Smaczne naleśniki to jedno z prostszych dań do wykonania. Można do nich dodawać różne przyprawy, dzięki którym są jeszcze lepsze w smaku i wyglądają bardziej efektownie. Jeśli jesteście miłośnikami korzennych przypraw, to na pewno zasmakują wam naleśniki ze szczyptą cynamonu. Za to gdy dodacie do nich nieco kurkumy, to będą złociste, a do tego bardzo zdrowe! Sprawdźcie, jakie właściwości ma kurkuma i jak dodawać ją do naleśników.

Właściwości kurkumy

Kurkuma jest cenioną od wieków przyprawą. Nadaje potrawom ciekawy kolor, charakterystyczny smak, a do tego ma wiele właściwości prozdrowotnych! Kurkumina zawarta w kurkumie wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Ponadto wspomaga pracę mózgu i neuronów.

Kurkuma pomoże wam opóźnić procesy starzenia się skóry dzięki jej właściwościom antyoksydacyjnym (neutralizacja wolnych rodników). Regularne spożywanie kurkumy przyczyni się do obniżenia ryzyka chorób serca i zachorowania na nowotwory. A do tego dodawanie tej przyprawy do dań sprawi, że będą one mniej ciężkostrawne.

Warto dodawać kurkumę do różnych dań także ze względu na to, że pomaga ona zwalczać różne infekcje – nawet opryszczkę! Poznajcie prosty przepis na naleśniki z kurkumą, które poleca sama Ania Lewandowska – ogromna zwolenniczka naturalnych sposobów na zdrowie.

Zobacz także:

Przepis na naleśniki z kurkumą

Do przygotowania złocistych naleśników z dodatkiem kurkumy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Szklanka mąki ziemniaczanej
  • Szklanka mąki bezglutenowej
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie szklankę mleka, szklankę wody i wbijcie dwa jajka. Następnie wsypcie przesianą mąkę, dodajcie kurkumę, olej i sól. Wszystko wymieszajcie dokładnie mikserem na gładką masę tak, by nie zostały w niej grudki.
  2. Przygotujcie płaską patelnię do smażenia naleśników. Posmarujcie ją minimalną ilością oleju – najlepiej zrobić to za pomocą nasączonego olejem papierowego ręcznika.
  3. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wylejcie porcję ciasta i usmażcie na złoty kolor z obu stron.

I gotowe! Naleśniki podawajcie z ulubionymi dodatkami, na przykład z serem lub powidłami albo tak, jak Ania Lewandowska, czyli z naturalną pastą czekoladowo-kokosową i sezamem.

Czytaj także: