
Siedzuń sosnowy, bo o nim mowa, przypomina wyglądem kalafiora, choć niektórzy bardziej w nim widzą koralowca. W rzeczywistości jest to jednak grzyb (sprawdźcie koniecznie przepis na grzybową Justyny Żyły), na dodatek jadalny. Czy widzieliście go kiedyś, przechadzając się po lesie? Znany jest też pod nazwami kozia broda i szmaciak.
Czym jest siedzuń sosnowy?
Siedzuń sosnowy to gatunek grzybów jadalnych z rodziny siedzuniowatych. Szczególną uwagę przykuwa jego oryginalny kształt. Siedzuń sosnowy jest nieregularnie kulisty. Jego płatki są mocno pofałdowane, z widocznymi ząbkami na brzegach, dzięki czemu swoim wyglądem przypomina kalafior. Grzyb ma bardzo przyjemny zapach, a w smaku przypomina orzechy.
Jeżeli napotkacie w lesie na ten rodzaj grzyba, śmiało możecie go zerwać. Mimo iż w Polsce był on niegdyś uznawany za gatunek zagrożony, od 2014 roku nie jest już na liście chronionych gatunków.
Gdzie zbierać siedzunia (szmaciaka)?
Siedzuń sosnowy występuje w lasach iglastych i mieszanych. Rośnie na korzeniach drzew iglastych – najczęściej sosny, rzadziej świerku.
fot. Anna Berft
Kiedy jest sezon na siedzunia sosnowego?
Sezon na szmaciaka gałęzistego rozpoczyna się w lipcu i trwa do listopada. Oznacza to, że już za nieco ponad miesiąc będziecie mogli zrywać w lesie jego pierwsze okazy. Grzyby stanowią świetny dodatek do wielu dań. Możemy zrobić z nich zupę, dodać je do grzybowego sosu, zapiekanki z grzybami lub po prostu usmażyć grzyby z cebulką i przyprawami. Najczęściej na naszych talerzach goszczą takie odmiany, jak kurki, borowiki, podgrzybki czy maślaki. Ale siedzuń grzybowy to w ostatnich latach prawdziwy hit wśród grzybiarzy, którzy zapewniają, że smakuje wprost wybornie!
Jak przygotować siedzunia sosnowego?
Istnieje wiele przepisów na przygotowanie siedzunia sosnowego. Kozia broda doskonale odnajduje się w zupach (np. zupie cukiniowej ze szmaciakiem), sosach, świetnie smakuje też jako dodatek do mięsa. Wypróbujcie przepis na karczek z siedzuniem - jest obłędny.
Przepis na smażonego siedzunia sosnowego
Do przygotowania smażonego siedzunia sosnowego będziecie potrzebować:
- 1 siedzunia sosnowego
- łyżkę masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na początku trzeba bardzo dokładnie umyć siedzunia, ponieważ w jego kanaliki lubią wchodzić robaki i ściółka (można pokroić go w plastry 2 cm i wtedy dobrze wypłukać).
- Roztopić na patelni masło i obsmażyć grzyba ze wszystkich stron.
- Gotowe danie solimy i pieprzymy do smaku.
Smacznego!
Czytaj także: