Przepis na wielkanocną babkę piaskową
Gotujmy.pl/anullka7
Newsy

Najprostsza na świecie piaskowa babka na Wielkanoc. Wyjdzie nawet początkującym

Babka piaskowa to podstawa świąt wielkanocnych. Jej przyrządzenie jest dziecinnie proste. Sami się przekonajcie.

Obok babki drożdżowej, ciasta marchewkowego i mazurka, piaskowiec to jedno z ciast, które najczęściej pojawia się na waszych świątecznych stołach. Nic dziwnego, w końcu jest smaczny, puszysty, a na dodatek nieskomplikowany. Uwielbiają go dzieci, ale również dorośli.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Łatwa babka piaskowa

Powstająca z jajek, mąki, cukru oraz masła babka piaskowa od lat pieści podniebienia Polaków. Z pewnością kiedyś przyrządzały je wasze babcie, jeszcze do niedawna robiły to również wasze mamy, teraz przyszła kolej na was samych. 

Popiszcie się przed rodziną swoimi cukierniczymi umiejętnościami, święta to dobry moment, by to zrobić. Tym bardziej, jeśli przepis na ciasto jest dziecinnie prosty. Wyjdzie każdemu, bez względu na doświadczenie, talent czy umiejętności.

Przepis na wielkanocną babkę piaskową

Będziecie potrzebować:

  • 350 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów mąki ziemniaczanej
  • 250 gramów masła
  • 200 gramów cukru drobnego do wypieków
  • 50 gramów cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • Cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wbijcie jajka, dodajcie do nich oba cukry (lub cukier zwykły i ekstrakt waniliowy ,jeśli taką opcję wybraliście). Całość utrzyjcie na puszystą masę przy pomocy miksera.
  2. Wprost do kolejnej miski przesiejcie obie mąki – pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. 
  3. Tak przygotowane składniki wymieszajcie dokładnie ze sobą, a następnie przesypcie do masy jajecznej i zmiksujcie na jednolitą masę.
  4. W niewielkim rondelku rozpuśćcie masło (dopilnujcie, by nie zaczęło wrzeć). Tak przygotowany płyn wystudźcie przez chwilę (zbyt gorący sprawi, że ciasto się zwarzy). 
  5. Kiedy masło nieco ostygnie, połączcie je z resztą masy.
  6. Prostokątną blaszkę wysmarujcie masłem, a następnie umieśćcie w niej waszą masę.
  7. Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Ciasto pieczcie przez ok. 50 minut (aż do suchego patyczka).
  8. Po upływie tego czasu wyjmijcie piaskowca z piekarnika i przestudźcie. Przed podaniem oprószcie cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

babka piernikowa przepis
Adobe Stock
Newsy
Ozdobna babka piernikowa. Stół wigilijny będzie wyglądać wyjątkowo
Choć babka wielu kojarzy się głównie z Wielkanocą, przyrządzona z dodatkiem przyprawy do piernika i cynamonu sprawi, że nikt nie będzie miał wątpliwości co do okazji. Ten przepyszny deser, posypany cukrem pudrem i przystrojony gałązką świerku, z pewnością zachwyci twoich gości!

Babka piernikowa to nie tylko przepyszny deser, ale również wyjątkowo piękna ozdoba dla twojego stołu. Przyrządzona na wigilijną kolację z pewnością przykuje uwagę gości. Przepis jest banalnie prosty, naprawdę warto po niego sięgnąć. Przepis na babkę piernikową Będziesz potrzebować 200 gramów masła 4 średnie jajka 370 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 200 gramów cukru do wypieków 30 gramów orzechów włoskich 2 łyżki miodu 20 gramów przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie Miękkie masło wraz z cukrem umieść w misie miksera i utrzyj na puszystą masę.  Do miski wbijaj po jednym jajku, za każdym razem miksując.  Dodaj miód, przyprawę do piernika oraz cynamon. Całość ponownie zmiksuj. Do powstałej masy przesiej mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, a także proszek do pieczenia. Zmiksuj. Orzechy włoskie posiekaj lub rozdrobnij przy pomocy meleksera, a następnie umieść w misce z pozostałymi składnikami. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką.  Foremkę na babkę posmaruj cienką warstwą masła. Do tak przygotowanego naczynia przełóż gotową masę na ciasto. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Deser piecz przez ok. 50 minut. Po upływie tego czasu sprawdź, czy ciasto jest już gotowe przy pomocy wykałaczki lub patyczka. Jeśli ten po wyjęciu jest suchy oznacza to, że czas wyłączyć piekarnik. Smakołyk pozostaw jeszcze na kilka minut w piekarniku, aby mógł odpocząć, a następnie wyjmij w celu wystudzenia.  Gotowe!

1:1:1:1. Słyszeliście o takiej proporcji na babkę piaskową? Zawsze się udaje
Adobe Stock
Newsy
1:1:1:1. Słyszeliście o takiej proporcji na babkę piaskową? Zawsze się udaje
Babkę piaskową z tego przepisu w Anglii nazywa się nie bez powodu „matką wszystkich ciast”. Co prawda przepis na „ciasto funtowe” ewoluuje nieustannie od wielu lat, to jego baza wciąż jest taka sama.

Skąd nazwa „funtowe”? Wszystko wzięło się od używanej w Wielkiej Brytanii jednostki masy, czyli funta (ok. 45 dag). Początkowo angielskie gospodynie piekły swoje ciasta, dodając do siebie po 1 funcie jajek, mąki, tłuszczu i cukru. Czy można upiec ciasto tylko z 4 składników? Z czasem obniżano nie tylko ilość składników (która rodzina zjadłaby tak dużo ciasta!), ale także dodawano różne inne składniki. Na przykład proszek do pieczenia lub sodę, która sprawiały, że ciasto w proporcji 1:1:1:1 nabierało nieco więcej lekkości. Często do przepisu dodaje się także odrobinę mleka lub śmietany, by ciasto stało się nieco bardziej wilgotne. Na bazie tego prostego przepisu na babkę piaskową wyrosło całe mnóstwo innych receptur. Od babek cytrynowych, przez kakaowe, aż po różnego rodzaju biszkopty. Jeśli jednak nie macie wielkiego doświadczenia w pieczeniu ciast, warto zacząć od absolutnych podstaw. Czyli od takich właśnie ciast jak nasza najprostsza babka piaskowa. Przepis na najprostszą babkę piaskową Składniki: 3-4 jajka (ich liczba może różnić się w zależności od ich wielkości – razem powinny ważyć ok. 15 dag) 15 dag mąki pszennej 15 dag masła lub margaryny 15 dag cukru (ilość cukru można nieznacznie zmniejszyć, jeżeli wolicie mniej słodkie ciasta) Szczypta soli Opcjonalnie cukier waniliowy lub pokruszona laska wanilii Łyżeczka sody lub proszku do pieczenia Cukier puder do obsypania Przygotowanie: Zawczasu wyciągnijcie z lodówki masło, by zmiękło. Ubijcie za pomocą trzepaczki jajka z cukrem.  Potem dodajcie do środka masło i ucierajcie nadal na gładką masę. Dodajcie do miski lub innego naczynia, w którym przygotowujecie ciasto przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia lub sodę. Dosypcie...

babka piaskowa przepis
AdobeStock
Newsy
Babka piaskowa, która zawsze się udaje. Ta babcina receptura bije na głowę przepis Magdy Gessler
Kto przygotowuje pyszności na święta wielkanocne ten wie, że koniecznie trzeba upiec wtedy babkę piaskową. Zrobicie ją z tego prostego przepisu!

Co to za święta bez babki piaskowej! Na Wielkanoc babka piaskowa jest ciastem, którego absolutnie nie może zabraknąć na stole. Lekka, puszysta i z dodatkiem słodkiego lukru smakuje wszystkim łasuchom! W dodatku jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, w przeciwieństwie do ciężkich ciast przyrządzanych na Boże Narodzenie. Przygotujcie ją sami z tego łatwego przepisu, który oczaruje wszystkich domowników. Gwarantujemy, że nikt nie oprze się temu ciastu! Przepis na babkę piaskową Do przygotowania klasycznej, wielkanocnej babki piaskowej potrzebna wam będzie specjalna forma do babki (ostatecznie keksówka, ale wtedy ciasto nie będzie wyglądało tak spektakularnie)  oraz składniki z poniższej listy: Składniki do ciasta: 220 g masła 200 g cukru pudru 150 g pszennej mąki 100 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bułka tarta Składniki na lukier: 100 g cukru pudru 3 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Rozpuśćcie kostkę masła i odstawcie do ostudzenia. Do miseczki wbijcie jajka oddzielając żółtka od białek. Wsypcie do miski z białkami odrobinę soli i ubijcie za pomocą miksera. Do dużej miski przesiejcie mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Weźcie drugą dużą miskę i wlejcie do niej roztopione masło. Dodajcie 200 g cukru pudru i ucierajcie mikserem na wysokich obrotach. Dodawajcie po jednym żółtku aż do uzyskania puszystej masy. Wsypcie mąkę i dalej mieszajcie. Kiedy ciasto zrobi się gęste, dodajcie 2 łyżki piany z białek i mieszajcie do połączenia składników. Na koniec wlejcie resztę piany. Formę na babkę piaskową wysmarujcie dokładnie masłem i posypcie bułką tartą. Wlejcie do środka ciasto i wstawcie na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przesiejcie do miski...

Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami
Gotujmy.pl
Newsy
Sernik ze słonym karmelem to idealna propozycja na Wielkanoc. Dodajcie 1 składnik. Takie połączenie smakuje genialnie
Jeśli należycie do grona oddanych fanów sernika, ciasto w tej wersji z pewnością wam posmakuje. Twaróg, karmelowa polewa i śliwki kalifornijskie to połączenie, w którym łatwo się zakochać.

Wielkanoc za pasem, a wy wciąż nie wiecie jakim ciastem uraczyć swoich gości? Przepis na ten sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi, w mig rozwieje wasze wątpliwości. Jego przyrządzanie zacznijcie co najmniej jeden dzień przed świętami.  Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 700 gramów trzykrotnie zmielonego twarogu 180 gramów drobnego cukru do wypieków 800 gramów śliwek kalifornijskich 120 ml śmietany 18 proc. 2 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii 3 jajek 1 cytryny Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 120 gramów ciasteczek owsianych 60 gramów masła 2 łyżek kakao Do zrobienia słonego karmelu będziecie potrzebować: 160 gramów drobnego cukru do wypieków 60 gramów zimnego masła 80 ml śmietany 30 proc. ½ łyżeczki soli Przygotowanie spodu: Ciastka owsiane połamcie na mniejsze części, włóżcie do meleksera i rozdrobnijcie.  Masło rozpuśćcie w niewielkim rondelku, a następnie zalejcie nim wasze ciastka. Do masy dodajcie również kakao. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni. Okrągłą blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie umieśćcie w niej ciasteczkową masę i wstawcie do lodówki na ok. 20 minut. Przygotowanie masy serowej: W dużej misce umieśćcie twaróg, śmietanę, cukier, jajka, mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie zmiksujcie. Cytrynę sparzcie we wrzątku, a następnie na tarce o bardzo drobnych oczkach zetrzyjcie z niej skórkę wprost do miski z masą twarogową. Z reszty cytryny wyciśnijcie sok. Całość ponownie zmiksujcie. Śliwki kalifornijskie posiekajcie w niewielką...