W warzywniakach pojawiły się już pierwsze młode ziemniaki. Jak je rozpoznać? Bardzo łatwo. Młode polskie ziemniaki zwykle są dość małe i mają charakterystyczną łuszczącą się skórkę. Ziemniaki te mają to do siebie, że dość szybko wysychają. To dlatego – można to bardzo łatwo zauważyć w sklepach – zwykle są pokryte warstwą ziemi, co ma za zadanie uchronić je przed nadmierną utratą wody.
Co można przygotować z młodych ziemniaków? Możecie z nich zrobić placki ziemniaczane, babkę lub po prostu ugotować je do obiadu w formie purée. Możecie też upiec je w całości z przyprawami. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na takie danie!
Przepis na młode ziemniaki z piekarnika
Kupiliście na targu młode polskie ziemniaki? Upieczcie je w piekarniku z dodatkiem oliwy i aromatycznych przypraw. Przygotowanie takiego dania jest dziecinnie proste. Wystarczy lekko podgotować ziemniaki, natrzeć je oliwą z dodatkiem przypraw (świetnie sprawdza się tu rozmaryn), a następnie upiec je na złoto w piekarniku. Potrawa smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do obiadu - ryby lub mięsa. Przygotujcie takie ziemniaczki, a gwarantujemy, że na stałe zagoszczą w waszych domach!
Składniki:
- 1 kilogram młodych ziemniaków
- pół pęczka kopru
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków (lub ulubionych przypraw)
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie pieczonych młodych ziemniaków:
- Młode ziemniaki dość cienko obieramy lub skrobiemy nożem.
- Dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 8-10 minut.
- Odcedzamy i studzimy.
- W miseczce mieszamy olej z przyprawą do ziemniaków, dodajemy posiekany koper i nacieramy ziemniaki.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut.
Smacznego!
Zobacz także:
Czytaj także: