Nałóżcie ten produkt na rzęsy a zgęstnieją. Macie go w kuchni
Pixabay
Newsy

Nałóżcie ten produkt na rzęsy a będą zdrowsze i zgęstnieją. Macie go w kuchni

Chcecie mieć zdrowsze i ładniejsze rzęsy? Wykorzystajcie ten prosty składnik. To o wiele lepsze niż droga wizyta u kosmetyczki.

Marzycie o długich i gęstych rzęsach, ale nie zostałyście hojnie obdarzone przez naturę? Skorzystajcie z produktu, który na pewno macie w swojej kuchni. Mowa o oliwie z oliwek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy oliwa z oliwek może poprawić stan rzęs?

Chcecie mieć gęstsze i zdrowsze rzęsy? Możecie oczywiście przedłużyć je u kosmetyczki, ale o wiele tańszą metodą będzie użycie popularnego składnika: oliwy z oliwek.

Rzęsy to drobne włoski, które wyrastają z naszych powiek. W swojej strukturze są one bardzo podobne do brwi. W porównaniu z włosami na naszej głowie, są one jednak o wiele grubsze, ale za to rosną wolniej.  Podobnie jak włosy na naszej głowie, rzęsy z czasem przerzedzają się i siwieją. Co zrobić, by nadać im gęstości i zdrowego wyglądu? Skorzystajcie z dobrodziejstw natury.

Oliwa z oliwek jest bogata w kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy i palmitynowy. Kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe i są używane na całym świecie jako środek na porost włosów.

Kwasy tłuszczowe pomagają kondycjonować rzęsy, zmiękczyć skórę i wspierać zdrowe funkcjonowanie mieszków włosowych.

Oliwa z oliwek znana jest z tego, że może wzmocnić nasze włosy, dzięki trzem składnikom, które zawiera.

  • Zawarty w oliwie z oliwek kwas oleinowy reguluje produkcję sebum, co zapobiega namnażaniu bakterii, jednocześnie nawilżając powieki. Jak wiadomo, zdrowa powieka pomaga wytwarzać zdrowe mieszki włosowe, a tym samym zdrowe włoski.
  • Kwas palmitynowy działa jak emolient. Oznacza to, że pomaga zmiękczyć skórę lub rzęsy.
  • Kwas linolowy pomaga w utrzymaniu zdrowych mieszków włosowych. Jeśli będziecie regularnie stosować kwas linolowy, pobudzicie zdrowy obrót komórek skóry oraz zapobiegniecie zatkaniu i obumarciu mieszków włosowych. 
Zobacz także
Pijcie rano łyżkę oliwy z oliwek. Niesamowite na co pomaga

Pijcie rano łyżkę oliwy z oliwek. Niesamowite na co pomaga

ciasto, oliwa

Dlaczego warto upiec ciasto na bazie oliwy z oliwek? Będziecie zaskoczeni!

Jak poprawnie nałożyć oliwę z oliwek na rzęsy?

  • Wieczorem zanurzcie czystą szczoteczkę do rzęs lub patyczek kosmetyczny w oliwie z oliwek. Uważajcie, by nie nabrać za dużo produktu, ponieważ może on później przedostać się do waszych oczu. 
  • Delikatnie pokryjcie wierzchnią warstwę od nasady aż po same końce wzdłuż linii rzęs.
  • Zmyjcie rzęsy rano. Powtarzajcie ten zabieg raz dziennie (lub zgodnie z zaleceniami dermatologa) przez kilka tygodni.

Typowy cykl wzrostu rzęs wynosi od 30 do 60 dni. Możecie więc spodziewać się więc efektów w ciągu 2 do 4 miesięcy.

Źródło: msn.com.pl, healthline.com

Jak przechowywać oliwę z oliwek? Nigdy nie trzymajcie jej w tym miejscu, bo się zepsuje
Adobe Stock
Newsy
Jak przechowywać oliwę z oliwek? Nigdy nie trzymajcie jej w tym miejscu, bo się zepsuje
Może mieć różny kolor, zapach i smak. Zależy od gatunku oliwek i ich stopnia dojrzałości. Można ją aromatyzować używając ulubionych ziół. Ale jak przechowywać oliwę z oliwek, żeby długo była świeża i wartościowa odżywczo? Podpowiadamy.

Oliwa to tłuszcz wytłaczany z oliwek – owoców wiecznie zielonego drzewa lub dużego krzewu. Oliwki zielone i czarne pochodzą z tej samej rośliny. Na ich zróżnicowany kolor wpływa… pora zbiorów. Zielone, to po prostu niedojrzałe owoce. Gdy owoce dojrzewają, ich barwa zmienia się na ciemnofioletową, a nawet czarną. Oliwę produkuje się z obu rodzajów oliwek: Oliwa z zielonych oliwek jest ostrzejsza w smaku, czasem gorzkawa Oliwa z czarnych oliwek ma delikatny i łagodny smak Jak przechowywać oliwę z oliwek? Oliwa jest delikatnym tłuszczem, który musi być odpowiednio przechowywany. Nie jest prawdą, że należy trzymać ją w lodówce. Pod wpływem niskiej temperatury gęstnieje, a na jej powierzchni pojawia się nieestetyczny osad. Powstaje on dlatego, że w takich warunkach tłuszcz się rozwarstwia. Z kolei w zbyt wysokiej temperaturze produkt szybko jełczenie i przestaje nadawać się do jedzenia. Oto odpowiednie warunki do przechowywania oliwy z oliwek: Temperatura pomiędzy 12 a 25 stopni Celsjusza Miejsce najlepiej ciemne, zdecydowanie z dala od promieni słonecznych Przez większość roku można ją więc trzymać po prostu w temperaturze pokojowej, na przykład w szafkach kuchennych. Należy jednak zwrócić uwagę podczas upalnego lata, gdy temperatura w kuchni rośnie. Wtedy przenieście butelki z oliwą w chłodniejsze miejsce. Wartości odżywcze oliwy z oliwek Choć oliwa jest tłuszczem w czystej postaci, bardzo różni się od swoich odpowiedników pochodzenia zwierzęcego – jak masło czy smalec. Nie zawiera cholesterolu, a zamiast tego ma jedno i wielonasycone kwasy tłuszczowe oraz wartościowy zdrowotnie skwalen. Dzięki tym składnikom włączenie oliwy do diety obniża ciśnienie krwi, hamuje rozwój miażdżycy, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i...

Smaczliwka wdzięczna obniża cholersterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?
Unsplash
Newsy
Smaczliwka wdzięczna obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?
Koniecznie włączcie ten produkt do diety, jeśli chcecie poprawić swoje zdrowie!

Po wizycie u lekarza usłyszeliście znowu, że musicie zmienić styl życia lub schudnąć, ale nie wiecie jak się do tego zabrać? Zacznijcie od wprowadzenia do diety tego produktu, który każdemu poprawi zdrowie. Choroby układu krążenia są (razem z nowotworami) na szczycie listy problemów zdrowotnych, które co roku powodują śmierć bardzo wielu Polaków. Na szczęście można ich uniknąć, zmniejszyć ich intensywność, albo nawet całkiem spowodować odwrócenie ich skutków! Nigdy nie jest za późno na wprowadzenie zdrowszych zmian. Jeśli stawką jest zdrowie, powinno szczególnie wam na nich zależeć. Największy błąd w diecie Polaków Jednym z większych błędów dotyczących odżywiania Polaków jest zbyt duża ilość spożywanych tłuszczów. Każdy z was je pewnie codziennie za dużo tłuszczu. Nie każdy tłuszcz jest jednak zły i niekorzystny! Problem stanowi jedzenie nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów trans w znacznej  ilości. Źródłami mniej korzystnych dla zdrowia tłuszczy są: Tłuste mięsa Masło Olej koksowy Tłusty nabiał i tłuste sery Słodycze i wyroby cukiernicze Wszyscy powinniście starać się ograniczyć te produkty. Zamieńcie je na źródła zdrowych tłuszczy w diecie! Jednym z nich jest produkt, o którego zaletach chcemy was dziś poinformować. Zdrowe tłuszcze w diecie Zdrowsze tłuszcze w diecie to uogólniając tłuszcze roślinne. Olej rzepakowy, orzechy, oliwa z oliwek to wszystko prozdrowotne produkty, które powinniście jadać. Kolejnym bardzo zdrowym produktem jest Smaczliwka wdzięczna, czyli popularne awokado. Jest naprawdę bardzo zdrowe! Właściwości zdrowotne awokado Awokado zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, przez co przyczynia się do poprawy jakości diety. ...

Swędzi was w gardle? Weźcie łyczek tego tłuszczu a w mig przyniesie wam ulgę
AdobeStock
Newsy
Swędzi was w gardle? Weźcie mały łyczek tego tłuszczu, a w mig przyniesie wam ulgę
Swędzące gardło to prawdziwa zmora w okresie zimowym. Na szczęście możecie sobie z łatwością pomóc. Wystarczy, że użyjecie tego produktu.

Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych produktów, jakie możecie włączyć do swojej diety. Jest podstawą diety śródziemnomorskiej i kluczowym składnikiem ludzi z najdłużej żyjących narodów świata. Oliwa z oliwek jest wytwarzana z owoców drzewa oliwnego, które jest naturalnie bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. W sklepach znajdziecie kilka rodzajów oliwy z oliwek, w tym oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia lub zwykłą oliwę z oliwek. Badania wykazały, że korzyści płynące z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia są większe niż w przypadku innych jej odmian. Korzyści zdrowotne oliwy z oliwek Lekarze i dietetycy od dawna wiążą dietę śródziemnomorską z korzyściami dla zdrowia człowieka, w tym z niższym ryzykiem choroby Alzheimera. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wydaje się być jednym z głównych czynników zmniejszających to ryzyko. Ponadto, oliwa z oliwek: działa przeciwzapalnie poprawia zdrowie włosów i skóry chroni przed cukrzycą chroni przed insulinoopornością zmniejsza ryzyko problemów z sercem  obniża wysokie ciśnienie krwi zmniejsza poziom cholesterolu we krwi wspomaga odchudzanie  poprawia metabolizm oprawia trawienie opóźnia procesy starzenia chroni przed osteoporozą zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych  łagodzi objawy depresji Jak używać oliwy z oliwek na swędzące gardło? Czy wiecie, że oliwa z oliwek pomaga również ukoić swędzące gardło i zmniejszyć potrzebę kaszlu? Aby zrobić domowy syrop na kaszel z oliwy: Wymieszajcie 1/4 szklanki soku z cytryny z 1/4 szklanki miodu. Delikatnie podgrzejcie 1/2 szklanki oliwy z oliwek w kuchence mikrofalowej, nie dłużej niż 5 sekund.  Upewnijcie się, że oliwa z oliwek nie jest zbyt...

Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod oknami i ma spektakularne właściwości
Adobe Stock
Newsy
Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod waszymi oknami i ma spektakularne właściwości
Złote pola widoczne wiosną z okien pociągu czy samochodu to znak, że właśnie rośnie nam jeden z najzdrowszych roślinnych tłuszczy. Na jesień szykuje się sporo więc smażenia, pieczenia i gotowania. Będzie na czym.

Olej rzepakowy uznawany jest za szczególny, ze względu na swoje właściwości. Jako jeden z niewielu tłuszczy zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i wyjątkowo mało tych nasyconych. Dzięki temu jest bezpieczny do stosowaniu w wysokich temperaturach oraz zdrowy, gdy używamy go na zimno. Sprawdźmy w czym nam pomaga i jak go stosować. Czy olej rzepakowy może zastąpić dzienną porcję suplementów? Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 jest znacznie większa niż w nazywanej „śródziemnomorskim złotem” oliwie z oliwek. Zawartość omega-3 jest aż 10 razy większa niż w zdrowej oliwie. Nic więc dziwnego, że entuzjaści tego tłuszczu zaczęli o nim mówić „oliwa północy”. Już spożywanie dwóch łyżek oleju rzepakowego pozwala zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega 3. A dwie łyżki to dokładne tyle, ile potrzebujemy do przygotowania sosu winegret do średniej wielkości miski sałatki. Olej rzepakowy nie tylko jest skarbnicą witamin takich jak A i K, ale także transportuje do organizmu i pomaga we przyswajaniu tych witamin pobieranych z pożywienia, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Chodzi o witaminy A, D, E i K. Używanie oleju rzepakowego do przyrządzenia dań bogatych w te witaminy, jak ryby, jajka, grzyby i większość warzyw powoduje, że pochodzące z żywności witaminy są lepiej wchłaniane. Smażmy więc ryby na oleju rzepakowym, używajmy go do smażenia jajecznicy i grzybów nawet jeśli wolimy te na maśle, a przygotowując sosy sałatkowe spokojnie sięgajmy po rodzimy olej zamiast śródziemnomorskiej oliwy. Zastosowania kuchenne oleju rzepakowego Wyjątkowość oleju rzepakowego polega też na tym, że szczególnie dobrze znosi wysoką temperaturę. Smażenie na nim jest bezpieczne,...