Przepis na naleśniki Magdy Gessler
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Nietypowy przepis na naleśniki Magdy Gessler. Tajemniczy składnik odpowiada za ich wyśmienity smak

Magda Gessler to specjalistka od wszystkiego - także od naleśników! Przekonaj się, co do nich dodaje, że zawsze wychodzą idealnie!

Naleśniki, podobnie jak omlety i jajecznica, należą do kategorii szybkich i prostych w przygotowaniu śniadań. Choć nie są skomplikowane, to każdy ma na nie swój własny przepis. Wystarczy nieco zmienić proporcje składników, by wyczarować wyjątkowe danie w swoim własnym stylu.

To danie jest naprawdę uniwersalne, a w niektórych rodzinach toczą się spory, co do tego o jakiej porze dnia należy je jeść. Niektórzy naleśniki zjedzą tylko na śniadanie, tak jak jajecznicę. Dla innych to świetny pomysł na bezmięsny obiad, kolejni traktują je tylko w kategorii deseru, a znajdą się też osoby, które te miękkie placki z chęcią pałaszują na kolację. Uwielbiają je dzieci i dorośli, choć ci drudzy chętniej próbują naleśników w wersji wytrawnej, np. z grzybami lub szpinakiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nietypowy składnik w naleśnikach Magdy Gessler

Magda Gessler, polski autorytet kulinarny i guru wśród restauratorów, podzieliła się swoim autorskim przepisem na naleśniki. Wiecie, jaki jest ich sekret?

Otóż Gessler nieco zmodyfikowała klasyczny przepis. Tak zmieniła klasyczne składniki:

  • zamiast wody – woda gazowana
  • zamiast oleju – masło klarowane (to masło odpowiada za ich niezwykły smak).

Dzięki tym składnikom placki znacznie różnią się od klasycznych naleśników. Woda gazowana sprawia, że ciasto jest dużo bardziej puchate i pełne pęcherzyków powietrza. Z kolei dzięki zamianie oleju na masło naleśniki są znacznie lżejsze i lepiej się smażą.

Zobacz także
kotlety mielone z cukinią

Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru

Daria Widawska

Daria Widawska przeszła na nietypową dietę i szybko schudła prawie 9 kg. Co wykluczyła z jadłospisu?

Przepis na naleśniki według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jaja
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Do głębokiej miski wsyp mąkę, najpierw ją przesiewając.
  2. Dodaj jajka, wodę gazowaną, mleko i sól.
  3. Za pomocą blendera lub miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej więcej wody, jeśli za rzadkie – mąki.
  4. Papierowy ręcznik kuchenny nasącz masłem klarowanym i posmaruj nim patelnię. Gdy się rozgrzeje, chochlą wylewaj ciasto i smaż na średnim ogniu. Aby naleśniki wyszły bardziej puchate, możesz przykryć patelnię pokrywką. Po około minucie przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.
naleśniki z piwem przepis
Flickr
Newsy
Zamiast wody, dodajcie do naleśników szklankę tego płynu. Wyjdą lekkie i puszyste jak nigdy dotąd
Wiecie, jak zrobić puchate i leciutkie naleśniki? Nie uwierzycie, jaki składnik się sprawdzi!

Naleśniki to genialny pomysł na praktycznie każdy posiłek. Pasują zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jedni wolą wersję na słodko z owocami, dżemem, serem czy czekoladą, a inni preferują wytrawne wersje – na przykład ze szpinakiem, mięsem albo pieczarkami i szynką. Jakie są wasze ulubione? Sposób na puchate ciasto naleśnikowe Preferencje nie kończą się na nadzieniu! Są różne sposoby robienia naleśników. Można robić francuskie „crêpe”, czyli cieniutkie jak papier placuszki, które w smaku przypominają nieco gofry . Dodaje się do nich więcej jajek i mleka niż do naleśników w polskiej wersji, dzięki czemu wychodzą o wiele cieńsze i bardzo delikatne. By się nie rozpadały, koniecznie trzeba smażyć je na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Coraz popularniejsze są też amerykańskie " pancakes ” – placki z ciasta naleśnikowego, które są o wiele bardziej puchate niż polskie i przypominają nieco biszkopty. Nie dodaje się do nich w ogóle wody. Używa się zamiast niej mleka, proszku do pieczenia i dodaje dużo mąki, dzięki czemu placki są bardzo grube. Choć wersji naleśników jest sporo, to jednak nie ma to, jak klasyczne polskie naleśniki! By smakowały jeszcze lepiej i były wyjątkowo puchate, a przy tym niezbyt grube, warto zamiast wody wlać do nich… piwo! Zadziała ono podobnie jak drożdże, dzięki czemu ciasto będzie wyrośnięte. Przepis na puszyste naleśniki Do przygotowania puchatych naleśników będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 szklanka mleka 1 szklanka piwa Około 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Pieprz Przygotowanie Do głębokiej miski wbijcie jajka i ubijcie na puszystą pianę. Następnie wlejcie do jajek szklankę piwa i mleka oraz dodajcie...

czy można dodać mleko kokosowe do naleśników
Adobe Stock
Newsy
Jakie mleko do ciasta na naleśniki? To doda mu cudownego smaku
Marzą wam się naleśniki jak z rajskiej wyspy? Wcale nie będzie to trudne do zrobienia. Po dodaniu tego mleka do ciasta, nie opędzicie się od próśb o dokładkę!

Zazwyczaj ciasto na naleśniki przygotowuje się z mleka, mąki i jajek. Ostatnio w modzie jest także mieszanie mleka z gazowaną wodą. Gazowana woda lub piwo sprawiają, że ciasto naleśnikowe zyskuje na delikatności. Nie jedliście jeszcze jednak tak delikatnego ciasta naleśnikowego, jak to zrobione z dodatkiem mleczka kokosowego. Mleko kokosowe to coraz popularniejszy produkt w polskich kuchniach. Przybyło z dalekiej Azji, ale coraz częściej wykorzystywane jest do różnych dań obiadowych i deserów. Niekoniecznie azjatyckich. Tak jest właśnie z naleśnikami. Kremowe mleczko kokosowe jest wręcz stworzone do naleśników. Odrobina mleczka wystarczy, by uzyskać maksymalny efekt puszystości. Jak wybrać dobre mleczko kokosowe do naleśników? O smaku lepiej nie będziemy mówić, by przedwcześnie nie pociekła wam ślinka. Pamiętajcie tylko o jednym szczególe. Chodzi o wybór odpowiedniego rodzaju mleczka kokosowego. Powinniście nabyć mleczko o jak największej procentowej zawartości ekstraktu kokosowego. Dobre mleczka zawierają ponad 80% ekstraktu. Dzięki temu są gęste i przede wszystkim smaczne, bez metalicznego posmaku. Mleczko nie powinno mieć też zbyt długiego składu. W najlepszych mleczkach zawarty jest wyłącznie ekstrakt z miąższu kokosa, woda i ewentualnie stabilizator w postaci gumy guar. Przepis na naleśniki na mleku kokosowym Składniki 1 szklanka gęstego mleka kokosowego (powyżej 80% ekstraktu z kokosu) 1 szklanka wody, najlepiej gazowanej Półtorej szklanki mąki pszennej Łyżeczka cukru waniliowego 3 jajka Masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Wymieszajcie razem mleko i jajka. Dodajcie następnie mąkę, wodę i cukier i wszystko razem wymieszajcie trzepaczką, rózgą lub zmiksujcie mikserem lub blenderem. Rozgrzejcie na patelni odrobinę masła...

Magda Gessler tylko na tym smaży naleśniki. Dzięki temu wychodzą aksamitne i chrupiące
ONS/Pixabay
Newsy
Magda Gessler tylko na tym smaży naleśniki. Dzięki temu wychodzą aksamitne i chrupiące
Wiecie, jak przyrządzić najlepsze naleśniki? Skorzystajcie z porady królowej polskiej gastronomii!

Magda Gessler to prawdziwa kulinarna gwiazda, która od lat stanowi wzór dla miłośników gotowania z całego kraju. Restauratorka jest nie tylko właścicielką kilku lokali na terenie całej Polski, ale także prowadzącą popularnego programu „Kuchenne rewolucje”, w którym uczy innych właścicieli restauracji jak zbudować udany biznes gastronomiczny. Magda Gessler dzieli się sekretem udanych naleśników Chociaż wiele pań domu przygotowuje naleśniki „na oko”, wielu profesjonalnych kucharzy podkreśla, że zachowanie odpowiednich proporcji jest istotne w uzyskaniu idealnego ciasta. Ważny jest także dobór odpowiedniego tłuszczu, na którym usmażycie naleśniki. Niektórzy używają do tego margaryny, a inni oleju – który czasem dodaje się prosto do ciasta, aby naleśniki nie przywierały, ale nie były zbyt tłuste. Jednak Magda Gessler ma na to swój niezawodny sposób, którym jest masło klarowane! Nadaje ono naleśnikom wyjątkowo delikatnego, nieco słodkiego smaku.  Sprawdzony przepis na naleśniki Składniki: 1 jajko 2 łyżki oleju 1 szklanka mąki pszennej lub wrocławskiej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody przegotowanej, ostudzonej, szczypta soli Wypróbujcie tych proporcji i przekonajcie się, że naleśniki mogą za każdym razem wyjść chrupiące, a jednocześnie miękkie i pyszne! Czytaj też: Magda Gessler zszokowana postawą restauratorki w „Kuchennych rewolucjach”. „Dla mnie to jest oszustwo” Magda Gessler ostrzega wszystkich Polaków przed tym mięsem. „Jest jedną z najgroźniejszych rzeczy, jakie można zjeść” Obranie jajek wg patentu Magdy Gessler to hit internetu. Gwiazda się z nimi nie patyczkuje

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Adobe Stock
Newsy
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Naleśniki się nie udały? Nic nie szkodzi! Następnym razem przygotujcie je w taki sposób, a na pewno wyjdą takie, jak trzeba.

Gorące i mięciutkie naleśniki z dżemem lub serem są prostym i szybkim daniem, które zawsze się sprawdza. W końcu znacie kogoś, kto by nie lubił naleśników? Przepis na naleśniki jest banalny, choć niektórym ich przygotowanie sprawia nieco trudności i nie zawsze się udają. Sprawdźcie, co zrobić by naleśniki były takie, jak trzeba! Dlaczego naleśniki nie wychodzą? Wydawałoby się, że naleśniki są równie prostym daniem co jajecznica. Nie do końca! Teoretycznie przygotowanie ciasta i usmażenie naleśników jest bardzo łatwe, ale już niewielkie zachwianie proporcji przy dodawaniu składników sprawi, że danie nie wyjdzie idealnie. Poznajcie najczęstsze błędy przy smażeniu naleśników: Za dużo lub za mało mąki Często już na etapie robienia ciasta coś idzie nie tak. Należy pamiętać o tym, że w przypadku naleśników koniecznie powinno się trzymać proporcji podanych w przepisie. Jeśli użyjecie za mało mąki, to ciasto będzie się rozpadało na patelni. Z kolei gdy wsypiecie jej za dużo, wyjdą wam bardzo grube i twarde placki przypominające spód od pizzy. Pośpiech Naleśniki bardzo nie lubią pośpiechu! Pewnie niewiele osób wie, że ciasto na naleśniki po przygotowaniu powinno odpocząć przynajmniej pół godziny. W tym czasie mąka nieco napęcznieje, a naleśniki wyjdą niezwykle aksamitne. Przepis na idealne naleśniki Do zrobienia klasycznych naleśników, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2-3 jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypcie mąkę, wlejcie po 1,5 szklanki mleka i wody gazowanej, wbijcie jajka (im więcej jajek, tym ciasto będzie bardziej chrupiące) i wsypcie szczyptę soli oraz proszku do...