jajecznica z mikrofali przepis
gosia 47-47 / gotujmy.pl
Newsy

Nie macie czasu na zdrowe śniadanie? Zróbcie błyskawiczną jajecznicę z… mikrofali. 2 minuty i gotowe

W mikrofali można nie tylko odgrzewać jedzenie, ale i je przygotowywać! Spróbujcie szybkiej jajecznicy z mikrofalówki.

Nieraz mikrofalówka okazuje się niezastąpionym urządzeniem w kuchni. Nie zajmuje dużo miejsca, jest banalnie prosta w obsłudze i przede wszystkim bezpieczna. Dziecko, które wraca ze szkoły do pustego domu, może odgrzać obiad w mikrofali w kilka minut, a rodzice nie będą musieli się martwić o bezpieczeństwo swojej pociechy. A to na pewno miałoby miejsce, gdyby dziecko musiało samo obsługiwać kuchenkę gazową, indukcyjną albo piec. Jednak mikrofalówka nie służy tylko do odgrzewania żywności – można też w niej coś przygotować! Co powiecie na ekspresową jajecznicę z mikrofali?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na jajecznicę z mikrofali

Składniki takiej jajecznicy są dokładnie takie same jak zwykle. Zmienia się jedynie sposób jej przygotowania – będzie gotowa o wiele, wiele szybciej! Dlatego, jeśli bardzo wam się śpieszy rano, to możecie zrobić taką jajecznicę z mikrofali dosłownie w dwie minuty.

Upewnijcie się, że macie w lodówce wszystkie poniższe składniki:

  • Kilka jaj (najlepiej z wolnego wybiegu – smakują doskonale!)
  • Masło
  • Sól
  • Pieprz
  • Dowolne, ulubione dodatki – np. szczypiorek, szynka, papryka

Przygotowanie

Lista potrzebnych składników jest banalna, a za chwilę przekonacie się, że sposób przygotowania też jest bardzo prosty. Będziecie potrzebować tylko miski, widelca i oczywiście mikrofalówki.

  1. Do miski wbijcie jajka i przyprawcie solą oraz pieprzem. Roztrzepcie widelcem.
  2. W drugiej miseczce roztopcie kawałek masła w mikrofali ustawionej na najwyższą moc.
  3. Do płynnego masła wlejcie jajka i wstawcie do mikrofalówki ustawionej na moc ok. 700 W na jedną minutę. Zamieszajcie dokładnie.
  4. Znów włóżcie miskę do mikrofali i włączcie ją na 30 sekund. Ponownie zamieszajcie.
  5. Szczególnie przy dnie i ściankach miski jajecznica będzie gęstniała. Podgrzewajcie ją tak długo, aż będzie miała waszą ulubioną konsystencję. Gotowe!

Spróbujecie takiej jajecznicy z mikrofalówki?

Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
AdobeStock
Newsy
Patent na idealną jajecznicę. Polacy często zapominają o tym składniku
Wiecie, co trzeba dodać do jajecznicy, żeby wyszła wyjątkowo aksamitna? Poznajcie ten prosty sposób!

Lekarze i dietetycy cały czas przypominają – śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia! Równie ważne jest to, co zjada się na śniadanie, żeby mieć siłę i energię na cały dzień. Jednym z najlepszych pomysłów na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest danie składające się głównie z białek i tłuszczów, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Syci na długo i daje solidny zastrzyk energii na kilka godzin (w przeciwieństwie do słodkich owsianek, które przez dużą zawartość cukru szybko powodują znużenie). A jakie idealne na śniadanie danie bogate w tłuszcz i białko przychodzi wam do głowy? Oczywiście jajecznica! Jak zrobić smaczną jajecznicę? Myśleliście, że o jajecznicy wiecie już wszystko? Sprawdźcie, czy znaliście już wszystkie poniższe sposoby na jajecznicą idealną. Jajka Oczywiście najważniejsza jest podstawa jajecznicy, czyli jajka. Wybierajcie jajka ekologiczne i z wolnego wybiegu, ponieważ właśnie z nich jajecznica wyjdzie najsmaczniejsza. Upewnijcie się też, czy aby na pewno są świeże, zanim wbijecie ja na patelnię. Najlepiej najpierw rozbić jajka do miseczki i powąchać – jeśli nie będą miały żadnego szczególnego zapachu, to są dobre. Jeśli jednak ich zapach wzbudza wątpliwości, jest wyczuwalny i nieprzyjemny, to jajka są zepsute. Sposób smażenia Niecierpliwi potrafią zrobić jajecznicę w kilkanaście sekund. Ale nie wychodzi ona zbyt smaczna! Sekretem dobrej jajecznicy jest czas – powinno się ją smażyć długo, na małym ogniu i co jakiś czas mieszając. Tłuszcz Najlepiej do smażenia jajek nadaje się masło klarowane lub klasyczne masło w kostce. Nie polecamy miksów tłuszczowych ani margaryny. Śmietanka Składnikiem, o którym wiele osób nie ma pojęcia, a świetnie podkręca smak jajecznicy, jest śmietanka! Dzięki niej...

Takiej jajecznicy jeszcze nie próbowaliście. Wychodzi cudownie puszysta
AdobeStock
Newsy
Takiej jajecznicy bez grama tłuszczu jeszcze nie próbowaliście. Wychodzi cudownie puszysta
Przepis na jajecznicę od samego szefa kuchni? Czemu nie! Wypróbujcie ten sposób na przyrządzenie pysznej i kremowej jajecznicy.

Ilu kucharzy, tyle sposobów na jajecznicę. W końcu każdy ma swoje własne, sprawdzone triki na usmażenie jajek na patelni. A czy próbowaliście już sposobu na zrobienie jajecznicy z użyciem… wody? Skorzystajcie z przepisu na to smaczne śniadanie autorstwa Daniela Pattersona, kalifornijskiego szefa kuchni.  Przepis na jajecznicę z wodą Twórca tego przepisu jest wielokrotnie nagradzanym szefem kuchni oraz restauratorem. Daniel Patterson przez wiele lat prowadził restaurację „Coi” w San Francisco, która zdobyła dwie gwiazdki Michelin. Pomysł na zrobienie jajecznicy inaczej został zainspirowany przez problemy zdrowotne żony Pattersona, która musiała zrezygnować z potraw przyrządzanych na teflonowych patelniach. Kucharz wymyślił więc sposób na przyrządzenie jajecznicy bez patelni i zamiast tego użył wrzącej wody. Zdrowo, a do tego bardzo smacznie - okazało się, że tak zrobiona jajecznica jest wyjątkowo kremowa i puszysta w porównaniu do tradycyjnej.  Przepis na puszystą jajecznicę  Do wykonania jajecznicy z przepisu Daniela Pattersona będziecie potrzebowali tych składników: Składniki: 4 świeże jajka sól pieprz Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Wymieszajcie żółtka widelcem. Dodajcie sól i pieprz. W garnku zagotujcie wodę i zostawcie ją na niskim ogniu, by cały czas powoli się gotowała. Energicznie zamieszajcie wodę łyżką tak, by wytworzył się wir w garnku. Teraz powoli wlewajcie wymieszane jajka.  Przykryjcie garnek pokrywką na 20 sekund.  Odcedźcie jajka wylewając je na sitko i delikatnie odsączcie.  Podawajcie z grzankami. Do jajek możecie dodać odrobinę masła. Smacznego! Ważne wskazówki  By jajecznica Pattersona wyszła tak, jak należy, koniecznie...

paczek z mikrofalowki
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Pączek z mikrofalówki w 2 minuty - banalny w wykonaniu, ale smakuje jak z cukierni. Rewelacja
Smakuje tak samo dobrze jak ten z cukierni!

Pączki nie są bardzo trudne do zrobienia, ale dobre wyrobienie ciasta, a następnie jego wyrośnięcie jest dość czasochłonne. Smażone w głębokim tłuszczu są bardzo kaloryczne i nawet odsączanie ich na papierowym ręczniku niewiele pomaga. Z przepisu najczęściej wychodzi ich około 20 sztuk. Co zrobić, gdy mamy ochotę na jednego pączka, ale cukiernie są zamknięte, a my nie mamy czasu i ochoty na tak pracochłonne ciastko? Z pomocą przychodzi nam mikrofalówka! Czy rzeczywiście można zrobić w niej wypieki? Zdecydowanie tak, a co więcej, nie odbiegają one smakowo od tych „prawdziwych” pieczonych w piekarniku. Ciasta z kubeczka Ten typ „wypieków” od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Wcale nas to nie dziwi. Są niezwykle łatwe do wykonaniu, w porównaniu z tradycyjnymi ciastami robi się je tylko w kilka minut, a niezbędne składniki zazwyczaj mamy pod ręką. Dodatkowo nie trzeba piec całej blachy sernika czy biszkoptu, można zrobić tylko jedną porcję. Co jeszcze można przyrządzić w mikrofali? Najpopularniejszym przepisem jest zdecydowanie czekoladowa babeczka z kubeczka przypominająca murzynka, którą można przyrządzić również w wersji waniliowej. Równie pyszny wyjdzie nam sernik. Ciasta można przełożyć dżemem, konfiturą lub świeżymi owocami. Należy pamiętać o dwóch rzeczach: wybierajmy większe miseczki czy kubki, ponieważ ciasto dość mocno rośnie oraz przez to, że pieczemy na najwyższej mocy wypiek szybko się robi, dlatego warto w trakcie sprawdzić, czy jest już gotowy. Przepis na pączka z mikrofalówki Składniki 45 g masła Jajko 2 łyżki mleka 4 łyżki mąki pszennej, najlepiej tortowej 1 płaska łyżka cukru Pół łyżeczki proszku do pieczenia Cukier-puder Przygotowanie Roztop masło i daj mu chwilę przestygnąć. Sypkie...

Co można grzać w mikrofalówce
Adobe Stock
Zdrowie
Tych rzeczy pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofali! Danie eksploduje, a ty wylądujesz na SOR-ze!
Mikrofalówka to zdecydowanie pomocne urządzenie, szczególnie kiedy goni nas czas. Jednak, pakowanie do niej wszystkiego jak leci może skończyć się tragicznie… Pamiętaj, nigdy nie gotuj w niej wody!

Mikrofalówka to dosyć powszechnie wykorzystywane urządzenie do podgrzewania jedzenia. Na co dzień niemal bez namysłu umieszczamy w niej większość potraw. Okazuje się jednak, że wiele produktów nigdy nie powinno zobaczyć wnętrza tego niewielkiego urządzenia. Plastik Wkładane do mikrofalówki dania powinny być podgrzewane tylko w szklanych, bądź ceramicznych naczyniach. W urządzeniu można też umieszczać wszystkie opakowania, które na etykiecie posiadają odpowiedni znaczek (małą mikrofalówkę). Jeśli chcesz włożyć do niego plastik najpierw sprawdź, czy możesz to zrobić. Bowiem nie każde tego typu opakowanie zostało przystosowane do mikrofali. Jeśli umieścisz w niej niewłaściwy plastik, ten najprawdopodobniej całkowicie się roztopi, a ty będziesz musiała kupić nowy sprzęt. Pieczywo Ciepłe pieczywo prosto z pieca to coś, co lubimy najbardziej. Kiedy jednak w chlebaku masz tylko bułki sprzed 2 dni na pewno zastanawiasz się, jak je odświeżyć. Najlepszym sposobem będzie włożenie ich na kilka minut do piekarnika. Jeśli umieścisz je w mikrofali po chwili staną się twarde i czerstwe. Metal Pod żadnym pozorem nie wkładaj do mikrofalówki metalu! Po zaledwie kilku sekundach grzania na jego powierzchni wytworzą się prądy wirowe i iskry. W ten sposób może dojść nawet do pożaru! Podobnie będzie w przypadku folii aluminiowej. Zanim zaczniesz podgrzewać danie koniecznie ją usuń. Woda Jeśli nie chcesz wylądować na SOR-ze nigdy nie wkładaj do mikrofalówki wody. Mimo że ciecz stanie się gorąca i przekroczy 100 st. C, w rzeczywistości nie będzie się przecież gotować. Kiedy wyciągniesz ją z mikrofali i wrzucisz do niej chociażby torebkę z herbatą, płyn w mgnieniu oka eksploduje prosto w twoją twarz powodując dotkliwe poparzenie. Nie idź na łatwiznę, zawsze podgrzewaj wodę w tradycyjny...