Naleśniki z tą przyprawą wzmacniają odporność. Poleca je sama Anna Lewandowska
AdobeStock
Newsy

Naleśniki z tą przyprawą wzmacniają odporność. Poleca je sama Anna Lewandowska

Złote naleśniki, które wzmocnią organizm? Brzmi niewiarygodnie, a wystarczy dodać do nich jedną przyprawę.

Smaczne naleśniki to jedno z prostszych dań do wykonania. Można do nich dodawać różne przyprawy, dzięki którym są jeszcze lepsze w smaku i wyglądają bardziej efektownie. Jeśli jesteście miłośnikami korzennych przypraw, to na pewno zasmakują wam naleśniki ze szczyptą cynamonu. Za to gdy dodacie do nich nieco kurkumy, to będą złociste, a do tego bardzo zdrowe! Sprawdźcie, jakie właściwości ma kurkuma i jak dodawać ją do naleśników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości kurkumy

Kurkuma jest cenioną od wieków przyprawą. Nadaje potrawom ciekawy kolor, charakterystyczny smak, a do tego ma wiele właściwości prozdrowotnych! Kurkumina zawarta w kurkumie wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Ponadto wspomaga pracę mózgu i neuronów.

Kurkuma pomoże wam opóźnić procesy starzenia się skóry dzięki jej właściwościom antyoksydacyjnym (neutralizacja wolnych rodników). Regularne spożywanie kurkumy przyczyni się do obniżenia ryzyka chorób serca i zachorowania na nowotwory. A do tego dodawanie tej przyprawy do dań sprawi, że będą one mniej ciężkostrawne.

Warto dodawać kurkumę do różnych dań także ze względu na to, że pomaga ona zwalczać różne infekcje – nawet opryszczkę! Poznajcie prosty przepis na naleśniki z kurkumą, które poleca sama Ania Lewandowska – ogromna zwolenniczka naturalnych sposobów na zdrowie.

Zobacz także
Ta woda skutecznie odchudza. Już po 3 dniach brzuch będzie mniejszy

Ta woda skutecznie odchudza. Już po 3 dniach brzuch będzie mniejszy

Kiszone buraczki to prawdziwa bomba dla zdrowia. Lepszego przepisu po prostu nie ma

Kiszone buraczki to prawdziwa bomba dla zdrowia. Lepszego przepisu po prostu nie ma

Przepis na naleśniki z kurkumą

Do przygotowania złocistych naleśników z dodatkiem kurkumy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Szklanka mąki ziemniaczanej
  • Szklanka mąki bezglutenowej
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie szklankę mleka, szklankę wody i wbijcie dwa jajka. Następnie wsypcie przesianą mąkę, dodajcie kurkumę, olej i sól. Wszystko wymieszajcie dokładnie mikserem na gładką masę tak, by nie zostały w niej grudki.
  2. Przygotujcie płaską patelnię do smażenia naleśników. Posmarujcie ją minimalną ilością oleju – najlepiej zrobić to za pomocą nasączonego olejem papierowego ręcznika.
  3. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wylejcie porcję ciasta i usmażcie na złoty kolor z obu stron.

I gotowe! Naleśniki podawajcie z ulubionymi dodatkami, na przykład z serem lub powidłami albo tak, jak Ania Lewandowska, czyli z naturalną pastą czekoladowo-kokosową i sezamem.

Czytaj także:

naleśniki Anny Lewandowskiej
AdobeStock/ONS
Newsy
Anna Lewandowska robi naleśniki inaczej niż każdy z nas. Jej przepis totalnie zaskakuje
Nie dość, że nietypowy, to na dodatek bardzo zdrowy za sprawą jednej przyprawy poprawiającej odporność. Takie naleśniki są przepyszne, koniecznie musicie ich spróbować!

Ania Lewandowska uwielbia gotować i zaskakiwać nietypowymi przepisami. Często używa w nich bardzo zdrowych i oryginalnych składników, które wzmacniają odporność. Tym razem do ciasta naleśnikowego dodała kurkumę, która nada naleśnikom pięknego, żółtego odcienia.  Właściwości zdrowotne kurkumy Kurkuma to bardzo silny antyoksydant, który zwalcza wolne rodniki. Ma doskonałe właściwości antynowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Przyśpiesza gojenie ran, opryszczki, reguluje poziom cholesterolu, trójglicerydów i  cukru we krwi. Jeśli zrobicie napar z kurkumy i ostropestu to doskonale wpłynie on na działanie waszej wątroby i oczyści ją z toksyn.  Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina, która odpowiada zarówno za właściwości prozdrowotne, ale i piękny żółto-pomarańczowy kolor. Niewielka ilość tej przyprawy powinna znaleźć się jako dodatek w codziennej diecie, aby poprawić odporność organizmu. Jeśli lubicie naleśniki z przepisu, z które zwykle je smażycie to po prostu dodajcie pół łyżeczki kurkumy do ciasta. Naleśniki na słodko z kurkumą z przepisu Anny Lewandowskiej Składniki 0,5 szklanki mąki bez glutenu 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki napoju ryżowego 0,5 łyżeczki kurkumy Szczypta soli morskiej Masło ghee do smażenia Pasta czekoladowo-kokosowa do smarowania Opcjonalnie: biały i czarny sezam do posypania Przygotowanie Oba typy mąki przesiejcie do miski, co doda im powietrza i sprawi, że naleśniki będą bardziej puszyste i niebiańsko lekkie. Dodajcie sól i kurkumę oraz mokre składniki: jajka, napój roślinny (możecie zastąpić go zwykłym mlekiem) oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksujcie na gładką masę. Na patelni...

Zobaczcie, czym producenci fałszują tę popularną przyprawę. Prosty trik na rozpoznanie podróbki
Własne
Newsy
Zobaczcie, czym producenci fałszują tę popularną przyprawę. Prosty trik na rozpoznanie podróbki
Nawet nie wiecie, co producenci potrafią dodać do przypraw, by wyjść na swoje. Pechowcy mogą tam znaleźć piasek, sierść, a większość z nas inne rośliny i tańsze produkty spożywcze, których nie rozpoznacie na pierwszy rzut oka. Dzisiaj poznacie trik, który pomoże wam sprawdzić, ile tak naprawdę przyprawy jest w przyprawie. 

Najlepiej kupować przyprawy w całości, tzn. nierozdrobnione. Wtedy trudniej się nabrać, chociaż również można dać się zrobić w balona. Jeżeli jednak kupujecie proszek, róbcie to ze sprawdzonych źródeł i od zaufanych producentów. Nie chcecie przecież jeść piasku czy mąki zamiast aromatycznego zioła....  Jakie zioła są najczęściej fałszowane?  Jaskrawym przykładem fałszowania jest oregano. Nawet połowa dostępnej na rynku przyprawy zawiera w sobie rośliny, które oregano zdecydowanie nie są. Są wśród nich np. liście porzeczki, żurawiny, majeranku, borówki, tymianku czy oliwki. Niby wielkiej szkody nie ma, jednak nie za to płacicie.  W mielonym pieprzu i kminie rzymskim można z kolei znaleźć podwyższoną zawartość popiołu, a w przypadku tego drugiego również piasek. Nie trzeba nikogo przekonywać, że substancje te jedzone codziennie nie są zbyt korzystne dla zdrowia.  Przyprawy kupowane w całości też są podrabiane  TikTokerka znana jako Ziołowa Królowa poruszyła na swoim profilu temat przyprawowych podróbek. Okazuje się, że plaga dotyka również przypraw kupowanych w całości. Cynamon, anyż i ziarna pieprzu łatwiej jednak zweryfikować w sklepie, niż np. szafran czy mielony pieprz. Jak twierdzi TikTokerka:   - W przypadku cynamonu jest to dość łatwe, wystarczy zwrócić uwagę na sposób jego rolowania. Dodatkowo chińska podróba jest dużo grubsza i ma wyraźnie słabszy aromat od oryginału.   Kupując anyż, powinniście zwrócić uwagę na ilość ramion anyżowych gwiazdek. Podróbka ma ich zdecydowanie więcej niż oryginał, bo nawet 13. Prawdziwa przyprawa jest tylko ośmioramienna.  Prosty test na sprawdzenie ilości kurkumy w kurkumie  Kurkuma to popularna i ceniona przyprawa. Dużo się mówi o jej właściwościach prozdrowotnych. W wielu przypadkach będą...

Mleczno-jogurtowe naleśniki z serem i owocami. Przygotujcie więcej, bo znikają w błyskawicznym tempie
zewa/Gotujmy.pl
Newsy
Mleczno-jogurtowe naleśniki z serem i owocami. Przygotujcie więcej, bo znikają w błyskawicznym tempie
Naleśniki to sprawdzony sposób na śniadania na słodko. Kochają je dzieci i dorośli i nie są trudne w wykonaniu: przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka minut.

Naleśniki to wyjątkowo proste danie, które uczą się wykonywać już nawet dzieci. Ciasto na naleśniki przeważnie można wykonać z tego, co mamy w lodówce. Nadzienie to zupełnie dowolna kwestia – może ono być przeróżne, od słodkiego po słone. Najmłodsi uwielbiają naleśniki z cukrem, dżemem czy Nutellą, ale można także przygotować ich zdrowszą wersję opartą na twarożku i świeżych lub mrożonych owocach. Przepis na naleśniki z serkiem i owocami Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka białej oranżady 1 szklanka wody 2 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej typu 450 sól odrobina oleju Ser: 450 g półtłustego twarogu 350 g mrożonych truskawek 1,5 szklanki mrożonych borówek 5 łyżek naturalnego jogurtu cukier do smaku Przygotowanie: Naleśniki:  Do miski wlać wszystkie płyny, wbić jajka oraz wsypać sól i wymieszać.  Następnie wsypać jedną szklankę mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Można zrobić to z pomocą trzepaczki, ale i miksera. Teraz wsypać resztę mąki i znowu dokładnie wymieszać, na koniec wlać olej i wymieszać ciasto. Porcje ciasta nalewać na rozgrzaną patelnię do naleśników, ciasto rozprowadzić po całej jej powierzchni i smażyć z obu stron.  Usmażone naleśniki kłaść jeden na drugi na talerz.  Ser: Przez przystąpieniem do robienia naleśników wyjąć z zamrażarki owoce, truskawki posiekać i przełożyć do miski i wsypać borówki.  Potem smażyć naleśniki postępując tak jak jest opisane wyżej. Do miski włożyć ser, rozdrobnić go mieszając z jogurtem i cukrem. Gdy ser będzie wystarczająco słodki dodać owoce i wymieszać masę serową.  Na każdy naleśnik kłaść porcje...

anna lewandowska przepisy
AdobeStock
Przepisy
Ta kawa nie tylko świetnie smakuje, ale też podnosi odporność! Poznaj niezwykły przepis Ani Lewandowskiej!
Szukacie przepisów na wzmocnienie odporności? Spróbujcie tej kawy z receptury Ani Lewandowskiej! Świetnie smakuje i chroni przed przeziębieniem!

Sportsmenka Ania Lewandowska znana jest ze swoich sukcesów sportowych, małżeństwa z Robertem i świetnych przepisów. Jednak wiedzieliście, że Ania potrafi też robić doskonałą kawę? Sprawdźcie jej przepis! Kawa na wzmocnienie odporności? Jesienna aura zdecydowanie zachęca do siedzenia w domu pod kocykiem. W tym czasie jesteśmy senne i ospałe, mamy mniej energii, a do tego łapiemy różne infekcje. Dlatego właśnie zimnych, jesiennych poranków nie wyobrażamy sobie bez kubka kawy. Ania Lewandowska podzieliła się swoim autorskim przepisem na kawę, która nie tylko doskonale smakuje, ale i podnosi odporność! Jesienne złote latte na zwiększenie odporności – przepis Do przygotowania tej kawy będziecie potrzebowały: 1,5 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowe albo owsiane) Łyżeczkę kurkumy Pół łyżeczki cynamonu Łyżeczkę oleju kokosowego Łyżeczkę cukru (najlepiej brązowego) Wanilię (nasiona) 1 kawę espresso Przygotowanie Na małym ogniu gotujemy mleko. Dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz kurkumy) i olej. Mieszamy. Gdy całość się zagotuje, lekko ją studzimy i przelewamy do blendera. Dodajemy kurkumę oraz przygotowane espresso i miksujemy. Gotową kawę przelewamy do kubka lub grubej szklanki. I gotowe! Źródło: Instagram/@annalewandowskahpba