Pierogi to bardzo uniwersalna potrawa, gdyż składa się głównie z ciasta oraz farszu. Tak naprawdę można je nadziać wszystkim. Można je przygotować na wytrawnie, ale i na na słodko. Do najpopularniejszych należą pierogi ruskie, z serem, kapustą i grzybami, szpinakiem, truskawkami czy jagodami. 

Przepis na pierogi z dudkami

Dudki to inaczej nazwa płuc. W niektórych regionach są wręcz niemożliwe do zjedzenia, a w innych są po prostu rarytasem. Pierogi z farszem przygotowanym właśnie z dudek są przepyszne w smaku i nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Takie pierogi podane z zasmażką ze skwarek rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie przetestować ten przepis! 

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • ciepła woda
  • sól

Farsz:

Zobacz także:

  • 1 ½ kg płucek (dudków) wołowych lub wieprzowych
  • 3 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie pierogów zacznijcie od farszu.
  2. Płucka dokładnie umyjcie, a później moczcie w wodzie przez około pół godziny.
  3. Następnie przełóżcie je do większego garnka, zalejcie czystą wodą i dodajcie obraną marchewkę, liście laurowe oraz sól. Wszystko gotujcie do miękkości. 
  4. Następnie wyjmijcie z garnka płuca wraz z marchewką i odstawcie je do ostudzenia.
  5. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzejcie większą ilość oleju i dodajcie do niego cebulę, smażcie ją do zeszklenia.
  6. Ostudzone płucka wraz z marchewką przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa przez najdrobniejsze sitko. 
  7. Do zmielonych składników dodajcie podsmażoną cebulkę, doprawcie solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszajcie.
  8. Mąkę wsypcie do większej miski, dodajcie wodę i sól. Całość zagniećcie na gładkie, elastyczne ciasto.
  9. Przygotowane ciasto podzielcie na cztery części. Pierwszą z nich rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3 mm. Z niego wytnijcie za pomocą szklanki krążki.
  10. Na każdy krążek ciasta ułóżcie trochę farszu i zlepcie brzegi ze sobą. Możecie wykonać ozdobną falbankę. Postąpcie tak z resztą składników.
  11. W dużym garnku zagotujcie wodę wraz z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucajcie po kilka pierogów i gotujcie je 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
  12. Najlepiej będą smakować podsmażone na patelni bądź okraszone skwarkami z cebulką. Smacznego!