Jak to mówią „gość w dom, Bóg w dom”. W imię tej zasady polskie rodziny należą do bardzo gościnnych. Panie domu najczęściej już od progu proponują swoim gościom herbatę, kawę, ciasteczko lub inne przysmaki. 

Podczas niemniej chętnie urządzanych domówek królują z kolei sałatki. Trzeba jednak ogromnej wyobraźni, by za każdym razem wymyślić na nie kilka nowych przepisów. Spieszymy więc z pomocą.

Przepis na imprezową sałatkę

Będziecie potrzebować

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 gramów ryżu
  • Warzywa: 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 brokuł, 2 ogórki konserwowe.
  • 1 cytryna
  • Natka pietruszki
  • Olej
  • Sos sojowy
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie w kostkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. Dodajcie ok. 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, pieprz oraz curry. Całość zamieszajcie i wstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Ryż wraz z wodą i solą umieśćcie w niewielkim garnku i gotujcie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (będzie się ona nieco różnić w zależności od rodzaju ryżu). 
  3. Papryczkę chili oraz natkę pietruszki umyjcie, a następnie bardzo drobno posiekajcie.
  4. Kiedy ryż ostygnie dodajcie do niego skórkę oraz sok z połowy wyparzonej cytryny, 1 łyżkę oleju oraz posiekaną papryczkę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie.
  5. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie sokiem z pozostałej połówki cytryny oraz posypcie ½ łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie.
  6. Czerwoną paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. 
  7. Różyczki brokułu umieśćcie we wrzącej i osolonej wodzie i podgotujcie przez ok. 5 minut. Powinny być chrupiące, a nie rozgotowane.
  8. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju i umieśćcie na niej zamarynowane wcześniej mięso. Smażcie aż do zarumienienia.
  9. Tak przygotowane składniki zacznijcie umieszczać w dużej, najlepiej szklanej misce. Koniecznie warstwami w kolejności – ryż, ogórek, mięso, cebula, papryka, ryż ogórek, mięso, cebula, papryka. Na samej górze ułóżcie różyczki brokułu.

Gotowe!

Tak przygotowaną sałatkę najlepiej podawajcie z sosem przyrządzonym na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i czosnku. Będzie smakować obłędnie!

Zobacz także: