sałatka imprezowa przepis
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy

Nie obejdzie się bez niej żadna polska domówka. Goście będą błagać o przepis na tę sałatkę

Polska domówka to impreza, na której jak nigdzie królują sałatki. Ich przyrządzenie jest przecież banalnie proste i szybkie, a użyte składniki zazwyczaj są bardzo sycące. Najlepiej wypadają te z dodatkiem kurczaka. Dlatego też udostępniamy wam ten genialny przepis!
Weronika Kępa
grudzień 16, 2020

Jak to mówią „gość w dom, Bóg w dom”. W imię tej zasady polskie rodziny należą do bardzo gościnnych. Panie domu najczęściej już od progu proponują swoim gościom herbatę, kawę, ciasteczko lub inne przysmaki. 

Podczas niemniej chętnie urządzanych domówek królują z kolei sałatki. Trzeba jednak ogromnej wyobraźni, by za każdym razem wymyślić na nie kilka nowych przepisów. Spieszymy więc z pomocą.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na imprezową sałatkę

Będziecie potrzebować

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 gramów ryżu
  • Warzywa: 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 brokuł, 2 ogórki konserwowe.
  • 1 cytryna
  • Natka pietruszki
  • Olej
  • Sos sojowy
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie w kostkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. Dodajcie ok. 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, pieprz oraz curry. Całość zamieszajcie i wstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Ryż wraz z wodą i solą umieśćcie w niewielkim garnku i gotujcie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (będzie się ona nieco różnić w zależności od rodzaju ryżu). 
  3. Papryczkę chili oraz natkę pietruszki umyjcie, a następnie bardzo drobno posiekajcie.
  4. Kiedy ryż ostygnie dodajcie do niego skórkę oraz sok z połowy wyparzonej cytryny, 1 łyżkę oleju oraz posiekaną papryczkę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie.
  5. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie sokiem z pozostałej połówki cytryny oraz posypcie ½ łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie.
  6. Czerwoną paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. 
  7. Różyczki brokułu umieśćcie we wrzącej i osolonej wodzie i podgotujcie przez ok. 5 minut. Powinny być chrupiące, a nie rozgotowane.
  8. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju i umieśćcie na niej zamarynowane wcześniej mięso. Smażcie aż do zarumienienia.
  9. Tak przygotowane składniki zacznijcie umieszczać w dużej, najlepiej szklanej misce. Koniecznie warstwami w kolejności – ryż, ogórek, mięso, cebula, papryka, ryż ogórek, mięso, cebula, papryka. Na samej górze ułóżcie różyczki brokułu.

Gotowe!

Tak przygotowaną sałatkę najlepiej podawajcie z sosem przyrządzonym na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i czosnku. Będzie smakować obłędnie!

Komentarze
Sałatka z makaronem i kurczakiem
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Przepisy Przepyszna sałatka z makaronem i kurczakiem. Danie za kilka złotych. Gorąco polecamy!
Sałatka to idealny sposób na kreatywną przekąskę, drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a nawet treściwą kolację. W tej z makaronem i kurczakiem na pewno się zakochasz! Większość składników potrzebnych do jej przygotowania prawdopodobnie masz w domu.
Weronika Kępa
listopad 21, 2020

Ta banalna sałatka z makaronem i kurczakiem na pewno stanie się jednym z twoich ulubionych przysmaków. Jej przygotowanie z pewnością nie zajmie ci więcej niż 30 minut , a efekt będzie naprawdę powalający! Tym bardziej, że większość składników prawdopodobnie masz w domu. Ewentualne zakupy nie powinny więc wynieść więcej niż 15 złotych! Przepis na sałatkę z makaronem i kurczakiem Będziesz potrzebować 2 piersi z kurczaka 300 g makaronu (najlepiej sprawdzą się kolanka, ale możesz również użyć innego makaronu) 3 jajka 1 czerwona papryka Pół puszki kukurydzy Szczypiorek 4 łyżki majonezu Olej Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka Przygotowanie W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Kiedy woda zacznie bulgotać dodaj do niej jedną płaską łyżkę soli, a następnie wrzuć makaron i gotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedź i polej zimną wodą, a następnie przełóż do dużej miski. Pierś z kurczaka dokładnie umyj. Odkrój błony i miejsca, w których zgromadzony jest tłuszcz oraz ścięgna. Następnie pokrój mięso w niewielką kosteczkę i natrzyj przyprawą do kurczaka. Na rozgrzanej patelni rozprowadź trzy łyżki oleju i dodaj pokrojone mięso. Smaż na średnim ogniu aż do momentu, w którym mięso całkowicie się zetnie, ok. 7 minut . Usmażone mięso umieść w misce z makaronem. W niewielkim rondelku ugotuj jajka na twardo – ostrożnie włóż jajka do zimnej wody, tak aby nie stłuc skorupki, poczekaj aż woda zacznie bulgotać i gotuj jajka jeszcze przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od wielkości jajek, im większe tym więcej czasu potrzebują). Ugotowane jajka polej zimną wodą, a następnie obierz ze skorupki, pokrój w niewielką kosteczkę i dodaj do...

Przeczytaj