Naleśniki z tą przyprawą wzmacniają odporność. Poleca je sama Anna Lewandowska
AdobeStock
Newsy

Naleśniki z tą przyprawą wzmacniają odporność. Poleca je sama Anna Lewandowska

Złote naleśniki, które wzmocnią organizm? Brzmi niewiarygodnie, a wystarczy dodać do nich jedną przyprawę.

Smaczne naleśniki to jedno z prostszych dań do wykonania. Można do nich dodawać różne przyprawy, dzięki którym są jeszcze lepsze w smaku i wyglądają bardziej efektownie. Jeśli jesteście miłośnikami korzennych przypraw, to na pewno zasmakują wam naleśniki ze szczyptą cynamonu. Za to gdy dodacie do nich nieco kurkumy, to będą złociste, a do tego bardzo zdrowe! Sprawdźcie, jakie właściwości ma kurkuma i jak dodawać ją do naleśników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości kurkumy

Kurkuma jest cenioną od wieków przyprawą. Nadaje potrawom ciekawy kolor, charakterystyczny smak, a do tego ma wiele właściwości prozdrowotnych! Kurkumina zawarta w kurkumie wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Ponadto wspomaga pracę mózgu i neuronów.

Kurkuma pomoże wam opóźnić procesy starzenia się skóry dzięki jej właściwościom antyoksydacyjnym (neutralizacja wolnych rodników). Regularne spożywanie kurkumy przyczyni się do obniżenia ryzyka chorób serca i zachorowania na nowotwory. A do tego dodawanie tej przyprawy do dań sprawi, że będą one mniej ciężkostrawne.

Warto dodawać kurkumę do różnych dań także ze względu na to, że pomaga ona zwalczać różne infekcje – nawet opryszczkę! Poznajcie prosty przepis na naleśniki z kurkumą, które poleca sama Ania Lewandowska – ogromna zwolenniczka naturalnych sposobów na zdrowie.

Zobacz także
Ta woda skutecznie odchudza. Już po 3 dniach brzuch będzie mniejszy

Ta woda skutecznie odchudza. Już po 3 dniach brzuch będzie mniejszy

Kiszone buraczki to prawdziwa bomba dla zdrowia. Lepszego przepisu po prostu nie ma

Kiszone buraczki to prawdziwa bomba dla zdrowia. Lepszego przepisu po prostu nie ma

Przepis na naleśniki z kurkumą

Do przygotowania złocistych naleśników z dodatkiem kurkumy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Szklanka mąki ziemniaczanej
  • Szklanka mąki bezglutenowej
  • 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie szklankę mleka, szklankę wody i wbijcie dwa jajka. Następnie wsypcie przesianą mąkę, dodajcie kurkumę, olej i sól. Wszystko wymieszajcie dokładnie mikserem na gładką masę tak, by nie zostały w niej grudki.
  2. Przygotujcie płaską patelnię do smażenia naleśników. Posmarujcie ją minimalną ilością oleju – najlepiej zrobić to za pomocą nasączonego olejem papierowego ręcznika.
  3. Gdy tłuszcz będzie już gorący, wylejcie porcję ciasta i usmażcie na złoty kolor z obu stron.

I gotowe! Naleśniki podawajcie z ulubionymi dodatkami, na przykład z serem lub powidłami albo tak, jak Ania Lewandowska, czyli z naturalną pastą czekoladowo-kokosową i sezamem.

Czytaj także:

naleśniki Anny Lewandowskiej
AdobeStock/ONS
Newsy
Anna Lewandowska robi naleśniki inaczej niż każdy z nas. Jej przepis totalnie zaskakuje
Nie dość, że nietypowy, to na dodatek bardzo zdrowy za sprawą jednej przyprawy poprawiającej odporność. Takie naleśniki są przepyszne, koniecznie musicie ich spróbować!

Ania Lewandowska uwielbia gotować i zaskakiwać nietypowymi przepisami. Często używa w nich bardzo zdrowych i oryginalnych składników, które wzmacniają odporność. Tym razem do ciasta naleśnikowego dodała kurkumę, która nada naleśnikom pięknego, żółtego odcienia.  Właściwości zdrowotne kurkumy Kurkuma to bardzo silny antyoksydant, który zwalcza wolne rodniki. Ma doskonałe właściwości antynowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Przyśpiesza gojenie ran, opryszczki, reguluje poziom cholesterolu, trójglicerydów i  cukru we krwi. Jeśli zrobicie napar z kurkumy i ostropestu to doskonale wpłynie on na działanie waszej wątroby i oczyści ją z toksyn.  Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina, która odpowiada zarówno za właściwości prozdrowotne, ale i piękny żółto-pomarańczowy kolor. Niewielka ilość tej przyprawy powinna znaleźć się jako dodatek w codziennej diecie, aby poprawić odporność organizmu. Jeśli lubicie naleśniki z przepisu, z które zwykle je smażycie to po prostu dodajcie pół łyżeczki kurkumy do ciasta. Naleśniki na słodko z kurkumą z przepisu Anny Lewandowskiej Składniki 0,5 szklanki mąki bez glutenu 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki napoju ryżowego 0,5 łyżeczki kurkumy Szczypta soli morskiej Masło ghee do smażenia Pasta czekoladowo-kokosowa do smarowania Opcjonalnie: biały i czarny sezam do posypania Przygotowanie Oba typy mąki przesiejcie do miski, co doda im powietrza i sprawi, że naleśniki będą bardziej puszyste i niebiańsko lekkie. Dodajcie sól i kurkumę oraz mokre składniki: jajka, napój roślinny (możecie zastąpić go zwykłym mlekiem) oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksujcie na gładką masę. Na patelni...

Mleczno-jogurtowe naleśniki z serem i owocami. Przygotujcie więcej, bo znikają w błyskawicznym tempie
zewa/Gotujmy.pl
Newsy
Mleczno-jogurtowe naleśniki z serem i owocami. Przygotujcie więcej, bo znikają w błyskawicznym tempie
Naleśniki to sprawdzony sposób na śniadania na słodko. Kochają je dzieci i dorośli i nie są trudne w wykonaniu: przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka minut.

Naleśniki to wyjątkowo proste danie, które uczą się wykonywać już nawet dzieci. Ciasto na naleśniki przeważnie można wykonać z tego, co mamy w lodówce. Nadzienie to zupełnie dowolna kwestia – może ono być przeróżne, od słodkiego po słone. Najmłodsi uwielbiają naleśniki z cukrem, dżemem czy Nutellą, ale można także przygotować ich zdrowszą wersję opartą na twarożku i świeżych lub mrożonych owocach. Przepis na naleśniki z serkiem i owocami Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka białej oranżady 1 szklanka wody 2 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej typu 450 sól odrobina oleju Ser: 450 g półtłustego twarogu 350 g mrożonych truskawek 1,5 szklanki mrożonych borówek 5 łyżek naturalnego jogurtu cukier do smaku Przygotowanie: Naleśniki:  Do miski wlać wszystkie płyny, wbić jajka oraz wsypać sól i wymieszać.  Następnie wsypać jedną szklankę mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Można zrobić to z pomocą trzepaczki, ale i miksera. Teraz wsypać resztę mąki i znowu dokładnie wymieszać, na koniec wlać olej i wymieszać ciasto. Porcje ciasta nalewać na rozgrzaną patelnię do naleśników, ciasto rozprowadzić po całej jej powierzchni i smażyć z obu stron.  Usmażone naleśniki kłaść jeden na drugi na talerz.  Ser: Przez przystąpieniem do robienia naleśników wyjąć z zamrażarki owoce, truskawki posiekać i przełożyć do miski i wsypać borówki.  Potem smażyć naleśniki postępując tak jak jest opisane wyżej. Do miski włożyć ser, rozdrobnić go mieszając z jogurtem i cukrem. Gdy ser będzie wystarczająco słodki dodać owoce i wymieszać masę serową.  Na każdy naleśnik kłaść porcje...

anna lewandowska przepisy
AdobeStock
Przepisy
Ta kawa nie tylko świetnie smakuje, ale też podnosi odporność! Poznaj niezwykły przepis Ani Lewandowskiej!
Szukacie przepisów na wzmocnienie odporności? Spróbujcie tej kawy z receptury Ani Lewandowskiej! Świetnie smakuje i chroni przed przeziębieniem!

Sportsmenka Ania Lewandowska znana jest ze swoich sukcesów sportowych, małżeństwa z Robertem i świetnych przepisów. Jednak wiedzieliście, że Ania potrafi też robić doskonałą kawę? Sprawdźcie jej przepis! Kawa na wzmocnienie odporności? Jesienna aura zdecydowanie zachęca do siedzenia w domu pod kocykiem. W tym czasie jesteśmy senne i ospałe, mamy mniej energii, a do tego łapiemy różne infekcje. Dlatego właśnie zimnych, jesiennych poranków nie wyobrażamy sobie bez kubka kawy. Ania Lewandowska podzieliła się swoim autorskim przepisem na kawę, która nie tylko doskonale smakuje, ale i podnosi odporność! Jesienne złote latte na zwiększenie odporności – przepis Do przygotowania tej kawy będziecie potrzebowały: 1,5 szklanki mleka roślinnego (np. ryżowe albo owsiane) Łyżeczkę kurkumy Pół łyżeczki cynamonu Łyżeczkę oleju kokosowego Łyżeczkę cukru (najlepiej brązowego) Wanilię (nasiona) 1 kawę espresso Przygotowanie Na małym ogniu gotujemy mleko. Dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz kurkumy) i olej. Mieszamy. Gdy całość się zagotuje, lekko ją studzimy i przelewamy do blendera. Dodajemy kurkumę oraz przygotowane espresso i miksujemy. Gotową kawę przelewamy do kubka lub grubej szklanki. I gotowe! Źródło: Instagram/@annalewandowskahpba

Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Flickr
Newsy
Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste? Wykorzystajcie ten prosty sposób!

Lekkie i puszyste naleśniki sprawdzają się zawsze. To pyszny deser, śniadanie, obiad, a także kolacja! Czy wiecie, jak zrobić naleśniki, by były pulchne i odpowiednio wilgotne? Poznajcie prosty sposób na idealne ciasto naleśnikowe. Jak zrobić puszyste naleśniki? Przepis na naleśniki jest banalnie prosty. Wystarczy użyć mąki, jajek, mleka, dodać trochę soli, wymieszać i gotowe! Jednak by wasze naleśniki wyszły naprawdę pulchne , dodajcie do nich… wodę gazowaną! Bąbelki sprawią, że ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Warto użyć również odrobiny proszku do pieczenia, dzięki czemu naleśniki jeszcze bardziej wyrosną w trakcie smażenia. Przepis na puszyste i lekkie naleśniki Do przygotowania puszystych naleśników potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki Pół szklanki wody gazowanej 2 duże jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Do miski przesiejcie dwie szklanki mąki. Wlejcie dwie szklanki mleka, pół szklanki wody gazowanej, wbijcie dwa jajka i wsypcie po szczypcie soli i proszku do pieczenia.  Dokładnie wymieszajcie mikserem. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolejcie wody gazowanej. Jeżeli za rzadkie, należy wsypać więcej mąki. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju (powinna pokryć całą patelnię) i chochlą wylewajcie ciasto. Smażcie na średnim ogniu z obu stron. Jaką patelnię wybrać do naleśników? Bardzo ważna jest nie tylko proporcja składników na naleśniki, ale także odpowiednia patelnia. Jej brzegi nie mogą być zbyt wysokie, ponieważ wówczas obracanie naleśników będzie bardzo trudne i mogą się one rozpadać. Koniecznie powinna mieć także powłokę teflonową lub ceramiczną, ponieważ wówczas ciasto nie będzie przywierało do dna . A...