Na przejedzenie i odchudzanie. Napój z tym sładnikiem zapewni wam ulgę, ale uwaga, pijcie go na ciepło
Adobe Stock
Newsy

Napój z tym 1 składnikiem jest dobry na przejedzenie i odchudzanie. Ale uwaga, pijcie go na ciepło

Szklanka dziennie, tego ciepłego napoju pomoże złagodzić dolegliwości przeciążonego żołądka oraz przyspieszy zużycie zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej. Oto jak go zrobić.

Przedstawiamy napój, którego działanie pomaga na żołądek nadwyrężony przejedzeniem. Stosujcie go więc zawsze po świętach, gdy układ pokarmowy jest przeciążony. Pomaga na wzdęcia, uczucie pełności i dyskomfort trawienny. Dodatkowo, przyspiesza spalane tłuszczu. Przyda się więc też przy odchudzaniu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przygotowanie napoju z octu jabłkowego

Składniki zawarte w jabłkach, a przez to także w occie jabłkowym, przyspieszają rozszczepianie się tłuszczów. Nie są środkiem odchudzającym, od którego zrzucicie zbędne kilogramy, jednak jeśli stosujecie racjonalną dietę, ograniczacie podaż kalorii, a do tego regularnie pijecie napoje z dodatkiem octu jabłkowego, pomoże to organizmowi w zużyciu zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej.

Jak przygotować napój z octu jabłkowego? Przygotowanie jest bardzo proste. Do szklanki ciepłej wody dodajcie łyżeczkę miodu i łyżkę octu jabłkowego. Dokładnie wymieszajcie, a następnie powoli wypijcie, gdy płyn nadal będzie ciepły.

Jedna szklanka dziennie to całkowicie wystarczająca ilość. Nie nadużywajcie napoju z octem, bo zamiast załagodzić stan żołądka, możecie go dodatkowo podrażnić. 

Zobacz także
mizeria

Czy powinno dodawać się ocet do mizerii? Wielu Polaków uważa, że to profanacja

flaki

Justyna Żyła pokazała jak gotuje flaczki z receptury babci. Dodała ocet i internauci uznali to za gafę. Mają rację?

Jak zrobić własny ocet jabłkowy?

Kluczowe przy produkcji własnego octu jest zachowanie czystości. Wszystkie naczynia powinny być dokładnie umyte i sparzone. Do mycia nie używajcie detergentów, tylko np. octu spirytusowego.

Składniki:

  • 1 kg świeżych, dorodnych jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 l wody przegotowanej lub przefiltrowanej 

Potrzebne też będą:

  • Czysty, wyparzony słoik
  • Wygotowana ściereczka lub gaza
  • Gumka recepturka lub sznurek

Przygotowanie:

  1. Do słoika włóżcie jabłka pokrojone na ćwiartki lub ósemki. Mogą mieć gniazda nasienne.
  2. Rozpuśćcie cukier w ciepłej wodzie i wypełnijcie nim słoik tak, żeby płyn przykrył jabłka. Należy jednak zostawić ok. 10 cm wolnej przestrzeni.
  3. Przykryjcie słoik gazą i obwiążcie gumką lub sznurkiem. Odstawcie w ciemne, ciepłe miejsce.
  4. Przez pierwsze kilkanaście dni fermentacji raz dziennie przemieszajcie płyn drewnianą łyżką, co zapewni dopływ tlenu i ułatwi fermentację. Możecie przestać mieszać, gdy jabłka zbrązowieją i opadną na dno słoika i przestanie się wytwarzać piana. To znak, że zakończył się pierwszy etap fermentacji.
  5. Pozostawcie na kolejne 2-3 tygodnie, po czym przecedźcie przez gazę lub gęste sito do czystego słoika. Pozostawcie w chłodnym miejscu na kolejne kilka dni do sklarowania.
  6. Po tym czasie gotowy ocet ponownie przecedźcie i przelejcie do butelek. Płyn powinien mieć żółty odcień i być lekko mętny.

Źródło: Onet.pl, Super-racjoinalni.pl, poradnikzdrowie.pl

Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić ocet jabłkowy? To prostsze, niż się wydaje
Nie kupujcie octu jabłkowego w sklepie – przyrządza się go bardzo łatwo!

Ocet jabłkowy zyskuje na popularności dzięki jego wspaniałym właściwościom zdrowotnym i nie tylko – świetnie smakuje, pasuje do wielu potraw, a do tego można go wykorzystać nie tylko do gotowania, ale także np. jako środek do czyszczenia powierzchni . Do tego ocet jabłkowy jest banalnie prosty w przygotowaniu, dlatego warto go zrobić samodzielnie zamiast kupować w sklepie. Przepis na ocet jabłkowy Do przygotowania octu jabłkowego potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 kilogramy dojrzałych jabłek 2 litry przegotowanej, letniej wody 3 łyżki miodu Przygotowanie: Jabłka pokrójcie i usuńcie gniazda nasienne. Nie trzeba obierać jabłek. Włóżcie jabłka do dużego, wyparzonego słoja. Zalejcie je przegotowaną i letnią wodą oraz dodajcie 3 łyżki miodu. Woda powinna sięgać powyżej jabłek. Przykryjcie słoik szmatką i obwiążcie sznurkiem lub załóżcie gumkę recepturkę. Dzięki temu zawartość słoika będzie chroniona przed owadami zwabionymi zapachem jabłek i miodu. Odstawcie słoik w miejsce o temperaturze pokojowej na około 4 tygodnie. Codziennie mieszajcie wyparzoną, drewnianą łyżką. W trakcie fermentacji owoce wydzielają bąbelki. Gdy przestaną się one pojawiać w słoiku oznacza to, że ocet jest już gotowy. Należy go wówczas przelać przez gazę do butelek. Gotowe! Ocet jest zdatny do spożycia przez kilka lat od przygotowania. Właściwości octu jabłkowego Wpływ octu jabłkowego na zdrowie jest już znany od starożytności. Stosowano go do oczyszczania wątroby, wzmocnienia organizmu oraz zwalczania infekcji. Hipokrates polecał picie octu jabłkowego z miodem, by wyleczyć przeziębienie! Ponadto, ocet jabłkowy działa antyseptycznie i antybakteryjnie, dlatego w przeszłości często stosowano go do leczenia grzybicy, wszawicy i odkażania. Dziś jednak uważa się, że...

domowe sposoby na ból gardła
Flickr
Newsy
Ta domowa mikstura z Podlasia działa cuda. Wirusy nie mają z nią najmniejszych szans
Na odporność najlepsze są sprawdzone, domowe sposoby! Spróbujcie sami zrobić tę prostą i skuteczną miksturę, która ochroni wasz organizm przed infekcjami.

Luty to czas, gdy dużo osób zgłasza się do lekarza z objawami grypy i przeziębienia. Nie pomaga obecna sytuacja – nadal trwa pandemia koronawirusa. Z tego powodu ogromnie ważne jest dbanie o swoją odporność, by uchronić się przed chorobami. Osłabiony organizm jest bardzo podatny na różnego rodzaju infekcje! Dobrym sposobem na wzmocnienie odporności jest picie syropów domowej roboty, które składają się z samych naturalnych produktów. Wypróbujcie wspaniałą miksturę z Podlasia! Naturalne metody Przepis na miksturę pojawił się w książce pani Stefanii Korżawskiej, zielarki pochodzącej z Podlasia. Wykorzystuje właściwości lecznicze czosnku, chrzanu i octu! Czosnek Nie bez powodu nazywa się go naturalnym antybiotykiem. Wszystko dzięki allicynie, która zwalcza gronkowce i paciorkowce. Jej także zawdzięcza się charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach czosnku. Chrzan Zawiera ogromne ilości witaminy C (więcej niż cytryna!) i wspaniale radzi sobie z bólem gardła, katarem i innymi infekcjami górnych dróg oddechowych. Spróbujcie podetknąć sobie pod nos słoik z tartym chrzanem – świetnie działa na problem zatkanego nosa! Ocet jabłkowy Ten rodzaj octu staje się coraz popularniejszy dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. Zwalcza bakterie i działa odkażająco, a także wzmacnia odporność. Przepis na leczniczą miksturę z Podlasia Ten napój to prawdziwa bomba witaminowa! Do jego przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 litr octu jabłkowego 1 szklanka drobno pokrojonego czosnku (lub przeciśniętego przez praskę) 5 łyżek miodu Cztery łyżki tartego chrzanu Przygotowanie W dużym, wyparzonym słoju umieśćcie szklankę czosnku i cztery łyżki chrzanu. Zalejcie wszystko octem, zamieszajcie i...

switchel przepis
AdobeStock
Newsy
Ten napój pobudza lepiej niż kawa. Na pewno nie znaliście go wcześniej
Nie ma sensu pić sztucznych i niezdrowych energetyków - przygotujcie ten pochodzący z Karaibów naturalny napój orzeźwiający!

Gdy jesteście niewyspani, to pewnie od razu sięgacie po kawę, a niektórzy po puszkę z energetykiem. Jednak energetyki są bardzo niezdrowe i często spożywane mogą wywołać szereg dokuczliwych dolegliwości. Jeśli nie przepadacie za kawą lub po prostu się wam znudziła, możecie zrobić bardzo smaczny i skuteczny napój pobudzający samodzielnie w domu! Switchel – co to jest? Switchel to nazwa napoju wynalezionego w XIX w. na Karaibach. Jest bardzo orzeźwiający i dodaje energii, dlatego rolnicy często go przygotowywali, by odpocząć od pracy w słońcu i nieco się pobudzić. Dziś nadal się go przyrządza, choć częściej występuje pod nazwą „swizzy” lub „punch” i jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. Warto przygotować ten napój w domu ze względu na jego doskonałe właściwości: Polepsza przemianę materii Oczyszcza organizm z toksyn Dodaje energii Wzmacnia odporność W dodatku świetnie się sprawdzi u osób stosujących diety odchudzające. Zawarty w tym napoju ocet jabłkowy znany jest z właściwości poprawiających przemianę materii. Przepis na switchel Ten pobudzający napój możecie z łatwością przygotować w domu z powszechnie dostępnych składników. Nie trzeba jechać po nie na Karaiby! Do przygotowania napoju switchel potrzebne wam będą: 2 łyżki octu jabłkowego 1,5 łyżki miodu 1 cytryna 1 łyżeczka startego imbiru 1 szklanka ciepłej wody Przygotowanie Cytrynę umyjcie i przekrójcie na pół. Do miski wyciśnijcie sok z jednej połówki cytryny i dodajcie wszystkie składniki z listy. Całość zalejcie szklanką ciepłej wody. Dokładnie wymieszajcie, poczekajcie, aż woda nieco ostygnie i odstawcie miskę do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. I gotowe! Switchel można...

Chorujecie na koronawirusa? Ten napój przyniesie wam ulgę. Pijcie go tuż po przebudzeniu
Adobe Stock/Pixabay
Newsy
Chorujecie na koronawirusa? Ten napój przyniesie wam ulgę. Pijcie go tuż po przebudzeniu
Wiecie jak wspomagać swój organizm w tym trudnym czasie?

Infekcję koronawirusem przeszło w naszym kraju już ponad 2, 5 miliona osób. Chyba każdy zna kogoś, kto chorował lub aktualnie choruje na koronawirusa. Nie ma jeszcze pewnych i stuprocentowo skutecznych leków na infekcję koronawirusem. Na pewno pomaga wzmacnianie organizmu na wszelkie sposoby. Tylko wasze organizm jest w stanie tak naprawdę zwalczyć infekcję koronawirusem skutecznie. Jak wspomagać się w trakcie infekcji koronawirusem? W trakcie przechodzenia infekcji koronawirusem, warto jest wzmacniać mocno organizm. Na pewno pomaga: pozostanie w domu i zrezygnowanie z części stresujących obowiązków dużo odpoczynku sen właściwa dieta bogata w warzywa, owoce i inne odżywcze pokarmy picie odpowiedniej ilości płynów Wiemy jednak jakie są dodatkowe sposoby na walkę z infekcją koronawirusem. Okazuje się, że jeden napój jest w stanie szczególnie wspomagać walkę organizmu z COVID-19. Napój przy infekcji COVID-19 Jeśli jesteście chorzy na koronawirusa, zaraz po przebudzeniu powinniście wypić taki napój. Chodzi o wodę z dodatkiem imbiru. Woda nie może być zimna, ale nie powinien to być też wrzątek. Najlepiej zagotujcie wodę w czajniku, włóżcie do szklanki kilka plastrów imbiru i zalejcie ją do połowy ugotowaną wodą. Resztę dopełnijcie wodą mineralną. Taki napój powinien mieć idealną temperaturę. Koniecznie pijcie ten napój zaraz po przebudzeniu. Dzięki temu nawodnicie organizm po nocy, kiedy traci się dużo płynów. Imbir ma też niesamowite właściwości. Sam w sobie wykazuje działanie przeciwwirusowe, ale łagodzi też niektóre dolegliwości. Pomaga uporać się z mdłościami, które czasami są jednym z objawów infekcji koronawirusem. Dodatkowo wzmacnia osłabiony przez infekcję apetyt. Nawodnienie przy infekcji koronawirusem...