Chyba nie ma takiej osoby na świecie, która nie lubiłaby dań przyrządzanych z kurczaka. Mięso z kurczaka ma bardzo dużo białka. Więcej niż wołowina i wieprzowina.  Zawiera mało tłuszczu, a dużo cennych witamin. Przede wszystkim te z grupy B.

Bogate jest również w minerały: cynk, selen, magnez, żelazo, fosfor i potas. Te składniki odżywcze są bardzo ważne dla naszego organizmu.

Mięso z kurczaka, a zwłaszcza pierś prawie zawsze występuje w każdej diecie odchudzającej, przez co polecane jest przez dietetyków. Jest pożywne, bardzo tanie i zdrowe.

Jak zrobić prostą i szybką marynatę do udek z kurczaka?

Mięso z kurczaka można przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Na pewno macie swoje sprawdzone przepisy na dania z kurczaka, ale jeśli już się wam przejadły, zróbcie udka z kurczaka o smaku słodko-kwaśnym z poniższego przepisu.

Zobacz także:

Mięso wychodzi tak soczyste, że rozpływa się w ustach. Do jego przyrządzenia nie będziecie potrzebować wiele czasu. A prostota jego wykonania aż was zaskoczy. Istota smaku tych udek zawiera się w połączeniu ketchupu i majonezu, a więc popularnego miksu, którym wielu lubi zakąszać kiełbasę z grilla.

Przepis na udka z kurczaka marynowane w ketchupie i majonezie

Składniki:

  • Ok. 6-7 udek z kurczaka
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek keczupu
  • sól
  • przyprawa do drobiu
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon lub piór i osuszamy papierowymi ręcznikami. 
  2. Następnie oprószamy je solą.
  3. Do miski wlewamy keczup z majonezem i dosypujemy przyprawę do drobiu.
  4. Tak przygotowane składniki starannie mieszamy.
  5. Gdy marynata z keczupu i majonezu będzie już gotowa, smarujemy nią dokładnie udka.
  6. Nasmarowane marynatą udka wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. 
  7. Po tym czasie układamy udka na blaszce do pieczenie i posypujemy je bułką tartą.
  8. Tak przygotowane mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy je przez 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C.
  9. Po godzinie ściągamy folię i zapiekamy udka jeszcze przez około 20 minut, aby skórka się zarumieniła.

Tak przygotowane udka podawajcie z frytkami i ulubioną surówką. Wspaniale będą smakować także z tłuczonymi ziemniakami i pyszną mizerią. Smacznego!