Jak to mówią „gość w dom, Bóg w dom”. W imię tej zasady polskie rodziny należą do bardzo gościnnych. Panie domu najczęściej już od progu proponują swoim gościom herbatę, kawę, ciasteczko lub inne przysmaki.
Podczas niemniej chętnie urządzanych domówek królują z kolei sałatki. Trzeba jednak ogromnej wyobraźni, by za każdym razem wymyślić na nie kilka nowych przepisów. Spieszymy więc z pomocą.
Przepis na imprezową sałatkę
Będziecie potrzebować
- 2 piersi z kurczaka
- 200 gramów ryżu
- Warzywa: 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 brokuł, 2 ogórki konserwowe.
- 1 cytryna
- Natka pietruszki
- Olej
- Sos sojowy
- Przyprawy: sól, pieprz, curry
Przygotowanie
- Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie w kostkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. Dodajcie ok. 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, pieprz oraz curry. Całość zamieszajcie i wstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Ryż wraz z wodą i solą umieśćcie w niewielkim garnku i gotujcie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (będzie się ona nieco różnić w zależności od rodzaju ryżu).
- Papryczkę chili oraz natkę pietruszki umyjcie, a następnie bardzo drobno posiekajcie.
- Kiedy ryż ostygnie dodajcie do niego skórkę oraz sok z połowy wyparzonej cytryny, 1 łyżkę oleju oraz posiekaną papryczkę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie sokiem z pozostałej połówki cytryny oraz posypcie ½ łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie.
- Czerwoną paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi.
- Różyczki brokułu umieśćcie we wrzącej i osolonej wodzie i podgotujcie przez ok. 5 minut. Powinny być chrupiące, a nie rozgotowane.
- Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju i umieśćcie na niej zamarynowane wcześniej mięso. Smażcie aż do zarumienienia.
- Tak przygotowane składniki zacznijcie umieszczać w dużej, najlepiej szklanej misce. Koniecznie warstwami w kolejności – ryż, ogórek, mięso, cebula, papryka, ryż ogórek, mięso, cebula, papryka. Na samej górze ułóżcie różyczki brokułu.
Gotowe!
Tak przygotowaną sałatkę najlepiej podawajcie z sosem przyrządzonym na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i czosnku. Będzie smakować obłędnie!