zupa ogórkowa przepis
kuchenny świat / gotujmy.pl
Newsy

Najlepsza ogórkowa tylko z tego babcinego przepisu. Idealnie kwaśna i sycąca

Na styczniowe mrozy nie ma nic lepszego, niż domowa zupa ogórkowa! Sycąca i zdrowa doskonale rozgrzeje w mroźne dni.

Zima nieźle wszystkich zaskoczyła! Po dość ciepłych i łagodnych świętach Bożego Narodzenia przyszedł styczeń wraz ze śniegiem i mrozami. Chyba trzeba się powoli przyzwyczajać do takiej spóźnionej zimy. Gdy na dworze ścina mróz i pada śnieg, trzeba koniecznie się dogrzewać, aby się nie przeziębić! W taką pogodę doskonale sprawdzają się różne zupy, które świetnie rozgrzewają i wzmacniają odporność. A do tego są zdrowe, smaczne i sycące. Co powiecie na zupę ogórkową gotowaną na żeberkach? Palce lizać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę ogórkową

Tradycyjna, polska zupa ogórkowa fantastycznie sprawdza się w mroźne dni. Gotowana z kiszonych ogórków, które zawierają dużo witaminy C, jest bardzo zdrowa i chroni organizm przed infekcjami.

Do przygotowania zupy ogórkowej będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1 litr wody
  • 300 g żeberek
  • 3 ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 słoik kiszonych ogórków
  • Pół szklanki mleka
  • 1 łyżka siekanego koperku

Przygotowanie

  1. Żeberka umyjcie i osuszcie. Wlejcie litr wody do garnka i gdy się zagotuje, to włóżcie do niej żeberka.
  2. W tym czasie umyjcie i obierzcie warzywa. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę pokrójcie w kostkę.
  3. Po 25 minutach gotowania żeberek wrzućcie do garnka pokrojone marchewki i pietruszkę. Po chwili dodajcie ziemniaki.
  4. Kiszone ogórki zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka. Gotujcie 10 minut. Jeśli zupa nie jest odpowiednio kwaśna, dolejcie trochę wody ze słoika z ogórkami.
  5. Na koniec, gdy zupa się już ugotuje, wlejcie do garnka pół szklanki mleka i zamieszajcie.

I gotowe! Podawajcie zupę ze szczyptą siekanego, świeżego koperku. Jeżeli wolicie, to ziemniaki możecie zastąpić makaronem albo ryżem. Natomiast wodę z ogórków warto zachować i wykorzystać następnego dnia np. do zupy jarzynowej!

Źródło: gotujmy.pl

Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
AdobeStock
Newsy
Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
Zupa ogórkowa z ziemniakami to klasyk polskiej kuchni. Jeśli zastanawiacie się jak zrobić zupę ogórkową, skorzystajcie z przepisu samego Karola Okrasy.

Przepis na zupę ogórkową zna każda polska gospodyni. To klasyczne danie z kiszonych ogórków smakuje każdemu i zawsze się sprawdza. Poznajcie przepis Karola Okrasy, który gotując zupę ogórkową wykorzystuje trik swojej mamy na podkręcenie smaku. Sposób na smaczną zupę ogórkową: sekret mamy Karola Okrasy Jak każdy szef kuchni, Karol Okrasa gotowania uczył się od najlepszych – w tym od swojej mamy! W końcu każda mama i babcia ma swoje własne sekrety na przyrządzenie ulubionych dań swoich najbliższych. Okrasa zdradził sposób swojej mamy na zrobienie smacznej zupy ogórkowej – trzeba dodać do niej masła! Karol w garnku rozgrzewa olej, a na to dopiero kładzie kawałki masła. Dzięki użyciu oleju, masło nie będzie się przypalało. Gdy już się rozpuści, smaży na nim warzywa, które później dodaje do zupy. Jeżeli lubicie przepisy Okrasy, to koniecznie wypróbujcie jego kartacze z mięsem oraz śledzie po kaszubsku . Palce lizać! Przepis na zupę ogórkową Karola Okrasy Do przygotowania zupy ogórkowej z przepisu Karola Okrasy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego Ogórki kiszone z wodą (łącznie 500 ml) Pół kilograma ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 150 ml śmietany 18% 50 g masła 1 łyżka sukru Świeży koperek Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie warzywa i obierzcie. Marchewkę, selera, cebulę i pietruszkę pokrójcie drobno, a ziemniaki w grubszą kostkę. Do garnka wlejcie olej i dodajcie masło. Gdy się rozpuści, wrzućcie cebulę i ziemniaki i podsmażcie z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy warzywa się podsmażą, dodajcie pietruszkę, selera i marchewkę. Smażcie mieszając od czasu do...

ogórkowa przepis
Ilonar2301/gotujmy.pl
Newsy
Ta ogórkowa zawstydzi nawet waszą teściową. Pamiętajcie o tym triku a zdębieje, gdy jej spróbuje
Jeśli chcecie zaimponować swojej teściowej, wypróbujcie nasz przepis na ogórkową. Takiej jeszcze nie jadła!

Zaimponować teściowej – to dopiero wyzwanie! Matka waszego małżonka (lub małżonki), zna się na prowadzeniu domu jak mało kto. W końcu ma o wiele większe doświadczenie od was i w niektórych przypadkach, lepiej nie dyskutować z nią na temat tego jak wykonywać różne prace domowe. Szczególnie ostrożnym trzeba być w kuchni! Chyba większość kobiet nie lubi, gdy przeszkadza im się podczas gotowania, a co dopiero, gdy ktoś mniej doświadczony zaczyna udzielać rad! Lepiej nie wchodzić teściowej w drogę i zamiast doradzać, lepiej oczarować ją samodzielnie ugotowanym daniem. A co może się do tego lepiej nadawać niż genialna zupa ogórkowa z naszego przepisu? Wypróbujcie koniecznie! Przepis na pyszną zupę ogórkową Tak przyrządzona ogórkowa zachwyci każdego! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół kilograma ziemniaków Żeberka 2 marchewki 1 pietruszka 5 kiszonych ogórków Liście laurowe Ziele angielskie Śmietana 1 łyżka masła Pieprz czarny ziarnisty Pieprz czarny mielony Sól Przygotowanie Do garnka włóżcie żeberka, dodajcie liść laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu i zalejcie wodą. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez pół godziny. Obierzcie marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzyjcie je na tarce na dużych oczkach. Obrane ziemniaki pokrójcie w kostkę. Wszystkie jarzyny wrzućcie do garnka z żeberkami. Gotujcie do miękkości. W tym czasie zetrzyjcie na dużych oczkach 5 ogórków kiszonych. Na patelni lub w rondelku rozpuśćcie 1 łyżkę masła i wrzućcie starte ogórki. Lekko podsmażcie i duście. Ten trik ma niebagatelny wpływ na smak całej zupy. Kiedy warzywa w garnku już zmiękną, dodajcie do...

Pomysł na dzisiejszy obiad: zupa, drugie danie i deser. W sam raz na czwartek
AdobeStock
Newsy
Pomysł na dzisiejszy obiad: zupa, drugie danie i deser. W sam raz na czwartek
Co dziś na obiad? Zainspirujcie się naszymi propozycjami na smaczne zupy, drugie dania oraz słodkie desery.

Szukacie pomysłu na obiad? Prezentujemy wam dziś pomysły na pyszne zupy, dania główne i desery z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Palce lizać! Pomysł na obiad – zupa Z braku czasu niektórzy w tygodniu nie przygotowują zup i wolą skupić się na drugim daniu. A to błąd! Zupy przygotowywane ze świeżych warzyw pełne są witamin i minerałów i powinny mieć stałe miejsce w waszym jadłospisie. Z wykorzystaniem sezonowych warzyw zrobicie te pyszne i proste zupy: Przepis Jakuba Kuronia na zupę z botwiny Przepis na zupę cebulową Przepis na zupę krem z marchewki i pomidora od Ani Lewandowskiej Pomysł na obiad – drugie danie Jeżeli planujecie zrobić dziś obiad składający się z trzech dań, proponujemy wam przepisy na szybkie w przygotowaniu potrawy, które posmakują całej rodzinie: Przepis na szybki obiad: tortilla z kurczakiem i warzywami Przepis na pieczonego kurczaka Przepis na wegetariańskie kotlety z cukinią Do drugiego dania koniecznie podajcie warzywa, np. surówkę z selera , surówkę z ogórków kiszonych lub po prostu pyszne ogórki małosolne . A jeśli macie ochotę na bardziej sezonowy obiad, zróbcie naleśniki ze szparagami. Pomysł na obiad – deser To, na co czekają wszystkie dzieci i łasuchy to oczywiście deser po obiedzie! Wypróbujcie te ciekawe przepisy na słodkie desery: Przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia Przepis na ciasto z jabłkami Przepis na ciasto czekoladowe z kremem Przepis na zupę szczawiową Na przełomie kwietnia i maja rozpoczyna się sezon na szczaw, dlatego proponujemy wam przepis na smaczną i zdrową zupę szczawiową! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 500 g żeberek wieprzowych surowych...

Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej?
Flick
Newsy
Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej?
Sól i pieprz to stanowczo za mało. By podkreślić kwaśny smak ogórkowej, warto wybrać jeszcze kilka innych smakowych dodatków.

Przepis na zupę ogórkową to z pozoru nic trudnego. Kawałek mięsa z kością, kilka ziemniaków, włoszczyzna, no i przede wszystkim ogórki kiszone. To wiedzą wszyscy. Wielu jednak „wykłada” się w czasie doprawiania ogórkowej. Pieprz, sól, no i co dalej? Nie warto zatrzymywać się na samym koperku! Warto pomyśleć także o takich przyprawach, które sprawią, że wasza zupa stanie znacznie bardziej aromatyczna i głęboka w smaku. Dlatego też proponujemy wam dodanie odrobiny takich nieco rzadziej używanych do zupy ogórkowej przypraw jak na przykład: Estragon Lubczyk Oregano Majeranek Oczywiście z tymi dodatkami nie należy przesadzać. Podstawowymi przyprawami, które obowiązkowo powinny znaleźć się w ogórkowej, jest oczywiście sól i pieprz, a także liść laurowy, ziele angielskie i koperek suszony. To właśnie one zapewnią wam bazę, wokół której możecie dalej eksperymentować z ciekawszymi smakami. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis na zupę ogórkową: Składniki: Kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z kością Kilka ziemniaków 1-2 marchewki Korzeń pietruszki Kawałek selera Cebula Kilka ogórków kiszonych Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Koperek Opcjonalnie – dodatkowe przyprawy podane przez nas powyżej Przygotowanie: Zalejcie mięso zimną wodą i zagotujcie, zbierając cały czas szumy. Dodajcie do gotującego się wywaru liść laurowy i ziele angielskie. Włoszczyznę obierzcie ze skórki, cebulę opalcie nad ogniem. Wrzućcie warzywa do zupy. Ziemniaki pokrójcie na mniejsze kawałki i wrzućcie do zupy na ok. 15 min przed końcem gotowania. Ogórki zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka i...