Gotowanie może być bardzo przyjemne, ale może też skończyć się wizytą w szpitalu. Wystarczy chwila nieuwagi, by ostre narzędzie, takie jak np. nóż, którym przygotowujemy różne potrawy, wyrządził nam potworną krzywdę. Przekonał się o tym niedawno pewien mężczyzna z powiatu pyrzyckiego w woj. zachodniopomorskim, który ledwo uszedł z życiem podczas przygotowywania kolacji. Jak do tego doszło?

Tragiczne skutki gotowania w powiecie pyrzyckim

17 grudnia pewien mieszkaniec powiatu pyrzyckiego w woj. zachodniopomorskim, przygotowywał sobie w domu kolację. Chwila nieuwagi sprawiła, że z jego dłoni wytrącił się bardzo ostry nóż, który wbił się w część grzbietową jego stopy.

Mężczyzna dostał bardzo silnego krwotoku i był zmuszony zadzwonić po pogotowie. Przybyli na miejsce zdarzenia ratownicy od razu przystąpili do działania i założyli mężczyźnie opatrunek uciskowy. Mimo to, noga nadal krwawiła, a krwotok udało się zatamować dopiero po założeniu opaski uciskowej.

Zobacz także:

Mężczyzna został zabrany do szpitala, gdzie trafił na blok operacyjny. Udało mu się przeżyć, ale stracił aż 1,5 litra krwi.

Jak zachować bezpieczeństwo podczas gotowania?

Wypadki z udziałem ostrych narzędzi, takich jak np. nóż, są powszechne w kuchni, ale możecie ich uniknąć, jeśli będziecie stosować się do poniższych porad.

  • Zawsze chwytajcie noże za rękojeść. Nigdy nie dotykajcie ostrza, nawet gdy jest tępe.
  • Wybierzcie odpowiedni rozmiar noża do zadania, które wykonujecie. Na przykład, jeśli kroicie pomidora, użyjcie średniego noża, takiego jak np. nóż do obierania. Jeśli kroicie duże kawałki mięsa na mniejsze kawałki, najlepszym wyborem będzie większy, ostry nóż.
  • Zachowajcie ostrożność podczas czyszczenia ostrza noża.
  • Gdy noże nie są używane, przechowujcie je w bezpiecznym miejscu - w specjalnym stojaku lub w szufladzie, tak, aby ostrza nie ocierały się o inne narzędzia, które mogłyby je stępić.
  • Trzymajcie noże poza zasięgiem małych dzieci.

Źródło: blogs.extension.iastate.edu, O2.pl