Nieraz mikrofalówka okazuje się niezastąpionym urządzeniem w kuchni. Nie zajmuje dużo miejsca, jest banalnie prosta w obsłudze i przede wszystkim bezpieczna. Dziecko, które wraca ze szkoły do pustego domu, może odgrzać obiad w mikrofali w kilka minut, a rodzice nie będą musieli się martwić o bezpieczeństwo swojej pociechy. A to na pewno miałoby miejsce, gdyby dziecko musiało samo obsługiwać kuchenkę gazową, indukcyjną albo piec. Jednak mikrofalówka nie służy tylko do odgrzewania żywności – można też w niej coś przygotować! Co powiecie na ekspresową jajecznicę z mikrofali?
Przepis na jajecznicę z mikrofali
Składniki takiej jajecznicy są dokładnie takie same jak zwykle. Zmienia się jedynie sposób jej przygotowania – będzie gotowa o wiele, wiele szybciej! Dlatego, jeśli bardzo wam się śpieszy rano, to możecie zrobić taką jajecznicę z mikrofali dosłownie w dwie minuty.
Upewnijcie się, że macie w lodówce wszystkie poniższe składniki:
- Kilka jaj (najlepiej z wolnego wybiegu – smakują doskonale!)
- Masło
- Sól
- Pieprz
- Dowolne, ulubione dodatki – np. szczypiorek, szynka, papryka
Przygotowanie
Lista potrzebnych składników jest banalna, a za chwilę przekonacie się, że sposób przygotowania też jest bardzo prosty. Będziecie potrzebować tylko miski, widelca i oczywiście mikrofalówki.
Zobacz także:
- Do miski wbijcie jajka i przyprawcie solą oraz pieprzem. Roztrzepcie widelcem.
- W drugiej miseczce roztopcie kawałek masła w mikrofali ustawionej na najwyższą moc.
- Do płynnego masła wlejcie jajka i wstawcie do mikrofalówki ustawionej na moc ok. 700 W na jedną minutę. Zamieszajcie dokładnie.
- Znów włóżcie miskę do mikrofali i włączcie ją na 30 sekund. Ponownie zamieszajcie.
- Szczególnie przy dnie i ściankach miski jajecznica będzie gęstniała. Podgrzewajcie ją tak długo, aż będzie miała waszą ulubioną konsystencję. Gotowe!
Spróbujecie takiej jajecznicy z mikrofalówki?