karkówka duszona przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Duszony karczek w sosie własnym. Wychodzi bardzo soczysty. Obiad palce lizać

Karkówka to jedno z najbardziej soczystych, dostępnych na rynku mięs. Nic dziwnego, że tak wiele osób ją uwielbia. Serwowana w towarzystwie pysznego sosu własnego, powala na kolana.

Wieprzowina to ulubione mięso Polaków – statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada je w ilości nawet 42 kilogramów rocznie. To o wiele więcej niż drobiu i wołowiny. Nic dziwnego, w końcu jak tu nie kochać przepysznej łopatki, schabu, szynki, golonki, boczku czy karkówki.

Ta ostatnia wywołuje największe emocje wśród konsumentów. W końcu prawidłowo przyrządzone mięso, dosłownie rozpływa się w ustach… Zaserwowane w towarzystwie sosu, tłuczonych ziemniaczków i zasmażanych buraczków tworzy najlepszy obiad na świecie.

Choć karkówkę można smażyć i piec, najlepiej smakuje w wersji duszonej. Nie musicie się obawiać, przepis jest dziecinnie prosty. Całość nie zajmie wam więcej niż 40 minut.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na karczek duszony

Będziecie potrzebować:

  • 1 kg karczku
  • 1 cebuli
  • 3 ząbków czosnku
  • 70 gramów masła
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oleju
  • Przypraw: soli, pieprzu, tymianku, rozmarynu, mielonej papryki
Zobacz także
Karkówka w piwnej marynacie z grilla. Najlepszy przepis na karczek

Karkówka w piwnej marynacie z grilla. Najlepszy przepis na karczek

Czarna karkówka na kanapki

Przepis na czarną karkówkę. Idealna na kanapki. Tak dobrej kupicie w żadnym sklepie

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie podzielcie na równe plastry o grubości ok. 1 cm.
  2. Cebulę obierzcie, posiekajcie w pióra i zeszklijcie na gorącym oleju. Na patelni umieśćcie również przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Po kilku minutach w naczyniu umieśćcie również mięso – każdy kawałek powinien dotykać gorącej powierzchni, jeśli plastry się nie mieszczą, użyjcie drugiej patelni lub smażcie partiami.
  4. W czajniku zagotujcie ok. 250 ml wody, a następnie umieśćcie ją w niewielkiej misce. Dodajcie przyprawy – sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, mieloną paprykę. Całość dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturą, zalejcie smażące się mięso.
  5. Danie przykryjcie pokrywką i duście na małym ogniu przez ok. 25 minut. Po upływie tego czasu, zdejmijcie mięso z patelni, a do powstałego sosu dodajcie masło. Kiedy się rozpuści. ponownie włóżcie na patelnię mięso i gotujcie jeszcze przez ok. 3 minuty.
  6. Na koniec doprawcie danie solą i pieprzem wedle uznania.

Gotowe!

bitki schabowe przepis
Adobe Stock
Newsy
Niezawodny przepis na bitki schabowe. Smak sosu wychodzi taki, że można się rozmarzyć
Tradycyjne kotlety schabowe już ci się przejadły? Koniecznie przetestuj więc przepis na smakowite bitki duszone w aromatycznym sosie. W końcu czasem dobrze zaszaleć, również w kwestii kulinariów.

Bitki z mięsa schabowego to perfekcyjny pomysł na domowy obiad. Twoja rodzina z pewnością pokocha ich smak, a ty zauroczysz się w łatwości przygotowania. Mięso polane aromatycznym sosem to przecież związek idealny. Całość zajmie ci nie więcej niż godzinę!  Przepis na bitki schabowe Będziesz potrzebować 500 gramów schabu bez kości 1 duża cebula Woda lub bulion Mąka lub śmietana Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek Przygotowanie Jeśli kupiłaś schab w kawałku, a nie w plasterkach, musisz go najpierw podzielić na mniejsze części. Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowany schab ułóż na desce, przykryj kawałkiem folii spożywczej, a następnie rozbij specjalnym tłuczkiem. Szczególną wagę przyłóż do miejsc, w których widać przyrosty tłuszczu (inaczej mięso będzie twarde). Rozbite tłuczkiem mięso przypraw solą oraz pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i umieść na niej przyprawiony schab. Mięso smaż z obu stron przez kilka minut, aż do zarumienienia.  Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na małej patelni. Po kilku minutach przełóż ją na patelnię ze schabem. Całość zalej 1 szklanką przegotowanej wcześniej wody lub bulionu i dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem. Tak przygotowane mięso duś pod przykryciem przez ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmij bitki na talerz i zagęść pozostały na patelni sos. Możesz to zrobić przy pomocy 1 łyżeczki mąki pszennej lub dodając 2 łyżki śmietany do zup i sosów o dowolnej zawartości tłuszczu. Do tak przygotowanego sosu dodaj mięso. Całość gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Gotowe!

Przepis na duszoną łopatkę wieprzową
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy
Duszona łopatka, która wręcz rozpływa się w ustach. Pokocha ją cała rodzina
Przepyszne, miękkie i soczyste mięso to podstawa udanego obiadu. Duszona łopatka wieprzowa z tego przepisu ma wszystko, czego potrzebujecie.

Karkówka, łopatka, boczek, schab, a nawet szynka – te produkty z pewnością często pojawiają się w waszym jadłospisie. Badania dowodzą, że to właśnie mięso wieprzowe cieszy się największą popularnością wśród Polaków – statystyczna osoba zjada go aż 42 kilogramy rocznie. Nic dziwnego, w końcu jest naprawdę pyszne i sycące. Jeśli wy też należycie do grona wiernych fanów wieprzowiny, koniecznie przetestujcie przepis na tę przepyszną, duszoną łopatkę. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Składniki potrzebne do jego przyrządzenia z pewnością macie w swojej kuchni. Nie dacie wiary, jakie to proste. Przepis na duszoną łopatkę wieprzową Będziecie potrzebować 800 gramów łopatki wieprzowej 2 łyżek mąki pszennej 500 ml bulionu 1 cebuli Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, liści laurowych, ziela angielskiego Przygotowanie Łopatkę wieprzową opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego i podzielcie na plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane mięso natrzyjcie solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym, umieśćcie w misce lub pojemniku, zakryjcie pokrywką i odstawcie do lodówki na ok. 30 minut. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na dwóch łyżkach oleju. W głębszym talerzu umieśćcie mąkę, a następnie obtoczcie w niej mięso. Tak przygotowane dodajcie do cebulki i przesmażcie chwilę z obu stron. Kiedy łopatka wieprzowa ładnie się przyrumieni, podlejcie ją podgrzanym wcześniej bulionem. Na patelni umieśćcie również ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość przykryjcie pokrywką i duście aż do miękkości mięsa. Jeśli wam się śpieszy, na koniec zagęśćcie sos mąką rozmieszaną w niedużej ilości wody. Jeśli macie więcej czasu, po prostu...

strogonof przepis
Adobe Stock
Newsy
Najprostszy przepis na tradycyjnego Strogonowa. Jest lepszy niż w niejednej restauracji
Strogonow jest nie tylko pyszny, ale również bardzo rozgrzewający. Idealnie więc sprawdzi się na domowy, zimowy obiad. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie 90 minut!

Strogonow to wystrzałowa mieszanka kulturowa. Danie wywodzi się zarówno z kuchni francuskiej, jak i rosyjskiej, z kolei powszechnie gości na polskich stołach. Nic dziwnego, bowiem potrawa przygotowywana na bazie mięsa wołowego, sosu pomidorowego i warzyw to istny rarytas!  Przepis na strogonow Będziecie potrzebować 1 kilogram mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) 400 gramów pieczarek 100 gramów kukurydzy z puszki 100 gramów groszku z marchewką z puszki 150 gramów pomidorów krojonych z puszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki gęstej śmietany Masło lub olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie Pieczarki dokładnie umyjcie, pokrójcie w plasterki, a następnie umieśćcie w średniej wielkości garnku i podsmażcie na maśle do momentu, w którym woda całkowicie odparuje.  Dodajcie groszek z marchewką oraz kukurydzę z puszki wraz z wodą, w której się marynowały. Całość doprawcie solą oraz pieprzem i zagotujcie. Po ok. 10 minutach powstanie bulion warzywny. Wołowinę dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie w kostkę lub paski. Na patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju lub 1 łyżkę masła i dodajcie pokrojoną wołowinę. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 20 minut, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas. Tak przygotowane mięso umieśćcie w garnku z warzywami. Do składników dodajcie też pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Powstający strogonow zamieszajcie i gotujcie jeszcze przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie też przyprawy – słodką i ostrą paprykę, pieprz i sól do smaku. Następnie trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 30 minut.  Na sam koniec gotowania odlejcie do małego pojemnika trochę bulionu, a następnie dokładnie...

Rozpływający się w ustach pasztet świąteczny. Doprawcie go w ten sposób, a domownicy jękną z zachwytu
Adobe Stock
Newsy
Rozpływający się w ustach pasztet. Doprawcie go w ten sposób, a domownicy jękną z zachwytu
Pasztet od lat gości na stołach Polaków, nie tylko na co dzień, ale przede wszystkim w czasie Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia. Jak sprawić, by wyszedł idealny? Wystarczy, że zastosujecie rady zawarte w tym przepisie!

Przyrządzenie domowego pasztetu spędza sen z powiek niejednej pani domu. Ważne wydarzenia, święta, czy inne specjalne okazje dodatkowo potęgują stres związany z tym wyrobem. Każda gospodyni zadaje sobie pytanie – czy na pewno wyjdzie idealnie mokry, aromatyczny i smaczny?  Przygotowany przez nas przepis sprawi, że w końcu odetchniecie z ulgą. Wystarczy, że zastosujecie zawarte w nim triki i rady. Każda z nich jest na wagę złota! Przepis na pasztet wieprzowy Składniki: 750 gramów łopatki wieprzowej, surowego boczku, wołowiny z kością oraz wątroby wieprzowej (każdego mięsa ma być po 750 gramów, to nie jest wartość łączna) 4 duże jajka 3 czerstwe kajzerki 6 suszonych grzybów Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Grzyby dokładnie umyjcie i umieśćcie w misce z wodą. Odstawcie do namoczenia na całą noc. Wszystkie rodzaje mięsa umyjcie, a następnie pokrójcie na mniejsze części. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie mięso. Smażcie przez kilka minut aż do zarumienienia. Po upływie tego czasu przełóżcie mięso do dużego, płaskiego garnka. Mięso zalej wrzącą wodą i dodaj namoczone wcześniej grzyby. Całość duś pod przykryciem przez ok. 1,5 h (2 trik). Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie 3 czerstwe kajzerki i gotujcie jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia, a następnie odstawcie całość do wystudzenia. Wystudzoną zawartość garnka zmielcie przy użyciu maszynki (3 trik). Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek. Te pierwsze ubijcie na sztywną pianę wraz z szczyptą soli (4 trik). Z kolei do żółtek dodajcie majeranek, imbir i gałkę muszkatołową.  Przyprawione żółtka dodajcie do zmielonego wcześniej mięsa i dokładnie wyróbcie. Na sam koniec tej czynności dodajcie również ubite białka....