Surówka z kiszonej kapusty
Gotujmy.pl/muminka
Newsy

Najlepsza do smażonej ryby. Prosta, wigilijna surówka z kiszonej kapusty w 10 minut

Kiszona kapusta to jesienny przysmak. W towarzystwie kilku tanich dodatków może zmienić się w pyszną sałatką, którą podacie bliskim do wigilijnego karpia.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Drugie danie bez dodatków może się odbyć. Tylko czemu tak? Święta to w końcu czas dopieszczania podniebienia i łączenia naszych ulubionych smaków. Mamy dla was przepis na domową surówkę z kiszonej kapusty.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty

Kapusta słynie ze swoich zdrowotnych właściwości i niezasłużenie miewa opinię ciężkostrawnej. To przede wszystkim probiotyk, chroniący nasz organizm przed infekcjami. Jeśli boicie się przeziębienia i zostawania w łóżku na kilka dni, sięgnijcie po kiszoną kapustę. Powinna się znaleźć w waszej codziennej diecie.

Kiszona kapusta wspiera waszą odporność

Głównie dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest szalenie istotna dla waszego układu immunologicznego. Jest też bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Zapewnia wszystko, czego potrzeba organizmowi. Na dodatek w 100 g kapusty kiszonej znajdziemy tylko 15 kalorii!

Wpływ kapusty kiszonej na zdrowie

Powstaje na skutek procesów fermentacji, dzięki czemu zawiera ogrom kwasu mlekowego i dobrych bakterii. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej, odpowiedzialnej z kolei za zapobieganie chorobom takim jak grypa jelitowa.  

Kapusta reguluje procesy trawienne

Przy tłustych, wigilijnych potrawach surówka z kapusty wypada lekko i zdrowo. Do świątecznego menu pasuje zatem szczególnie. Zwarty w niej błonnik usprawni trawienie i wyreguluje metabolizm. Obiecujemy, że nie będziecie mieli problemów z zaparciami.

Jak zrobić orzeźwiającą surówkę z kiszonej kapusty?

Składniki

  • 500 g kapusty kiszonej

  • 2 jabłka

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 50 ml oleju

  • około 150 ml soku jabłkowego

  • pieprz czarny mielony

  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie krok po kroku

  1. Kapustę kiszoną musicie pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Marchew i jabłko obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule podobnie, obrać i pokroić w drobniutka kostkę.

  3. W misce dokładnie mieszacie wszystkie składniki surówki, doprawiając je olejem, pieprzem i cukrem.

  4. Jeśli kapusta jest zbyt sucha dolejcie małymi porcjami sok jabłkowy. I już! 10 minut jest gotowa do jedzenia.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Gotująca się woda, garnek
Pixabay
Newsy Znowu wykipiały wam ziemniaki? Koniec z tym - następnym razem dodajcie do garnka...
Trudno wyobrazić sobie prawdziwy polski obiad bez ziemniaków. Pewnie zdarzyło się wam nie raz, że wykipiały podczas gotowania. Podpowiadamy proste rozwiązanie tego powszechnego problemu.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Polacy za ziemniakami po prostu przepadają! Nie ma się co dziwić. Z tego taniego warzywa można stworzyć przepyszne, kulinarne cuda. Ziemniaki są uniwersalne i znajdziecie je bez problemu w każdym sklepie. Właściwości ziemniaków Ziemniaki są bogatym źródłem białka, a także witamin i składników mineralnych. Można wyczarować z nich obiadowe danie, ale i wykwintną przekąskę. Mają potwierdzone właściwości lecznicze. Jeśli macie problemy z niewydolnością nerek, dieta ziemniaczana powinna przynieść ulgę. To warzywa bogate w potas. Są one też cennym źródłem: sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenu oraz witamin K, B1, B2, B6 i C. Typy kulinarne ziemniaków Jeżeli podajecie na obiad schabowego, można mieć pewność, że dodatkiem do kotleta będą właśnie ziemniaki. Szukacie takich o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi? Wybierzcie odmiany Albina, Frezja lub Cykada. Te z grypy B są najbardziej uniwersalne, nierozsypujące się. To np. znana wam Irga. Dużo skrobi znajdziecie w klasie C, o jasnym i sypkim miąższu. Popularne odmiany typu C to Aster, Bryza, Kos, Lena i Salto. Odmiana D to ziemniaki pastewne.  Ziemniaki podczas gotowania zaczęły kipieć? Znamy waszą odpowiedź. Kipiące podczas gotowania ziemniaki to powszechny problem. Zdarzył się wam na pewno, chociaż raz! Dla niektórych ta prosta z pozoru czynność to prawdziwe wyzwanie. Nie każdy wie jak się zachować, kiedy warzywa zaczynają kipieć, a woda z garnka zalewa całą kuchenkę. Jest pewien sposób, dzięki któremu ta niedogodność nie będzie miała racji bytu. Tym razem ugotujecie ziemniaki jak najlepszy szef kuchni.  Skuteczny sposób na kipiące ziemniaki Odpowiednie przygotowanie ziemniaków wymaga czasu. Na początku trzeba je umyć, obrać,...

Przeczytaj