Młode lisy opanowały KFC w Wadowicach. Podkradają ludziom jedzenie
AdobeStock
Newsy

Młode lisy opanowały restaurację KFC w Wadowicach. Podkradają ludziom jedzenie

Lisy w knajpach z jedzeniem fast-food typu KFC to widok dość niecodzienny. Jak one się tam znalazły?

W KFC w Wadowicach pojawili się ostatnio niecodzienni, nieproszeni goście – młode lisy, które zaczęły podkradać ludziom jedzenie. Skąd się tam wzięły i czy udało je się wypędzić?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lisy w wadowickim KFC

Takich gości w wadowickim KFC nie spodziewał się nikt. Tuż obok lokalu w godzinach nocnych, zaczęły się ostatnio zjawiać dwa młode lisy, które postanowiły podkradać ludziom jedzenie.

Lisy wzbudziły ogromne zainteresowanie wśród mieszkańców Wadowic i okolic. Zaczęły się pojawiać przy KFC niemal codziennie, po zmroku. Mieszkańcy miasta zaczęli je nawet nagrywać na wideo. Zwierzęta w ogóle nie są płochliwe – zaczęły podchodzić do restauracji a nawet wchodzić do ogródka i podkradać z kubełków pozostawione na stołach jedzenie. Widocznie kurczaki w chrupiącej panierce bardzo im posmakowały...

Cała sytuacja bardzo jednak zaniepokoiła właścicieli restauracji, którzy martwią się, że pozostawione na stołach jedzenie może być silnym wabikiem dla lisów. Obawiają się też, że grasujące w pobliżu lokalu lisy mogą zniechęcać klientów do skorzystania z restauracji. Apelują o niedokarmianie lisów i nie nawiązywanie z nimi kontaktu.

Którą restaurację KFC nawiedziły lisy?

Lisy zaczęły się pojawiać w niedawno otwartej restauracji KFC przy ulicy Lwowskiej 90 w Wadowicach, przy rondzie generała Okulickiego. Mieszkańcy i klienci lokalu widują je tam regularnie, najczęściej nocą.

Zobacz także
 Ten grzyb okropnie cuchnie i wygląda jak palce diabła. Czy na pewno można go zjeść?

Ten grzyb okropnie cuchnie i wygląda jak palce diabła. Czy na pewno można go zjeść?

Skóra swędzi i piecze po ukąszeniu komara? Ratunek znajdziecie w kuchennej szafce

Skóra swędzi i piecze po ukąszeniu komara? Ratunek znajdziecie w kuchennej szafce

Co zwykle jedzą lisy?

Głównym pożywieniem lisów są jagody, robaki, pająki i małe zwierzęta, takie jak myszy czy ptaki, ale jak widać, lisy nie pogardzą też chrupiącym panierowanym kurczakiem. Jak donosi portal otwarteklatki.pl, „lisy rude często wybierają owoce – jesienią w niektórych rejonach stanowią one nawet 100% ich diety".

Jeśli spotkacie na swojej drodze lisa, pod żadnym pozorem go nie dokarmiajcie ani nie nawiązujcie z nim kontaktu. Wszystko to ze względów bezpieczeństwa. 

Źródło: otwarteklatki.pl, wadowice24.pl

Takiej sytuacji jeszcze w McDonald's nie było. To wideo to prawdziwy hit sieci!
Pixabay
Newsy
Zemsta pracowników McDonald's. To wideo to prawdziwy hit sieci!
Do takiej sytuacji jeszcze nigdy nie doszło w żadnym McDonald'sie na świecie. Zobaczcie nagranie, które stało się prawdziwym hitem sieci!

McDonald’s to jedna z najpopularniejszych sieci restauracji na świecie. Firma została założona w 1940 roku w Kalifornii przez dwóch braci - Richarda i Maurice’a McDonaldów i działa obecnie na zasadzie franczyzy. McDonald's posiada na chwilę obecną prawie 37 tysięcy restauracji w 120 krajach świata. W Polsce sieć ma aż 435 lokali, w których zatrudnionych jest blisko 25 tysięcy osób. Zemsta pracowników McDonald's Ostatnio w jednym z lokali McDonald's miała miejsce bardzo nietypowa sytuacja. Co takiego się tam wydarzyło? Pewnego dnia wszyscy pracownicy jednego z lokali sieci, postanowili rzucić pracę, zwalniając się w połowie swojej zmiany. Sytuacja sprawiła, że nie było rąk do pracy i restauracja tymczasowo musiała zostać zamknięta. Wideo ukazujące zajście stało się prawdziwym hitem sieci. @zoey.isback Well that happened today and it was so funny 😭😂 ♬ Nobody - Mitski „Wszyscy odeszli, jesteśmy zamknięci" Jak doszło do tej nietypowej sytuacji? Okazuje się, że powodem zachowania pracowników była wcześniejsza kłótnia z menedżerami lokalu. Pewnego dnia pracownicy kalifornijskiego McDonalds'a postanowili się na nich zemścić i w tym samym momencie wszyscy zwolnili się z pracy. Zostawili po sobie jedynie krótką notatkę ze słowami: Wszyscy rezygnują, jesteśmy zamknięci. Na TikToku pojawił się filmik ukazujący zatłoczoną, a następnie opustoszałą restaurację. Wideo obejrzano ponad 2,4 miliona razy. Jaki był powód takiego zachowania? Czy chodziło o zbyt niskie wynagrodzenie, czy może o coś zupełnie innego? Sytuację przybliżyła nieco jedna z pracownic lokalu, niejaka Zoey. Restauracja zatrudniała bardzo młode osoby, nastolatków i było to dla nich okropne miejsce pracy....

"Paragony grozy" nie straszą wszędzie. Turyści udowadniają, że można zjeść tanio nad morzem
AdobeStock
Newsy
„Paragony grozy” nie straszą wszędzie. Turyści udowadniają, że można zjeść tanio nad morzem
200 zł za rybę nad morzem to już przeszłość. Turyści udowadniają, że na wakacjach da się tanio i smacznie zjeść!

Gdy tylko rozpoczęły się wakacje, „paragony grozy” zaczęły robić furorę w internecie. Mowa oczywiście o horrendalnie wysokich rachunkach za jedzenie w nadmorskich smażalniach i nie tylko. Można odnieść wrażenie, że stołowanie się w miejscowościach turystycznych jest w tym roku bardzo drogie. Zaczęły się nawet pojawiać w sieci porady na temat tego, jak uniknąć wysokich rachunków za jedzenie na urlopie , choć niektórzy, jak właściciele smażalni przekonywali , że nie ma co oczekiwać cudów i latem jedzenie nad morzem jest po prostu drogie. Ale czy wszędzie trzeba zapłacić tak dużo za obiad? Turyści z całej Polski udowadniają, że nie! Tani obiad dla 3 osób nad morzem O tym, że nad morzem da się tanio zjeść, przekonała się turystka z Trzęsacza. Portal podroze.gazeta.pl opisał relację kobiety, która przekonuje, że w Trzęsaczu zapłaciła jedynie 50 złotych za obiad dla trzech osób. Z kolei na swoim profilu na Facebooku inny turysta opublikował zdjęcie paragonu opiewającego na kwotę jedynie 8,90 zł. Tylko tyle kosztował wyglądający bardzo smacznie obiad, składający się z kotleta schabowego z ziemniakami i surówką! Ekonomicznie w nadmorskich kurortach Trzęsacz jest małą miejscowością, więc niskie ceny nie powinni dziwić. Inaczej jest w dużych kurortach obleganych przez turystów. Ale czy na pewno? Również tam można znaleźć miejsca, w których da się tanio i smacznie zjeść. Portal o2.pl opublikował zdjęcie paragonu z restauracji we Władysławowie, gdzie grupa znajomych zapłaciła 77 złotych za pizzę, dwa zestawy z dorszem oraz trzy soki pomarańczowe. Nie brzmi to wcale tak groźnie! Zmowa restauratorów? Ireneusz Szydłowski, restaurator z Gdańska w rozmowie z portalem podroze.gazeta.pl przyznał, że przypuszcza, iż wysokie ceny nad morzem mogą wynikać ze...

Pokazał na TikToku, jak powstaje jeden z sosów w KFC. Uwaga – można zwymiotować
cheddar4.7/TikTok
Newsy
Pokazał na TikToku, jak powstaje jeden z sosów w KFC. Uwaga – można zwymiotować!
Miłośnicy sosu pieczeniowego z KFC, po tym filmiku zdecydowanie stracili na niego ochotę. Zobaczcie, jak się go przyrządza.

Sieci restauracji serwujących dania typu fast-food, takie jak McDonald’s i KFC, nie słyną ze zbyt zdrowego jedzenia. Każdy wie, że serwowane tam potrawy nie należą do wymyślnych i na pewno nie są zdrowe! Niedawno pisaliśmy choćby o tym, ile kalorii znajduje się w lubianych przez wiele osób sosach z McDonald’s oraz jakie jest najbardziej kaloryczne danie w tej restauracji . Kto jest na ścisłej diecie, ten zdecydowanie nie powinien się tam stołować! Z kolei, sieć KFC mimo, że też serwuje panierowane mięso smażone w głębokim tłuszczu, to stara się reklamować swoje jedzenie jako bardziej „naturalne” niż to w McDonald’s i innych podobnych restauracjach. Jednak udostępniony przez pracownika KFC filmik pokazujący jak powstaje jeden z bardziej znanych sosów dodawanych do jedzenia w tej restauracji może sprawić, że już więcej nie będziecie chcieli tam zjeść! Jak powstaje sos pieczeniowy z KFC? Jednym z bardziej popularnych sosów w KFC, jest sos pieczeniowy. Pewnie niewiele z zamawiających go osób zastanawiało się wcześniej, jak ten sos w ogóle powstaje. Pracownik sieci KFC z Wielkiej Brytanii udostępnił na swoim profilu na TikToku filmik, na którym pokazuje cały proces przygotowywania sosu. Nie wygląda to zbyt zachęcająco! @cheddar4.7 KFC GRAVY ##kfc ##foryoupage ##foryou ##for ##gravy ##food ##work ##fast ##mcdonalds ##firedsoon ##tasty ##uk ##usa ##asia ♬ The Chicken Wing Beat - Ricky Desktop Najpierw do pojemnika zrzucane są resztki ze smażonych kurczaków. To głównie spalona i tłusta panierka. Zalewa się ją wodą i zamknięty pojemnik odstawia na około 6 godzin. Po tym czasie sos jest podgrzewany, mieszany i dodaje się do niego różne przyprawy, które nadają mu jego charakterystyczny smak. Na końcu sos nie wygląda już tak źle, choć...

Ksiądz z Lublina zaprosił 500 bezdomnych do restauracji. „Staramy się przywracać godność ubogim”
Flickr
Newsy
Ksiądz z Lublina zaprosił 500 bezdomnych do restauracji. „Staramy się przywracać godność ubogim”
Gesty takie jak czyn ks. Mieczysława Puzewicza w dzisiejszych czasach to raczej rzadkość. To, co zrobił ten duchowny naprawdę jest godne pochwały.

Wczoraj – 14 listopada – już po raz piąty obchodzony był Światowy Dzień Ubogich, który ustanowił Ojciec Święty Franciszek. Z tej okazji pewien duchowny zorganizował wyjątkowe spotkanie dla ubogich. Delegat metropolity lubelskiego ds. pomocy osobom wykluczonym, współzałożyciel Centrum Wolontariatu w Lublinie ks. Mieczysław Puzewicz, zorganizował uroczystą kolację dla 500 ubogich i bezdomnych osób, które zaprosił do ośmiu różnych restauracji. - Ten rok jest wyjątkowy ze względu na skalę tego wydarzenia, bo na uroczysty obiad zaprosimy do ośmiu restauracji łącznie 500 ubogich. Najpierw zgromadzimy się na mszy św. równocześnie w czterech kościołach, jednej z nich będzie przewodniczyć ksiądz biskup Adam Bab - powiedział w rozmowie z PAP ks. Puzewicz. Przywracanie ubogim ludziom godności Ks. Puzewicz jest przekonany, że udział we wspólnej kolacji ma wieloaspektowy wymiar. Nie chodzi tu tylko o aspekt materialny, ale również o to, by przywrócić ubogim osobom poczucie godności: - Staramy się w ten sposób przywracać godność ubogim. Przy zaścielonych czystymi obrusami stołach siadają obok siebie ludzie, którzy na co dzień nie mają domów, wolontariusze, księża i byli więźniowie, siostry zakonne i uchodźcy, dzieci z zaniedbanych dzielnic wraz ze swoimi opiekunami - powiedział ksiądz. Zapytany, kim jest w obecnych czasach osoba uboga, Puzewicz powiedział, że obecnie nie zawsze jest to osoba bezdomna, ale też może nią być rencista, emeryt lub osoba, której po prostu nie starcza na jedzenie. - Jak rozdzielamy codziennie ciepłe posiłki, to przychodzą do nas ludzie, którzy mają dach nad głową, ale na przykład nie zawsze wystarcza im na przygotowanie obiadu, to są też emeryci, renciści, niepełnosprawni – powiedział....