Rumsztyk z cebulą
gotujmy.pl/Duusiak
Newsy

Najlepszy rumsztyk z siekanej wołowiny pod słońcem. Jego sekret tkwi w 1 dodatku

Ten kotlet zasmakuje każdemu. Rumsztyk z cebulą to wspaniała propozycja na obiad.
Magdalena Kieblesz
styczeń 26, 2021

Rumsztyk to pyszny kotlet z mielonej wołowiny. Kotlety te zostały niestety zapomniane. Kiedyś były bardzo popularne i można było je dostać w każdej restauracji czy barze.

Teraz ciężko je znaleźć w karcie dań, dlatego warto skorzystać z naszego przepisu i przyrządzić te smaczne i oryginalne kotlety w domu.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Rumsztyk z siekanej wołowiny

Smakują wyśmienicie z dodatkiem pieprzu kolorowego, który nada mięsu lekko pikantnego posmaku. Przepis nie jest trudny. Głównym składnikiem rumsztyku jest dobrej jakości wołowina, polędwica lub udziec.

Mięso możecie zmielić maszynką, posiekać nożem lub poprosić o zmielenie mięsa w sklepie. Ważne by w rumsztyku nie zabrakło cebuli! Im więcej tym lepiej. To właśnie usmażona na złoto cebula jest wisienką na torcie tego wybornego kotleta.

Przepis na najlepszy rumsztyk

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wołowego 
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań „Kucharek ”
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • Sól
  • Olej

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wołowe drobno posiekajcie nożem. 
  2. Dodajcie przyprawę do dań „Kucharek ”, jajko, pieprz kolorowy oraz bułkę tartą. Dokładnie wszystko wymieszajcie.
  3. Z masy uformujcie kotlety i usmażcie je na oleju około 3 minuty z każdej strony. Powinny być zrumienione na zewnątrz i różowe w środku.
  4. Białą i czerwoną cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w piórka i posólcie, następnie dodajcie ją pod spód kotletów.
  5. Całość smażcie na małym ogniu aż cebula puści sok, będzie miękka i złocista.
  6. Po chwili obróćcie rumsztyki, cebulę zamieszajcie, żeby się dosmażyła.


Podawajcie od razu z usmażoną cebulą, ziemniakami lub pieczywem i sałatką.

Źródło: gotujmy.pl
 

Komentarze
mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie
W środku każdego kotlecika kryje się wyjątkowa niespodzianka!
Magda Borucińska
grudzień 16, 2020

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos. Przepis na mielone „trzy w jednym” Składniki Sos Pół cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany Duża szczypta słodkiej papryki sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku Warstwa ziemniaczana 40 dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka masła Sól i biały pieprz Mięso 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Pieprz czarny 2 duże szczypty czosnkowej soli 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny) Przygotowanie Przygotowanie sosu Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.  Przygotowanie ziemniaków Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.  Doprawcie masę do smaku białym pieprzem. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze...

Przeczytaj
kotlety mielone przepis
AdobeStock
Przepisy Przepis na fenomenalne kotlety mielone. Wystarczy kilka prostych kroków! Cały ich sekret tkwi w...
Masz ochotę na klasyczny, polski obiad? Wykorzystaj ten prosty przepis na mielone - wychodzą idealnie!
Katarzyna Wyborska
listopad 18, 2020

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kotletów mielonych? My też nie! Chrupiące, aromatyczne, z dodatkiem ziół i cebulki zawsze smakują fantastycznie. Pasuje do nich praktycznie wszystko – kapusta, buraki ćwikłowe, ogórki kiszone lub klasyczny coleslaw. Wypróbujcie ten prosty przepis, dzięki któremu w kilku banalnych krokach zrobicie przepyszne mielone! Jak zrobić idealne mielone? Każdej gospodyni przyda się kilka trików, dzięki którym jej mielone zawsze będą smakowały fantastycznie! Zioła – to podstawa aromatycznych kotletów! Możecie dodać do nich majeranek, świeży koperek lub natkę pietruszki. Cebula – koniecznie zeszklona na maśle! Długo wyrabiane mięso – im dłużej będziesz wyrabiać mięso, tym bardziej pulchne ono będzie i smaczne. Przepis na kotlety mielone Aby przyrządzić kotlety mielone, przygotuj poniższe składniki: 600 g wieprzowiny bez kości 1 cebula 1 jajko 150 g tartej bułki sól, pieprz tłuszcz do smażenia Taka ilość składników wystarczy na zrobienie 4 porcji kotletów. Czas przygotowania to około 40 minut. Przygotowanie Mięso płuczemy, cebulę obieramy, mielimy z mięsem, dodajemy jajko i 3 łyżki tartej bułki. Masę doprawiamy, dodajemy 4 łyżki ciepłej wody i wyrabiamy. Formujemy z masy owalne kotlety, obtaczamy je w pozostałej tartej bułce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu 7-8 min z jednej strony, odwracamy i dosmażamy 7 min z drugiej strony. Podajemy z ziemniakami i zasmażaną kapustą lub zasmażanymi buraczkami. Jeżeli spodobał się wam ten przepis, to więcej znajdziecie w książce „Kurs gotowania” Marka Łebkowskiego!

Przeczytaj
kotlety mielone z piekarnika przepis
Gotujmy.pl
Newsy Oto najprostszy i najszybszy przepis na kotlety mielone - już nigdy więcej nie zrobisz ich w tradycyjny sposób
Kochasz mielone, ale starasz się dbać o linię? Nadal możesz je jeść! Wystarczy skorzystać z tego fenomenalnego przepisu.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Mielone kotlety w panierce z bułki tartej to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do niego pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki polane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie! Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Warstwa bułki tartej oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych. Przepis na kotlety mielone z piekarnika Sposobem na mielone z minimalną ilością tłuszczu jest… pieczenie ich w piekarniku! Dzięki temu nie tylko ograniczycie kaloryczność tego dania, ale także oszczędzicie sobie stania nad patelnią. Składniki 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajo 1 cebula 1 bułka Bułka tarta Mleko Masło Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obieramy i siekamy, a bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Układamy mielone w naczyniu żaroodpornym. Każdego kotleta delikatnie nacinamy z wierzchu i wsadzamy tam nieco masła. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. I gotowe! Kotlety nie wymagają już żadnego tłuszczu do smażenia – można je zjeść od...

Przeczytaj
Kotlety grzybowe
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy Kotlety grzybowe, które zrobią furorę na wigilijnym stole. Prawdziwy smak dzieciństwa
Polacy to nacja grzybiarzy. Maślaki, kurki, opieńki, prawdziwki – znamy się na grzybach, jak mało kto. I przyrządzamy z nich prawdziwe rarytasy.
Hubert Rój
grudzień 11, 2020

Zupy grzybowe, grzybki marynowane, grzyby smażone – przepisów na dania z grzybów jest bez liku. A czy gotowaliście już kiedyś na obiad kotlety grzybowe? Ten pomysł wcale nie jest od rzeczy, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Grzyby nie oferują w swoim składzie zbyt wielu cennych składników odżywczych, ale ich struktura jest dość podobna do struktury mięsa. Dzięki temu kotlety przygotowane z użyciem grzybów, mogą stać się ciekawym zamiennikiem tradycyjnych schabowych czy mielonych. Dzisiaj proponujemy wam z kolei ten przepis na Wigilię. A co! Jeżeli macie w rodzinie wielu mięsożerców, możecie zaskoczyć ich aromatycznymi kotletami na wigilijnym stole. I wszystko to w zgodzie ze starą tradycją niejedzenia mięsa 24 grudnia! Jeżeli dysponujecie w swojej spiżarce słoiczkiem suszonych borowików, nie wahajcie się ich użyć do tego przepisu. Ten smak jest po prostu obłędny! Składniki: Ok. 2 garście suszonych borowików (prawdziwków) 1 cebula 1 jajko Ok. 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka sosu sojowego albo przyprawy Maggi Sól i pieprz Olej do smażenia Natka pietruszka dla ozdoby Przygotowanie: Grzyby moczymy przez kilka godzin, następnie obgotowujemy. Kroimy borowiki bardzo drobno. Cebulkę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju. Mieszamy razem grzyby, cebulę, jajko i bułkę tartą. Dodajemy przyprawy. Wyrabiamy dość płaskie kotlety o dowolnym kształcie. My proponujemy wesołe, świąteczne choinki, które przypadną do gustu młodszym smakoszom. Do tego celu użyjmy foremek na ciastka. Smażymy na oleju z obu stron przez kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni. „Choinki” możemy udekorować dla ciekawszego efektu „bombkami” z sera i „girlandami” z papryki. Źródło: Gotujmy.pl

Przeczytaj