Pyszne udka z kurczaka
Gotujmy.pl/motorek70
Newsy

Nieziemsko chrupiące i soczyste udka pieczone w ketchupie i majonezie. Czegoś tak pysznego jeszcze nie jedliście

Sposób na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny to soczyste udka z kurczaka! Upieczcie je w keczupie i majonezie, a ich smak was zachwyci.
Magdalena Kieblesz
marzec 05, 2021

Chyba nie ma takiej osoby na świecie, która nie lubiłaby dań przyrządzanych z kurczaka.

Mięso z kurczaka ma bardzo dużo białka. Więcej niż wołowina i wieprzowina. 

Zawiera mało tłuszczu, a dużo cennych witamin. Przede wszystkim te z grupy B.

Bogate jest również w minerały: cynk, selen, magnez, żelazo, fosfor i potas.

Te składniki odżywcze są bardzo ważne dla naszego organizmu.

Mięso z kurczaka, a zwłaszcza pierś prawie zawsze występuje w każdej diecie odchudzającej, przez co polecane jest przez dietetyków. Jest pożywne, bardzo tanie i zdrowe.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Soczyste udka z kurczaka

Mięso z kurczaka można przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Na pewno macie swoje sprawdzone przepisy na dania z kurczaka, ale jeśli już się wam przejadły, zróbcie udka z kurczaka o smaku słodko kwaśnym z poniższego przepisu.

Mięso wychodzi tak soczyste, że rozpływa się w ustach. Do jego przyrządzenia nie będziecie potrzebować wiele czasu. A prostota jego wykonania aż was zaskoczy.

Będziecie potrzebować: 

  • 5 udek z kurczaka
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek keczupu
  • sól
  • przyprawa do drobiu
  • bułka tarta


Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon lub piór i osuszamy papierowymi ręcznikami. 
  2. Następnie oprószamy je solą.
  3. Do miski wlewamy keczup z majonezem i dosypujemy przyprawę do drobiu.
  4. Tak przygotowane składniki starannie mieszamy.
  5. Gdy marynata z keczupu i majonezu będzie już gotowa, smarujemy nią dokładnie udka.
  6. Nasmarowane marynatą udka wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. 
  7. Po tym czasie układamy udka na blaszce do pieczenie i posypujemy je bułką tartą.
  8. Tak przygotowane mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy je przez 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C.
  9. Po godzinie ściągamy folię i zapiekamy udka jeszcze przez około 20 minut, aby skórka się zarumieniła.

Tak przygotowane udka podawajcie z frytkami i ulubioną surówką. Wspaniale będą smakować także z tłuczonymi ziemniakami i pyszną mizerią. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze