Wierzba od setek lat jest uważana za symbol odradzającego się życia i płodności. Jej obsypane baziami gałęzie dają wrażenie obfitości i płodności przede wszystkim dlatego, że pojawiają się w czasie, gdy na zbyt wielu innych roślinach nie pojawiają się jeszcze po zimie ślady życia.
Drzewo było także uważane za magiczną roślinę. Z jej drewna wykonywano różdżki, a w średniowieczu uważano, że czarownice latają na miotłach wiązanych wierzbowymi witkami. Wierzba pojawia się także w literaturze np. w książce „O czym szumią wierzby” czy w serii o „Harrym Potterze, w której występowała w postaci Bijącej Wierzby.
Zdrowotne właściwości puchatych pączków wierzby
Zdrowotne właściwości „kotków” znane są od setek lat. Wierzba i różne części drzewa zawsze były cenione w medycynie naturalnej. Ma działanie moczopędne, stosowana jest na ból i przeziębienie, ale nie tylko:
- Kora wierzby zawiera dużo błonnika, który spowalnia wchłanianie salacyny, a także garbniki, które tonizują podrażnienia błony śluzowej i zmniejszają krwawienia. To właśnie ona działa moczopędnie, łagodzi obrzęki związane z urazami i zapaleniem stawów
- Pączki i kwiaty wierzby pomagają w walce z przeziębieniem, łagodzą ból i działają przeciwzapalnie. Z bazi można nie tylko przyrządzać zdrowe, wiosenne mleko baziowe. Można z nich także robić napary na wodzie o podobnym działaniu przeciwzapalnym i przeciw przeziębieniowym
Z różnych części rośliny wykonuje się m.in:
Zobacz także:
- Olejek
- Susz do parzenia
- Nalewkę
Przepis na wiosenne mleko baziowe
Składniki:
- 1 litra mleka krowiego lub napoju roślinnego np. migdałowego, lub owsianego
- 5 łyżek bazi z wierzby
Przygotowanie:
- Bazie przełóżcie na sitko i dokładnie opłuczcie, żeby pozbyć się kurzu i zanieczyszczeń.
- Opłukane bazie włóżcie do garnka i zalejcie mlekiem lub napojem roślinnym.
- Gotujcie na średnim ogniu, a gdy mleko zacznie wrzeć, zdejmijcie z ognia, przykryjcie i odstawcie na 10 minut.
- Gotowe mleko przecedźcie i pijcie.
Źródło: haps.pl, zdrowie, wprost.pl, miodymanuka.pl