Zima to niestety ten okres w roku, gdy łatwo nabiera się ciałka. Krótkie dni i niezbyt ładna pogoda, nie zachęcają do ruchu na zewnątrz. Zostaje się więc w domu przed telewizorem z paczką ciasteczek i innych pyszności. A później przychodzi wiosna i okazuje się, że wszystkie lekkie kreacje są za ciasne! By uniknąć tego koszmaru, lepiej już teraz dokonać zmian w diecie, by zrzucić zimowy tłuszczyk.

Wołowina na odchudzanie

Właściwości odchudzające wołowiny zrobiły się popularne parę lat temu, gdy niezwykle modna była dieta oparta głównie na jedzeniu wołowiny i piciu dużych ilości wody. Pomysłodawcę diety krytykowano później, ponieważ okazało się, że taki sposób odżywiania fatalnie wpływa na nerki i cały organizm. Prawdą jest jednak to, że wołowina może przyśpieszyć odchudzanie – jest bowiem na tyle ciężkostrawna, że organizm pali całkiem sporo kalorii, by ją przetrawić.

Przepis na odchudzający gulasz wołowy

Lepiej odpuśćcie sobie dziwne diety odchudzające. Najlepiej jest po prostu ograniczyć porcje i jeść syto, ale z umiarem. Doskonałym daniem na zrzucenie wagi jest wołowy gulasz! Syci na długo, pysznie smakuje i jest zdrowy. A dzięki szczypcie chili, będzie jeszcze bardziej odchudzający! Chili jest przyprawą, która bardzo rozgrzewa i podnosi temperaturę organizmu. To sprawia, że ciało zaczyna spalać więcej kalorii i pozbywać się tkanki tłuszczowej!

Do przygotowania gulaszu, będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także:

  • 500 g mielonego chudego mięsa wołowego
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • Garść szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki chilli
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego garnka włóżcie mięso i duście bez użycia tłuszczu. Dodajcie obrane i pokrojone warzywa (pomidora trzeba wcześniej sparzyć, by obrać go ze skórki).
  2. Cebulę pokrójcie w kostkę, zeszklijcie na tłuszczu i dodajcie do garnka.
  3. Wrzućcie do garnka pokrojoną paprykę, cukinię, garść świeżego szpinaku oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość zalejcie przecierem pomidorowym i doprawcie solą, pieprzem oraz chili.
  4. Gdy wszystko się zagotujcie, zmniejszcie ogień i przykryjcie pokrywką. Gotujcie przez około pół godziny. Smacznego!