gulasz wołowy przepis
Ania321/gotujmy.pl
Newsy

Niesamowity gulasz wołowy, który pomaga spalić tkankę tłuszczową. Wszystko za sprawą sekretnego dodatku

Czujecie, że przybyło wam zimą tłuszczyku? Pora zabrać się za nadmiarowe kilogramy, zanim przyjdzie wiosna! Włączcie do swojej diety ten przepis na gulasz, który pomaga schudnąć.

Zima to niestety ten okres w roku, gdy łatwo nabiera się ciałka. Krótkie dni i niezbyt ładna pogoda, nie zachęcają do ruchu na zewnątrz. Zostaje się więc w domu przed telewizorem z paczką ciasteczek i innych pyszności. A później przychodzi wiosna i okazuje się, że wszystkie lekkie kreacje są za ciasne! By uniknąć tego koszmaru, lepiej już teraz dokonać zmian w diecie, by zrzucić zimowy tłuszczyk.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wołowina na odchudzanie

Właściwości odchudzające wołowiny zrobiły się popularne parę lat temu, gdy niezwykle modna była dieta oparta głównie na jedzeniu wołowiny i piciu dużych ilości wody. Pomysłodawcę diety krytykowano później, ponieważ okazało się, że taki sposób odżywiania fatalnie wpływa na nerki i cały organizm. Prawdą jest jednak to, że wołowina może przyśpieszyć odchudzanie – jest bowiem na tyle ciężkostrawna, że organizm pali całkiem sporo kalorii, by ją przetrawić.

Zobacz także

Przepis na odchudzający gulasz wołowy

Lepiej odpuśćcie sobie dziwne diety odchudzające. Najlepiej jest po prostu ograniczyć porcje i jeść syto, ale z umiarem. Doskonałym daniem na zrzucenie wagi jest wołowy gulasz! Syci na długo, pysznie smakuje i jest zdrowy. A dzięki szczypcie chili, będzie jeszcze bardziej odchudzający! Chili jest przyprawą, która bardzo rozgrzewa i podnosi temperaturę organizmu. To sprawia, że ciało zaczyna spalać więcej kalorii i pozbywać się tkanki tłuszczowej!

Do przygotowania gulaszu, będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 500 g mielonego chudego mięsa wołowego
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • Garść szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki chilli
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego garnka włóżcie mięso i duście bez użycia tłuszczu. Dodajcie obrane i pokrojone warzywa (pomidora trzeba wcześniej sparzyć, by obrać go ze skórki).
  2. Cebulę pokrójcie w kostkę, zeszklijcie na tłuszczu i dodajcie do garnka.
  3. Wrzućcie do garnka pokrojoną paprykę, cukinię, garść świeżego szpinaku oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość zalejcie przecierem pomidorowym i doprawcie solą, pieprzem oraz chili.
  4. Gdy wszystko się zagotujcie, zmniejszcie ogień i przykryjcie pokrywką. Gotujcie przez około pół godziny. Smacznego!
Komentarze
czerwone mięso niezdrowe
AdobeStock
Newsy Jak codzienne spożywanie czerwonego mięsa wpływa na ciało? Będziecie zaskoczeni
Nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników wołowych kotletów! Sprawdźcie, jak wpływają one na wasze zdrowie.
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Przepadacie za stekami i gulaszem wołowym? Lekarze od lat zalecają, żeby ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i jeść je maksymalnie raz w tygodniu. Stwierdzono bowiem, że ma ono najgorszy wpływ na nasz organizm spośród wszystkich gatunków mięsa. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o swoje zdrowie, trzeba całkowicie z niego zrezygnować? Przeczytajcie koniecznie ten artykuł, w którym wyjaśniamy argumenty za i przeciw wołowinie. Wpływ wołowiny na zdrowie Wydawać by się mogło, że im mięso jest droższe, tym musi być lepsze dla naszego zdrowia. Niekoniecznie! Z badań wynika, że dużo tańszy od wołowiny kurczak jest też zdrowszy dla ludzkiego organizmu. Czy w takim razie należy całkowicie usunąć ją ze swojej diety? Przeczytajcie garść faktów na temat czerwonego mięsa i sami zdecydujcie. Źródło żelaza – wołowina jest dobra dla osób cierpiących na niedokrwistość. Żelazo zawarte w tym mięsie jest dużo lepiej przyswajane niż to znajdujące się w warzywach, dlatego anemicy powinni od czasu do czasu pozwolić sobie na stek wołowy. Podwyższa poziom cholesterolu – niestety, musimy zmartwić miłośników amerykańskich burgerów. Wołowina znacząco podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może prowadzić w przyszłości do problemów z nadciśnieniem i miażdżycą, a nawet przyczynić się do zawału serca! Sprzyja stanom zapalnym – udowodniono, że część produktów żywnościowych może sprzyjać stanom zapalnym w organizmie. W tym czerwone mięso! Dlatego osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, trądzik różowaty, nowotwory i inne choroby przewlekłe powinny ograniczyć jego spożycie. Bogate w kwasy omega-3 – wołowina jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiadają m.in. za poprawną pracę serca i...

Przeczytaj
Gulasz
Alpha/Flickr.com
Przepisy Przepis na gulasz wołowy, dzięki któremu mięso smakuje idealnie, a nie jak guma do żucia. Mocno rozgrzewa
Porządny gulasz wołowy to wbrew pozorom żadna bułka z masłem. Podpowiemy wam jak sprawić, żeby mięso smakowało idealnie, a nie jak guma do żucia!
Hubert Rój
listopad 09, 2020

Problem z twardością mięsa wołowego w przeróżnych sosach i gulaszach jest stary jak świat. Zwykle scenariusz jest następujący. Chcemy zachwycić domowników nietuzinkowym daniem i wybieramy się do sklepu po kawałek wieprzowiny. Z radością przystępujemy do gotowania wykwintnego dania, a komplikacje zaczynają się już podczas gotowania. Mięso po prostu nie chce zmięknąć! Jak to zmienić? Kluczem do poradzenia sobie z tym problemem jest wybór mięsa. Niestety w przeważającej większości wołowe mięso polskiego pochodzenia będzie po ugotowaniu twarde i gumowate. Dlaczego? W Polsce w powszechnej sprzedaży są raczej tańsze części tuszy wołowej. Warto zainwestować w lepsze mięso u zaufanego rzeźnika albo w dobrym sklepie mięsnym.  Ponadto gotowanie wołowiny to zabawa tylko dla cierpliwych osób. Zwykle nawet godzina duszenia mięsa na wolnym ogniu to zdecydowanie za mało. Dobry gulasz z mięsa średniej jakości to przynajmniej 2-2,5 godziny obróbki termicznej. Warto jednak spróbować, bo efekty mogą być fantastyczne. Przepis na gulasz wołowy: Składniki: 30 dag mięsa wołowego – najlepiej rozbratel albo karkówka (pręga, łopatka czy szynka będą wymagały znacznie dłuższego czasu gotowania!) Papryka wędzona i słodka w proszku Kilka ząbków czosnku i cebula Bulion – ok. szklanka Suszony majeranek Sól i pieprz Łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Wołowinę kroimy w kostkę. Uwaga! Nie radzimy solić wołowiny na początku gotowania – gotowanie do miękkości potrwa wtedy znacznie dłużej! W głębokiej patelni bądź w rondelku podsmażamy najpierw cebulę, a potem czosnek. Dodajemy papryki w proszku i pieprz. Wrzucamy do środka wołowinę i majeranek. Zalewamy wszystko rosołem. Przykrywamy rondelek i dusimy na wolnym ogniu do czasu aż wołowina zmięknie...

Przeczytaj
gulasz węgierski przepis
bogusia82/gotujmy.pl
Przepisy Ten gulasz to MARZENIE! Dosłownie rozpływa się w ustach!  
Szukasz przepisu który sprawi, że twoi bliscy oniemieją z zachwytu? Wypróbuj ten przepis na gulasz po węgiersku!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Aromatyczny sos i mięso rozpływające się w ustach to cechy doskonałego gulaszu, na myśl o którym ślinka od razu cieknie! Gdy spróbujecie gulaszu po węgiersku z naszego przepisu, wasi domownicy nie będą już chcieli jeść nic innego!   Gulasz po węgiersku to tradycyjna w naszym kraju potrawa. Bazą jest dobrej jakości mięso wieprzowe lub wołowe oraz warzywa. Najbardziej aromatyczny gulasz zawiera dużo papryki i cebuli. Kluczem do tego, by mięso było idealnie miękkie i soczyste jest sposób gotowania – dobry gulasz gotuje się przez kilka godzin. Dzięki temu smak i zapach mięsa oraz warzyw może się całkowicie uwolnić, a gulasz jest niezwykle zawiesisty i aromatyczny. Sprawdźcie, jak zrobić pyszny gulasz po węgiersku! Gulasz po węgiersku – przepis Do przygotowania potrzebujecie: 2 duże cebule 1 marchewkę 2 papryki czerwone 200-300 g pieczarek 2 łyżki mielonej słodkiej papryki Pół łyżeczki ostrej papryki mielonej 1 kg mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki 1 litr bulionu Oliwę Smalec 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 listki laurowe 4 ziela angielskie Koncentrat pomidorowy (ok. 2 łyżki) 2 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso pokrój drobno w kostkę. Obtocz w zmielonej papryce, dodaj sprasowane dwa ząbki czosnku. Cebulę posiekaj, a marchew i paprykę pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchew i paprykę i podsmaż, aby lekko zmiękły. Na drugiej patelni, na rozgrzany smalec wrzuć mięso, dodaj sól i pieprz i podsmażaj przez kilka minut. Wszystkie składniki przełóż do dużego garnka. Wlej taką ilość bulionu, która przykryje mięso i warzywa. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Garnek przykryj i gotuj na...

Przeczytaj
zupa po węgiersku przepis
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Przepisy Zmarzliście? Talerz tej smacznej i pożywnej zupy z pewnością was rozgrzeje
W jesienno-zimowe, chłodne popołudnia nie ma nic lepszego od ostrej zupy po węgiersku. Ta, choć znacznie odbiega od tradycyjnie przyrządzanych dań, z pewnością od raz rozgrzeje niejednego zmarzlucha.
Weronika Kępa
listopad 30, 2020

Zupa po węgiersku swoje rozgrzewające właściwości zawdzięcza między innymi przyprawom, ale również dodatkowi papryczki chili. Jej smak jest bardzo wyrazisty, ale nie przesadzony. Z pewnością polubią ją również ci, którzy na co dzień stronią od pikantnych dań. Przepis na rozgrzewającą zupę po węgiersku Będziesz potrzebować  500 gramów mięsa wołowego na gulasz 2 litry rosołu 300 gramów pieczarek 3 ziemniaki 1 czerwona papryka 1 mała papryczka chili 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, imbir w proszku, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę. W małej miseczce umieść łyżeczkę pieprzu, soli, ostrej i słodkiej papryki, a następnie wymieszaj. W tak przygotowanej mieszance przypraw obtocz pokrojoną w kostkę wołowinę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i umieść na niej przyprawione mięso. Smaż je przez ok. 3 minuty, a następnie przełóż do dużego garnka.  Cebule obierz i pokrój w niewielką kosteczkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Oba składniki umieść na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso i zeszklij. Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść w garnku z mięsem i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem i duś pod pokrywką przez ok. 50 minut. W tym czasie zajmij się warzywami. Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę (przed dodaniem do zupy możesz je lekko podgotować w osobnym garnku). Paprykę umyj, usuń z niej pestki i gniazda nasienne, pokrój w kostkę i podsmaż przez chwilę na patelni, na której wcześniej smażyłaś mięso i cebulę. Pokrojoną paprykę, ziemniaki oraz papryczkę...

Przeczytaj