Zima nieźle wszystkich zaskoczyła! Po dość ciepłych i łagodnych świętach Bożego Narodzenia przyszedł styczeń wraz ze śniegiem i mrozami. Chyba trzeba się powoli przyzwyczajać do takiej spóźnionej zimy. Gdy na dworze ścina mróz i pada śnieg, trzeba koniecznie się dogrzewać, aby się nie przeziębić! W taką pogodę doskonale sprawdzają się różne zupy, które świetnie rozgrzewają i wzmacniają odporność. A do tego są zdrowe, smaczne i sycące. Co powiecie na zupę ogórkową gotowaną na żeberkach? Palce lizać!

Przepis na zupę ogórkową

Tradycyjna, polska zupa ogórkowa fantastycznie sprawdza się w mroźne dni. Gotowana z kiszonych ogórków, które zawierają dużo witaminy C, jest bardzo zdrowa i chroni organizm przed infekcjami.

Do przygotowania zupy ogórkowej będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 litr wody
  • 300 g żeberek
  • 3 ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 słoik kiszonych ogórków
  • Pół szklanki mleka
  • 1 łyżka siekanego koperku

Przygotowanie

  1. Żeberka umyjcie i osuszcie. Wlejcie litr wody do garnka i gdy się zagotuje, to włóżcie do niej żeberka.
  2. W tym czasie umyjcie i obierzcie warzywa. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę pokrójcie w kostkę.
  3. Po 25 minutach gotowania żeberek wrzućcie do garnka pokrojone marchewki i pietruszkę. Po chwili dodajcie ziemniaki.
  4. Kiszone ogórki zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka. Gotujcie 10 minut. Jeśli zupa nie jest odpowiednio kwaśna, dolejcie trochę wody ze słoika z ogórkami.
  5. Na koniec, gdy zupa się już ugotuje, wlejcie do garnka pół szklanki mleka i zamieszajcie.

I gotowe! Podawajcie zupę ze szczyptą siekanego, świeżego koperku. Jeżeli wolicie, to ziemniaki możecie zastąpić makaronem albo ryżem. Natomiast wodę z ogórków warto zachować i wykorzystać następnego dnia np. do zupy jarzynowej!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl