
Zima nieźle wszystkich zaskoczyła! Po dość ciepłych i łagodnych świętach Bożego Narodzenia przyszedł styczeń wraz ze śniegiem i mrozami. Chyba trzeba się powoli przyzwyczajać do takiej spóźnionej zimy. Gdy na dworze ścina mróz i pada śnieg, trzeba koniecznie się dogrzewać, aby się nie przeziębić! W taką pogodę doskonale sprawdzają się różne zupy, które świetnie rozgrzewają i wzmacniają odporność. A do tego są zdrowe, smaczne i sycące. Co powiecie na zupę ogórkową gotowaną na żeberkach? Palce lizać!
Przepis na zupę ogórkową
Tradycyjna, polska zupa ogórkowa fantastycznie sprawdza się w mroźne dni. Gotowana z kiszonych ogórków, które zawierają dużo witaminy C, jest bardzo zdrowa i chroni organizm przed infekcjami.
Do przygotowania zupy ogórkowej będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 1 litr wody
- 300 g żeberek
- 3 ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 słoik kiszonych ogórków
- Pół szklanki mleka
- 1 łyżka siekanego koperku
Przygotowanie
- Żeberka umyjcie i osuszcie. Wlejcie litr wody do garnka i gdy się zagotuje, to włóżcie do niej żeberka.
- W tym czasie umyjcie i obierzcie warzywa. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę pokrójcie w kostkę.
- Po 25 minutach gotowania żeberek wrzućcie do garnka pokrojone marchewki i pietruszkę. Po chwili dodajcie ziemniaki.
- Kiszone ogórki zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka. Gotujcie 10 minut. Jeśli zupa nie jest odpowiednio kwaśna, dolejcie trochę wody ze słoika z ogórkami.
- Na koniec, gdy zupa się już ugotuje, wlejcie do garnka pół szklanki mleka i zamieszajcie.
I gotowe! Podawajcie zupę ze szczyptą siekanego, świeżego koperku. Jeżeli wolicie, to ziemniaki możecie zastąpić makaronem albo ryżem. Natomiast wodę z ogórków warto zachować i wykorzystać następnego dnia np. do zupy jarzynowej!
Źródło: gotujmy.pl