Każda gospodyni domowa bardzo dobrze zna przepis na tradycyjną zupę ogórkową z ziemniakami. Jest on niezwykle prosty. Wystarczy przygotować wywar z mięsa (najlepiej sprawdzą się tu żeberka), dodać podsmażone na maśle warzywa (pietruszkę, marchewkę, selera), następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a na koniec starte na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone i szklankę zalewy ogórkowej.

Zupę zabielany śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. A co powiecie na nietypowy dodatek do zupy ogórkowej w postaci jabłek?

Zupa ogórkowa z jabłkiem

W internecie krąży bardzo oryginalny przepis na zupę ogórkową z jabłkiem z przepisu Mądrej Babci. Kobieta wrzuciła ostatnio na swojego Facebooka bardzo ciekawy przepis na zupę krem ogórkowy z jabłkiem. Całość musi mieć bardzo ciekawy smak, zwłaszcza gdy przyprawimy zupę odrobiną kurkumy i białego pieprzu. Mądra Babcia podaje swoją zupę z ryżem i chrupiącymi grzankami.

Przepis na zupę ogórkową z jabłkami

Składniki:

  • ok. 1 kg ogórków kiszonych
  • 3-4 średnie jabłka (Mądra Babcia poleca jabłka szara reneta)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • pół litra bulionu mięsnego lub warzywnego (lub woda z roztopionym masłem)
  • kilka gałązek świeżego kopru
  • 200 g białego ryżu
  • ok. 50 g masła
  • biały pieprz
  • kurkuma

Przygotowanie:

  1. Na początku należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jabłka i ogórki kiszone.
  2. Podsmażyć na patelni jabłka, dodać starte ogórki i przesmażyć całość razem z odrobiną masła
  3. Ugotować ryż, dodać do niego szczyptę białego pieprzu oraz kurkumę.
  4. Jabłka i ogórki po przesmażeniu przekładamy do blendera
  5. a następnie wlewamy szklankę bulionu. Całość starannie miksujemy aż uzyskamy gładki krem.
  6. Zupę przelewamy do garnka i ponownie zagotowujemy.
  7. Dodajemy miód i biały pieprz.
  8. Zupę zabielamy mleczkiem kokosowym lub śmietaną.
  9. Danie posypujemy świeżym koperkiem.

Lubicie zupę ogórkową? Sprawdźcie też, jak przygotowuje ją Karol Okrasa.

Zobacz także:

Źródło: o2, Facebook