Smaczne naleśniki to jedno z prostszych dań do wykonania. Można do nich dodawać różne przyprawy, dzięki którym są jeszcze lepsze w smaku i wyglądają bardziej efektownie. Jeśli jesteście miłośnikami korzennych przypraw, to na pewno zasmakują wam naleśniki ze szczyptą cynamonu. Za to gdy dodacie do nich nieco kurkumy, to będą złociste, a do tego bardzo zdrowe! Sprawdźcie, jakie właściwości ma kurkuma i jak dodawać ją do naleśników.
Właściwości kurkumy
Kurkuma jest cenioną od wieków przyprawą. Nadaje potrawom ciekawy kolor, charakterystyczny smak, a do tego ma wiele właściwości prozdrowotnych! Kurkumina zawarta w kurkumie wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Ponadto wspomaga pracę mózgu i neuronów.
Kurkuma pomoże wam opóźnić procesy starzenia się skóry dzięki jej właściwościom antyoksydacyjnym (neutralizacja wolnych rodników). Regularne spożywanie kurkumy przyczyni się do obniżenia ryzyka chorób serca i zachorowania na nowotwory. A do tego dodawanie tej przyprawy do dań sprawi, że będą one mniej ciężkostrawne.
Warto dodawać kurkumę do różnych dań także ze względu na to, że pomaga ona zwalczać różne infekcje – nawet opryszczkę! Poznajcie prosty przepis na naleśniki z kurkumą, które poleca sama Ania Lewandowska – ogromna zwolenniczka naturalnych sposobów na zdrowie.
Zobacz także:
Przepis na naleśniki z kurkumą
Do przygotowania złocistych naleśników z dodatkiem kurkumy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- Szklanka mąki ziemniaczanej
- Szklanka mąki bezglutenowej
- 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- Pół łyżeczki kurkumy
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- Do miski wlejcie szklankę mleka, szklankę wody i wbijcie dwa jajka. Następnie wsypcie przesianą mąkę, dodajcie kurkumę, olej i sól. Wszystko wymieszajcie dokładnie mikserem na gładką masę tak, by nie zostały w niej grudki.
- Przygotujcie płaską patelnię do smażenia naleśników. Posmarujcie ją minimalną ilością oleju – najlepiej zrobić to za pomocą nasączonego olejem papierowego ręcznika.
- Gdy tłuszcz będzie już gorący, wylejcie porcję ciasta i usmażcie na złoty kolor z obu stron.
I gotowe! Naleśniki podawajcie z ulubionymi dodatkami, na przykład z serem lub powidłami albo tak, jak Ania Lewandowska, czyli z naturalną pastą czekoladowo-kokosową i sezamem.
Czytaj także: