karkówka duszona przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Najlepszy pomysł na obiad. Pyszny duszony karczek. Wychodzi bardzo soczysty a sosik palce lizać

Karkówka to jedno z najbardziej soczystych, dostępnych na rynku mięs. Nic dziwnego, że tak wiele osób ją uwielbia. Serwowana w towarzystwie pysznego sosu własnego, powala na kolana.
Weronika Kępa
styczeń 25, 2021

Wieprzowina to ulubione mięso Polaków – statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada je w ilości nawet 42 kilogramów rocznie. To o wiele więcej niż drobiu i wołowiny. Nic dziwnego, w końcu jak tu nie kochać przepysznej łopatki, schabu, szynki, golonki, boczku czy karkówki.

Ta ostatnia wywołuje największe emocje wśród konsumentów. W końcu prawidłowo przyrządzone mięso, dosłownie rozpływa się w ustach… Zaserwowane w towarzystwie sosu, tłuczonych ziemniaczków i zasmażanych buraczków tworzy najlepszy obiad na świecie.

Choć karkówkę można smażyć i piec, najlepiej smakuje w wersji duszonej. Nie musicie się obawiać, przepis jest dziecinnie prosty. Całość nie zajmie wam więcej niż 40 minut.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na karczek duszony

Będziecie potrzebować:

  • 1 kg karczku
  • 1 cebuli
  • 3 ząbków czosnku
  • 70 gramów masła
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oleju
  • Przypraw: soli, pieprzu, tymianku, rozmarynu, mielonej papryki

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie podzielcie na równe plastry o grubości ok. 1 cm.
  2. Cebulę obierzcie, posiekajcie w pióra i zeszklijcie na gorącym oleju. Na patelni umieśćcie również przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również mięso – każdy kawałek powinien dotykać gorącej powierzchni, jeśli plastry się nie mieszczą, użyjcie drugiej patelni lub smażcie partiami.
  4. W czajniku zagotujcie ok. 250 ml wody, a następnie umieśćcie ją w niewielkiej misce. Dodajcie przyprawy – sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, mieloną paprykę. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą, zalejcie smażące się mięso.
  5. Danie przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu przez ok. 25 minut. Po upływie tego czasu, zdejmijcie mięso z patelni, a do powstałego sosu dodajcie masło. Kiedy się rozpuści. ponownie włóżcie na patelnię mięso i gotujcie jeszcze przez ok. 3 minuty.
  6. Na koniec doprawcie danie solą i pieprzem wedle uznania.

Gotowe!

Komentarze