Mleko baziowe z 2 składników. Łagodzi ból, pomaga na przeziębienie
Adobe Stock
Newsy

Przepis na mleko baziowe z 2 składników. Łagodzi ból, pomaga na przeziębienie

Bazie to wiosenne pączki wierzby. Te same, które nazywamy „kotkami”, z których przygotowujemy wielkanocne palemki lub robimy wiosenne bukiety.

Wierzba od setek lat jest uważana za symbol odradzającego się życia i płodności. Jej obsypane baziami gałęzie dają wrażenie obfitości i płodności przede wszystkim dlatego, że pojawiają się w czasie, gdy na zbyt wielu innych roślinach nie pojawiają się jeszcze po zimie ślady życia.

Drzewo było także uważane za magiczną roślinę. Z jej drewna wykonywano różdżki, a w średniowieczu uważano, że czarownice latają na miotłach wiązanych wierzbowymi witkami. Wierzba pojawia się także w literaturze np. w książce „O czym szumią wierzby” czy w serii o „Harrym Potterze, w której występowała w postaci Bijącej Wierzby.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zdrowotne właściwości puchatych pączków wierzby

Zdrowotne właściwości „kotków” znane są od setek lat. Wierzba i różne części drzewa zawsze były cenione w medycynie naturalnej. Ma działanie moczopędne, stosowana jest na ból i przeziębienie, ale nie tylko:

  • Kora wierzby zawiera dużo błonnika, który spowalnia wchłanianie salacyny, a także garbniki, które tonizują podrażnienia błony śluzowej i zmniejszają krwawienia. To właśnie ona działa moczopędnie, łagodzi obrzęki związane z urazami i zapaleniem stawów
  • Pączki i kwiaty wierzby pomagają w walce z przeziębieniem, łagodzą ból i działają przeciwzapalnie. Z bazi można nie tylko przyrządzać zdrowe, wiosenne mleko baziowe. Można z nich także robić napary na wodzie o podobnym działaniu przeciwzapalnym i przeciw przeziębieniowym

Z różnych części rośliny wykonuje się m.in:

  • Olejek
  • Susz do parzenia
  • Nalewkę
Zobacz także
Agnieszka Cegielska podała przepis na domowy napar na przeziębienie.  Idealny na katar

Agnieszka Cegielska podała przepis na domowy napar na przeziębienie. Idealny na katar

Skandynawowie piją kawę z… serem z mleka renifera. Wy możecie spróbować z kozim. Odważycie się?

Przepis na wiosenne mleko baziowe

Składniki:

  • 1 litra mleka krowiego lub napoju roślinnego np. migdałowego, lub owsianego
  • 5 łyżek bazi z wierzby

Przygotowanie:

  1. Bazie przełóżcie na sitko i dokładnie opłuczcie, żeby pozbyć się kurzu i zanieczyszczeń.
  2. Opłukane bazie włóżcie do garnka i zalejcie mlekiem lub napojem roślinnym.
  3. Gotujcie na średnim ogniu, a gdy mleko zacznie wrzeć, zdejmijcie z ognia, przykryjcie i odstawcie na 10 minut.
  4. Gotowe mleko przecedźcie i pijcie.

Źródło: haps.pl, zdrowie, wprost.pl, miodymanuka.pl

Są już pierwsze wiosenne miody. Ich cena powala, a będzie jeszcze drożej
Pixabay
Newsy
Są już pierwsze wiosenne miody. Ich cena powala, a będzie jeszcze drożej
Pszczelarze sprzedają już pierwsze wiosenne miody. Nie jest to jednak tania przyjemność…

Pszczelarze z warmińsko-mazurskich pasiek zbierają obecnie pierwsze wiosenne miody – wielokwiatowe i rzepakowe. Hodowcy pszczół muszą szybko pracować nad wydobywaniem tego typu miodu, ponieważ bardzo szybko się on krystalizuje. Ma on pełno korzystnych dla zdrowia właściwości odżywczych, które mogą pomóc na wiele dolegliwości . Nie powinien być jednak dodawany do gorących napojów takich jak herbata czy grzaniec. Ceny wiosennego miodu wyjątkowo wysokie Obecnie za 0,9-litrowy słoik sprzedawcy liczą sobie ok. 35 zł. To o 5 zł więcej w porównaniu z ceną z zeszłego roku.  Moim zdaniem kolejne miody będą sprzedawane za 40 zł za słoik, a niektóre nawet za 45 zł. Niestety bardzo wzrastają ceny sprzętu potrzebnego w pasiekach. Te narzędzia są stalowe, a jak wiadomo ceny stali szybko rosną. Rosną też ceny żywności, koszty utrzymania, a sprzedaż miodu jest częścią pracy pszczelarzy – poinformował Józef Zysk, szef Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Olsztynie. Tegoroczne zbiory są i będą obfite, jednak nie spowoduje to spadku cen, które podyktowane są przede wszystkim zwiększonymi kosztami produkcyjnymi.  Chłodna wiosna, zimny i deszczowy maj nie zaszkodziły pszczołom. Gdy buchnęło ciepło, owady nadrobiły zimne dni i zbiory miodu są przyzwoite – dodał Zysk. Jak rozpoznać naturalny miód? Szef Związku Pszczelarzy wyjaśnił, w jaki sposób można rozpoznać czy miód jest naturalny. Wiosenna odmiana bardzo szybko się krystalizuje, dlatego jeśli handlarz sprzedaje wiosenny miód, który długo nie przyjmuje stałego stanu skupienia – raczej nie jest on naturalny. Świeży miód można także rozpoznać po białym nalocie . Prawdziwe miody wiosenne muszą się krystalizować i to szybko. Taka jest ich...

Jesteście po 50-tce? Jedzcie ten produkt codziennie. Szybko odchudza i chroni przed miażdżycą
Adobe Stock
Newsy
Jesteście po 50-tce? Jedzcie ten produkt codziennie. Szybko odchudza i chroni przed miażdżycą
Wraz z wiekiem dobieranie odpowiednich produktów ma coraz większe znaczenie. Nie tylko wpływają na stan faktyczny organizmu, ale również pomagają zrzucić nadprogramowe kilogramy. Warto by były to składniki jak najmniej przetworzone i pochodziły ze sprawdzonych źródeł.

Odpowiednio dobrane produkty w diecie spełniają bardzo ważną rolę. Im mniej przetworzone oraz naturalne to w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Szczególnie ma to znaczenie w starszym wieku. Warto wówczas zaopatrywać się w jak największą ilość owoców, warzyw dostarczających cennych witamin i mikroelementów.  Właściwe żywienie po 50. roku życia Odpowiedni sposób odżywiania jest zalecany w każdym wieku. Dobrze dobrana dieta pomaga jednak uniknąć wielu chorób, a także w naturalny sposób ochrania organizm zwłaszcza po przekroczonym 50. roku życia. Powinna się składać z właściwej ilości i kompozycji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Jej uzupełnienie powinny stanowić witaminy. Dzięki dobrze zbilansowanej diecie można nie tylko zgubić zbędne kilogramy, ale również ustrzec się przed wieloma chorobami czy schorzeniami. Ważnym punktem osób dbających o zdrowie może stać się coraz popularniejsze w Polsce awokado . J est ono dość uniwersalnym produktem w kuchni. To przede wszystkim świetne źródło tłuszczu do smarowania pieczywa, dlatego też idealnie zastępuje masło czy margarynę. Z jego udziałem można przyrządzić również sos do przekąsek lub domowy krem czekoladowy. Awokado to wręcz obowiązkowy produkt w diecie szczególnie osób starszych, gdyż dzięki zawartości odpowiednich elementów wspomaga organizm i chroni go przed wieloma chorobami! Niewiele osób wie, że awokado zalicza się do owoców, a nie do warzyw. Posiada ono wiele cennych wartości, które w pozytywny sposób wpływają na zdrowie. Jest znane od setek lat i niezmiernie cieszy się sporą popularnością. Poprzez swój charakterystyczny kształt nazywane jest gruszką aligatora.  Awokado to świetny zamiennik masła jako...

Rosół z papryką
Gotujmy.pl
Newsy
Czy rosół faktycznie zwalcza wirusy i wzmacnia organizm po chorobie? Wyjaśniamy
Rosół idealnie się sprawdza nie tylko podczas niedzielnego obiadu czy różnych uroczystości, ale także podczas przeziębień. Wiele osób uważa jednak, że magiczne właściwości wywaru są mitem. Czy to faktycznie zbudowana opowieść wokół bulionu?

Klasyczny polski rosół to zupa uwielbiana przez wszystkich. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania bądź innych rodzinnych uroczystości. Przygotowany na bazie sporej ilości składników jest odpowiednio aromatyczny i bogaty w wiele cennych właściwości. Część z nich jest owiana mitem. Tradycyjny rosół Typowy polski rosół jest przyrządzany na bazie mięsa drobiowego, niekiedy z dodatkiem wołowiny i sporej ilości warzyw. Tutaj idealnie sprawdza się zasada, że im więcej, tym lepiej. Dzięki sporej ilości składników wywar będzie bardziej esencjonalny, smaczniejszy, a także będzie miał więcej wartości odżywczych. Wśród warzyw powinny znaleźć się marchewki, korzeń pietruszki, seler, por czy cebula opalana nad ogniem. Podczas gotowania bulionu nie wolno oczywiście zapomnieć o przyprawach, gdyż to one podkręcają smak dania.  Historia wywaru drobiowo-warzywnego Początki dziś tradycyjnego rosołu sięgają czasów Neandertalczyków, którzy gotowali w wodzie różne warzywa z mięsem, którego nie dało się przerobić w żaden inny sposób. Z biegiem czasu dany przepis był ulepszany. Pierwszy zapis z instrukcją przygotowania tej potrawy pojawił się już w 1682 roku w książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego, ówczesnego artysty kuchmistrza oraz sekretarza królewskiego. Mimo upływu setek lat, rosół wciąż cieszy się ogromną popularnością i jest przyrządzany w polskich domach nie tylko od święta. Rosół w różnych kuchniach świata Mimo, iż rosół jest tradycyjną polską potrawą to występuje w różnych kuchniach świata. W każdej z nich jest inaczej przygotowywany, co również odróżnia je od siebie. Można wyróżnić, takie buliony jak: ramen - japoński rosół...

Mikstura z 4 porstych składników Chroni przed udarem, miażdzycą, niszczy komórki rakowe. Jest znana od wieków.
Adobe Stock
Newsy
Chroni przed udarem, miażdżycą, niszczy komórki rakowe. Ten napar z 4 składników jest znany od wieków
Wystarczą 4 proste składniki występujące w naturze dostępne w sklepach zielarskich w Polsce. Przygotowany wywar pijcie raz dziennie, najlepiej przed snem.

Ta tybetańska kuracja jest znana ludziom już od setek lat. Przepis na nią był zapisany na glinianych tabliczkach znalezionych przed laty w górach Tybetu. Co ciekawe, taka mikstura z powodzeniem mogłaby powstać przed wiekami w Polsce. Składa się z kilku składników dobrze u nas znanych i także cenionych za zdrowotne właściwości. Lecznicze właściwości tybetańskiego wywaru Składniki wywaru, czyli dziurawiec, rumianek, kwiaty brzozy i kocanka, rosną w Polsce i dobrze znamy ich właściwości. W podanym wywarze mają szerokie działania zdrowotne: Poprawiają metabolizm Oczyszczają organizm z toksycznych substancji Poprawiają kondycję naczyń krwionośnych Działają korzystnie na wzrok Przynoszą ulgę na ból stawów Łagodzą i przyspieszają leczenie podczas infekcji układu oddechowego Są stosowane podczas kamicy nerkowej i w chorobach wątroby Łagodzą stany zapalne dziąseł i przyspieszają leczenie zapalenia dziąseł Stosując kurację z tybetańskiej mikstury wpływacie na zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych poważnych chorób: Miażdżycy Udaru mózgu Zawału serca Nadciśnienia tętniczego Chorób nowotworowych Przepis na tybetański wywar na zdrowie Składniki: 5 g ziela dziurawca 5 g rumianku 5 g kocanki 20 g pąków brzozy 500 ml wrzącej wody Przygotowanie: Składniki ubijcie w moździerzu lub zmielcie w młynku, wymieszajcie i wsypcie do miseczki. Zalejcie zioła 500 ml wrzącej wody i odstawcie na 20 minut. Po tym czasie przecedźcie przez gazę. Dawkowanie: Pijcie po 200 ml wywaru lekko go podgrzewając, najlepiej przed snem Pijcie go regularnie przez około tydzień. Pierwsze efekty powinny być widoczne już po tygodniu Kurację naparem można przeprowadzać raz na pięć lat...