Natkniecie się na niego w lesie. Przypomina kalafior, ale to coś zupełnie innego. I jest jadalny!
Anna Berft
Newsy

Siedzuń sosnowy, czyli kozia broda lub szmaciak. To grzyb jadalny, jak go przyrządzić?

Siedzuń jadalny to grzyb, który wyglądem przypomina kalafior. Do niedawna kozia broda (bo tak też bywa nazywany) był grzybem zagrożonym, ale teraz można go już zbierać. Wyjaśniamy, jak rozpoznać siedzunia (szmaciaka) i jak go przyrządzić.

Siedzuń sosnowy, bo o nim mowa, przypomina wyglądem kalafiora, choć niektórzy bardziej w nim widzą koralowca. W rzeczywistości jest to jednak grzyb (sprawdźcie koniecznie przepis na grzybową Justyny Żyły), na dodatek jadalny. Czy widzieliście go kiedyś, przechadzając się po lesie? Znany jest też pod nazwami kozia broda i szmaciak.

Czym jest siedzuń sosnowy?

Siedzuń sosnowy to gatunek grzybów jadalnych z rodziny siedzuniowatych. Szczególną uwagę przykuwa jego oryginalny kształt. Siedzuń sosnowy jest nieregularnie kulisty. Jego płatki są mocno pofałdowane, z widocznymi ząbkami na brzegach, dzięki czemu swoim wyglądem przypomina kalafior. Grzyb ma bardzo przyjemny zapach, a w smaku przypomina orzechy.

Jeżeli napotkacie w lesie na ten rodzaj grzyba, śmiało możecie go zerwać. Mimo iż w Polsce był on niegdyś uznawany za gatunek zagrożony, od 2014 roku nie jest już na liście chronionych gatunków.

Zobacz także
Schabowe inaczej. Przepis na schabowe w grzybowej marynacie

Grzybowa marynata do schabu. Przepis na inne schabowe o grzybowym aromacie

Przepis na schab duszony w sosie grzybowym. Pyszne danie na obiad

Przepis na schab duszony w sosie grzybowym. Pyszne danie na obiad

Gdzie zbierać siedzunia (szmaciaka)?

Siedzuń sosnowy występuje w lasach iglastych i mieszanych. Rośnie na korzeniach drzew iglastych – najczęściej sosny, rzadziej świerku.

Natkniecie się na niego w lesie. Przypomina kalafior, ale to coś zupełnie innego. I jest jadalny!
Anna Berft

fot. Anna Berft

Kiedy jest sezon na siedzunia sosnowego?

Sezon na szmaciaka gałęzistego rozpoczyna się w lipcu i trwa do listopada. Oznacza to, że już za nieco ponad miesiąc będziecie mogli zrywać w lesie jego pierwsze okazy. Grzyby stanowią świetny dodatek do wielu dań. Możemy zrobić z nich zupę, dodać je do grzybowego sosu, zapiekanki z grzybami lub po prostu usmażyć grzyby z cebulką i przyprawami. Najczęściej na naszych talerzach goszczą takie odmiany, jak kurki, borowiki, podgrzybki czy maślaki. Ale siedzuń grzybowy to w ostatnich latach prawdziwy hit wśród grzybiarzy, którzy zapewniają, że smakuje wprost wybornie! 

Jak przygotować siedzunia sosnowego?

Istnieje wiele przepisów na przygotowanie siedzunia sosnowego. Kozia broda doskonale odnajduje się w zupach (np. zupie cukiniowej ze szmaciakiem), sosach, świetnie smakuje też jako dodatek do mięsa. Wypróbujcie przepis na karczek z siedzuniem - jest obłędny.

Przepis na smażonego siedzunia sosnowego

Do przygotowania smażonego siedzunia sosnowego będziecie potrzebować:

  • 1 siedzunia sosnowego
  • łyżkę masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na początku trzeba bardzo dokładnie umyć siedzunia, ponieważ w jego kanaliki lubią wchodzić robaki i ściółka (można pokroić go w plastry 2 cm i wtedy dobrze wypłukać).
  2. Roztopić na patelni masło i obsmażyć grzyba ze wszystkich stron.
  3. Gotowe danie solimy i pieprzymy do smaku.

Smacznego!

Czytaj także: 

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA