Napar z jabłek i liści laurowych to remedium na przeziębienia. Pomoże też przy migrenie
AdobeStock/AdobeStock
Newsy

Napar z jabłek i liści laurowych to remedium na przeziębienia. Pomoże też przy migrenie

Do przygotowania tego naparu wystarczy parę składników, a jego wykonanie będzie was kosztowało grosze! Dlaczego warto przygotować napar z jabłek i liści laurowych?

Czy słyszeliście kiedyś o naparze z jabłek i liści laurowych? Mikstura ta ma wiele dobroczynnych właściwości – nie tylko pomaga przy bólu stawów i przy przeziębieniach, ale też jest skutecznym lekarstwem na migrenę. Jak ją przygotować?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości naparu z jabłek i liści laurowych

Sezon jesienno-zimowy to czas, gdy wielu z nas dopada grypa lub przeziębienie. Najlepiej zwalczać je naturalnymi, domowymi sposobami, takimi jak np. syropy czy napary. Jednym z takich dobroczynnych naparów jest napar z jabłek i liści laurowych. z dodatkiem miodu. Napar ten nie tylko polepszy wasze samopoczucie, ale też dzięki niemu unikniecie kataru, migreny i bólu stawów oraz wyregulujecie poziom cukru we krwi.

Napar z jabłek i liści laurowych pomoże wam również zwalczyć stres, zrelaksuje was, zwalczy stany zapalne, poprawi pracę waszego mózgu i wyreguluje wasze ciśnienie krwi.

Zobacz także
Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar natury

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar

Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda

Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda

Jak przygotować napar z jabłek i liści laurowych?

Składniki:

  • kilka liści laurowych
  • jedno jabłko
  • litr wody
  • opcjonalnie miód (dla smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka pokrójcie na 6 części.
  2. Zagotujcie w garnku wodę, a następnie dodajcie liście laurowe.
  3. Całość trzymajcie kilka minut na ogniu a następnie dodajcie jabłka.
  4. Mieszankę zdejmijcie z gazu i odstawcie przykrytą na 10 minut.
  5. Na końcu przecedźcie miksturę, dzięki czemu otrzymacie czysty napar.

Napar należy pić codziennie rano — na czczo lub wieczorem, tuż przed pójściem spać. Optymalny czas picia naparu wynosi około dwa tygodnie.

Warto zaznaczyć, że napar nie jest lekiem, tylko naturalnym sposobem na wzmocnienie osłabionego organizmu. Jeśli odczuwacie jakiekolwiek dolegliwości bólowe lub czujecie, że dopadła was grypa lub przeziębienie, koniecznie wybierzcie się do lekarza. Tylko profesjonalna cena medyczna może pomóc wam zdiagnozować i zwalczyć chorobę. 

Źródło: dziendobrytvn.pl

AdobeStock
Newsy
Dodajcie do mleka te 2 składniki a pozbędziecie się gorączki i bólu gardła. Nie chodzi o czosnek i miód
Ta mikstura to prawdziwa bomba dla waszego zdrowia. Przygotujcie ją a w mig poczujecie się lepiej.

Jesień to czas wzmożonych infekcji wirusowych. Zamiast obciążać swój organizm chemicznymi substancjami, zwróćcie się ku naturze i przygotujcie prozdrowotny mleczny napar z dodatkiem lipy i kardamonu. Taka mikstura pomoże wam szybko uporać się nie tylko z bólem gardła i kaszlem, ale też z podwyższoną temperaturą. Właściwości zdrowotne lipy Jeden ze składników naszej mikstury – lipa – ma silne właściwości zdrowotne. Poza cynkiem, potasem i wapniem, lipa zawiera też mnóstwo przeciwutleniaczy, garbników i cennych kwasów. Autor książki „Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie” Zbigniew T. Nowak wymienia szereg korzystnych właściwości kwiatostanu lipy: eliminuje chrypkę i drapanie w gardle pomaga pozbyć się wydzieliny zalegającej w gardle i oskrzelach ułatwia oddychanie ma działanie łagodnie uspokajające zapewnia ulgę w bólach mięśniowych wywołanych przeziębieniem pomaga w bólach głowy wywołanych zapaleniem zatok rozgrzewa organizm Jakie właściwości ma kardamon? Kolejny ze składników naszej mikstury – kardamon – także ma mają imponujące właściwości lecznicze i od wieków jest stosowany w medycynie tradycyjnej. Kardamon może pomóc obniżyć ciśnienie krwi (ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i moczopędne). Niektóre związki zawarte w kardamonie mogą zwalczać raka i hamować wzrost guzów, co wykazano w badaniach z udziałem myszy i probówek. Związki przeciwutleniające zawarte w kardamonie mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniem oraz spowolnić i zapobiegać stanom zapalnym w organizmie. Kardamon zmniejsza liczbę i rozmiar wrzodów żołądka. Dobrze działa na trawienie. Kardamon jest często stosowany w...

herbata odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Herbatka z tych liści odchudza już w 7 dni. W pasie ubędzie kilka centymetrów
Robi się coraz cieplej, a to oznacza wymianę ubrań zimowych na letnie. Wiele osób może być zaskoczonych zbyt ciasnymi spodniami czy za małą koszulką. Wiosna to idealny czas na detoks. Regularne picie tej herbatki nie tylko nawodni organizm, ale przede wszystkim przyspieszy metabolizm a kilogramy same zaczną lecieć w dół.

Wiosna to idealny czas na oczyszczenie organizmu po zimie. Chłodniejsze pory roku raczej nie sprzyjają aktywności fizycznej, a częściej zdarza się wówczas spędzać wolny czas na kanapie przed telewizorem z ulubionym serialem i szeregiem różnych przekąsek. Po dłuższym okresie wówczas wiele osób dziwi się zbyt ciasnymi ubraniami, jednak na to przełożyło się błogie lenistwo. Najczęściej wtedy ludzie podejmują się szeregu diet głodówkowych czy detoksów sokowych, które niestety mogą zakończyć się efektem jo-jo. Sprawdzonym oraz idealnym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów przybranych w zimie jest regularne picie herbaty z liści laurowych.  Zastosowanie w kuchni liści wawrzynu Liście laurowe kojarzą się głównie jako przyprawa do wielu potraw i to jest prawda. Charakteryzują się wyrazistym, aczkolwiek lekko korzennym aromatem. Są doskonałym uzupełnieniem szeregu dań. Najczęściej są dodawane do zup, takich jak rosół czy barszcz, potraw mięsnych, sosów, różnego rodzaju marynat czy domowych wędlin. Świetnie się wkomponowują w przyrządzane potrawy i jednocześnie podkręcając ich smak. Wiele gospodyń wiejskich nie wyobraża sobie gotowania bez tej przyprawy. Środek na insekty  Liście z drzewa laurowego nie tylko przydają się w kuchni do podkreślania smaku potraw, ale także są świetnym środkiem odstraszającym różnego rodzaju owady. Dzięki swojemu charakterystycznemu zapachowi są skutecznym preparatem unieszkodliwiającym insekty. Rozłożenie tych liści swobodnie w szafkach pozwoli na pozbycie się niechcianych lokatorów, takich jak mole spożywcze, mrówki czy komary.  To naturalny środek, który nie ingeruje w produkty przyniesione ze sklepu.  Pochodzenie liści laurowych Każda gospodyni domowa ma w swoich zapasach tę przyprawę, jednak...

Liście laurowe
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Kuracja liściem laurowym trwa tylko 3 dni i działa cuda. To najlepszy lek na...
Liście laurowe dodajecie zazwyczaj do rosołu. To nie jedyny sposób, w jaki możecie ich użyć. Będziecie zdziwieni, jak cenne posiadają właściwości.

Liście laurowe to zioło, które ma liczne właściwości lecznicze. Od trawiennych , po walkę z cholesterolem i infekcjami dróg oddechowych. Leczyć możecie się w domu. Znamy pewne metody. Liście laurowe nie tylko do stosowania w kuchni Najbardziej podstawowym zastosowaniem liście laurowych jest dodawanie ich do zup. Właśnie one pozwalają wydobyć z gotowanych warzyw odpowiedni aromat. Liść laurowy to także doskonała przyprawa wzbogacająca smak domowych wędlin, pieczonych mięs i kiełbas. Właściwości liści laurowych Nazywa się je bobkowymi lub bobkowym zielem. Zawarte w liściach olejki eteryczne mają działanie bakteriobójcze. Z kolei węglowodany liści mają zdolność do usuwania złego cholesterolu, chroniąc układ sercowo-naczyniowy. Jeżeli macie problemy w tym obszarze, pamiętajcie o liściach laurowych. Liście będą doskonałym pomocnikiem przy gojeniu się ran. Mogą ponadto wesprzeć leczenie chorych stawów i bólów reumatycznych. Jeśli lubicie popijać cały dzień gorące napary, polecamy zalanie ich wrzącą wodą i gotowanie przez kilka minut. Odcedzony napój można popijać przez cały dzień. Napar z liści laurowych ma również właściwości pielęgnacyjne - doskonale tonizuje skórę i łagodzi stany zapalne. Poza tym, dzięki właściwościom bakterio- i grzybobójczym, może pomóc osobom zmagającym się z łupieżem i trądzikiem. Liście laurowe naprawdę działają na skórę. Przyprawa występuje naturalnie na południu Europy, w północnej Afryce i na zachodzie Azji. Obecnie liście laurowe znajdują zastosowanie głównie w kuchni. Dawniej liść laurowy miał także inne zastosowanie - w czasach starożytnych tworzono z niego wieńce, które zdobiły głowy ważnych osób. Napój z liści laurowych ma silne działanie oczyszczające...

napar z pietruszki
Adobe Stock
Newsy
Pijcie herbatę z pietruszki, jeśli chcecie schudnąć 4 kg w 3 dni. Nie poznacie się w lustrze
Pietruszka to doskonały dodatek nie tylko do potraw. Dzięki wielu cennym właściwościom pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Przygotowany z niej napar świetnie sprawdza się podczas odchudzania. Pijcie go regularnie, a ubrania same zaczną spadać!

Pietruszka jest znana w codziennej kuchni jako świetny dodatek do rosołu, sałatki tabouleh, pasty jajecznej czy krewetek. Świetnie podkręca nie tylko smak, ale i metabolizm. Picie przygotowanego z pietruszki naparu sprawi, że kilogramy będą same lecieć w dół. Odchudzająca herbatka z pietruszki Pietruszka działa cuda, a włączenie jej do diety wprowadzi jedynie pozytywne zmiany. Napar przygotowany z pietruszki w znakomity sposób wpływa na organizm. Oczyszcza go z toksyn, poprawia działanie narządów oraz wspomaga proces odchudzania. Szczególnie jest zalecany osobom zmagającym się z nadmierną masą ciała. Regularne picie tego napoju sprawi, że w kilka dni pozbędziecie się zbędnych kilogramów. Przygotowanie naparu z pietruszki Do garnka wlejcie litr zimnej wody, do niej dodajcie pięć łyżek posiekanej pietruszki. Całość przykryjcie pokrywką i gotujcie na niewielkim ogniu do momentu wrzenia. Następnie odstawcie napar z kuchenki i go ostudźcie. Napar możecie przecedzić, bądź pić razem z nacią. Aby uzyskać pożądane efekty, należy pić 2-3 szklanki pietruszkowego naparu w ciągu dnia. Właściwości zdrowotne pietruszki  Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z cennych właściwości pietruszki. Wykorzystuje ją jako dodatek lub przyprawę do niektórych dań. Szczególnie ciężko jest sobie wyobrazić rosół bez tego składnika. Nadaje wyjątkowy aromat rosołowi, którego nie da się wydobyć żadną inną przyprawą. Pietruszka dzięki wielu cennym wartościom powinna być dodawana częściej do różnych dań, świeżo wyciskanych soków, koktajli. Nie tylko doda im smaku, ale i wzbogaci o cenne witaminy oraz mikroelementy. Jedna łyżka posiekanej natki pietruszki w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Pietruszka ma więcej witaminy C niż sama...