Nałóżcie ten produkt na rzęsy a zgęstnieją. Macie go w kuchni
Pixabay
Newsy

Nałóżcie ten produkt na rzęsy a będą zdrowsze i zgęstnieją. Macie go w kuchni

Chcecie mieć zdrowsze i ładniejsze rzęsy? Wykorzystajcie ten prosty składnik. To o wiele lepsze niż droga wizyta u kosmetyczki.

Marzycie o długich i gęstych rzęsach, ale nie zostałyście hojnie obdarzone przez naturę? Skorzystajcie z produktu, który na pewno macie w swojej kuchni. Mowa o oliwie z oliwek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy oliwa z oliwek może poprawić stan rzęs?

Chcecie mieć gęstsze i zdrowsze rzęsy? Możecie oczywiście przedłużyć je u kosmetyczki, ale o wiele tańszą metodą będzie użycie popularnego składnika: oliwy z oliwek.

Rzęsy to drobne włoski, które wyrastają z naszych powiek. W swojej strukturze są one bardzo podobne do brwi. W porównaniu z włosami na naszej głowie, są one jednak o wiele grubsze, ale za to rosną wolniej.  Podobnie jak włosy na naszej głowie, rzęsy z czasem przerzedzają się i siwieją. Co zrobić, by nadać im gęstości i zdrowego wyglądu? Skorzystajcie z dobrodziejstw natury.

Oliwa z oliwek jest bogata w kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy i palmitynowy. Kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe i są używane na całym świecie jako środek na porost włosów.

Kwasy tłuszczowe pomagają kondycjonować rzęsy, zmiękczyć skórę i wspierać zdrowe funkcjonowanie mieszków włosowych.

Oliwa z oliwek znana jest z tego, że może wzmocnić nasze włosy, dzięki trzem składnikom, które zawiera.

  • Zawarty w oliwie z oliwek kwas oleinowy reguluje produkcję sebum, co zapobiega namnażaniu bakterii, jednocześnie nawilżając powieki. Jak wiadomo, zdrowa powieka pomaga wytwarzać zdrowe mieszki włosowe, a tym samym zdrowe włoski.
  • Kwas palmitynowy działa jak emolient. Oznacza to, że pomaga zmiękczyć skórę lub rzęsy.
  • Kwas linolowy pomaga w utrzymaniu zdrowych mieszków włosowych. Jeśli będziecie regularnie stosować kwas linolowy, pobudzicie zdrowy obrót komórek skóry oraz zapobiegniecie zatkaniu i obumarciu mieszków włosowych. 
Zobacz także
Pijcie rano łyżkę oliwy z oliwek. Niesamowite na co pomaga

Pijcie rano łyżkę oliwy z oliwek. Niesamowite na co pomaga

ciasto, oliwa

Dlaczego warto upiec ciasto na bazie oliwy z oliwek? Będziecie zaskoczeni!

Jak poprawnie nałożyć oliwę z oliwek na rzęsy?

  • Wieczorem zanurzcie czystą szczoteczkę do rzęs lub patyczek kosmetyczny w oliwie z oliwek. Uważajcie, by nie nabrać za dużo produktu, ponieważ może on później przedostać się do waszych oczu. 
  • Delikatnie pokryjcie wierzchnią warstwę od nasady aż po same końce wzdłuż linii rzęs.
  • Zmyjcie rzęsy rano. Powtarzajcie ten zabieg raz dziennie (lub zgodnie z zaleceniami dermatologa) przez kilka tygodni.

Typowy cykl wzrostu rzęs wynosi od 30 do 60 dni. Możecie więc spodziewać się więc efektów w ciągu 2 do 4 miesięcy.

Źródło: msn.com.pl, healthline.com

Smaczliwka wdzięczna obniża cholersterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?
Unsplash
Newsy
Smaczliwka wdzięczna obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?
Koniecznie włączcie ten produkt do diety, jeśli chcecie poprawić swoje zdrowie!

Po wizycie u lekarza usłyszeliście znowu, że musicie zmienić styl życia lub schudnąć, ale nie wiecie jak się do tego zabrać? Zacznijcie od wprowadzenia do diety tego produktu, który każdemu poprawi zdrowie. Choroby układu krążenia są (razem z nowotworami) na szczycie listy problemów zdrowotnych, które co roku powodują śmierć bardzo wielu Polaków. Na szczęście można ich uniknąć, zmniejszyć ich intensywność, albo nawet całkiem spowodować odwrócenie ich skutków! Nigdy nie jest za późno na wprowadzenie zdrowszych zmian. Jeśli stawką jest zdrowie, powinno szczególnie wam na nich zależeć. Największy błąd w diecie Polaków Jednym z większych błędów dotyczących odżywiania Polaków jest zbyt duża ilość spożywanych tłuszczów. Każdy z was je pewnie codziennie za dużo tłuszczu. Nie każdy tłuszcz jest jednak zły i niekorzystny! Problem stanowi jedzenie nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów trans w znacznej  ilości. Źródłami mniej korzystnych dla zdrowia tłuszczy są: Tłuste mięsa Masło Olej koksowy Tłusty nabiał i tłuste sery Słodycze i wyroby cukiernicze Wszyscy powinniście starać się ograniczyć te produkty. Zamieńcie je na źródła zdrowych tłuszczy w diecie! Jednym z nich jest produkt, o którego zaletach chcemy was dziś poinformować. Zdrowe tłuszcze w diecie Zdrowsze tłuszcze w diecie to uogólniając tłuszcze roślinne. Olej rzepakowy, orzechy, oliwa z oliwek to wszystko prozdrowotne produkty, które powinniście jadać. Kolejnym bardzo zdrowym produktem jest Smaczliwka wdzięczna, czyli popularne awokado. Jest naprawdę bardzo zdrowe! Właściwości zdrowotne awokado Awokado zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, przez co przyczynia się do poprawy jakości diety. ...

Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod oknami i ma spektakularne właściwości
Adobe Stock
Newsy
Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod waszymi oknami i ma spektakularne właściwości
Złote pola widoczne wiosną z okien pociągu czy samochodu to znak, że właśnie rośnie nam jeden z najzdrowszych roślinnych tłuszczy. Na jesień szykuje się sporo więc smażenia, pieczenia i gotowania. Będzie na czym.

Olej rzepakowy uznawany jest za szczególny, ze względu na swoje właściwości. Jako jeden z niewielu tłuszczy zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i wyjątkowo mało tych nasyconych. Dzięki temu jest bezpieczny do stosowaniu w wysokich temperaturach oraz zdrowy, gdy używamy go na zimno. Sprawdźmy w czym nam pomaga i jak go stosować. Czy olej rzepakowy może zastąpić dzienną porcję suplementów? Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 jest znacznie większa niż w nazywanej „śródziemnomorskim złotem” oliwie z oliwek. Zawartość omega-3 jest aż 10 razy większa niż w zdrowej oliwie. Nic więc dziwnego, że entuzjaści tego tłuszczu zaczęli o nim mówić „oliwa północy”. Już spożywanie dwóch łyżek oleju rzepakowego pozwala zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega 3. A dwie łyżki to dokładne tyle, ile potrzebujemy do przygotowania sosu winegret do średniej wielkości miski sałatki. Olej rzepakowy nie tylko jest skarbnicą witamin takich jak A i K, ale także transportuje do organizmu i pomaga we przyswajaniu tych witamin pobieranych z pożywienia, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Chodzi o witaminy A, D, E i K. Używanie oleju rzepakowego do przyrządzenia dań bogatych w te witaminy, jak ryby, jajka, grzyby i większość warzyw powoduje, że pochodzące z żywności witaminy są lepiej wchłaniane. Smażmy więc ryby na oleju rzepakowym, używajmy go do smażenia jajecznicy i grzybów nawet jeśli wolimy te na maśle, a przygotowując sosy sałatkowe spokojnie sięgajmy po rodzimy olej zamiast śródziemnomorskiej oliwy. Zastosowania kuchenne oleju rzepakowego Wyjątkowość oleju rzepakowego polega też na tym, że szczególnie dobrze znosi wysoką temperaturę. Smażenie na nim jest bezpieczne,...

Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo
Adobe Stock
Newsy
Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo
Awokado to doskonałe źródło witamin i innych cennych dla zdrowia składników odżywczych. Owoc ten potrafi jednak szybko tracić świeżość, ale da się temu zapobiec z pomocą bardzo łatwego, domowego sposobu.

Awokado to prawdziwa eksplozja zdrowia. Jest polecane absolutnie każdemu, od osób na diecie po diabetyków czy osoby z problemami sercowymi lub cholesterolem. Chociaż owoc ten jest dość tłusty, zawiera praktycznie same zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-9 czy omega-6. Awokado zawiera także: Witaminę C Witaminę B6 Witaminę K Witaminę E Witaminę A Kwas foliowy (szczególnie korzystny dla kobiet w wieku rozrodczym!) Niacynę Ryboflawinę Wapń Żelazo Magnez Potas Fosfor Awokado doskonale wpływa na skórę, paznokcie i włosy, które stają się mocniejsze, gładsze i piękniejsze. To też doskonały sposób na walkę z chorobami sercowymi. Czy awokado pozytywnie wpływa na odchudzanie? To nieco bardziej złożona kwestia, ponieważ jest ono dość kaloryczne. Jednak jeśli zastąpimy tym owocem niezdrowe tłuszcze takie jak masło, olej czy sery – z pewnością będzie to miało korzystny wpływ na dietę. W każdej, nawet odchudzającej diecie, tłuszcze są potrzebne – należy kontrolować ich ilość, jednak nie należy ich zupełnie wykluczać. Kiedy zamienimy te nasycone, niezdrowe kwasy tłuszczowe na te nienasycone – mamy przepis na dietetyczny sukces, poprawę zdrowia i urody! Jak przedłużyć świeżość awokado? Wybierając awokado w sklepie, warto delikatnie sprawdzić na jakim poziomie dojrzałości jest. Jeśli skórka jest już lekko miękka, a miejsce oderwania owocu z gałęzi zapada się do środka – awokado jest już dojrzałe i gotowe lub prawie gotowe do spożycia. Jeśli jednak jest ono nadal twarde – poleży dłużej i może dojrzeć w naszej kuchni.  Można jednak zastosować ciekawy trik: jeśli obok przeciętego na pół awokado położymy cebulę, będziemy mogli cieszyć się przedłużoną świeżością owocu! Cebula powstrzyma...

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...