Magda Gessler 25 lat temu
ons
Newsy

Masz ochotę na naleśniki? Przyrządź je, jak sama Magda Gessler. Jeden składnik totalnie cię zaskoczy

Magda Gessler to specjalistka od wszystkiego - także od naleśników! Przekonaj się, co do nich dodaje, że zawsze wychodzą idealnie!
Katarzyna Wyborska
listopad 25, 2020

Naleśniki, podobnie jak omlety i jajecznica, należą do kategorii szybkich i prostych w przygotowaniu śniadań. Choć nie są skomplikowane, to każdy ma na nie swój własny przepis. Wystarczy nieco zmienić proporcje składników, by wyczarować wyjątkowe danie w swoim własnym stylu. A jak Magda Gessler robi swoje naleśniki? Sprawdźcie koniecznie!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Śniadanie, obiad, deser i kolacja

To danie jest naprawdę uniwersalne, a w niektórych rodzinach toczą się spory, co do tego o jakiej porze dnia należy je jeść. Niektórzy naleśniki zjedzą tylko na śniadanie, tak jak jajecznicę. Dla innych to świetny pomysł na bezmięsny obiad, kolejni traktują je tylko w kategorii deseru, a znajdą się też osoby, które te miękkie placki z chęcią pałaszują na kolację. Uwielbiają je dzieci i dorośli, choć ci drudzy chętniej próbują naleśników w wersji wytrawnej, np. z grzybami lub szpinakiem.

Naleśniki a’la Gessler

Magda Gessler, polski autorytet kulinarny i guru wśród restauratorów, podzieliła się swoim autorskim przepisem na naleśniki. Wiecie, jaki jest ich sekret?

Otóż Gessler nieco zmodyfikowała klasyczny przepis! Tak zmieniła klasyczne składniki:

  • Zamiast wody – woda gazowana
  • Zamiast oleju – masło klarowane

Dzięki tym składnikom placki znacznie różnią się od klasycznych naleśników! Woda gazowana sprawia, że ciasto jest dużo bardziej puchate i pełne pęcherzyków powietrza. Z kolei dzięki zamianie oleju na masło naleśniki są znacznie lżejsze i lepiej się smażą.

 

Aby przyrządzić naleśniki według receptury Magdy Gessler, przygotujcie:

  • 1 szklankę wody gazowanej
  • Dwie szklanki mąki
  • 1 szklankę mleka
  • 3 jaja
  • Płaską łyżeczkę soli
  • Masło klarowane

Przygotowanie

  1. Do głębokiej miski wsyp mąkę, najpierw ją przesiewając.
  2. Dodaj jajka, wodę gazowaną, mleko i sól.
  3. Za pomocą blendera lub miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej więcej wody, jeśli za rzadkie – mąki.
  4. Papierowy ręcznik kuchenny nasącz masłem klarowanym i posmaruj nim patelnię. Gdy się rozgrzeje, chochlą wylewaj ciasto i smaż na średnim ogniu. Aby naleśniki wyszły bardziej puchate, możesz przykryć patelnię pokrywką. Po około minucie przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.
Komentarze
Magda Gessler restauracje
ons
Gwiazdy Ile restauracji tak naprawdę prowadzi Magda Gessler? My już wiemy!
Magda Gessler od lat określana jest jako „właścicielka kilkunastu restauracji w Polsce”. Okazuje się jednak, że większości z nich udziela tylko swojego nazwiska i pomysłów na dania. Miejsc, które stworzyła całkowicie sama nie jest więc tak wiele.
Weronika Kępa
listopad 24, 2020

Magda Gessler od lat pomaga Polakom ratować ich gastronomiczne biznesy. W „Kuchennych Rewolucjach” kobieta określana jest jako „właścicielka kilkunastu restauracji i niekwestionowany autorytet kulinarny”. I o ile do tej drugiej części nikt nie ma zarzutów, o tyle pierwsza fraza budzi ogromne zainteresowanie wśród miłośników jedzenia i fanów gwiazdy. Gessler pozwala używać swojego nazwiska Magda Gessler już kilkanaście lat temu wytłumaczyła, dlaczego tak wiele miejsc promuje się jej nazwiskiem, mimo że nie są jej własnością. Okazuje się, że restauratorka ściśle współpracuje z kilkunastoma punktami gastronomicznymi w kraju i udziela na to zgody. Oczywiście nie za darmo. Daję tym miejscom nie tylko moje nazwisko, ale przede wszystkim całą siebie – moje najlepsze pomysły, jakość, która z mojego nazwiska wynika. Sama wszystkiego pilnuję, doglądam, unowocześniam smaki, poprawiam. W ten sposób Gessler przez lata wspierała między innymi Willę Uciechę, Hestię, Bażanciarnię, Gar czy Belugę. Jednak bezpośrednio spod jej skrzydeł wyszło o wiele mniej restauracji. Jedną z nich i jednocześnie pierwszą, którą stworzyła jest zlokalizowana w Warszawie „U Fukiera”. To moja i tylko moja restauracja, okręt flagowy, początek mojego życia w Polsce po powrocie z Hiszpanii. Tutaj gotuję i bywam - można mnie tu spotkać prawie codziennie. Tu wreszcie sama chętnie wybieram dania dla moich gości.  Kulinarne perełki na mapie Polski Na tym jednak nie koniec. Będąc w stolicy można również zajrzeć do nowo otwartego lokalu „Słodki Słony Familia”, który Gessler otworzyła razem ze swoim synem, Tadeuszem Mullerem. W menu cukierni znalazły się między innymi maślane bułeczki, kruche ciasteczka, ciastka, drożdżówki, eklerki, mazurki, a nawet...

Przeczytaj
gessler sklep
ONS
Gwiazdy Nie uwierzysz, ile kosztuje mąka w sklepie Magdy Gessler! Oniemiejesz, gdy dowiesz się z czego została wykonana!
Magda Gessler słynie z zamiłowania do dobrej kuchni. Wszyscy wiedzą, że jej sposób na doskonałe jedzenie to nieoszczędzanie na składnikach. Jednak czy wszystkich byłoby stać na produkty z jej własnego sklepu?
Katarzyna Wyborska
listopad 23, 2020

Magda Gessler znana jest z ogromnej wiedzy na temat gotowania i żyłki do interesów. Prowadzi własne restauracje oraz sklep z żywnością. Nie uwierzycie, ile kosztuje u niej mąka i z czego jest zrobiona! Podpowiadamy – nie ma w niej złota ani platyny, ale i tak skład robi wrażenie. Włoskie specjały Sławna restauratorka prowadzi sklep, w którym można kupić przyprawy, dodatki i jedzenie typowe dla włoskiej kuchni. Reklamowane są wyjątkową jakością, dlatego cena jest odpowiednio wysoka. Jednak niektóre ceny naprawdę zwalają z nóg! Na przykład mąka w tym sklepie kosztuje aż 52,90 zł za kilogram ! Z czego ona jest zrobiona? Jak się okazuje, ta niezwykła mąka składa się w całości z suszonych kasztanów. Nie zawiera glutenu, laktozy ani innych dodatków, dlatego jest całkowicie bezpieczna dla wegan. Co jeszcze możemy znaleźć w tym sklepie? Luksusy w sklepie Magdy Gessler Kasztanowa mąka to nie jedyny produkt w tym sklepie, którego cena wskazuje na wyjątkową ekskluzywność. Możemy w nim znaleźć także: Trufle w oliwie za jedyne 64 zł za 100 g, czyli 640 złotych za kilogram! Ser picorino z pistacjami za 82 zł za kilogram Miód wrzosowy – 78 zł za kilogram Jednak większość produktów sprzedawanych w sklepie Magdy Gessler ma dość rozsądne ceny. Na przykład 20 złotych za 10 sztuk oscypków nie wydaje się być zbyt wygórowaną ceną. Możemy też kupić tam koncentrat pomidorowy czy kapary prosto z Włoch, a ceny tych produktów nie przekraczają 15-20 złotych.

Przeczytaj
Tatar Magdy Gessler
Paweł Kibitlewski/ons.pl, Rainer Zenz/Wiki Commons
Przepisy Smakowity tatar „Oko pirata” od Magdy Gessler. Kilka kroków i będziesz w kulinarnym niebie!
To potrawa dla prawdziwych koneserów. Są i tacy, którzy przenigdy nie zdecydują się na spróbowanie tak przygotowanego surowego mięsa. Nie wiedzą, co tracą!
Hubert Rój
listopad 22, 2020

Delikatny smak przypominający niektórym wędzonego łososia, aksamitna tekstura i doznania nieporównywalne z niczym innym. Tatar to rarytas. Dobrze przygotowane surowe mięso to prawdziwe niebo w gębie! Zwłaszcza, gdy mówimy o tatarze wedle receptury słynnej Magdy Gessler. Owszem, zjedzenie po raz pierwszy w życiu mięsa niepoddanego obróbce termicznej może wzbudzić mieszane uczucia. Jednak musimy was uspokoić – jeżeli mięso na tatar pochodzi z zaufanego miejsca, nie ma powodów do obaw. Najważniejszym czynnikiem w doborze odpowiedniego kawałka polędwiczki wołowej jest jej świeżość. Nie powinno się przygotowywać tatara z mrożonej wołowiny – dla zachowania bezpieczeństwa, a przede wszystkim ze względu na walory smakowe, wykorzystujmy jedynie świeże kawałki mięsa. Podobnie z jajkiem, które posłuży nam za tytułowe „oko pirata”. Krótka piłka – im jajko świeższe, tym lepsze. Najlepiej oczywiście, jeżeli dysponujemy jajami prosto z kurnika. Wtedy nie będziemy mieli najmniejszych oporów przed zjedzeniem surowego żółtka. Poniżej przedstawiamy wam przepis na smakowity tatar „Oko pirata” zainspirowany recepturą Magdy Gessler z programu „Kuchenne rewolucje”. Składniki: 50 dag świeżej, mielonej lub bardzo drobno posiekanej polędwicy wołowej 4 żółtka jaj Kilka łyżek wody 100 ml oleju słonecznikowego Sól i pieprz Kapary do dekoracji Mała cebula Przygotowanie: Ręcznie wyrabiamy zmielone mięso z 2 żółtkami, olejem i wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy tatar będzie miał jednolitą konsystencję, wykładamy go na talerzu i przygotowujemy zagłębienie na żółtko. Okładamy mięso drobno pokrojoną cebulką. Całość wieńczymy ułożeniem żółtka na wierzchu i przyozdobieniem...

Przeczytaj