schab suszony w piekarniku
Gotujmy.pl
Newsy

Nie ma nic lepszego od domowej wędliny. Zdradzamy przepis na delikatny i kruchy schab, suszony w piekarniku

Czasem warto sięgnąć po bardziej czasochłonne przepisy. Fakt, że zajmują dużo czasu, doskonale rekompensuje ich niesamowity smak!

Jeśli próbujecie się odżywiać zdrowo, to z pewnością wiecie, jak trudno jest kupić dobra wędlinę, bez ulepszaczy i konserwantów. A gdy już taką uda się znaleźć, jest bardzo droga. Rozwiązaniem może być przygotowywanie domowych wędlin – dzięki temu macie pewność, że są wolne od konserwantów i innych składników niebezpiecznych dla zdrowia lub tych, powodujących alergię. Dokładnie wiecie co w nich jest.

Przygotowanie ich samodzielnie, nie jest trudne. Sprawdźcie, jak zrobić własny, domowy schab, na kanapki i do sałatek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Domowa szynka z piekarnika

Nie ma chyba nic lepszego, niż zapach suszącej się na sznurku aromatycznej wędliny. To był kiedyś częsty widok w domach, który dziś znamy jedynie ze zdjęć i opowieści. Dziś wiszące wędliny możemy zobaczyć najwyżej w sklepie.

Proponujemy wam powrót do starych zwyczajów i własnoręczne przygotowanie w domu suszonego schabu. Potrzebny będzie piekarnik i odrobina cierpliwości.

Domowe wędliny są zdrowe, smaczne, a ich przygotowanie daje mnóstwo satysfakcji. Któż nie chciałby po usłyszeniu pochwały na temat smacznej szynki, móc powiedzieć, że to własna i domowa.

Suszony schab doskonale smakuje na kanapkach. Można go też podawać jako wykwintna przekąska, dodawać do pizzy czy do sałatek.

Danie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i jako przysmak na większe uroczystości.

Zobacz także
Maja Ostaszewska nigdy nie jadła schabowego: „Już sam zapach mięsa jest odpychający"

Maja Ostaszewska nigdy nie jadła schabowego: „Już sam zapach mięsa jest odpychający"

Domowy kurczak w galaretce z marchewką i groszkiem

Soczysta, domowa wędlina z… butelki. Wpadlibyście na to, żeby ją tak zrobić?

Przepis na schab suszony w piekarniku

Składniki

  • 1,5-2kg schabu wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka suszonej papryki wędzonej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka soli do peklowania
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Częścią nacieramy schab, a pozostałą część wysypujemy na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec mięso.
  2. Wstawiamy naczynie do lodówki na 3 doby. Co kilkanaście godzin usuwamy wypływające ze schabu soki i obracamy mięso na drugą stronę, podsypując je solą i pieprzem.
  3. Po trzech dniach wyjmujemy schab z lodówki i odstawiamy, by osiągnął temperaturę pokojową.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 80 st. Celsjusza. Mięso przekładamy z naczynia na kratkę, a naczynie podstawiamy pod spód tak, aby swobodnie mogła spływać do niego reszta soków.
  5. Schab powinien się suszyć w temperaturze 80 st. Celsjusza przez 1 godziny, następnie zmniejszamy grzanie do 60 st. Celsjusza i suszymy mięso przez kolejne 4 godziny.
  6. Podsuszony w ten sposób schab obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w domu, w miejscu w którym jest dobry obieg powietrza. W takich warunkach wędlina powinna dalej suszyć się przed kilka dni. 

Gwarantujemy, że tak przyrządzony schab, będzie dumą każdego stołu. Może konkurować z najlepszymi hiszpańskimi czy włoskimi, suszonymi wędlinami, osiągającymi w sklepach horrendalne ceny. Wędlina będzie też smakowała domownikom  i gościom, preferującym tradycyjne, polskie smaki.

szynka gotowana w rekawie
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Macie dość niedobrych, sklepowych wędlin? Oto delikatna i krucha szynka idealna na kanapki, którą zrobicie domu
Tęsknicie za pysznymi wędlinami bez konserwantów i polepszaczy smaku z dzieciństwa? Z tym przepisem z łatwością zrobicie samodzielnie szynkę tak dobrą, że ślinka cieknie!

Pełne wody, konserwantów, barwników, polepszaczy smaku… a do tego często już następnego dnia po zakupie nie nadają się do jedzenia. Sklepowe wędliny niestety najczęściej rozczarowują, dlatego warto wziąć sprawy w swoje ręce i spróbować zrobić domową wersję. Wbrew pozorom wcale nie jest to skomplikowane czy czasochłonne. Wręcz przeciwnie, będziecie zaskoczeni jak łatwe i proste jest jej samodzielne wykonanie. Podstawą pysznej, domowej wędliny jest oczywiście dobrej jakości mięso. Możecie upiec schab, karkówkę, ale my polecamy zacząć od szynki. Jej smak przypomni wam czasy dzieciństwa. Samodzielnie wykonana domowa szynka to także gwarancja dobrego składu – wiecie, co dodaliście. A do wykonania potrzebujecie tak naprawdę tylko kilku prostych składników, z których większość z pewnością macie w swoich kuchniach. Idealna na kanapki, ale również na zimny półmisek, gdy podejmujecie gości. Gwarantujemy, że jej smak zachwyci wszystkich gości, którzy z pewnością poproszą o przepis. Najlepsza krucha domowa szynka na kanapki - przepis Składniki 1,5kg szynki wieprzowej 2 łyżki soli 2 łyżki cukru 1 łyżka octu balsamicznego 4-5 ząbków czosnku Kilka kulek ziela angielskiego Kilka liści laurowych Sznurek Rękaw do pieczenia Przygotowanie Mięso umyć i dokładnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych.  Mięso polać octem balsamicznym i dokładnie rozprowadzić. Przyprawę do mięsa wymieszać z cukrem i solą i natrzeć szynkę. Czosnek pokrójcie na kawałki lub plasterki i obłóżcie nimi mięso. Przykryjcie dokładnie i odstawcie do lodówki na co najmniej 24 godziny. Wyjmijcie, obwiążcie dokładnie sznurkiem i przełóżcie do rękawa do pieczenia. Tak przygotowane mięso włóżcie...

Marynata do karkówki na grilla. Przepis na soczysty karczek z grilla
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Przepis na boczek pieczony na cebuli. Idealny na obiad i jako wędlina na kanapki
Pyszny, pełen smaku pieczony boczek na cebuli, który możecie podawać na 2 sposoby. Jest tak dobry, że nikt mu się nie oprze. Boczek z tego przepisu wychodzi bardzo miękki i soczysty, a do tego niezwykle aromatyczny dzięki użytym przyprawom i cebuli

Tak przygotowany pieczony boczek na cebuli możecie podawać na dwa sposoby. Jest doskonały do podania na ciepło z sosem, ziemniakami i surówką albo mizerią na obiad albo po wystudzeniu, cienko skrojony jako wędlina na kanapki. Możecie również zaserwować tak przygotowany boczek podczas przyjęcia na desce z wędlinami. Domowe mięso i wędliny nie mają sobie równych. Nie zawierają zbędnych konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku, a do tego mogą leżeć w lodówce o wiele dłużej niż te kupione w sklepie. Zaletą jest również to, że doskonale wiecie, jakich składników użyliście do przygotowania. Przepis na boczek pieczony na cebuli Składniki 3,5kg surowego boczku 4 średnie cebule 10 łyżek ostrej musztardy 10 łyżek oleju rzepakowego 1 główka czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki majeranku 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka pieprzu ziołowego Przygotowanie pieczonego boczku z cebulą Boczek umyjcie dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika. Przetnijcie go na pół w poprzek. W miseczce wymieszajcie dokładnie olej z musztardą, dodajcie wyciśnięty czosnek i przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek, papryki słodką i ostrą. Wymieszajcie i posmarujcie dokładnie boczek od środka. Każdą połówkę mięsa zrolujcie i obwiążcie ciasno sznurkiem. Posmarujcie z wierzchu marynatą. Przykryjcie i wstawcie do lodówki na 24 godziny, aby dobrze przeszło smakiem marynaty. Następnego dnia obierzcie cebulę z łupin i pokrójcie w grube plastry. Jeśli macie 1 duże naczynie żaroodporne, w którym zmieszczą się obie rolady, możecie go użyć. W przeciwnym wypadku użyjcie 2 naczyń. Na dnie ułóżcie cebulę, a na niej...

Wędlina pieczona
Gorujmy.pl/Alex_M
Newsy
Ta domowa wędlina cudownie pachnie ziołami, jest delikatna i krucha. Pokocha ją cała rodzina
Marzy wam się smaczna i krucha wędlina? Nic prostszego. Możecie ją upiec w domu z chudego schabu.

Nie zawsze mamy zaufanie do kupnych wędlin ze względu na to, że nie wiemy co znajduje się w ich składzie. Pamiętajmy, że jako konsumenci mamy prawo poprosić każdorazowo o udostępnienie sklepowej etykiety. Pachnąca rozmarynem i czosnkiem Jaka powinna być wędlina idealna? Najlepiej sprawdzona, z chrupiącą skórką i składnikami, do których nie mamy najmniejszych zastrzeżeń. Taką wędlinę możemy zrobić w domu. Cały proces jej tworzenia nie należy w końcu do najtrudniejszych. Wystarczy kilka produktów i sprawny piekarnik. Wędliny to przetwory mięsne z surowca rozdrobnionego, sprzedawane w naturalnej lub sztucznej osłonce. Mogą być wykonane z jednego kawałka mięsa peklowanego. Będą nimi wtedy szynka, baleron, polędwica czy boczek. Niestety, do ich produkcji używa się często chemicznych dodatków uszlachetniających. Od strony produkcyjnej  Do wyrobów wędlin stosuje się mięso wieprzowe, mięso wołowe, przyprawy, dodatki funkcjonalne, w tym białko sojowe, karagen, błonniki i mieszanki peklujące. Najpierw przeprowadza się peklowanie, następnie rozdrabnianie mięsa. Proces kończy napełnianie osłonek, osadzanie i wędzenie. Ostatnim elementem jest obróbka termiczna. Wędliny ze sprawdzonych źródeł dają nam kilka ważnych gwarancji. Jedną z nich jest pewność składników, które w nich znajdziemy. Możemy też być pewni, że nie dodano do nich sztucznych barwników ani nie pompowano nadmiarowo wodą. Domowa i pyszna Najpewniejszym źródłem na wędlinę na kanapki będzie ta domowa, upieczona samodzielnie w piekarniku. Potrzebujecie niewiele rzeczy i nieco powyżej 60 zegarowych minut. Domowa wędlina będzie doskonałym pomysłem na kolację lub ugoszczenie bliskich na małym spotkaniu towarzyskim. Składniki: 0,8 kg schabu 1 l wody 2 łyżki soli 3 łyżki...

Przepis na paprykowy schab węgierski z piekarnika. Zróbcie go a domownicy będą wniebowzięci
alaaa/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na paprykowy schab węgierski z piekarnika. Zróbcie go a domownicy będą wniebowzięci
Schab to danie, które można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Często jest on obecny nie tylko na świątecznych stołach, ale także podczas niedzielnych obiadów. Jak przyrządzić go w zupełnie nowy, zaskakujący sposób?

Schab doskonale pochłania aromaty i smaki przypraw i dodatków, dlatego tak łatwo modyfikuje się przepisy oparte na tym mięsie. Schaby często faszeruje się owocami (np. śliwką), które sprawiają, że wnętrze mięsa staje się słodsze i znacznie bardziej miękkie. Nacinając i drążąc środek schabu, można go napełnić dowolnym nadzieniem. Jest jednak także wiele przepisów na tradycyjny, obiadowy schab na słono, np. z papryką, ziołami czy grzybami. Na polskich stołach często goszczą też schaby podawane w plastrach zatopionych w galarecie. Jak upiec schab? Chociaż pieczenie i macerowanie schabu może być czasochłonne, nie jest ono skomplikowane. Samo przygotowanie mięsa zajmuje niewiele – resztę roboty wykonuje za nas czas, który sprawia, że wędlina nasyca się aromatami i smakami z marynaty. Bardzo często przy pieczeniu schabu wykorzystuje się rękawy bądź folie aluminiowe, które zapobiegają wysuszaniu mięsa przez temperaturę w piekarniku. Powstałe w ten sposób danie jest miękkie i soczyste. Przepis na pieczony schab węgierki Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 litr wody 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ostrej papryki 0,5 łyżeczki papryki wędzonej ostrej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 ząbki czosnku Do natarcia: 1 łyżka ostrej papryki 4 łyżki oleju rzepakowego siatka wędliniarska Przygotowanie: Schab oczyścić z tłuszczu i błony. Umyć i osuszyć.  Do zimnej wody dodać rozgniecione ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać i włożyć schab. Powinien być cały zanurzony. Przykryć naczynie i włożyć na 5 dni do lodówki. Raz dziennie odwrócić schab w zalewie. Po tym czasie schab wyjąć i włożyć do siatki wędliniarskiej. Olej wymieszać z papryką, a następnie natrzeć cały schab. ...