
Każda gospodyni domowa bardzo dobrze zna przepis na tradycyjną zupę ogórkową z ziemniakami. Jest on niezwykle prosty. Wystarczy przygotować wywar z mięsa (najlepiej sprawdzą się tu żeberka), dodać podsmażone na maśle warzywa (pietruszkę, marchewkę, selera), następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, a na koniec starte na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone i szklankę zalewy ogórkowej.
Zupę zabielany śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. A co powiecie na nietypowy dodatek do zupy ogórkowej w postaci jabłek?
Zupa ogórkowa z jabłkiem
W internecie krąży bardzo oryginalny przepis na zupę ogórkową z jabłkiem z przepisu Mądrej Babci. Kobieta wrzuciła ostatnio na swojego Facebooka bardzo ciekawy przepis na zupę krem ogórkowy z jabłkiem. Całość musi mieć bardzo ciekawy smak, zwłaszcza gdy przyprawimy zupę odrobiną kurkumy i białego pieprzu. Mądra Babcia podaje swoją zupę z ryżem i chrupiącymi grzankami.
Przepis na zupę ogórkową z jabłkami
Składniki:
- ok. 1 kg ogórków kiszonych
- 3-4 średnie jabłka (Mądra Babcia poleca jabłka szara reneta)
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu
- pół litra bulionu mięsnego lub warzywnego (lub woda z roztopionym masłem)
- kilka gałązek świeżego kopru
- 200 g białego ryżu
- ok. 50 g masła
- biały pieprz
- kurkuma
Przygotowanie:
- Na początku należy obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jabłka i ogórki kiszone.
- Podsmażyć na patelni jabłka, dodać starte ogórki i przesmażyć całość razem z odrobiną masła
- Ugotować ryż, dodać do niego szczyptę białego pieprzu oraz kurkumę.
- Jabłka i ogórki po przesmażeniu przekładamy do blendera
- a następnie wlewamy szklankę bulionu. Całość starannie miksujemy aż uzyskamy gładki krem.
- Zupę przelewamy do garnka i ponownie zagotowujemy.
- Dodajemy miód i biały pieprz.
- Zupę zabielamy mleczkiem kokosowym lub śmietaną.
- Danie posypujemy świeżym koperkiem.
Lubicie zupę ogórkową? Sprawdźcie też, jak przygotowuje ją Karol Okrasa.
Źródło: o2, Facebook