Ta tybetańska kuracja jest znana ludziom już od setek lat. Przepis na nią był zapisany na glinianych tabliczkach znalezionych przed laty w górach Tybetu. Co ciekawe, taka mikstura z powodzeniem mogłaby powstać przed wiekami w Polsce. Składa się z kilku składników dobrze u nas znanych i także cenionych za zdrowotne właściwości.
Lecznicze właściwości tybetańskiego wywaru
Składniki wywaru, czyli dziurawiec, rumianek, kwiaty brzozy i kocanka, rosną w Polsce i dobrze znamy ich właściwości. W podanym wywarze mają szerokie działania zdrowotne:
- Poprawiają metabolizm
- Oczyszczają organizm z toksycznych substancji
- Poprawiają kondycję naczyń krwionośnych
- Działają korzystnie na wzrok
- Przynoszą ulgę na ból stawów
- Łagodzą i przyspieszają leczenie podczas infekcji układu oddechowego
- Są stosowane podczas kamicy nerkowej i w chorobach wątroby
- Łagodzą stany zapalne dziąseł i przyspieszają leczenie zapalenia dziąseł
Stosując kurację z tybetańskiej mikstury wpływacie na zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych poważnych chorób:
- Miażdżycy
- Udaru mózgu
- Zawału serca
- Nadciśnienia tętniczego
- Chorób nowotworowych
Przepis na tybetański wywar na zdrowie
Składniki:
- 5 g ziela dziurawca
- 5 g rumianku
- 5 g kocanki
- 20 g pąków brzozy
- 500 ml wrzącej wody
Przygotowanie:
- Składniki ubijcie w moździerzu lub zmielcie w młynku, wymieszajcie i wsypcie do miseczki.
- Zalejcie zioła 500 ml wrzącej wody i odstawcie na 20 minut.
- Po tym czasie przecedźcie przez gazę.
Dawkowanie:
- Pijcie po 200 ml wywaru lekko go podgrzewając, najlepiej przed snem
- Pijcie go regularnie przez około tydzień. Pierwsze efekty powinny być widoczne już po tygodniu
- Kurację naparem można przeprowadzać raz na pięć lat
Źródło: O2