Mielone z piekarnika Jakuba Kuronia. Genialny trik na rumianą skórkę i soczysty środek
Instagram/Jakub Kuroń, Adobe Stock
Newsy

Mielone z piekarnika Jakuba Kuronia. Genialny trik na rumianą skórkę i soczysty środek

Macie wolne 15 minut i 500 g mięsa mielonego? Te kotlety zrobią się niemal same.

Jeśli chcecie zrobić szybki, klasyczny obiad, te kotlety będą idealne. Zrobicie je w 15 minut, bez chlapania tłuszczem, żmudnego sprawdzania każdego kotleta z osobna czy już się przyrumienił, bez czasu, który zwykle poświęcacie na smażenie mielonych. Formujecie kotlety, wstawiacie do pieca i już możecie nakrywać od stołu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mielone — tanie, popularne polskie kotlety

Ten rodzaj kotleta jest popularny w całej Europie Środkowej, ale przede wszystkim w Polsce. W Małopolsce mówią na niego sznycel. Na Śląsku – karminadle. Pierwsze przepisy na mielonego zostały opublikowane w XIX-wiecznych książkach kucharskich. Dotrwały w naszych czasach w niemal niezmienionej formie.

Dawniej robiło się mielone z pieczeni zrazowej przepuszczonej przez maszynkę razem z namoczoną bułką. Masę łączono z jajkiem, przysmażoną cebulką i solą. Na koniec wyrabiano i formowano kotlety, panierowano w bułce i smażono.

Danie największą popularność zdobyły w czasach PRL-u. Było serwowane w stołówkach szkolnych i zakładowych, barach, a nawet w restauracjach. Podawano je z gotowanymi ziemniakami i jarzynką. Do mielonych najbardziej pasują buraczki zasmażane czy marchewka z groszkiem.

Zobacz także
Jarosław Kaczyński miał kiedyś swojego schabowego. Tak robiono „kotlet prezesa”

Jarosław Kaczyński miał kiedyś swojego schabowego. Tak robiono „kotlet prezesa”

Czym się różni kotlet pożarski od kotleta mielonego? Ważne są 2 rzeczy

Oto, czym różni się kotlet pożarski od kotleta mielonego. Jesteście w stanie wskazać 3 różnice?

Przepis na mielone z piekarnika Jakuba Kuronia

Co jest tajemnicą chrupiącej skórki i soczystego wnętrza? Szybka obróbka termiczna, kotlety pieczecie tylko 10 minut, ale za to w bardzo wysokiej temperaturze — piekarnik ustawiacie na  230 st. Celsjusza i włączacie termoobieg. Tyle czasu w dobrze rozgrzanym piekarniku powinno wystarczyć na właściwie wypieczenie się mięsa w środka - nie musicie się obawiać, że będą surowe w środku.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego np. szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • Czerstwa bułka, namoczona w mleku i odciśnięta
  • 1 ząbek czosnku, utarty
  • Kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku, utarty
  • 1 łyżeczka musztardy np. dijon
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzejcie piekarnik z termoobiegiem, do temperatury 230 st. Celsjusza
  2. W misce wymieszajcie wszystkie składniki kotletów mielonych, do całkowitego połączenia składników.
  3. Rozłóżcie na blasze papier dopieczenia. Formujcie kotlety, powinny wyjść 4 duże lub 6 mniejszych, i ułóżcie je na papierze.
  4. Pieczcie na środkowej półce przez 10 minut.

Kucharz podał je z ziemniakami z koperkiem i mizerią z jogurtem naturalnym, zamiast śmietany.

Źródło: kuron.com.pl, Dobrowolscy.pl

Czym się różni kotlet pożarski od kotleta mielonego? Ważne są 2 rzeczy
Adobe Stock
Newsy
Oto, czym różni się kotlet pożarski od kotleta mielonego. Jesteście w stanie wskazać 3 różnice?
Nigdy nie jesteście pewni czy jecie kotleta pożarskiego czy mielonego? Odtąd nie będziecie mieli żadnych wątpliwości.

W PRL-u kotlet pożarski był chyba tak samo popularny jak zwykły mielony. Z tą różnicą, że mielone najczęściej przygotowywały mamy w domach, a pożarski królował w barach i restauracjach. Jadało się więc go raczej poza domem. Historia tego kotleta sięga jednak dużo dalej niż czasów PRL-u. Kto wymyślił kotlet pożarski i czym się różni od mielonego? Kotlet pożarski, inaczej „kotlet Pożarskiego” To kotlet, któremu przypisuje się królewskie pochodzenie. Autorem dania jest karczmarz o nazwisku Pożarski, który przyrządzał danie carowi Mikołajowi I. Z tego powodu autorstwo przysmaku Rosjanie próbują przypisać sobie. Inne przekazy podają, że kotlet powstał wcześniej, na dworze cara Aleksandra I, a jego twórcą był słynny kucharz Marie-Antoine Carême. Jedynie polska nazwa pochodzi od nazwisko dawnego kniazia Dymitra Pożarskiego. Niezależnie od korzeni potrawy, była ona popularna w Warszawie od co najmniej XIX w. Lucyna Ćwierciakiewiczowa pisała, że o nich, ze były robione z: …Resztek oskrobanych z drobiu, pomieszanych z cielęciną. Z kolei anonimowy poradnik kulinarny „Wydoskonalona kucharka”, z 1847 r. zalecał przyrządzanie ich z: …mięsa jarząbka i kurczęcia, posiekanych i ubitych w moździerzu z dodatkiem rozbitego jajka i muszkatołowej przyprawy. Czym się różni kotlet pożarski od kotleta mielonego? Są trzy zasadnicze różnice pomiędzy popularnym kotletem mielonym a kotletem pożarskim: Kotlety mielone są przyrządzane z mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego. Z kolei kotlety pożarskie powstawały z mięsa drobiowego. Co prawda w dzisiejszych czasach coraz częściej kotlety mielone robi się z drobiu lub choćby z dodatkiem drobiu, jednak nie są to oryginalne składniki mielonych, tylko współczesne ich...

Kotlety mielone będą smakowały jak u babci, jeśli dodacie do nich ten tajemny składnik
Adobe Stock
Newsy
Kotlety mielone będą smakowały jak u babci, jeśli dodacie do nich ten tajemny składnik
Kotlety mielone to prawdziwa, polska klasyka obiadowa. Mamy z nimi same dobre skojarzenia, chociażby tradycyjny, niedzielny posiłek u babci. Pora odtworzyć ten kultowy smak z dawnych lat.

Kotlety mielone najczęściej przyrządza się z mięsa wieprzowego, a konkretnie z wieprzowej łopatki. Niektórzy eksperymentują także z dodatkami w postaci mięsa wołowego lub z dziczyzny. Nietypową odmianą mielonego jest sznycel ministerski. Ma prostokątny kształt i podaje się go z grzankami. A co zrobić, żeby zwykły mielony smakował jak u babci? Mielone popularne w całej Europie Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej, choć najbardziej w Polsce. To proste i sycące danie, które cieszy podniebienia od pokoleń. To także nasza narodowa wizytówka, którą warto się pochwalić, gdy odwiedzi nas znajomy obcokrajowiec. W południowej Małopolsce mielony wykonuje się ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki. Masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. W pozostałej części kraju dominują mielone przygotowywane z łopatki. Niektórzy wzbogacają smak mielonego posiekaną natkę pietruszki lub innymi ziołami, np. majerankiem. Receptura, którą wam zaproponujemy również wprowadza do popularnych mielonych coś nowego. Opiera się na jednym, niepozornym składniku, który rewolucjonizuje to pyszne danie! Przepis na kotlety mielone jak u babci Mielony zezwala na różnorodne kombinacje kucharskie. Nikogo nie dziwi kotlet z dodatkiem warzyw, kasz, ryżu, sera, a nawet chleba. Już sam wybór mięsa pozwala na dużą dowolność. Jak już wspomnieliśmy, zwyczajowo bazą do kotletów mielonych powinno być mięso wieprzowe – najlepiej z odrobiną tłuszczu. Na kotlety możecie wybrać dowolne mięso, pod warunkiem, że dodacie do niego surowy, zmielony boczek. Jego dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że...

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Macie już dość nudnych kotletów mielonych? Nie chcecie kolejny już raz obtaczać ich w bułce tartej? Mamy dla was ciekawą alternatywę.

Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. W sąsiednich krajach to proste, mięsne danie nazywa się często frykadelkami. Jak zwał, tak zwał – mielone są lubiane przez całe rzesze ludzi na całym świecie. W Polsce przyjęło się, że kotlety z mielonego mięsa robi się z dodatkiem cebuli, czasem czosnku i bułki tartej. Sporo gospodyń obtacza także gotowe mielone w bułce tartej i w ten sposób smaży je na oleju lub na smalcu. Z czasem taka panierka może już się znudzić nawet i największym kulinarnym konserwatystom i tradycjonalistom. Zamiast bułki tartej użyjcie do panierki więc płatków owsianych. Tak przygotowane kotlety będą wyglądać efektowanie, a dodatkowo zyskają na smaku. Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki bułki tartej lub namoczona mała kajzerka 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Niecała szklanka płatków owsianych górskich Sól Pieprz Smalec lub inny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie dokładnie przez praskę. Mięso z łopatki w razie potrzeby zmielcie w maszynce do mięsa i włóżcie do miski. Do mięsa dodajcie bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, wbijcie do środka jajko i doprawcie solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso na gładką masę. Z mięsa formujcie owalne kotlety i obtaczajcie je dokładnie w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzejcie smalec lub olej i smażcie kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Polecamy także inne wydania kotletów...

Przepis na mielone. Jak zrobić kotlety mielone w stylu szwedzkim?
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Przepis na mielone. Jak zrobić kotlety mielone w stylu szwedzkim?
Marzą wam się mielone w nietypowym wydaniu? Przygotujcie je w wersji szwedzkiej, z gotowanym burakiem. To świetny patent, który nie tylko nadaje mielonym fajny kolor, ale też niebanalny smak. Jak je przygotować?

Kto z nas nie lubi pysznych i chrupiących mielonych kotletów? To danie wprost wpisało się w naszą tradycyjną polską kuchnię. Sposobów na przygotowanie kotletów mielonych jest mnóstwo. Jedni dodają do mięsa mielonego marchewkę, drudzy cukinię, są też tacy, którzy przygotowują mielone z... buraczkami – i wcale nie mamy na myśli sałatki, którą zwykle podajemy do tego dania. Co powiecie na mielone w stylu szwedzkim z burakiem dodanym do mięsa? Mielone w stylu szwedzkim Mielone w stylu szwedzkim to świetna odmiana od tradycyjnych kotletów mielonych z jajkiem, cebulką i przyprawami. W przepisie znajdziemy ugotowanego i startego na tarce buraka, którego dodaje się bezpośrednio do mięsa. Takie mielone nie tylko mają ciekawy kolor, ale też wyrafinowany smak. Jak je przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Składniki: 250 gram mięsa mielonego wieprzowego 250 gram mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 upieczony lub ugotowany burak 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Buraka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego startego na tarce buraka, musztardę, posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz 2 łyżki bułki tartej i śmietanę. Wbijamy jajko i starannie wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję mięsa i formujemy kotlety. Każdy panierujemy w bułce tartej i tępą stroną noża wykonujemy na kotletach...