pierogi z dudkami
Adobe Stock
Newsy

Niesamowicie tanie i delikatne pierogi z płuckami. Takie nadzienie to hit

Nie ma chyba osoby, która by nie lubiła pierogów, a to wszystko dzięki możliwości wybrania dowolnego farszu. Pierogi z dudkami wręcz rozpływają się w ustach! Koniecznie zróbcie je z tego przepisu, a przepadniecie!

Pierogi to bardzo uniwersalna potrawa, gdyż składa się głównie z ciasta oraz farszu. Tak naprawdę można je nadziać wszystkim. Można je przygotować na wytrawnie, ale i na na słodko. Do najpopularniejszych należą pierogi ruskie, z serem, kapustą i grzybami, szpinakiem, truskawkami czy jagodami. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pierogi z dudkami

Dudki to inaczej nazwa płuc. W niektórych regionach są wręcz niemożliwe do zjedzenia, a w innych są po prostu rarytasem. Pierogi z farszem przygotowanym właśnie z dudek są przepyszne w smaku i nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Takie pierogi podane z zasmażką ze skwarek rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie przetestować ten przepis! 

Zobacz także
Panierka kotlet

Chcecie zjeść naprawdę wyśmienite kotlety schabowe? Opanierujcie je w tej mące a nie w pszennej. Genialne

ciasto drożdżowe

Banalny trik na delikatne jak mgiełka ciasto drożdżowe. Dodajcie to zamiast mleka a będzie nieziemsko pyszne

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej
  • ciepła woda
  • sól

Farsz:

  • 1 ½ kg płucek (dudków) wołowych lub wieprzowych
  • 3 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie pierogów zacznijcie od farszu.
  2. Płucka dokładnie umyjcie, a później moczcie w wodzie przez około pół godziny.
  3. Następnie przełóżcie je do większego garnka, zalejcie czystą wodą i dodajcie obraną marchewkę, liście laurowe oraz sól. Wszystko gotujcie do miękkości. 
  4. Następnie wyjmijcie z garnka płuca wraz z marchewką i odstawcie je do ostudzenia.
  5. Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzejcie większą ilość oleju i dodajcie do niego cebulę, smażcie ją do zeszklenia.
  6. Ostudzone płucka wraz z marchewką przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa przez najdrobniejsze sitko. 
  7. Do zmielonych składników dodajcie podsmażoną cebulkę, doprawcie solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszajcie.
  8. Mąkę wsypcie do większej miski, dodajcie wodę i sól. Całość zagniećcie na gładkie, elastyczne ciasto.
  9. Przygotowane ciasto podzielcie na cztery części. Pierwszą z nich rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3 mm. Z niego wytnijcie za pomocą szklanki krążki.
  10. Na każdy krążek ciasta ułóżcie trochę farszu i zlepcie brzegi ze sobą. Możecie wykonać ozdobną falbankę. Postąpcie tak z resztą składników.
  11. W dużym garnku zagotujcie wodę wraz z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucajcie po kilka pierogów i gotujcie je 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
  12. Najlepiej będą smakować podsmażone na patelni bądź okraszone skwarkami z cebulką. Smacznego!
pierogi
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Ten pilnie strzeżony przepis na pierogi nie ma sobie równych. Zakonnicy używają go od wielu lat
Uwielbiane przez Polaków, jedzone zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Jednak przepis zakonników nie ma sobie równych! Koniecznie go sprawdźcie i wypróbujcie!

Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw. Są dość pracochłonne, ale pyszny smak wynagradza wszystko! Są dość uniwersalne, gdyż farszem może być dosłownie wszystko. Można je przygotować na wytrawnie, jak i na słodko, z mięsem, bądź w wersji wegetariańskiej. Pierogi dają szerokie pole do popisu, a efekt końcowy zależy jedynie od kreatywności. Sekret zakonników Pierogi cieszą się sławą na całym świecie. Do najczęściej wybieranych należą ruskie, kapustą i grzybami, serem czy na słodko z truskawkami bądź jagodami. Równie popularne są z mięsem. Przepis zakonników podbija kubki smakowe, a to dzięki odpowiedniemu wyborowi mięsa oraz jego obróbce przed przygotowaniem pierogów. Sprawdźcie! Składniki: Farsz: 1 kg szpondru włoszczyzna 1 cebula majeranek czosnek granulowany sól pieprz smalec kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego Ciasto: 0,6 kg mąki pszennej 1 jajko 150 ml gorącej wody 1 łyżeczka soli 100 ml oleju rzepakowego Wykonanie: Ugotujcie bulion ze szpondrem wołowym, włoszczyzną, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przy gotowaniu od razu go posólcie, aby mięso zatrzymało smak wywaru. Powinien się on gotować około 3 godzin. Bulion możecie wykorzystać jako wywar do zupy. W międzyczasie przygotujcie ciasto na pierogi. Na stolnicę wysypcie mąkę, sól i dodajcie olej. Całość posiekajcie nożem. Później dodajcie gorącą wodę, ponownie przemieszajcie, aby nie powstały grudki. Na koniec wbijcie jajko i dokładnie wyróbcie na jednolite, sprężyste ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, możecie dodać odrobinę mąki, a gdy będzie zbyt kleiste to podsypcie mąką. Kiedy bulion będzie ugotowany, wyjmijcie z niego mięso oraz warzywa. Jako iż szponder jest dość tłustym mięsem,...

pierogi z kaszą
reanja/gotujmy.pl
Newsy
Prawdopodobnie najlepszy farsz do pierogów na świecie. Dwa składniki, na które byście nie wpadli
Jeśli lubicie pierogi z kapustą, to na pewno posmakuje wam ten farsz! Składniki są zaskakujące, ale wychodzi przepyszny.

Mamy tu fanów pierogów? Smakują dosłownie ze wszystkim! Ruskie, z mięsem, z kapustą, z owocami – wszystkie są dobre! Jeżeli preferujecie bardziej wytrawne smaki, to z pewnością posmakuje wam ten wyjątkowy farsz do pierogów. Spróbujcie koniecznie! Przepis na pierogi z kaszanką Pierogi z kaszą? Może brzmieć zaskakująco, ale na wschodzie Polski nikogo taki dodatek do pierogów nie szokuje. Co powiecie za to na pierogi z… kaszanką i dodatkiem kapusty kiszonej? Z takim nadzieniem smakują obłędnie! Potrzebne wam będą poniższe składniki: Do ciasta: 1 czubata szklanka mąki pszennej ¾ szklanki ciepłej wody ¼ szklanki ciepłego mleka Odrobina soli Do farszu: 250 g kiszonej kapusty 250 g swojskiej kaszanki 1 ziemniak 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka smalcu 1 łyżka majeranku Płaska łyżeczka kminku Sól Pieprz Przygotowanie Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i smażcie cebulę do momentu, aż się zeszkli. Wyciągnijcie kaszankę z jelita i pokrójcie. Obierzcie ziemniaka i zetrzyjcie go na tarce na grubych oczkach tak, jak na placki ziemniaczane. Kapustę kiszoną przełóżcie do garnka. Wlejcie pół szklanki wody i gotujcie przez około 7 minut, a na koniec odcedźcie. Do patelni z zeszkloną cebulą dodajcie łyżkę smalcu i pokrojoną kaszankę. Podgrzewajcie chwilę tak, by kaszanka zaczęła się rozpadać i wszystkie składniki się połączyły. Przełóżcie wszystko do miski, a na tę samą patelnię wrzućcie startego ziemniaka i smażcie, aż się zeszkli. W maszynce do mięsa zmielcie ugotowaną kapustę oraz podsmażonego ziemniaka. Dodajcie do miski z resztą składników. Całość doprawcie przyprawami i dokładnie wymieszajcie. Do...

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Przepis babci jest niezawodny
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Przepis babci jest niezawodny
Jak zrobić dobre pierogi i co sprawia, że te robione przez babcię tak genialnie smakowały? Wypróbujcie klasyczny przepis na pierogi oraz trik, który pozwoli wam zrobić idealne ciasto do pierogów.

Nie wiecie jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Wykorzystajcie prosty trik na zrobienie ciasta i smaczny przepis na pierogi jak u babci! Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? Zastanawiacie w czym tkwił sekret idealnego ciasta na pierogi, które robiła babcia? Ważny jest czas! W przypadku ciasta na pierogi nie można się zanadto spieszyć, bo inaczej nie wyjdzie. Gdy wyrobicie ciasto, odstawcie je na pół godziny, by nieco spęczniało. Dzięki temu pierogi będą smaczniejsze! Przepis babci na pierogi z mięsem Do przygotowania klasycznych pierogów jak u babci potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: Kilogram mąki pszennej 1 całe jajko 1 żółtko 2 łyżki oleju Sól Wrzątek Do farszu: 2 kg kapusty kiszonej Kilogram mięsa wieprzowego z łopatki Pół kilograma surowego boczku 1 jajko 1 cebula Olej Sól Pieprz Włoszczyzna Przygotowanie: Umyjcie mięso i włóżcie do garnka. Zalejcie zimną wodą tak, by przykryła całe mięso. Następnie do mięsa włóżcie umyte warzywa. Doprawcie solą, pieprzem i gotujcie do miękkości. Po ugotowaniu wyjmijcie wszystko z garnka, a do pozostałej wody włóżcie kapustę i gotujcie ją przez 40 minut. Ugotowaną kapustę przełóżcie na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Następnie połóżcie ją na desce do krojenia i poszatkujcie ostrym nożem. Mięso włóżcie do maszynki do mielenia i zmielcie drobno. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na patelni. Gdy ostygnie, zmielcie ją w maszynce i dodajcie do mięsa. Następnie do mięsa z cebulą i kapustą wbijcie jedno całe jajko, dodajcie sól, pieprz i wyróbcie. Wymieszajcie przesiany kilogram mąki z jednym całym jajkiem, jednym żółtkiem, 2...

pierogi z miesem z rosolu
Gotujmy.pl/misiek
Newsy
Znowu zostało wam mięso z rosołu? Nie wyrzucajcie, zróbcie przepyszny farsz do pierogów
Wiele osób nie wykorzystuje mięsa, na którym gotował się rosół. Zamiast wyrzucać, lepiej wykorzystać go do czegoś pysznego, na przykładu farszu do pierogów.

Zastanawiacie się, co można zrobić z mięsa i warzyw, które zostają po ugotowaniu rosołu? Jeśli ich nie jecie, możecie przerobić je na warzywny lub mięsny pasztet, kotleciki z posiekanego mięsa kurczaka albo farsz do pierogów. Wyjdzie soczysty i pełen smaku, jak nigdy dotąd. Prawdopodobnie macie wszystkie potrzebne składniki pod ręką. W końcu niemal każdy zawsze posiada w kuchni jajka, mąkę czy cebulę. Wystarczy dodać kilka przypraw i pyszne pierogi są gotowe. Możecie podać je na obiad albo zamrozić na przyszłość, gdy nie będziecie mieć czasu na „stanie przy garach”. Na pewno uratują was w chwili większego głodu. Nie ukrywajmy, każdy domownik z przyjemnością zje takie pierogi, bo chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubiłaby tego dania. Gwarantujemy, że z tego przepisu wyjdzie tak pyszny farsz, że już nigdy więcej nie wyrzucicie mięsa z rosołu. Pierogi z farszem z mięsa z rosołu - przepis Składniki na ciasto na pierogi 600g mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka gorącej wody Duża szczypta soli Składniki na farsz 1/2 kg mięsa wołowego z rosołu 1 duża cebula 1 marchewka z rosołu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni podsmażcie na oleju cebulę na złoto. Mięso razem z marchewką zmielcie w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodajcie podsmażoną cebulę razem z olejem, na którym się smażyła, doprawcie solą i pieprzem i dokładnie wymieszajcie.  Z mąki zróbcie kopczyk, wbijcie jajko, dodajcie sól, a następnie gorącą wodę. Wyróbcie dokładnie na gładkie i elastyczne ciasto. Podzielcie ciasto na kawałki. Stolnicę lub blat podsypcie mąką, każdy kawałek rozwałkujcie cienko i wykrawajcie kółka za pomocą szklanki lub metalowej...