W warzywniakach pojawiły się już pierwsze młode ziemniaki. Jak je rozpoznać? Bardzo łatwo. Młode polskie ziemniaki zwykle są dość małe i mają charakterystyczną łuszczącą się skórkę. Ziemniaki te mają to do siebie, że dość szybko wysychają. To dlatego – można to bardzo łatwo zauważyć w sklepach – zwykle są pokryte warstwą ziemi, co ma za zadanie uchronić je przed nadmierną utratą wody.

Co można przygotować z młodych ziemniaków? Możecie z nich zrobić placki ziemniaczane, babkę lub po prostu ugotować je do obiadu w formie purée. Możecie też upiec je w całości z przyprawami. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na takie danie!

Przepis na młode ziemniaki z piekarnika

Kupiliście na targu młode polskie ziemniaki? Upieczcie je w piekarniku z dodatkiem oliwy i aromatycznych przypraw. Przygotowanie takiego dania jest dziecinnie proste. Wystarczy lekko podgotować ziemniaki, natrzeć je oliwą z dodatkiem przypraw (świetnie sprawdza się tu rozmaryn), a następnie upiec je na złoto w piekarniku. Potrawa smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do obiadu - ryby lub mięsa. Przygotujcie takie ziemniaczki, a gwarantujemy, że na stałe zagoszczą w waszych domach!

Składniki:

  • 1 kilogram młodych ziemniaków
  • pół pęczka kopru
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków (lub ulubionych przypraw)
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie pieczonych młodych ziemniaków:

  1. Młode ziemniaki dość cienko obieramy lub skrobiemy nożem.
  2. Dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez około 8-10 minut.
  3. Odcedzamy i studzimy.
  4. W miseczce mieszamy olej z przyprawą do ziemniaków, dodajemy posiekany koper i nacieramy ziemniaki.
  5. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut.

Smacznego!

Zobacz także:

Czytaj także: