzowina.  Zawiera mało tłuszczu, a dużo cennych witamin. Przede wszystkim te z grupy B.

Bogate jest również w minerały: cynk, selen, magnez, żelazo, fosfor i potas. Te składniki odżywcze są bardzo ważne dla naszego organizmu.

Mięso z kurczaka, a zwłaszcza pierś prawie zawsze występuje w każdej diecie odchudzającej, przez co polecane jest przez dietetyków. Jest pożywne, bardzo tanie i zdrowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić prostą i szybką marynatę do udek z kurczaka?

Mięso z kurczaka można przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Na pewno macie swoje sprawdzone przepisy na dania z kurczaka, ale jeśli już się wam przejadły, zróbcie udka z kurczaka o smaku słodko-kwaśnym z poniższego przepisu.

Mięso wychodzi tak soczyste, że rozpływa się w ustach. Do jego przyrządzenia nie będziecie potrzebować wiele czasu. A prostota jego wykonania aż was zaskoczy. Istota smaku tych udek zawiera się w połączeniu ketchupu i majonezu, a więc popularnego miksu, którym wielu lubi zakąszać kiełbasę z grilla.

Zobacz także
udka pieczone na ryżu przepis

Przepis na udka z kurczaka pieczone na ryżu. Zalejcie je specjalnym sosem, a wyjdą genialnie

Przepis na udka z kurczaka duszone pod obierkami cebuli. Wyjdą wam idealnie, jeśli zrobicie 1 rzecz

Przepis na udka z kurczaka duszone pod obierkami cebuli. Wyjdą wam idealnie, jeśli zrobicie 1 rzecz

Przepis na udka z kurczaka marynowane w ketchupie i majonezie

Składniki:

  • Ok. 6-7 udek z kurczaka
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek keczupu
  • sól
  • przyprawa do drobiu
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon lub piór i osuszamy papierowymi ręcznikami. 
  2. Następnie oprószamy je solą.
  3. Do miski wlewamy keczup z majonezem i dosypujemy przyprawę do drobiu.
  4. Tak przygotowane składniki starannie mieszamy.
  5. Gdy marynata z keczupu i majonezu będzie już gotowa, smarujemy nią dokładnie udka.
  6. Nasmarowane marynatą udka wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. 
  7. Po tym czasie układamy udka na blaszce do pieczenie i posypujemy je bułką tartą.
  8. Tak przygotowane mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy je przez 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C.
  9. Po godzinie ściągamy folię i zapiekamy udka jeszcze przez około 20 minut, aby skórka się zarumieniła.

Tak przygotowane udka podawajcie z frytkami i ulubioną surówką. Wspaniale będą smakować także z tłuczonymi ziemniakami i pyszną mizerią. Smacznego!

Przepis na udka z grilla. Grillowane udka w ostrej marynacie
Gotujmy.pl/Eli_555
Newsy
Przepis na udka z grilla. Grillowane udka w ostrej marynacie
Szukacie ciekawego przepisu na grilla? Przygotujcie pyszne i złociste udka w słodko-pikantnej marynacie. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch!

W końcu nastała pora upragnionego grillowania . Mimo iż temperatury na zewnątrz nie są jeszcze zbyt wysokie, wielu Polaków urządziło już w majówkę pierwszego grilla, a w planach ma kolejne. Małymi krokami zbliża się weekend. Jeśli planujecie urządzić grilla w ogrodzie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pyszne i złociste udka w słodko-pikantnej marynacie. Ten smak powali was na łopatki! Grillowane udka w ostrej marynacie Grillowane udka w ostrej marynacie to doskonały pomysł na grilla z rodziną lub przyjaciółmi. Udka są z zewnątrz chrupiące a w środku obłędnie miękkie. Dzięki odpowiedniej marynacie z sosu sojowego, majonezu i ostrego keczupu, udka smakują genialnie, a mięso samo odchodzi od kości. Sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek, a na pewno będziecie chcieli robić to danie częściej! Sprawdziliśmy – smakuje obłędnie! Składniki: 10 udek z kurczaka 2 łyżki przyprawy kurczak grill 1 łyżka przyprawy kurczak złocisty 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżki sosu sojowego 8 łyżek oleju 2 łyżki majonezu kieleckiego 3 łyżki keczupu ognistego Kamis 1 łyżeczka czosnku granulowanego ostra papryka Przygotowanie: Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na dwie części, osobno pałki, osobno udka. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i posmarować dokładnie udka. Włożyć udka do lodówki na całą noc. Piec na grillu około 40 minut, co jakiś czas obracać, żeby się przyrumieniły ze wszystkich stron. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na kaszankę z grilla. Kaszanka z jabłkiem i cebulą z grilla Sezon grillowy w pełni! Które kiełbasy mają najlepszy skład? Sprawdźcie! Przepis na szaszłyki z białą kiełbasą z grilla. To danie zawsze jest hitem...

Kurczak w tej nietypowej przyprawie to prawdziwy hit. Sprawdziliśmy, wychodzi palce lizać
Adobe Stock
Newsy
Kurczak w tej nietypowej przyprawie to prawdziwy hit. Sprawdziliśmy, wychodzi palce lizać
Choć w polskich domach kurczaka przyrządza się naprawdę bardzo często, niewiele osób marynuje go w… przyprawie do pizzy. To duży błąd. W takiej wersji smakuje naprawdę niesamowicie!

W skład przyprawy do pizzy wchodzi między innymi sól, papryka, bazylia, oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki oraz chili. I choć taką mieszankę moglibyście przyrządzić samodzielnie, gotowa zawiera naprawdę wszystko czego potrzebujecie. W połączeniu z keczupem, miodem i musztardą, tworzy rewelacyjną marynatę. Naprawdę trudno jej się oprzeć. Przepis na kurczaka w przyprawie do pizzy Składniki:  500 gramów udek lub skrzydełek z kurczaka 3 ząbków czosnku 2 łyżki keczupu 1 łyżkę musztardy 1 łyżeczkę miodu 1 łyżeczkę masła Oliwy Przypraw: 2 łyżeczek przyprawy do pizzy (robi ją chociażby Prymat i Kamis), 1 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki, pieprzu i soli Przygotowanie: Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowane udka lub skrzydełka natrzyjcie solą oraz pieprzem i odstawcie. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do małej miseczki. Umieśćcie w niej również keczup, musztardę, oliwę, miód, mieloną słodką paprykę oraz przyprawę do pizzy. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Przyprawionego kurczaka obtoczcie w powstałej marynacie, umieśćcie w szklanym naczyniu i wstawcie do lodówki na ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu przełóżcie mięso do rękawa do pieczenia. Zanim go zamknięcie umieśćcie w środku trochę masła. Tak przygotowanego kurczaka włóżcie do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczcie przez ok. 1 godzinę. Pamiętajcie jednak by 15 minut przed końcem rozciąć rękaw, dzięki temu mięso nabierze kolorów. Gotowe!

Pyszne udka z kurczaka
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy
Delikatne udka z kurczaka. Zamarynujcie je w tej mieszance, a miękkie mięso będzie rozpływać się w ustach
Kurczak występował już na naszych stołach w wielu odsłonach, ale żadna z nich nie była tak soczysta i idealnie rozpływająca się w ustach. Koniecznie sprawdźcie recepturę na znakomitą marynatę!

Mięso drobiowe jest dosyć delikatne oraz łatwe w przyrządzeniu. Poza tym jest jednym z najzdrowszych mięs dostępnych w sprzedaży. Jest bogate w wiele wartości odżywczych, które są tak kluczowe w racjonalnym, zdrowym odżywianiu. Dlaczego więc odmawiać sobie pieczonych udek na smaczny obiad? Co zrobić, żeby udka z kurczaka rozpływały się w ustach? Udka z kurczaka są stosunkowo tanim produktem, a i dość łatwym w przyrządzeniu. Kluczową rolę odgrywa marynata, która powinna sprawić, że mięso będzie jednocześnie aromatyczne i delikatne. Idealnie w tej miksturze sprawdzi się maślanka! To ona spowoduje, że marynowane w niej udka z kurczaka, będą idealnie soczyste, a zarazem rozpływające się w ustach. Koniecznie wypróbujcie ten patent! Przepis na udka z kurczaka marynowane w maślance Składniki: 6 sztuk udek z kurczaka 2 szklanki maślanki 2 łyżki oleju kilka ząbków czosnku mielony biały pieprz pikantny mielony pieprz słodka papryka sól olej Wykonanie: Mięso dokładnie umyjcie i osuszcie. Maślankę wlejcie do większej miski. Dodajcie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszajcie. Udka z kurczaka dokładnie obtoczcie w przygotowanej marynacie. Możecie również nóżki przełożyć do zamykanej foliowej torebki razem z marynatą i dobrze wstrząsnąć, aby ten sos dotarł do wszystkich miejsc. Tak przygotowane mięso odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie danego czasu, wyjmijcie udka z lodówki i pozostawcie na pół godziny, aby nabrały temperatury pokojowej. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik na 180 stopni. Następnie wymieszajcie je z odrobiną oleju i przełóżcie do naczynia żaroodpornego, a później włóżcie do piekarnika. Udka z kurczaka pieczcie przez około 45-60 minut.  W czasie pieczenia, polejcie nóżki...

Kapitalne i cudownie chrupiące udka z kurczaka z pieczonymi ziemniakami. Zanurzcie je w tym, a oszalejecie na punkcie ich smaku
Adobe Stock
Newsy
Kapitalne udka z kurczaka z pieczonymi ziemniakami. Zanurzcie je w tym, a oszalejecie na ich punkcie
Pieczony kurczak z ziemniakami to prawdziwa klasyka wśród polskich dań. Chyba nie ma nikogo, komu nie zasmakowałby ten przepyszny obiad. Jak go przygotować? W czym zamarynować mięso? Jak długo je piec? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Pieczone udka z kurczaka z ziemniaczkami to prawdziwa klasyka gatunku. Zwykle danie to gości na naszych stołach podczas niedzielnych obiadów, ale dlaczego mielibyśmy nie zrobić go nawet w środku tygodnia, skoro praktycznie samo się robi i smakuje tak wybornie? Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami to danie, które wbrew pozorom jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujecie to kilka udek z kurczaka, garść ulubionych przypraw i kilka ziemniaków. Przygotujcie taki obiad a wasi domownicy zapamiętają go na długo. Danie najlepiej komponuje się ze świeżą sałatką z winegretem bądź mizerią. Przepis na udka z kurczaka pieczone z ziemniakami Składniki: 5 udek z kurczaka 1 kg ziemniaków sól i pieprz do smaku ulubione przyprawy - zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czosnek, słodka papryka pół czerwonej papryki cebula przyprawa do ziemniaków sałatka oliwa z oliwek Przygotowanie: Udka myjemy, osuszamy i nacieramy ulubionymi przyprawami - solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi i czosnkiem - to właśnie te przyprawy najlepiej wydobywają jego smak. Zamarynowane mięso odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ósemki, wkładamy do miski, po czym solimy i posypujemy przyprawą do ziemniaków. W naczyniu żaroodpornym układamy udka. Między mięsem można ułożyć posiekaną w piórka cebulę i paprykę. Dookoła udek układamy ziemniaki, po czym skrapiamy je lekko oliwą. Tak przygotowane danie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (ok 180-200 st.) i pieczemy ok godziny.  Potrawa jest gotowa, gdy kurczak i ziemniaki są miękkie i mają rumianą skórkę. Danie najlepiej komponuje się ze świeżą sałatką z dodatkiem sosu vinegret lub mizerią.  Smacznego!