Rumsztyk to pyszny kotlet z mielonej wołowiny. Kotlety te zostały niestety zapomniane. Kiedyś były bardzo popularne i można było je dostać w każdej restauracji czy barze.

Teraz ciężko je znaleźć w karcie dań, dlatego warto skorzystać z naszego przepisu i przyrządzić te smaczne i oryginalne kotlety w domu.

Jak zrobić dobry rumsztyk z siekanej wołowiny?

Smakują wyśmienicie z dodatkiem pieprzu kolorowego, który nada mięsu lekko pikantnego posmaku. Przepis nie jest trudny. Głównym składnikiem rumsztyku jest dobrej jakości wołowina, polędwica lub udziec.

Mięso możecie zmielić maszynką, posiekać nożem lub poprosić o zmielenie mięsa w sklepie. Ważne by w rumsztyku nie zabrakło cebuli! Im więcej tym lepiej. To właśnie usmażona na złoto cebula jest wisienką na torcie tego wybornego kotleta.

Zobacz także:

Przepis na najlepszy rumsztyk

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wołowego 
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań „Kucharek ”
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • Sól
  • Olej

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wołowe drobno posiekajcie nożem. 
  2. Dodajcie przyprawę do dań „Kucharek ”, jajko, pieprz kolorowy oraz bułkę tartą. Dokładnie wszystko wymieszajcie.
  3. Z masy uformujcie kotlety i usmażcie je na oleju około 3 minuty z każdej strony. Powinny być zrumienione na zewnątrz i różowe w środku.
  4. Białą i czerwoną cebulę obierzcie z łupin, pokrójcie w piórka i posólcie, następnie dodajcie ją pod spód kotletów.
  5. Całość smażcie na małym ogniu aż cebula puści sok, będzie miękka i złocista.
  6. Po chwili obróćcie rumsztyki, cebulę zamieszajcie, żeby się dosmażyła.


Podawajcie od razu z usmażoną cebulą, ziemniakami lub pieczywem i sałatką.

Źródło: gotujmy.pl