Młode ziemniaki z piekarnika. Prosty przepis na smaczny dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/Bogusia82
Newsy

Młode ziemniaki z piekarnika. Prosty przepis na smaczny dodatek do obiadu

Młode ziemniaki z piekarnika z przyprawami to świetny pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Ich przygotowanie zajmie wam mniej niż godzinę! A są tak pyszne, że będziecie je robić regularnie.

W warzywniakach pojawiły się już pierwsze młode ziemniaki. Jak je rozpoznać? Bardzo łatwo. Młode polskie ziemniaki zwykle są dość małe i mają charakterystyczną łuszczącą się skórkę. Ziemniaki te mają to do siebie, że dość szybko wysychają. To dlatego – można to bardzo łatwo zauważyć w sklepach – zwykle są pokryte warstwą ziemi, co ma za zadanie uchronić je przed nadmierną utratą wody.

Co można przygotować z młodych ziemniaków? Możecie z nich zrobić placki ziemniaczane, babkę lub po prostu ugotować je do obiadu w formie purée. Możecie też upiec je w całości z przyprawami. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na takie danie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na młode ziemniaki z piekarnika

Kupiliście na targu młode polskie ziemniaki? Upieczcie je w piekarniku z dodatkiem oliwy i aromatycznych przypraw. Przygotowanie takiego dania jest dziecinnie proste. Wystarczy lekko podgotować ziemniaki, natrzeć je oliwą z dodatkiem przypraw (świetnie sprawdza się tu rozmaryn), a następnie upiec je na złoto w piekarniku. Potrawa smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do obiadu - ryby lub mięsa. Przygotujcie takie ziemniaczki, a gwarantujemy, że na stałe zagoszczą w waszych domach!

Zobacz także
Przepis na truskawki z pieprzem i balsamico. To połączenie was zachwyci

Przepis na truskawki z pieprzem i balsamico. To połączenie was zachwyci

Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym. Pasuje do wszystkich potraw z grilla

Sałatka na grilla z sosem pietruszkowym. Pasuje do wszystkich potraw z grilla

Składniki:

  • 1 kilogram młodych ziemniaków
  • pół pęczka kopru
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków (lub ulubionych przypraw)
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie pieczonych młodych ziemniaków:

  1. Młode ziemniaki dość cienko obieramy lub skrobiemy nożem.
  2. Dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 8-10 minut.
  3. Odcedzamy i studzimy.
  4. W miseczce mieszamy olej z przyprawą do ziemniaków, dodajemy posiekany koper i nacieramy ziemniaki.
  5. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut.

Smacznego!

Czytaj także:

Młode ziemniaki wreszcie tanie. Świetna promocja w Biedronce na weekend!
AdobeStock
Newsy
Młode ziemniaki wreszcie tanie. Świetna promocja w Biedronce na weekend!
Miłośnikom młodych ziemniaczków polecamy wybrać się na zakupy do Biedronki. Warzywa i owoce kupicie tam teraz w bardzo niskich cenach.

Ostatnio ceny owoców i warzyw szokują. Truskawki po 50 zł za kilogram i czereśnie za 160 zł – czy ktoś to w ogóle kupuje? Drogie były ostatnio nawet ziemniaki , zwłaszcza młode. Na szczęście teraz, gdy jest coraz cieplej, warzywa i owoce z dnia na dzień są coraz tańsze. A Biedronka zorganizowała świetną promocję na weekend, podczas której można kupić młode ziemniaki, maliny, a nawet borówki w bardzo atrakcyjnych cenach! Tanie warzywa i owoce w Biedronce Obniżka cen części produktów będzie obowiązywała tylko do 29 maja, dlatego trzeba się śpieszyć! Do jutra kupicie w Biedronce te produkty w niższych cenach: Maliny 125 g: 2,99 zł Borówki 250 g: 7,99 zł Arbuz kg: 2,99 zł Ucieszą się także miłośnicy młodej kapusty z ziemniakami. Główka kapusty kosztuje teraz w Biedronce 2,99 zł, a za kilogram młodych ziemniaków kupicie za jedyne 1,99 zł. Warto przejść się także na dział ze słodyczami, gdzie czekają na was promocje z okazji Dnia Dziecka! Przepis na pieczone młode ziemniaki Warto skorzystać z promocji na młode ziemniaki i upiec je w piekarniku. Do przygotowania tego dania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 kg młodych ziemniaków Kilka łyżek masła Łyżeczka czosnku Łyżeczka papryki wędzonej Pół łyżeczki soli Pół łyżeczki pieprzu Tymianek Koperek Pietruszka Przygotowanie: Umyjcie ziemniaki i wyszorujcie je dokładnie pod bieżącą wodą. Ugotujcie w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Nie rozgotujcie jednak ziemniaków – nie mogą się rozpadać. Odcedźcie ziemniaki i ułóżcie je na blaszce. Ugniećcie łyżką tak, by każdy ziemniak pękł. Rozpuśćcie masło na patelni i podsmażajcie chwilę z dodatkiem przypraw....

Pierogi ruskie z młodych ziemniaków? Sprawdźcie, czy farsz nie rozpadnie się wam podczas gotowania
Własne
Newsy
Pierogi ruskie z młodych ziemniaków? Sprawdźcie, czy farsz nie rozpadnie się wam podczas gotowania
Stęskniliście się już za pierogami ruskimi? Przed ich przygotowaniem warto zastanowić się, czy ziemniaki które macie w spiżarni się do nich nadadzą.

Lato w pełni, a stragany na targowiskach uginają się pod ciężarem młodych ziemniaków. Wszyscy dobrze znają ich zalety – są delikatne, lekko słodkie i po prostu przepyszne. Idealnie pasują do wszelkich letnich, lekkich dań – na przykład w nierozłącznym duecie z mizerią z ogórków gruntowych. Oprócz tego młode kartofelki wcale nie są tak kaloryczne, jak zwykło się o nich myśleć. Małym minusem może być dość wysoki indeks glikemiczny tych gotowanych warzyw, a także to, że niekoniecznie nadają się ponoć do takich dań jak placki ziemniaczane czy pierogi ruskie. Czy młode ziemniaki rzeczywiście nie nadają się na pierogi ruskie? Czy to jednak zupełna prawda? Wszystkie oświadczone gospodynie na pewno mają na swoim koncie eksperymenty z farszem na pierogi z udziałem młodych ziemniaków. Wiele z nich przypłaciła to rozpadającym się nadzieniem, innym z kolei się udawało. Skąd te różnice? Przygotowując pierogi ruskie z dodatkiem młodych ziemniaków, warto… spojrzeć na kalendarz. Tak, to nie żart. Chodzi oczywiście o „wiek” kartofli. Inne właściwości mają bulwy wykopane na samym początku sezonu, a inne choćby już w połowie lipca. Ziemniaki dojrzewają, a wraz z tym procesem zwiększa się udział w ich składzie skrobi. To ona odpowiada później za „profil” kartofla. Najwcześniejsze ziemniaki zawierają odpowiednio mniej skrobi, co z kolei przekłada się na ich swojego rodzaju wodnistość. O czym należy pamiętać, przygotowując farsz na pierogi z młodych ziemniaków? Jeśli jednak dysponujecie już młodymi ziemniakami, które wcale nie są już tak… młode, nie obawiajcie się za bardzo tym, jak wyjdą pierogi. Wykopane w lipcu, a już na pewno w sierpniu ziemniaki powinny zdać egzamin nawet w plackach ziemniaczanych....

kluski
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk/AdobeStock
Newsy
Najlepsze ziemniaki na pyzy i kopytka? Tylko te odmiany wydobędą ich prawdziwy smak. Wiedzieliście o tym?
W Polsce ziemniak jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Jest podstawą bądź dodatkiem do wielu potraw. Jednak nie do wszystkich każda odmiana będzie tak samo dobra. Sprawdźcie, które wybrać podczas przygotowywania pyz bądź kopytek.

Ziemniaki są w Polsce najpowszechniejszym warzywem. Z nich można przyrządzić dosłownie wszystko. Mogą być dodatkiem do zupy, do kotletów bądź stanowić samodzielny posiłek, jak frytki, zapiekanka, placki ziemniaczane, kluski, kopytka czy knedle. Możliwości wykorzystania ziemniaka jest wiele, dzięki jego wyjątkowej uniwersalności. Cenne właściwości Ziemniaki, oprócz swojej powszechności, zawierają także wiele cennych wartości. Są źródłem takich składników jak fosfor, mangan, żelazo, cynk, sód, karoten, jod, a także witamin K, B1, B2, B6 oraz C. Najbardziej wartościową obróbką termiczną dla tego warzywa, jest gotowanie na parze, w skórce bądź pieczenie w piekarniku.  Różnorodność w sprzedaży Na sklepowych półkach można spotkać wiele odmian ziemniaków. Każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Na rynku można wyróżnić trzy główne typy ziemniaków. Pierwszy z nich to typ A, który jest twardy i idealnie nadaje się jako składnik do sałatek. Są one dość wilgotne z małą zawartością skrobi. Kolejnym wyróżniającym się jest typ B. To kartofle uniwersalne o średniej twardości. Podczas gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu miękną. Ten rodzaj idealnie sprawdza się do przygotowywania frytek czy też placków ziemniaczanych. Ostatnim typem jest typ C. One zawierają najwięcej skrobi w składzie. Są delikatne z rozpadającym, jasnym wnętrzem. Ten typ to idealny wybór podczas przyrządzania wszelkiego rodzaju klusek. Na pyzy i kluski Podczas przygotowywania klusek, pyz, placków czy farszu do pierogów ruskich, najlepszym wyborem są ziemniaki mączyste. Ten typ kartofli zawiera najwięcej skrobi, przez co łatwo się rozpada i jednocześnie łatwo formuje we wszelkiego rodzaju kluski. Z odmian należy...

Anna Popek popisała się warzywną zapiekanką. Fani w szoku, że zabrakło kluczowego składnika
ONS.pl/Instagram
Newsy
Anna Popek popisała się warzywną zapiekanką. Fani w szoku, że zabrakło kluczowego składnika
Dziennikarka TVP i Polskiego Radia wrzuciła do sieci zdjęcie z kolacji, którą przyszykowała dla swoich córek. Wygląda smacznie, ale fani dojrzeli w niej brak kluczowego produktu…

Znana i lubiana prezenterka wielu programów na antenach Telewizji Polskiej, a także Polskiego Radia opublikowała  na Instagramie zdjęcie upieczonej przez siebie zapiekanki. Jak napisała gwiazda TVP – przygotowała ją dla swoich córeczek na kolację. Czego zabrakło w zapiekance Anny Popek? Czujni fani szybko zauważyli, że na fotografii nie ma ani śladu pożywnego mięsa. Czyżby Popek przeszła na wegetarianizm? Tego nie wiemy, ale za to z całym sercem polecamy przepis na szybką zapiekankę dziennikarki, która nada się jako dodatek do obiadu czy jako oddzielne, lekkostrawne danie.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Anna Popek (@annapopek_official) Anna Popek to nie jedyna gwiazda, która lubi od czasu do czasu pochwalić się przed swoimi fanami jakimś efektownym daniem. Własnoręcznie wypieczony chleb pokazała Katarzyna Dowbor, potrawką z cielęciny popisał się Piotr Gąsowski,   a Katarzyna Skrzynecka wrzuciła do sieci zdjęcie ciekawej zupy krem . Przepis na zapiekankę Anny Popek Składniki: 50 dag młodych ziemniaków 2-3 marchewki Cebula dymka Papryka słodka w proszku 2-3 łyżki oleju Sól Pieprz Koperek suszony Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w dość cienkie talarki. Obierzcie także marchewkę i pokrójcie w cienkie plasterki – jeżeli plastry ziemniaków i marchewki będą zbyt grube, pieczenie zapiekanki się przedłuży. Odkrójcie dolną białą część cebuli dymki i pokrójcie w kostkę. Wysmarujcie naczynie żaroodporne naczynie...