Obok babki drożdżowej, ciasta marchewkowego i mazurka, piaskowiec to jedno z ciast, które najczęściej pojawia się na waszych świątecznych stołach. Nic dziwnego, w końcu jest smaczny, puszysty, a na dodatek nieskomplikowany. Uwielbiają go dzieci, ale również dorośli.

Łatwa babka piaskowa

Powstająca z jajek, mąki, cukru oraz masła babka piaskowa od lat pieści podniebienia Polaków. Z pewnością kiedyś przyrządzały je wasze babcie, jeszcze do niedawna robiły to również wasze mamy, teraz przyszła kolej na was samych. 

Popiszcie się przed rodziną swoimi cukierniczymi umiejętnościami, święta to dobry moment, by to zrobić. Tym bardziej, jeśli przepis na ciasto jest dziecinnie prosty. Wyjdzie każdemu, bez względu na doświadczenie, talent czy umiejętności.

Przepis na wielkanocną babkę piaskową

Będziecie potrzebować:

  • 350 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów mąki ziemniaczanej
  • 250 gramów masła
  • 200 gramów cukru drobnego do wypieków
  • 50 gramów cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • Cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wbijcie jajka, dodajcie do nich oba cukry (lub cukier zwykły i ekstrakt waniliowy ,jeśli taką opcję wybraliście). Całość utrzyjcie na puszystą masę przy pomocy miksera.
  2. Wprost do kolejnej miski przesiejcie obie mąki – pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. 
  3. Tak przygotowane składniki wymieszajcie dokładnie ze sobą, a następnie przesypcie do masy jajecznej i zmiksujcie na jednolitą masę.
  4. W niewielkim rondelku rozpuśćcie masło (dopilnujcie, by nie zaczęło wrzeć). Tak przygotowany płyn wystudźcie przez chwilę (zbyt gorący sprawi, że ciasto się zwarzy). 
  5. Kiedy masło nieco ostygnie, połączcie je z resztą masy.
  6. Prostokątną blaszkę wysmarujcie masłem, a następnie umieśćcie w niej waszą masę.
  7. Piekarnik rozgrzejcie do 180 st. C. Ciasto pieczcie przez ok. 50 minut (aż do suchego patyczka).
  8. Po upływie tego czasu wyjmijcie piaskowca z piekarnika i przestudźcie. Przed podaniem oprószcie cukrem pudrem.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl