Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Wiele gospodyń domowych zaczyna już powoli planować świąteczne menu. Zanim wyruszycie na świąteczne zakupy i zabierzecie się za przygotowywanie wielkanocnych potraw, warto już teraz mniej więcej zaplanować sobie świąteczne dania. Czy znajdziecie w nim miejsce dla tych oto przepysznych warzywnych galaretek z plastrem wędzonej szynki?

Mini-galaretki na kukurydzianych waflach

Mini-galaretki na kukurydzianych waflach to prawdziwy hit tej Wielkanocy. O takim sposobie podania tego dania na pewno jeszcze nie słyszeliście. Czy przygotowanie tej potrawy jest trudne? Bynajmniej. Przepis jest naprawdę prosty a wrażenia smakowe i wizualne wręcz nieocenione.

Do przygotowania tych przepysznych wielkanocnych galaretek, będziecie potrzebowali:

Składniki:

  • Wafle kukurydziane
  • Majonez
  • 300 ml litra bulionu lub kostki bulionowej
  • Żelatyna
  • 3 małe ugotowane marchewki
  • 1 puszka zielonego groszku
  • Kilka plasterków wędzonej szynki
  • Gar rzeżuchy
  • Oliwa w sprayu
  • Pieprz do smaku
  • Garść świeżej pietruszki

Przygotowanie:

  1. Zalewamy kostkę bulionową wrzątkiem. Dodajemy pieprz do smaku i mieszamy w bulionie żelatynę (uwzględniając proporcje podane na opakowaniu), na 300 ml - 3 g.
  2. Odstawiamy na kilkanaście minut do przestudzenia.
  3. Do środka kubeczków wkładamy pokrojone w cienkie plasterki marchewki, groszek i listki pietruszki.
  4. Przelewamy bulion do naczynek z warzywami i wstawiamy do lodówki.
  5. Po schłodzeniu, galaretki wyciągamy bardzo ostrożnie i kładziemy na waflach, które smarujemy wcześniej majonezem.
  6. Na wierzchu układamy ruloniki z wędzonej szynki z rzeżuchą.

Smacznego!

Zobacz także: