Natkniecie się na niego w lesie. Przypomina kalafior, ale to coś zupełnie innego. I jest jadalny!
Anna Berft
Newsy

Siedzuń sosnowy, czyli kozia broda lub szmaciak. To grzyb jadalny, jak go przyrządzić?

Siedzuń jadalny to grzyb, który wyglądem przypomina kalafior. Do niedawna kozia broda (bo tak też bywa nazywany) był grzybem zagrożonym, ale teraz można go już zbierać. Wyjaśniamy, jak rozpoznać siedzunia (szmaciaka) i jak go przyrządzić.
Anna Borkowska
maj 21, 2021

Siedzuń sosnowy, bo o nim mowa, przypomina wyglądem kalafiora, choć niektórzy bardziej w nim widzą koralowca. W rzeczywistości jest to jednak grzyb (sprawdźcie koniecznie przepis na grzybową Justyny Żyły), na dodatek jadalny. Czy widzieliście go kiedyś, przechadzając się po lesie? Znany jest też pod nazwami kozia broda i szmaciak.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest siedzuń sosnowy?

Siedzuń sosnowy to gatunek grzybów jadalnych z rodziny siedzuniowatych. Szczególną uwagę przykuwa jego oryginalny kształt. Siedzuń sosnowy jest nieregularnie kulisty. Jego płatki są mocno pofałdowane, z widocznymi ząbkami na brzegach, dzięki czemu swoim wyglądem przypomina kalafior. Grzyb ma bardzo przyjemny zapach, a w smaku przypomina orzechy.

Jeżeli napotkacie w lesie na ten rodzaj grzyba, śmiało możecie go zerwać. Mimo iż w Polsce był on niegdyś uznawany za gatunek zagrożony, od 2014 roku nie jest już na liście chronionych gatunków.

Zobacz także

Gdzie zbierać siedzunia (szmaciaka)?

Siedzuń sosnowy występuje w lasach iglastych i mieszanych. Rośnie na korzeniach drzew iglastych – najczęściej sosny, rzadziej świerku.

Natkniecie się na niego w lesie. Przypomina kalafior, ale to coś zupełnie innego. I jest jadalny!
Anna Berft

fot. Anna Berft

Kiedy jest sezon na siedzunia sosnowego?

Sezon na szmaciaka gałęzistego rozpoczyna się w lipcu i trwa do listopada. Oznacza to, że już za nieco ponad miesiąc będziecie mogli zrywać w lesie jego pierwsze okazy. Grzyby stanowią świetny dodatek do wielu dań. Możemy zrobić z nich zupę, dodać je do grzybowego sosu, zapiekanki z grzybami lub po prostu usmażyć grzyby z cebulką i przyprawami. Najczęściej na naszych talerzach goszczą takie odmiany, jak kurki, borowiki, podgrzybki czy maślaki. Ale siedzuń grzybowy to w ostatnich latach prawdziwy hit wśród grzybiarzy, którzy zapewniają, że smakuje wprost wybornie! 

Jak przygotować siedzunia sosnowego?

Istnieje wiele przepisów na przygotowanie siedzunia sosnowego. Kozia broda doskonale odnajduje się w zupach (np. zupie cukiniowej ze szmaciakiem), sosach, świetnie smakuje też jako dodatek do mięsa. Wypróbujcie przepis na karczek z siedzuniem - jest obłędny.

Przepis na smażonego siedzunia sosnowego

Do przygotowania smażonego siedzunia sosnowego będziecie potrzebować:

  • 1 siedzunia sosnowego
  • łyżkę masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na początku trzeba bardzo dokładnie umyć siedzunia, ponieważ w jego kanaliki lubią wchodzić robaki i ściółka (można pokroić go w plastry 2 cm i wtedy dobrze wypłukać).
  2. Roztopić na patelni masło i obsmażyć grzyba ze wszystkich stron.
  3. Gotowe danie solimy i pieprzymy do smaku.

Smacznego!

Czytaj także: 

Komentarze
jak suszyć grzyby
AdobeStock
Triki kulinarne Jak przygotować grzyby do suszenia? Ten trik znają tylko wtajemniczeni!
Jesteś miłośniczką grzybobrania? Sprawdź, czy znałaś ten trik który sprawi, że ususzone grzyby będą idealne!
Katarzyna Wyborska
listopad 16, 2020

Sezon grzybowy dobiega końca! Szczególnie po deszczu lasy jeszcze pachną grzybami, które aż proszą, żeby je zebrać. Gdy już po całym dniu zbierania wrócimy do domu z kilkoma koszami grzybów pojawia się dylemat – co teraz z nimi zrobić? Od razu zjeść? Marynować? Zamrozić? Ususzyć? Ponieważ nikt nie ma na tyle zdrowia, żeby przez tydzień jeść tylko grzyby, najczęściej suszymy je i sukcesywnie zużywamy. Aromatyczna pieczeń lub bigos smakują fenomenalnie, gdy doda się do nich suszone grzyby! A jak je prawidłowo ususzyć? Podpowiadamy! Polska tradycja Zbieranie grzybów zdecydowanie można zaliczyć do zainteresowań charakterystycznych dla naszego narodu. Wielu mieszkańców europejskich krajów słowem „grzyb” określa pieczarki, podgrzybki, kurki, prawdziwki, maślaki, a nawet muchomory. Nikt szczególnie nie zastanawia się nad nazwami poszczególnych grzybów, ponieważ mało kto je tam zbiera! Spotykane są najczęściej jako dodatek do pizzy lub składnik mięsnych dań w eleganckich restauracjach. Zbieranie grzybów to nasz narodowy sport! Jak suszyć grzyby? Ponieważ tradycja grzybobrania jest tak długa i rozpowszechniona w naszym kraju, istnieje mnóstwo sposobów suszenia grzybów. Kiedyś wieszano je nad piecem, a gdy Polacy przenieśli się z domów do mieszkań, to sznurki z grzybami ozdabiały kaloryfery. Suszy się je też w piekarniku, a coraz częściej korzysta się ze specjalnych suszarek do grzybów. Przygotowanie grzybów do suszenia Prawidłowy proces przygotowania grzybów do ich ususzenia powinien przebiegać następująco: Zebrane grzyby należy za pomocą nożyka bardzo dokładnie oczyścić z ziemi i igliwia. Zawsze rób to na sucho i nigdy nie myj grzybów! Pokrój grzyby w plastry. Jeżeli będziesz suszyć je na...

Przeczytaj
Farsz do uszek
gotujmy.pl/bogusia82
Newsy Przepis na błyskawiczny i pyszny farsz grzybowy do uszek. Twoja rodzina będzie zachwycona
Przepis na błyskawiczny i pyszny farsz grzybowy do uszek. Twoja rodzina będzie zachwycona
Magdalena Kieblesz
grudzień 12, 2020

Ciężko jest  wyobrazić sobie Wigilię bez tradycyjnego, pachnącego czosnkiem barszczu z uszkami. To postne danie przygotowywane na wywarze z warzyw i grzybów. Nie tylko rozgrzewa w ten zimowy wieczór. Według ludowych wierzeń wigilijny barszcz dzięki zawartości buraków ma zapewnić powodzenie i pomyślność oraz zdrowie i urodę na cały, nadchodzący Nowy Rok. Buraki bowiem symbolizują długowieczność i piękno. Od kiedy jemy na Wigilię barszcz czerwony? Tradycja podawania barszczu czerwonego na wigilijnym stole jest znacznie dłuższa niż nam się wydaje. Pierwsza wzmianka o nim pojawia się w XVI wieku dzięki Mikołajowi Rejowi, który wspomniał tę potrawę w jednym ze swoich dzieł „Żywot człowieka poczciwego”. Uszka to najpopularniejszy dodatek do tego kultowego dania. W niektórych regionach Polski do barszczu dodawane są kołduny, pieczone pierogi lub smaczny krokiet. Najczęściej jednak podje się go z uszkami, które najczęściej są nadziewane farszem grzybowym. Ten dodatek doskonale uzupełnia smak barszczu czerwonego. Zrobienie uszek nie jest trudne. Ich lepieniem mogą zająć się wszyscy domownicy, co może sprawić wiele radości.  Przepis na farsz grzybowy do uszek Przygotowanie uszek rozpoczynamy od farszu. Nie jest on pracochłonny. Kilka godzin wcześniej trzeba namoczyć grzyby, następnie je ugotować a później drobno posiekać. Do lepienia uszek wigilijnych trzeba wykorzystać farsz już ostudzony. Ciepły farsz może nie kleić się do ciasta. Składniki: 2-3 szklanki suszonych grzybów olej do smażenia 1 czubata łyżka masła 1 duża cebula sól pieprz ziołowy Suszone grzyby wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem.  Odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc.  Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się...

Przeczytaj
Zupa pieczarkowa
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Przepisy Smakuje doskonale i mało przy niej pracy. Wyborna zupa pieczarkowa z ziemniakami
Zupa z grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych. Można ją jeść nie tylko na święta. Będzie idealnym pomysłem na niedzielny obiad. Chcecie spróbować?
Aleksandra Jaworska
listopad 24, 2020

Zupa grzybowa w kuchniach zachodnioeuropejskich na ogół występuje jako zupa krem. Ugotowany wywar zostaje poddany zmiksowaniu, a następnie podany z grzankami lub tartym serem. W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej bez miksowania. Smakuje wyśmienicie z kluskami lub makaronem.  Z dodatkiem grzybów Polacy lubią grzyby i grzybobrania. Sezon na zbieranie każdorazowo obfituje w wysyp grzybiarzy w przydrożnych lasach. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo. Możemy ugotować zupę pieczarkową, borowikową, kurkową. Jeśli nie mamy świeżych grzybów, przydadzą się suszone lub mrożone.  Pieczarkowa klasyka Jako, że sezon jesienno-zimowy wymaga od nas nieco więcej, powinniśmy zadbać chociaż o jeden, ciepły posiłek w ciągu dnia. Zupa to najlepszy kompromis. Zadziała rozgrzewająco, na dodatek nasyci. Pieczarkowa jest łatwa  w przyrządzeniu. Same składniki na zupę są łatwo dostępne i tanie. Nic tylko spróbować! Składniki na zupę pieczarkową z ziemniakami: 700 g obranych ziemniaków 500 g pieczarek 2 marchewki 1 cebula 1-2 garście posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki masła 2 l bulionu 100 ml śmietanki 30% Pieczarkowa z ziemniakami Umyte ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki a cebulę w większe kawałki. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Całość musi się solidnie zagotować. Mniejsze pieczarki kroimy na pół a większe tniemy w grubsze plastry. Pokrojone pieczarki podsmażamy kilka minut na maśle i wrzucamy do garnka. Wywar gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawiamy z ognia, wlewamy śmietankę oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i możemy podawać bliskim!

Przeczytaj
bigos przepis
AdobeStock
Przepisy Ten przepis na bigos jest wyjątkowy! Niezwykle prosty w przygotowaniu. Prawdziwie myśliwski smak!
Jeżeli masz ochotę na fantastyczny i niebanalny bigos, to wypróbuj ten przepis!
Katarzyna Wyborska
listopad 18, 2020

Powoli zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a to przecież najlepszy czas na zrobienie bigosu! To tradycyjne polskie danie każdego roku gości na naszych stołach podczas świąt. Dziś mamy dla was świetny przepis, z którego wyczarujecie niesamowity bigos – nawet, jeśli jeszcze nigdy go nie gotowałyście! Myśliwskie korzenie To charakterystyczne danie polskiej kuchni składa się z kapusty kiszonej, różnych rodzajów mięsa, grzybów i dodatku suszonych owoców. Wywodzi się z czasów, gdy myślistwo było bardzo popularne – myśliwi po udanym polowaniu gotowali w wielkim garnku kapustę z dodatkiem upolowanego mięsa i grzybów, które zebrali w lesie. Dlatego pierwotnie bigos zawierał dziczyznę, jednak dziś robi się go najczęściej z mięsa wieprzowego lub wołowego. Tradycyjny polski bigos z grzybami – przepis Do przygotowania tego pysznego bigosu potrzeba: 2 kg kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 500 g cebuli 60 g słoniny 200 ml czerwonego słodkiego wina (porto, madera, malaga) 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 jagód jałowca 1 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna) 200 g wędzonej szynki 200 g podwędzanej kiełbasy 200 g wędzonego boczku cukier, sól, pieprz Z tych składników przygotujecie ok. 8 porcji bigosu. Jego przyrządzenie nie jest trudne i potrwa ok. 4 godziny. Przygotowanie Suszone grzyby płuczemy, zlewamy 250 ml wody i moczymy 45 min. Warzywa płuczemy, obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mięsa płuczemy, kroimy na duże kawałki, zalewamy 1 l wody, dodajemy warzywa i połowę cebuli, gotujemy 30 min, dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, i gotujemy...

Przeczytaj