Młode ziemniaki z piekarnika. Prosty przepis na smaczny dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/Bogusia82
Newsy

Młode ziemniaki z piekarnika. Prosty przepis na smaczny dodatek do obiadu

Młode ziemniaki z piekarnika z przyprawami to świetny pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Ich przygotowanie zajmie wam mniej niż godzinę! A są tak pyszne, że będziecie je robić regularnie.

W warzywniakach pojawiły się już pierwsze młode ziemniaki. Jak je rozpoznać? Bardzo łatwo. Młode polskie ziemniaki zwykle są dość małe i mają charakterystyczną łuszczącą się skórkę. Ziemniaki te mają to do siebie, że dość szybko wysychają. To dlatego – można to bardzo łatwo zauważyć w sklepach – zwykle są pokryte warstwą ziemi, co ma za zadanie uchronić je przed nadmierną utratą wody.

Co można przygotować z młodych ziemniaków? Możecie z nich zrobić placki ziemniaczane, babkę lub po prostu ugotować je do obiadu w formie purée. Możecie też upiec je w całości z przyprawami. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na takie danie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na młode ziemniaki z piekarnika

Kupiliście na targu młode polskie ziemniaki? Upieczcie je w piekarniku z dodatkiem oliwy i aromatycznych przypraw. Przygotowanie takiego dania jest dziecinnie proste. Wystarczy lekko podgotować ziemniaki, natrzeć je oliwą z dodatkiem przypraw (świetnie sprawdza się tu rozmaryn), a następnie upiec je na złoto w piekarniku. Potrawa smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do obiadu - ryby lub mięsa. Przygotujcie takie ziemniaczki, a gwarantujemy, że na stałe zagoszczą w waszych domach!

Zobacz także
Przepis na truskawki z pieprzem i balsamico. To połączenie was zachwyci

Przepis na truskawki z pieprzem i balsamico. To połączenie was zachwyci

Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym. Pasuje do wszystkich potraw z grilla

Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym. Pasuje do wszystkich potraw z grilla

Składniki:

  • 1 kilogram młodych ziemniaków
  • pół pęczka kopru
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków (lub ulubionych przypraw)
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie pieczonych młodych ziemniaków:

  1. Młode ziemniaki dość cienko obieramy lub skrobiemy nożem.
  2. Dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 8-10 minut.
  3. Odcedzamy i studzimy.
  4. W miseczce mieszamy olej z przyprawą do ziemniaków, dodajemy posiekany koper i nacieramy ziemniaki.
  5. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut.

Smacznego!

Czytaj także:

Młode ziemniaki wreszcie tanie. Świetna promocja w Biedronce na weekend!
AdobeStock
Newsy
Młode ziemniaki wreszcie tanie. Świetna promocja w Biedronce na weekend!
Miłośnikom młodych ziemniaczków polecamy wybrać się na zakupy do Biedronki. Warzywa i owoce kupicie tam teraz w bardzo niskich cenach.

Ostatnio ceny owoców i warzyw szokują. Truskawki po 50 zł za kilogram i czereśnie za 160 zł – czy ktoś to w ogóle kupuje? Drogie były ostatnio nawet ziemniaki , zwłaszcza młode. Na szczęście teraz, gdy jest coraz cieplej, warzywa i owoce z dnia na dzień są coraz tańsze. A Biedronka zorganizowała świetną promocję na weekend, podczas której można kupić młode ziemniaki, maliny, a nawet borówki w bardzo atrakcyjnych cenach! Tanie warzywa i owoce w Biedronce Obniżka cen części produktów będzie obowiązywała tylko do 29 maja, dlatego trzeba się śpieszyć! Do jutra kupicie w Biedronce te produkty w niższych cenach: Maliny 125 g: 2,99 zł Borówki 250 g: 7,99 zł Arbuz kg: 2,99 zł Ucieszą się także miłośnicy młodej kapusty z ziemniakami. Główka kapusty kosztuje teraz w Biedronce 2,99 zł, a za kilogram młodych ziemniaków kupicie za jedyne 1,99 zł. Warto przejść się także na dział ze słodyczami, gdzie czekają na was promocje z okazji Dnia Dziecka! Przepis na pieczone młode ziemniaki Warto skorzystać z promocji na młode ziemniaki i upiec je w piekarniku. Do przygotowania tego dania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 kg młodych ziemniaków Kilka łyżek masła Łyżeczka czosnku Łyżeczka papryki wędzonej Pół łyżeczki soli Pół łyżeczki pieprzu Tymianek Koperek Pietruszka Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki i wyszorujcie je dokładnie pod bieżącą wodą. Ugotujcie w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Nie rozgotujcie jednak ziemniaków – nie mogą się rozpadać. Odcedźcie ziemniaki i ułóżcie je na blaszce. Ugniećcie łyżką tak, by każdy ziemniak pękł. Rozpuśćcie masło na patelni i podsmażajcie chwilę z dodatkiem przypraw....

Pierogi ruskie z młodych ziemniaków? Sprawdźcie, czy farsz nie rozpadnie się wam podczas gotowania
Własne
Newsy
Pierogi ruskie z młodych ziemniaków? Sprawdźcie, czy farsz nie rozpadnie się wam podczas gotowania
Stęskniliście się już za pierogami ruskimi? Przed ich przygotowaniem warto zastanowić się, czy ziemniaki które macie w spiżarni się do nich nadadzą.

Lato w pełni, a stragany na targowiskach uginają się pod ciężarem młodych ziemniaków. Wszyscy dobrze znają ich zalety – są delikatne, lekko słodkie i po prostu przepyszne. Idealnie pasują do wszelkich letnich, lekkich dań – na przykład w nierozłącznym duecie z mizerią z ogórków gruntowych. Oprócz tego młode kartofelki wcale nie są tak kaloryczne, jak zwykło się o nich myśleć. Małym minusem może być dość wysoki indeks glikemiczny tych gotowanych warzyw, a także to, że niekoniecznie nadają się ponoć do takich dań jak placki ziemniaczane czy pierogi ruskie. Czy młode ziemniaki rzeczywiście nie nadają się na pierogi ruskie? Czy to jednak zupełna prawda? Wszystkie oświadczone gospodynie na pewno mają na swoim koncie eksperymenty z farszem na pierogi z udziałem młodych ziemniaków. Wiele z nich przypłaciła to rozpadającym się nadzieniem, innym z kolei się udawało. Skąd te różnice? Przygotowując pierogi ruskie z dodatkiem młodych ziemniaków, warto… spojrzeć na kalendarz. Tak, to nie żart. Chodzi oczywiście o „wiek” kartofli. Inne właściwości mają bulwy wykopane na samym początku sezonu, a inne choćby już w połowie lipca. Ziemniaki dojrzewają, a wraz z tym procesem zwiększa się udział w ich składzie skrobi. To ona odpowiada później za „profil” kartofla. Najwcześniejsze ziemniaki zawierają odpowiednio mniej skrobi, co z kolei przekłada się na ich swojego rodzaju wodnistość. O czym należy pamiętać, przygotowując farsz na pierogi z młodych ziemniaków? Jeśli jednak dysponujecie już młodymi ziemniakami, które wcale nie są już tak… młode, nie obawiajcie się za bardzo tym, jak wyjdą pierogi. Wykopane w lipcu, a już na pewno w sierpniu ziemniaki powinny zdać egzamin nawet w plackach ziemniaczanych....

Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale tylko pod kilkoma warunkami
Adobe Stock
Newsy
Czy młode ziemniaki nadają się na placki ziemniaczane? Tak, ale pod kilkoma warunkami
Macie ochotę na placki ziemniaczane, a już dawno pozbyliście się starych ziemniaków? Nic straconego! Wystarczy zastosować kilka sztuczek, a danie na pewno się uda!

Podobnie jak w przypadku farszu na pierogi ruskie z młodych ziemniaków , ważne jest to, jak wczesne są wasze kartofle. To oczywiste, że dobre, zwarte placki ziemniaczane łatwiej będzie zrobić z ziemniaczków z końca lipca, niż z tych kupionych na targu jeszcze w czerwcu. Im później wykopane ziemniaki, tym większa w nich zawartość skrobi, odpowiedzialnej za zwartość i mączystość ziemniaków. Wczesne ziemniaki , oczywiście także w zależności od odmiany, są bardziej sypkie i dlatego mniej nadają się do przygotowania placków. Nie jest jednak powiedziane, że placki ziemniaczane z wczesnych kartofli są z góry skazane na porażkę. Niepowodzenia można uniknąć, stosując się do paru prostych trików. Jak zrobić dobre placki ziemniaczane z młodych ziemniaków? Przede wszystkim warto będzie odcisnąć nieco wody ze startych ziemniaków. Na ogół nie jest to konieczne w przypadku robienia placków z ziemniaków starych, ale w tym przypadku to raczej nieuniknione. Oprócz tego do placków trzeba dodać dosłownie odrobinę więcej mąki pszennej niż zwykle. Niektórzy eksperymentują także z dodatkiem odrobiny mąki ziemniaczanej, która ma zrekompensować masie ziemniaczanej mniejsze ilości wspomnianej skrobi. Robiąc placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, warto pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Ich smak w zależności od użytej odmiany kartofli, będzie dużo słodszy od standardowej wersji tarciuchów, jak nazywa się placki w niektórych rejonach Polski. Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków Składniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 1 cebula 1 jajko Sól Pieprz Ok. 3 łyżki mąki pszennej (ilość dostosowujcie do konsystencji otrzymanej masy ziemniaczanej) Opcjonalnie: ok. 1-2 łyżki mąki...

co mozna zrobić ze starych ziemniaków
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby stare ziemniaki nabrały smaku? Dodajcie to do wody a będą lepsze niż myślicie
Nie wyrzucajcie starych ziemniaków! Można łatwo poprawić ich smak i wykorzystać je do wielu pysznych dań.

Ziemniaki są chyba jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Podczas gdy podstawą wielu światowych kuchni jest ryż albo makaron, w naszym kraju to ziemniaki są bazą większości dań. Łatwo się je przygotowuje, mają delikatny smak i strukturę i dzięki temu praktycznie do wszystkiego pasują. Można też przyrządzić z nich mnóstwo smacznych potraw – na przykład kluski śląskie, pyzy albo placki ziemniaczane. A do tego ziemniaki są bardzo tanie. Nic dziwnego, że w wielu polskich domach, nikt nie wyobraża sobie obiadu bez tych warzyw! Sposób na stare ziemniaki Zaletą ziemniaków jest także to, że przechowywane w odpowiednich warunkach, długo pozostają zdatne do spożycia. Niestety, zwykle gdy kończy się zapas ziemniaków trzymanych w piwnicy, zostają wam stare i niezbyt apetycznie wyglądające ziemniaki. Można jeszcze je zjeść, ale ich smak pozostawia wiele do życzenia. Co więc z nimi zrobić? Nie musicie ich wyrzucać! Takie stare ziemniaki najlepiej ugotować ze specjalnym dodatkiem. Wystarczy, że do gotującej się z ziemniakami wody, wrzucicie trochę cukru albo wlejecie odrobinę mleka. To znacznie poprawi smak kartofli! Jednak choć smak się poprawi, to struktura starych ziemniaków może być dla niektórych osób nieprzyjemna. Na szczęście istnieje w polskiej kuchni mnóstwo smacznych potraw, które można przygotować z ugotowanych, starych ziemniaków! Sprawdźcie sami: Mięciutkie pączki z ziemniakami   Kulki serowo – ziemniaczane  Kopytka   Gniazdka ziemniaczane Jednym z najsmaczniejszych dań z gotowanych kartofli, są jednak placki ziemniaczane! Zróbcie je sami z poniższego przepisu. Przepis na placki ziemniaczane Do przygotowania takich placków będą wam potrzebne poniższe składniki: 0,5 kg gotowanych ziemniaków...