Pierogi to bardzo uniwersalna potrawa, gdyż składa się głównie z ciasta oraz farszu. Tak naprawdę można je nadziać wszystkim. Można je przygotować na wytrawnie, ale i na na słodko. Do najpopularniejszych należą pierogi ruskie, z serem, kapustą i grzybami, szpinakiem, truskawkami czy jagodami.
Przepis na pierogi z dudkami
Dudki to inaczej nazwa płuc. W niektórych regionach są wręcz niemożliwe do zjedzenia, a w innych są po prostu rarytasem. Pierogi z farszem przygotowanym właśnie z dudek są przepyszne w smaku i nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Takie pierogi podane z zasmażką ze skwarek rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie przetestować ten przepis!
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej
- ciepła woda
- sól
Farsz:
Zobacz także:
- 1 ½ kg płucek (dudków) wołowych lub wieprzowych
- 3 duże cebule
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Przygotowanie pierogów zacznijcie od farszu.
- Płucka dokładnie umyjcie, a później moczcie w wodzie przez około pół godziny.
- Następnie przełóżcie je do większego garnka, zalejcie czystą wodą i dodajcie obraną marchewkę, liście laurowe oraz sól. Wszystko gotujcie do miękkości.
- Następnie wyjmijcie z garnka płuca wraz z marchewką i odstawcie je do ostudzenia.
- Cebulę obierzcie, a następnie pokrójcie w mniejszą kostkę. Na patelni rozgrzejcie większą ilość oleju i dodajcie do niego cebulę, smażcie ją do zeszklenia.
- Ostudzone płucka wraz z marchewką przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa przez najdrobniejsze sitko.
- Do zmielonych składników dodajcie podsmażoną cebulkę, doprawcie solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie wymieszajcie.
- Mąkę wsypcie do większej miski, dodajcie wodę i sól. Całość zagniećcie na gładkie, elastyczne ciasto.
- Przygotowane ciasto podzielcie na cztery części. Pierwszą z nich rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3 mm. Z niego wytnijcie za pomocą szklanki krążki.
- Na każdy krążek ciasta ułóżcie trochę farszu i zlepcie brzegi ze sobą. Możecie wykonać ozdobną falbankę. Postąpcie tak z resztą składników.
- W dużym garnku zagotujcie wodę wraz z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucajcie po kilka pierogów i gotujcie je 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
- Najlepiej będą smakować podsmażone na patelni bądź okraszone skwarkami z cebulką. Smacznego!