mini galaretki
Gotujmy.pl
Newsy

Mini-galaretki na kukurydzianych waflach to prawdziwy hit tej Wielkanocy. Smakują genialnie z plastrem wędzonej szynki

Lubicie warzywne mini-galaretki? To świetnie. Koniecznie przetestujcie nasz przepis na galaretki podawane na chrupiących waflach. Zbliża się Wielkanoc. Kto wie, może to właśnie one będą numerem jeden na waszym świątecznym stole?

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Wiele gospodyń domowych zaczyna już powoli planować świąteczne menu. Zanim wyruszycie na świąteczne zakupy i zabierzecie się za przygotowywanie wielkanocnych potraw, warto już teraz mniej więcej zaplanować sobie świąteczne dania. Czy znajdziecie w nim miejsce dla tych oto przepysznych warzywnych galaretek z plastrem wędzonej szynki?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mini-galaretki na kukurydzianych waflach

Mini-galaretki na kukurydzianych waflach to prawdziwy hit tej Wielkanocy. O takim sposobie podania tego dania na pewno jeszcze nie słyszeliście. Czy przygotowanie tej potrawy jest trudne? Bynajmniej. Przepis jest naprawdę prosty a wrażenia smakowe i wizualne wręcz nieocenione.

Do przygotowania tych przepysznych wielkanocnych galaretek, będziecie potrzebowali:

Składniki:

  • Wafle kukurydziane
  • Majonez
  • 300 ml litra bulionu lub kostki bulionowej
  • Żelatyna
  • 3 małe ugotowane marchewki
  • 1 puszka zielonego groszku
  • Kilka plasterków wędzonej szynki
  • Gar rzeżuchy
  • Oliwa w sprayu
  • Pieprz do smaku
  • Garść świeżej pietruszki

Przygotowanie:

  1. Zalewamy kostkę bulionową wrzątkiem. Dodajemy pieprz do smaku i mieszamy w bulionie żelatynę (uwzględniając proporcje podane na opakowaniu), na 300 ml - 3 g.
  2. Odstawiamy na kilkanaście minut do przestudzenia.
  3. Do środka kubeczków wkładamy pokrojone w cienkie plasterki marchewki, groszek i listki pietruszki.
  4. Przelewamy bulion do naczynek z warzywami i wstawiamy do lodówki.
  5. Po schłodzeniu, galaretki wyciągamy bardzo ostrożnie i kładziemy na waflach, które smarujemy wcześniej majonezem.
  6. Na wierzchu układamy ruloniki z wędzonej szynki z rzeżuchą.

Smacznego!

tymbaliki
Gotujmy.pl
Newsy
Tymbaliki smakują najlepiej, gdy połączycie te 2 mięsa. Polejcie je sokiem z cytryny a odlecicie w kosmos
Macie ochotę na galaretkę z rosołu? Zróbcie smaczne mini-galaretki, czyli tymbaliki.

Nie ma to jak galaretka z rosołu! Aromatyczna i rozpływająca się w ustach, smakuje doskonale podczas wszelkich przyjęć. Niestety, jej przygotowanie zajmuje trochę czasu. Ale przecież, jeśli macie wielką ochotę na galaretkę i mało czasu, to łatwo możecie przygotować szybkie „mini galaretki”! Wystarczy ugotować trochę więcej rosołu niż zwykle i zrobić tymbaliki, czyli galaretki w kubeczkach. Większość składników jest już w rosole – będziecie potrzebowali między innymi ugotowanych marchewek, przynajmniej litr czystego, przecedzonego bulionu, kilka udek z kurczaka, a także kawałka golonki wieprzowej (trzeba ją oczywiście wcześniej ugotować). Dodatek wieprzowiny wspaniale podkręci smak tymbalików i sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze! Podane z odrobiną soku z cytryny lub octu, smakują fenomenalnie. Zróbcie je sami z poniższego przepisu! Przepis na tymbaliki drobiowo-wieprzowe By zrobić smaczne galaretki z rosołu, czyli tymbaliki, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: 2 udka z kurczaka z rosołu 1 golonka wieprzowa 2 marchewki z rosołu Pół puszki kukurydzy 1 litr bulionu 50 g żelatyny Sok z cytryny 10 plastikowych kubeczków Przygotowanie Ugotujcie golonkę wieprzową w osolonej wodzie. Odcedźcie dokładnie rosół za pomocą gęstego sitka tak, by zupa po odcedzeniu była zupełnie klarowna. Podgrzejcie rosół. Kiedy będzie już gorący, wsypcie do niego 10 łyżeczek żelatyny (około 50 g). Mieszajcie, aż się rozpuści i zostawcie do wystudzenia. Weźcie udka z rosołu i oddzielcie mięso od kości, a następnie pokrójcie je drobno. To samo zróbcie z ugotowaną golonką. Marchewkę z rosołu pokrójcie w drobną kostkę. Następnie do każdego kubeczka wsypcie po równo kukurydzy, pokrojonej marchewki i mięsa z kurczaka....

Galaretka na wielkanoc
Gotujmy.pl/CORAL
Newsy
Powalająca w smaku wielkanocna galaretka z jajkiem. Dodajcie do niej 1 nietypowy składnik. Będzie smakowała genialnie
Poznajcie przepis na te przepiękne i niezwykle smaczne wielkanocne galaretki.

W Wielkanoc jajka królują na stołach. Jeśli szukacie pomysłów na ich przygotowanie inne niż jajka na twardo lub jajka faszerowane, dobrym pomysłem jest przygotowanie jajek w galarecie. Zachwycą was smakiem! Poznajcie przepis na jajka w galarecie z dodatkiem składnika, który niesamowicie wzbogaca smak i powoduje, że galareta wygląda nieszablonowo. Wielkanocna galaretka z jajkami Oprócz tego, że wybornie smakuje, bardzo zdobi też wielkanocny stół. Przygotujcie ją, bo będzie przyciągać wzrok wszystkich wielkanocnych gości. Składniki na wielkanocną galaretkę z jajkami 2 szklanki bulionu warzywnego Udko kurczaka 4 łyżki groszku konserwowego 4 łyżki kukurydzy z puszki Marchewka 2 ogórki konserwowe 2 jajka Łyżka koncentratu pomidorowego Łyżka octu balsamicznego Cukier Sól Pieprz 10 g żelatyny Przygotowanie wielkanocnej galaretki z jajkiem Groszek i kukurydzę odsączcie z zalewy. Jajka ugotujcie na twardo. Ugotujcie udka i marchewkę, potem oddzielcie mięso od kości i pokrójcie w drobną kostkę lub podzielcie na cząstki za pomocą widelca. Marchewkę i ogórki pokrójcie na plasterki. Bulion wymieszajcie z koncentratem pomidorowym, octem balsamicznym i cukrem. Podgrzejcie i rozpuśćcie w bulionie żelatynę. Doprawcie bulion do smaku solą i pieprzem.  Małe salaterki opłuczcie wodą, wyłóżcie na spód połówki obranych jajek, zalejcie kilkoma łyżkami galarety. Rozłóżcie połowę plastrów marchewki i ogórków oraz kukurydzę i groszek. Zalejcie warstwę warzyw galaretą.  Odstawcie salaterki do lodówki lub zamrażarki na kilkanaście minut, jeśli chcecie przyspieszyć ten proces. Wyjmijcie, gdy galareta się zetnie, dodajcie cząstki kurczaka, pozostałe warzywa i zalecie...

szynka w galarecie
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Szynka z jajkiem w galarecie na świąteczny stół. Zniknie jako pierwsza, więc lepiej zróbcie więcej
Wiecie już, co przygotować na Wielkanoc? Jeżeli nadal szukacie pomysłów, to na pewno spodoba wam się ten prosty przepis na szynkę z jajkiem w galarecie!

Czasami proste przepisy są najlepsze. Tę zasadę można śmiało zastosować w przypadku poniższego przepisu na szynkę z jajkiem w galarecie! To danie (a właściwie przekąska albo przystawka) wymaga minimalnej ilości składników. Robi się je szybko i bardzo łatwo, dlatego, nawet jeśli nie jesteście jeszcze doświadczonymi kucharzami, spokojnie sobie z nim poradzicie. Na świąteczny stół pasuje idealnie! Proponujemy wam dziś bardzo prosty przepis na szynkę z jajkami w galarecie, ale jeśli chcecie, to możecie poeksperymentować – na przykład pozawijać w plastry szynki jajka z chrzanem albo ogórkiem kiszonym. Przepis na szynkę z jajkiem w galarecie Ta prosta i efektowna przekąska świetnie się sprawdzi podczas świąt wielkanocnych, a także na inne okazje. Do jej przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 10 plastrów szynki konserwowej 3 jajka 5 łyżek groszku z puszki Pół gotowanej marchewki 3 łyżeczki żelatyny 2 szklanki bulionu Przygotowanie: Włóżcie jajka do garnka z zimną wodą i zagotujcie. Od momentu zagotowania gotujcie przez co najmniej 10 minut tak, by ugotowały się na twardo i żółtko nie było płynne. Ostudźcie w zimnej wodzie. Obierzcie jajka ze skorupek i pokrójcie na ćwiartki, a następnie powstałe ćwiartki przekrójcie jeszcze na pół. Następnie w garnku rozgrzejcie bulion. Gdy będzie już gorący, wsypcie do niego trzy kopiaste łyżeczki żelatyny, wymieszajcie i odstawcie, by ostygł. Do małych, plastikowych pojemników (na przykład po jogurcie) wsypcie po równo groszku, marchewki i połóżcie na to pokrojone jajka. Wlejcie część schłodzonego i tężejącego już bulionu do pojemniczków. Odstawcie do lodówki. Pokrójcie plasterki szynki w paski i...

galaretkowiec
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy
Słodki galaretkowiec bez pieczenia. To łatwe ciasto kochają wszyscy
Uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. Delikatny galaretkowiec to idealny pomysł na deser. Prosty w przygotowaniu zaskoczy waszych bliskich. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

Nieraz chcąc wrócić do czasów dzieciństwa, wiele osób decyduje się na przygotowanie dań z tego okresu. Przypominają one nie tylko beztroskie dni, zabawę od rana do wieczora, ale przede wszystkim potrawy przygotowywane przez mamę lub babcię. Wśród tych smaków jest delikatny galaretkowiec. Galaretkowiec jako smak dzieciństwa Ten deser ma wiele różnych nazw. Najczęściej można spotkać się z śmietanowcem bądź galaretkowcem. To ciasto jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje jak deser z najlepszej kawiarni. Dla wielu jest wspomnieniem dzieciństwa. Galaretkowiec jest przyrządzany jak sama nazwa wskazuje na bazie galaretek, serka homogenizowanego, mleka bądź śmietany. Stanowi idealny deser zarówno dla mniejszych, jak i większych.  Składniki: 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka żółta 1 galaretka czerwona 1 galaretka zielona 1 galaretka różowa 250 ml skondensowanego mleka niesłodzonego 150 g serka homogenizowanego waniliowego 1 płaska łyżeczka żelatyny Przygotowanie: Cztery wybrane galaretki wsypcie do oddzielnych miseczek. Każdą z nich rozpuśćcie w około 300 ml gorącej wody. Gdy będą dobrze rozpuszczone odstawcie je do całkowitego ostudzenia. Schłodźcie je   by dobrze stężały. Kiedy cztery galaretki stężeją, wyjmijcie je z miseczek i pokrójcie je w niewielką kostkę. Przełóżcie je do większego naczynia. Proszek piątej galaretki wymieszajcie z jedną płaską łyżeczką żelatyny. Zalejcie je 250 ml gorącej wody. Całość dokładnie wymieszajcie do rozpuszczenia. Później odstawcie je do ostudzenia, jednak nie może ona stężeć. Skondensowane mleko niesłodzone przelejcie do oddzielnej miski. Zmiksujcie je za pomocą miksera do podwojenia objętości. Do mleka dodajcie homogenizowany serek waniliowy....