Ta tybetańska kuracja jest znana ludziom już od setek lat. Przepis na nią był zapisany na glinianych tabliczkach znalezionych przed laty w górach Tybetu. Co ciekawe, taka mikstura z powodzeniem mogłaby powstać przed wiekami w Polsce. Składa się z kilku składników dobrze u nas znanych i także cenionych za zdrowotne właściwości.

Lecznicze właściwości tybetańskiego wywaru

Składniki wywaru, czyli dziurawiec, rumianek, kwiaty brzozy i kocanka, rosną w Polsce i dobrze znamy ich właściwości. W podanym wywarze mają szerokie działania zdrowotne:

  • Poprawiają metabolizm
  • Oczyszczają organizm z toksycznych substancji
  • Poprawiają kondycję naczyń krwionośnych
  • Działają korzystnie na wzrok
  • Przynoszą ulgę na ból stawów
  • Łagodzą i przyspieszają leczenie podczas infekcji układu oddechowego
  • Są stosowane podczas kamicy nerkowej i w chorobach wątroby
  • Łagodzą stany zapalne dziąseł i przyspieszają leczenie zapalenia dziąseł

Stosując kurację z tybetańskiej mikstury wpływacie na zmniejszenie ryzyka rozwoju niektórych poważnych chorób:

  • Miażdżycy
  • Udaru mózgu
  • Zawału serca
  • Nadciśnienia tętniczego
  • Chorób nowotworowych

Przepis na tybetański wywar na zdrowie

Składniki:

  • 5 g ziela dziurawca
  • 5 g rumianku
  • 5 g kocanki
  • 20 g pąków brzozy
  • 500 ml wrzącej wody

Przygotowanie:

  1. Składniki ubijcie w moździerzu lub zmielcie w młynku, wymieszajcie i wsypcie do miseczki.
  2. Zalejcie zioła 500 ml wrzącej wody i odstawcie na 20 minut.
  3. Po tym czasie przecedźcie przez gazę.

Dawkowanie:

  • Pijcie po 200 ml wywaru lekko go podgrzewając, najlepiej przed snem
  • Pijcie go regularnie przez około tydzień. Pierwsze efekty powinny być widoczne już po tygodniu
  • Kurację naparem można przeprowadzać raz na pięć lat

Źródło: O2

Zobacz także: