gulasz wołowy przepis
Ania321/gotujmy.pl
Newsy

Niesamowity gulasz wołowy, który pomaga spalić tkankę tłuszczową. Wszystko za sprawą sekretnego dodatku

Czujecie, że przybyło wam zimą tłuszczyku? Pora zabrać się za nadmiarowe kilogramy, zanim przyjdzie wiosna! Włączcie do swojej diety ten przepis na gulasz, który pomaga schudnąć.

Zima to niestety ten okres w roku, gdy łatwo nabiera się ciałka. Krótkie dni i niezbyt ładna pogoda, nie zachęcają do ruchu na zewnątrz. Zostaje się więc w domu przed telewizorem z paczką ciasteczek i innych pyszności. A później przychodzi wiosna i okazuje się, że wszystkie lekkie kreacje są za ciasne! By uniknąć tego koszmaru, lepiej już teraz dokonać zmian w diecie, by zrzucić zimowy tłuszczyk.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wołowina na odchudzanie

Właściwości odchudzające wołowiny zrobiły się popularne parę lat temu, gdy niezwykle modna była dieta oparta głównie na jedzeniu wołowiny i piciu dużych ilości wody. Pomysłodawcę diety krytykowano później, ponieważ okazało się, że taki sposób odżywiania fatalnie wpływa na nerki i cały organizm. Prawdą jest jednak to, że wołowina może przyśpieszyć odchudzanie – jest bowiem na tyle ciężkostrawna, że organizm pali całkiem sporo kalorii, by ją przetrawić.

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Przepis na odchudzający gulasz wołowy

Lepiej odpuśćcie sobie dziwne diety odchudzające. Najlepiej jest po prostu ograniczyć porcje i jeść syto, ale z umiarem. Doskonałym daniem na zrzucenie wagi jest wołowy gulasz! Syci na długo, pysznie smakuje i jest zdrowy. A dzięki szczypcie chili, będzie jeszcze bardziej odchudzający! Chili jest przyprawą, która bardzo rozgrzewa i podnosi temperaturę organizmu. To sprawia, że ciało zaczyna spalać więcej kalorii i pozbywać się tkanki tłuszczowej!

Do przygotowania gulaszu, będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 500 g mielonego chudego mięsa wołowego
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • Garść szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki chilli
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego garnka włóżcie mięso i duście bez użycia tłuszczu. Dodajcie obrane i pokrojone warzywa (pomidora trzeba wcześniej sparzyć, by obrać go ze skórki).
  2. Cebulę pokrójcie w kostkę, zeszklijcie na tłuszczu i dodajcie do garnka.
  3. Wrzućcie do garnka pokrojoną paprykę, cukinię, garść świeżego szpinaku oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość zalejcie przecierem pomidorowym i doprawcie solą, pieprzem oraz chili.
  4. Gdy wszystko się zagotujcie, zmniejszcie ogień i przykryjcie pokrywką. Gotujcie przez około pół godziny. Smacznego!
Odchudzający koktajl, który zrobicie w 5 minut. Podkręca metabolizm jak szalony
Adobe Stock
Newsy
Odchudzający koktajl, który zrobicie w 5 minut. Podkręca metabolizm jak szalony
Do dobrze zbilansowanej diety dobrze jest również włączyć zdrowe koktajle, które świetnie oczyszczają organizm ze zbędnych toksyn. Zielona mikstura jest szybka w przygotowaniu, smaczna i idealnie podkręca metabolizm.

Wiele osób, aby zachować świetną formę na długie lata często stosuje odpowiednio dobraną dietę, a także regularnie uprawia aktywność fizyczną. To kluczowe kwestie w osiągnięciu oraz utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Jednakże cały proces można wspomóc spożywaniem pysznych koktajli.  Uzupełnienie diety  Samodzielnie przygotowane koktajle w domu są świetnym urozmaiceniem diety. Spokojnie można nimi zastąpić jeden z posiłków, przykładowo śniadanie. Odpowiednio zbilansowany eliksir nasyci na dłuższy okres czasu, a także dostarczy organizmowi niezbędnych wartości odżywczych. Warto wzbogacać dietę takimi miksturami, gdyż w łatwy sposób można przemycić sporą ilość witamin. Zielony koktajl  Napój przyrządzony z owoców oraz warzyw to istna bomba witaminowa. Do jego przyrządzenia należy przygotować zaledwie kilka składników, czyli szpinak, banany, mango oraz biały sezam. Poza tym zielony koktajl niesie ze sobą wiele korzyści: jest świetnym źródłem witamin oraz przeciwutleniaczy, wspomaga odchudzanie, przyspiesza metabolizm, oczyszcza organizm ze zbędnych toksyn, dodaje energii na cały dzień, jest lekkostrawny, świetnie nawadnia organizm, usprawnia działanie układu trawiennego.  Włączenie do codziennej diety takich napojów niesie wiele pozytywnych konsekwencji, a co najważniejsze jest szybki w przygotowaniu. Dzięki temu idealnie sprawdzi się też dla osób zabieganych. Przepis na odchudzający koktajl Składniki: 2 średnie banany 1 dojrzałe mango 2 duże garści świeżego szpinaku 1 łyżka łuskanego białego sezamu + szczypta do posypania odrobina wody 1 garść liofilizowanych truskawek Przygotowanie: Banany oraz mango obierzcie ze skórek. Przełóżcie je do kielicha...

czerwone mięso niezdrowe
AdobeStock
Newsy
Jak codzienne spożywanie czerwonego mięsa wpływa na ciało? Będziecie zaskoczeni
Nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników wołowych kotletów! Sprawdźcie, jak wpływają one na wasze zdrowie.

Przepadacie za stekami i gulaszem wołowym? Lekarze od lat zalecają, żeby ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i jeść je maksymalnie raz w tygodniu. Stwierdzono bowiem, że ma ono najgorszy wpływ na nasz organizm spośród wszystkich gatunków mięsa. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o swoje zdrowie, trzeba całkowicie z niego zrezygnować? Przeczytajcie koniecznie ten artykuł, w którym wyjaśniamy argumenty za i przeciw wołowinie. Wpływ wołowiny na zdrowie Wydawać by się mogło, że im mięso jest droższe, tym musi być lepsze dla naszego zdrowia. Niekoniecznie! Z badań wynika, że dużo tańszy od wołowiny kurczak jest też zdrowszy dla ludzkiego organizmu. Czy w takim razie należy całkowicie usunąć ją ze swojej diety? Przeczytajcie garść faktów na temat czerwonego mięsa i sami zdecydujcie. Źródło żelaza – wołowina jest dobra dla osób cierpiących na niedokrwistość. Żelazo zawarte w tym mięsie jest dużo lepiej przyswajane niż to znajdujące się w warzywach, dlatego anemicy powinni od czasu do czasu pozwolić sobie na stek wołowy. Podwyższa poziom cholesterolu – niestety, musimy zmartwić miłośników amerykańskich burgerów. Wołowina znacząco podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może prowadzić w przyszłości do problemów z nadciśnieniem i miażdżycą, a nawet przyczynić się do zawału serca! Sprzyja stanom zapalnym – udowodniono, że część produktów żywnościowych może sprzyjać stanom zapalnym w organizmie. W tym czerwone mięso! Dlatego osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, trądzik różowaty, nowotwory i inne choroby przewlekłe powinny ograniczyć jego spożycie. Bogate w kwasy omega-3 – wołowina jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiadają m.in. za poprawną pracę serca i...

Tani i skuteczny koktajl odchudzający. Pijcie go codziennie, a zmienicie spodnie na rozmiar mniejsze
AdobeStock
Newsy
Tani i skuteczny koktajl odchudzający. Pijcie go codziennie, a zmienicie spodnie na rozmiar mniejsze
Ta mikstura wspiera odchudzanie doskonale. Zrobicie ją bardzo szybko z kilku tanich składników.

Odchudzanie, szczególnie w pewnym wielu wcale nie jest proste. Żeby schudnąć skutecznie i bez efektu jojo trzeba uważać na to, co je się na co dzień i starać się być aktywnym fizycznie. Nadprogramowe kilogramy powodują, że tracicie pewność siebie, ale też zdrowie. Jak skutecznie schudnąć? Skuteczne schudnięcie nie zawsze jest proste. Prosta jest jednak zasada, która powoduje tracenie masy ciała. Trzeba jeść mniej niż się codziennie zużywa. Jeśli chcecie poprawić sylwetkę i pozbyć się nadmiarowych kilogramów warto więc wybierać bardziej niskokaloryczne potrawy. Czasem mogą być to proste zmiany. Pół łyżeczki oliwy zamiast dwóch łyżek do sałatki, jogurt zamiast śmietany. Przydatna jest też aktywność fizyczna. Znacznie przyspiesza ona efekty dbania o dietę i powoduje, że ciało jest zdrowsze i lepiej wygląda. Mikstura na odchudzanie Świetnym wsparciem są wszystkie niskokaloryczne pokarmy, które sycą, ale nie dostarczają zbyt wielu kalorii. Ten zdrowy koktajl wspomoże proces odchudzania, ale też poprawi wasze zdrowie. Pijcie go często dla zdrowia. Składniki na odchudzający koktajl Garść natki pietruszki Kiwi Łyżeczka siemienia lnianego pół szklanki wody garść liści botwinki lub szpinaku świeży ogórek sok z ćwiartki cytryny Żeby przygotować odchudzający koktajl wystarczy zblendować wszystkie wymienione składniki. Pamiętajcie, żeby nie korzystać z odtłuszczonego siemienia lnianego , bo zostało ono pozbawione korzystnych elementów. Ten koktajl działa dlatego, że syci was, a jednocześnie nie dostarcza wielu kalorii. Pijcie go często, a do tego jedzcie codziennie odpowiednią ilość warzyw i owoców. Na pewno zobaczycie korzystne efekty. Skutki otyłości i nadwagi Nadwaga i otyłość to nie problem czysto estetyczny. To przede...

Mięso na patelni
Pixabay/Aga Maszota
Newsy
Jak gotować mięso wołowe żeby było miękkie? Pod żadnym pozorem nie róbcie tych 2 rzeczy
Wszystko, co powinniście wiedzieć o wołowinie jeśli chcecie ją ugotować, upiec, udusić czy usmażyć. Koniecznie zachowajcie te porady.

Wołowina to rodzaj mięsa zawierający dużo białka mikro i makroelementów. Dostarcza organizmowi ważnych witamin, między innymi witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Należy do mięs czerwonych, które są bogate w tłuszcze nasycone, a wołowina dodatkowo w tłuszcze trans. Według wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego spożywanie tego rodzaju mięsa należy ograniczać ze względów zdrowotnych. Tak czy siak, wołowina to stosunkowo trudne mięso do przygotowania. Dobrze przyrządzona wołowina może zachwycić smakiem i kruchością. Łatwo jednak staje się żylasta, sucha i twarda. Warto poznać zasady gotowania wołowiny. Oto one. Jak sprawić, by wołowina była krucha i miękka po ugotowaniu? Aby mięso miało dobrą konsystencję i smak warto je przed obróbką cieplną odpowiednio przygotować. Poznajcie najważniejsze zasady utrzymania wilgoci w mięsie wołowym i nadanie jemu odpowiedniej sprężystości i miękkości: Marynowanie. Przygotowując marynatę połączcie olej z wodą i przyprawami, a także dodajcie do niej ocet lub alkohol: czerwone wino, brandy, a nawet piwo. Marynowanie powinno trwać od kilku do 12 godzin Peklowanie. To sposób nie tylko na przygotowanie mięsa do dalszej obróbki, ale także zakonserwowanie go. Peklowanie polega na marynowaniu mięsa w zalewie solankowej, trwające nawet do 2 tygodni Krojenie. Zasada krojenia w poprzek włókien dotyczy każdego rodzaju dań. Tak należy przygotowywać ją zarówno krojąc na steki jak i na gulasz czy sztukę mięsa do sosu Nie wolno rozbijać. Wołowiny nigdy nie należy rozbijać. Pokrójcie kawałek na 2-centymetrowe steki i taki, bez rozbijania tłuczkiem, smażcie lub gotujcie. Nie wolno solić. Nigdy nie sólcie wołowiny przed smażeniem czy duszeniem Jak gotować wołowinę, żeby była miękka? Jeśli gotujecie wywar lub rosół...