
Nie ma nic pyszniejszego od domowej wędliny. Zdradzamy przepis na delikatny i kruchy schab, suszony w piekarniku
Masz w domu alergików? Starasz się odżywiać zdrowo? Jeśli tak, to pewnie wiesz jak trudno jest kupić dobrą wędlinę bez ulepszaczy i konserwantów. A gdy już taką znajdziesz, to jest bardzo droga! Rozwiązaniem jest przygotowywanie domowych wędlin – dzięki temu masz pewność, że są one wolne od konserwantów i innych składników niebezpiecznych dla zdrowia lub powodujących alergię. Przygotowanie własnoręcznie robionego schabu nie jest bardzo trudne – sprawdźcie, jak to zrobić!
Domowa szynka
Nie ma chyba nic lepszego, niż zapach suszącej się na sznurku aromatycznej wędliny. Kiedyś był to w domach częsty widok, który dziś znamy tylko zza lady mięsnego sklepu. Warto wrócić do starych zwyczajów i zrobić suszony schab w domu! Potrzebny jest do tego tylko piekarnik i odrobina cierpliwości. Domowe wędliny są zdrowe, smaczne, a ich przygotowanie daje mnóstwo satysfakcji! Któż nie chciałby po usłyszeniu pochwały za pyszną szynkę móc powiedzieć „Sama ją zrobiłam”! Takim suszonym schabem z pewnością zaimponujecie gościom podczas świąt. Doskonale nada się także jako zimna przekąska podczas zabawy sylwestrowej w gronie przyjaciół!
Przepis na schab suszony w piekarniku
Aby zrobić domowy schab suszony, przygotuj:
- 1,5-2kg schabu wieprzowego
- 3 ząbki czosnku
- Łyżka suszonej papryki wędzonej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- Łyżka soli do peklowania
- Łyżeczka pieprzu mielonego
Przygotowanie
- Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą. Natrzyj nimi schab, a pozostałą część wysyp na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec mięso.
- Wstaw naczynie do lodówki na 3 doby. Co kilkanaście godzin usuwaj wypływające ze schabu soki i obracaj mięso na drugą stronę podsypując je solą i pieprzem.
- Po trzech dniach wyjmij schab z lodówki i odstaw, by osiągnął temperaturę pokojową. Następnie wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 80 stopni. Ważne – mięso powinno spoczywać na ruszcie, a naczynie w którym się marynowało postaw pod spodem.
- Schab powinien się suszyć przez godzinę w 80 stopniach. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 60 stopni i susz przez około 4 godziny.
- Podsuszony schab obwiąż sznurkiem i powieś w miejscu z dobrym obiegiem powietrza, by mógł się dalej suszyć przez kilka dni.