Wieprzowina to ulubione mięso Polaków – statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada je w ilości nawet 42 kilogramów rocznie. To o wiele więcej niż drobiu i wołowiny. Nic dziwnego, w końcu jak tu nie kochać przepysznej łopatki, schabu, szynki, golonki, boczku czy karkówki.
Ta ostatnia wywołuje największe emocje wśród konsumentów. W końcu prawidłowo przyrządzone mięso, dosłownie rozpływa się w ustach… Zaserwowane w towarzystwie sosu, tłuczonych ziemniaczków i zasmażanych buraczków tworzy najlepszy obiad na świecie.
Choć karkówkę można smażyć i piec, najlepiej smakuje w wersji duszonej. Nie musicie się obawiać, przepis jest dziecinnie prosty. Całość nie zajmie wam więcej niż 40 minut.
Przepis na karczek duszony
Będziecie potrzebować:
- 1 kg karczku
- 1 cebuli
- 3 ząbków czosnku
- 70 gramów masła
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oleju
- Przypraw: soli, pieprzu, tymianku, rozmarynu, mielonej papryki
Przygotowanie:
- Mięso dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie podzielcie na równe plastry o grubości ok. 1 cm.
- Cebulę obierzcie, posiekajcie w pióra i zeszklijcie na gorącym oleju. Na patelni umieśćcie również przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również mięso – każdy kawałek powinien dotykać gorącej powierzchni, jeśli plastry się nie mieszczą, użyjcie drugiej patelni lub smażcie partiami.
- W czajniku zagotujcie ok. 250 ml wody, a następnie umieśćcie ją w niewielkiej misce. Dodajcie przyprawy – sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, mieloną paprykę. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą, zalejcie smażące się mięso.
- Danie przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu przez ok. 25 minut. Po upływie tego czasu, zdejmijcie mięso z patelni, a do powstałego sosu dodajcie masło. Kiedy się rozpuści. ponownie włóżcie na patelnię mięso i gotujcie jeszcze przez ok. 3 minuty.
- Na koniec doprawcie danie solą i pieprzem wedle uznania.
Gotowe!