mini galaretki
Gotujmy.pl
Newsy

Mini-galaretki na kukurydzianych waflach to prawdziwy hit tej Wielkanocy. Smakują genialnie z plastrem wędzonej szynki

Lubicie warzywne mini-galaretki? To świetnie. Koniecznie przetestujcie nasz przepis na galaretki podawane na chrupiących waflach. Zbliża się Wielkanoc. Kto wie, może to właśnie one będą numerem jeden na waszym świątecznym stole?
Anna Borkowska
marzec 10, 2021

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Wiele gospodyń domowych zaczyna już powoli planować świąteczne menu. Zanim wyruszycie na świąteczne zakupy i zabierzecie się za przygotowywanie wielkanocnych potraw, warto już teraz mniej więcej zaplanować sobie świąteczne dania. Czy znajdziecie w nim miejsce dla tych oto przepysznych warzywnych galaretek z plastrem wędzonej szynki?

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Mini-galaretki na kukurydzianych waflach

Mini-galaretki na kukurydzianych waflach to prawdziwy hit tej Wielkanocy. O takim sposobie podania tego dania na pewno jeszcze nie słyszeliście. Czy przygotowanie tej potrawy jest trudne? Bynajmniej. Przepis jest naprawdę prosty a wrażenia smakowe i wizualne wręcz nieocenione.

Do przygotowania tych przepysznych wielkanocnych galaretek, będziecie potrzebowali:

Składniki:

  • Wafle kukurydziane
  • Majonez
  • 300 ml litra bulionu lub kostki bulionowej
  • Żelatyna
  • 3 małe ugotowane marchewki
  • 1 puszka zielonego groszku
  • Kilka plasterków wędzonej szynki
  • Gar rzeżuchy
  • Oliwa w sprayu
  • Pieprz do smaku
  • Garść świeżej pietruszki

Przygotowanie:

  1. Zalewamy kostkę bulionową wrzątkiem. Dodajemy pieprz do smaku i mieszamy w bulionie żelatynę (uwzględniając proporcje podane na opakowaniu), na 300 ml - 3 g.
  2. Odstawiamy na kilkanaście minut do przestudzenia.
  3. Do środka kubeczków wkładamy pokrojone w cienkie plasterki marchewki, groszek i listki pietruszki.
  4. Przelewamy bulion do naczynek z warzywami i wstawiamy do lodówki.
  5. Po schłodzeniu, galaretki wyciągamy bardzo ostrożnie i kładziemy na waflach, które smarujemy wcześniej majonezem.
  6. Na wierzchu układamy ruloniki z wędzonej szynki z rzeżuchą.

Smacznego!

Komentarze