Mielone z piekarnika Jakuba Kuronia. Genialny trik na rumianą skórkę i soczysty środek
Instagram/Jakub Kuroń, Adobe Stock
Newsy

Mielone z piekarnika Jakuba Kuronia. Genialny trik na rumianą skórkę i soczysty środek

Macie wolne 15 minut i 500 g mięsa mielonego? Te kotlety zrobią się niemal same.

Jeśli chcecie zrobić szybki, klasyczny obiad, te kotlety będą idealne. Zrobicie je w 15 minut, bez chlapania tłuszczem, żmudnego sprawdzania każdego kotleta z osobna czy już się przyrumienił, bez czasu, który zwykle poświęcacie na smażenie mielonych. Formujecie kotlety, wstawiacie do pieca i już możecie nakrywać od stołu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mielone — tanie, popularne polskie kotlety

Ten rodzaj kotleta jest popularny w całej Europie Środkowej, ale przede wszystkim w Polsce. W Małopolsce mówią na niego sznycel. Na Śląsku – karminadle. Pierwsze przepisy na mielonego zostały opublikowane w XIX-wiecznych książkach kucharskich. Dotrwały w naszych czasach w niemal niezmienionej formie.

Dawniej robiło się mielone z pieczeni zrazowej przepuszczonej przez maszynkę razem z namoczoną bułką. Masę łączono z jajkiem, przysmażoną cebulką i solą. Na koniec wyrabiano i formowano kotlety, panierowano w bułce i smażono.

Danie największą popularność zdobyły w czasach PRL-u. Było serwowane w stołówkach szkolnych i zakładowych, barach, a nawet w restauracjach. Podawano je z gotowanymi ziemniakami i jarzynką. Do mielonych najbardziej pasują buraczki zasmażane czy marchewka z groszkiem.

Zobacz także
Jarosław Kaczyński miał kiedyś swojego schabowego. Tak robiono „kotlet prezesa”

Jarosław Kaczyński miał kiedyś swojego schabowego. Tak robiono „kotlet prezesa”

Czym się różni kotlet pożarski od kotleta mielonego? Ważne są 2 rzeczy

Oto, czym różni się kotlet pożarski od kotleta mielonego. Jesteście w stanie wskazać 3 różnice?

Przepis na mielone z piekarnika Jakuba Kuronia

Co jest tajemnicą chrupiącej skórki i soczystego wnętrza? Szybka obróbka termiczna, kotlety pieczecie tylko 10 minut, ale za to w bardzo wysokiej temperaturze — piekarnik ustawiacie na  230 st. Celsjusza i włączacie termoobieg. Tyle czasu w dobrze rozgrzanym piekarniku powinno wystarczyć na właściwie wypieczenie się mięsa w środka - nie musicie się obawiać, że będą surowe w środku.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego np. szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • Czerstwa bułka, namoczona w mleku i odciśnięta
  • 1 ząbek czosnku, utarty
  • Kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku, utarty
  • 1 łyżeczka musztardy np. dijon
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzejcie piekarnik z termoobiegiem, do temperatury 230 st. Celsjusza
  2. W misce wymieszajcie wszystkie składniki kotletów mielonych, do całkowitego połączenia składników.
  3. Rozłóżcie na blasze papier dopieczenia. Formujcie kotlety, powinny wyjść 4 duże lub 6 mniejszych, i ułóżcie je na papierze.
  4. Pieczcie na środkowej półce przez 10 minut.

Kucharz podał je z ziemniakami z koperkiem i mizerią z jogurtem naturalnym, zamiast śmietany.

Źródło: kuron.com.pl, Dobrowolscy.pl

Kotlety mielone
Gotujmy.pl/burakcukrowy
Newsy
Kotlety mielone z dodatkiem, o jakim nie śniliście. Palce lizać
Kotlet mielony, tłuczone ziemniaki i marchewka z groszkiem - to kultowa pozycja z baru mlecznego. To także tradycyjny i pyszny pomysł na obiad. Czym doprawić mięso, by miało pełniejszy i wyrazisty aromat?

Fani dań mięsnych na pewno docenią mielonego z jednym, wyrazistym składnikiem. Jeśli chcecie spróbować kotleta mielonego, który jest w stanie czymś was zaskoczyć, zerknijcie na przepis poniżej. Klasyka polskiej kuchni - kotlet mielony Kotlety mielone różnią się w zależności od regionu, w jakim są przygotowywane. W południowej Małopolsce nazywane są np. sznyclem. To prosta potrawa wykonana najczęściej ze zmielonego mięsa z dodatkiem jajka i bułki tartej. Masę doprawia się do smaku przyprawami, posiekaną cebulą, czosnkiem lub bardziej wymyślnymi składnikami. Niektórzy do mielonego dodają posiekane zioła i majeranek.  Dodatki do kotleta mielonego Kwestia dodatków do dań zawsze jest czymś indywidualnym. Jedni mielonego będą widzieć w towarzystwie mizerii , surówki z pora czy buraczków, jeszcze kolejni położą na talerz lane kluski z zasmażką lub delikatne puree. Do mielonego pasuje większość pomysłów, możecie je do woli testować i szukać dla siebie najbardziej bliskiego sercu połączenia. Kotlety mielone mogą również posłużyć jako nadzienie bułki na domowe hamburgery. Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej Polska ukochała sobie kotlety mielone w sposób szczególny. Wykonuje się je także z mięsa drobiowego, wtedy będziecie mieć do czynienia z pysznym kotletem pożarskim. To, czym przyprawicie swojego mielonego, ma ogromne znaczenie. Dla urozmaicenia znanych wam dotychczas mieszanek, proponujemy czerwoną paprykę. Nie zakłóci smaku klasycznego mielonego i sprawi, że sięgnięcie po kolejną porcję.  Składniki na kotlety mielone: 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 dużej czerwonej papryki 4-5 ząbki czosnku 1 duża cebula pieprz ziołowy sól do smaku 2 jajka...

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Macie już dość nudnych kotletów mielonych? Nie chcecie kolejny już raz obtaczać ich w bułce tartej? Mamy dla was ciekawą alternatywę.

Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. W sąsiednich krajach to proste, mięsne danie nazywa się często frykadelkami. Jak zwał, tak zwał – mielone są lubiane przez całe rzesze ludzi na całym świecie. W Polsce przyjęło się, że kotlety z mielonego mięsa robi się z dodatkiem cebuli, czasem czosnku i bułki tartej. Sporo gospodyń obtacza także gotowe mielone w bułce tartej i w ten sposób smaży je na oleju lub na smalcu. Z czasem taka panierka może już się znudzić nawet i największym kulinarnym konserwatystom i tradycjonalistom. Zamiast bułki tartej użyjcie do panierki więc płatków owsianych. Tak przygotowane kotlety będą wyglądać efektowanie, a dodatkowo zyskają na smaku. Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki bułki tartej lub namoczona mała kajzerka 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Niecała szklanka płatków owsianych górskich Sól Pieprz Smalec lub inny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie dokładnie przez praskę. Mięso z łopatki w razie potrzeby zmielcie w maszynce do mięsa i włóżcie do miski. Do mięsa dodajcie bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, wbijcie do środka jajko i doprawcie solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso na gładką masę. Z mięsa formujcie owalne kotlety i obtaczajcie je dokładnie w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzejcie smalec lub olej i smażcie kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Polecamy także inne wydania kotletów...

Przepis na mielone. Jak zrobić kotlety mielone w stylu szwedzkim?
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Przepis na mielone. Jak zrobić kotlety mielone w stylu szwedzkim?
Marzą wam się mielone w nietypowym wydaniu? Przygotujcie je w wersji szwedzkiej, z gotowanym burakiem. To świetny patent, który nie tylko nadaje mielonym fajny kolor, ale też niebanalny smak. Jak je przygotować?

Kto z nas nie lubi pysznych i chrupiących mielonych kotletów? To danie wprost wpisało się w naszą tradycyjną polską kuchnię. Sposobów na przygotowanie kotletów mielonych jest mnóstwo. Jedni dodają do mięsa mielonego marchewkę, drudzy cukinię, są też tacy, którzy przygotowują mielone z... buraczkami – i wcale nie mamy na myśli sałatki, którą zwykle podajemy do tego dania. Co powiecie na mielone w stylu szwedzkim z burakiem dodanym do mięsa? Mielone w stylu szwedzkim Mielone w stylu szwedzkim to świetna odmiana od tradycyjnych kotletów mielonych z jajkiem, cebulką i przyprawami. W przepisie znajdziemy ugotowanego i startego na tarce buraka, którego dodaje się bezpośrednio do mięsa. Takie mielone nie tylko mają ciekawy kolor, ale też wyrafinowany smak. Jak je przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Składniki: 250 gram mięsa mielonego wieprzowego 250 gram mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 upieczony lub ugotowany burak 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Buraka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego startego na tarce buraka, musztardę, posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz 2 łyżki bułki tartej i śmietanę. Wbijamy jajko i starannie wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję mięsa i formujemy kotlety. Każdy panierujemy w bułce tartej i tępą stroną noża wykonujemy na kotletach...

Kotlety dietetyczne
Gotujmy.pl/
Newsy
Dietetyczne kotlety mielone z małą ilością tłuszczu. Smakują tak samo jak tradycyjne
Uwielbiacie kotlety mielone, ale chcecie zadbać też o sylwetkę? Przygotujcie je w tej wersji.

Niestety, wiele tradycyjnych polskich potraw nie jest dietetyczna. Być może dlatego tak wielu Polaków zmaga się z nadmiarowymi kilogramami. Jeśli chcecie odżywiać się zdrowo i niskokaloryczne, nie musicie wykluczać całkiem tradycyjnych polskich dań. Przygotujcie je po prostu w odchudzonej wersji. Przedstawiamy wam przepis na dietetyczne kotlety mielone. Kotlety mielone dietetyczne Tradycyjne kotlety mielone to mięso wieprzowe, które ma sporo tłuszczu, do tego biała bułka, dodatkowo bułka tarta i jeszcze smażenie. Żaden z tych elementów nie jest wskazany przy diecie osób dbających o linię. Jak zatem odchudzić kotlety mielone? Zrobimy to w ten sposób: Mięso w dietetycznych mielonych Zamiana mięsa – wieprzowina tradycyjnie stosowana przy wyrobie kotletów mielonych nie jest wskazana na diecie. Można co prawda wybierać mniej tłuste kawałki wieprzowe i wtedy też byłaby dopuszczalna, ale znacznie łatwiej jest po prostu zamienić rodzaj stosowanego mięsa. Zamieńcie wieprzowinę na mielone mięso z indyka, a oszczędzicie wielu kalorii. Pieczone kotlety mielone Zamiana smażenia na pieczenie - smażenie nie jest polecanym typem obróbki, nie tylko ze względu na to, że czyni potrawy bardziej kalorycznymi, ale w trakcie jego trwania wydzielają się też szkodliwe związki. Smażenie przyczynia się do zwiększenia prawdopodobieństwa zawału, udaru i innych problemów zdrowotnych. Powinniście wystrzegać się go na co dzień. Świetną alternatywą jest w tym wypadku pieczenie.  Mielone panierowane w otrębach Wykluczenie bułki tartej na rzecz zdrowych otrębów – bułka tarta w niewielkich ilościach może być składnikiem zdrowej i niskokalorycznej diety, ale sama w sobie nie dostarcza zbyt wielu wartości, więc najlepiej zamieniać ją na inny produkt. Zamiast panierować kotlety w bułce tartej, panierujcie je w...