Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. Wiele gospodyń domowych zaczyna już powoli planować świąteczne menu. Zanim wyruszycie na świąteczne zakupy i zabierzecie się za przygotowywanie wielkanocnych potraw, warto już teraz mniej więcej zaplanować sobie świąteczne dania. Czy znajdziecie w nim miejsce dla tych oto przepysznych warzywnych galaretek z plastrem wędzonej szynki?
Mini-galaretki na kukurydzianych waflach
Mini-galaretki na kukurydzianych waflach to prawdziwy hit tej Wielkanocy. O takim sposobie podania tego dania na pewno jeszcze nie słyszeliście. Czy przygotowanie tej potrawy jest trudne? Bynajmniej. Przepis jest naprawdę prosty a wrażenia smakowe i wizualne wręcz nieocenione.
Do przygotowania tych przepysznych wielkanocnych galaretek, będziecie potrzebowali:
Składniki:
- Wafle kukurydziane
- Majonez
- 300 ml litra bulionu lub kostki bulionowej
- Żelatyna
- 3 małe ugotowane marchewki
- 1 puszka zielonego groszku
- Kilka plasterków wędzonej szynki
- Gar rzeżuchy
- Oliwa w sprayu
- Pieprz do smaku
- Garść świeżej pietruszki
Przygotowanie:
- Zalewamy kostkę bulionową wrzątkiem. Dodajemy pieprz do smaku i mieszamy w bulionie żelatynę (uwzględniając proporcje podane na opakowaniu), na 300 ml - 3 g.
- Odstawiamy na kilkanaście minut do przestudzenia.
- Do środka kubeczków wkładamy pokrojone w cienkie plasterki marchewki, groszek i listki pietruszki.
- Przelewamy bulion do naczynek z warzywami i wstawiamy do lodówki.
- Po schłodzeniu, galaretki wyciągamy bardzo ostrożnie i kładziemy na waflach, które smarujemy wcześniej majonezem.
- Na wierzchu układamy ruloniki z wędzonej szynki z rzeżuchą.
Smacznego!