Maseczka z tego owocu zmniejsza zmarszczki i odświeża cerę. Wystarczą 2 składniki
AdobeStock
Newsy

Maseczka z tego owocu zmniejsza zmarszczki i odświeża cerę. Wystarczą 2 składniki

Marzy wam się świeża i promienna cera? Zróbcie maseczkę z tego owocu. Naprawdę działa cuda.

Winogrona są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Owoce te są bogate w kilka ważnych witamin i składników odżywczych, w tym witaminę C (silny przeciwutleniacz) i witaminę K (niezbędną do krzepnięcia krwi i zdrowych kości).

Liczne składniki odżywcze zawarte w winogronach, mogą pomóc w ochronie przed wieloma schorzeniami, w tym problemami ze wzrokiem, niektórymi formami raka i chorobami układu krążenia.

Winogrona:

  • mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi
  • pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu
  • poprawiają pamięć, uwagę i nastrój
  • mogą pomóc złagodzić przewlekłe zaparcia
  • obniżają poziom cukru

Ale czy wiecie, że winogrona możecie również wykorzystać w pielęgnacji?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pielęgnacyjne właściwości winogron

Czy wiedzieliście, że winogrona mają silne działanie przeciwstarzeniowe? Oto garść faktów na temat ich zastosowania w pielęgnacji twarzy i ciała.

  • Winogrona zawierają przeciwutleniacze, które sprzyjają utrzymaniu zdrowej, promiennej skóry.
  • Poprawiają elastyczność skóry i poprawiają krążenie krwi, dzięki czemu skóra wygląda zdrowo i młodo.
  • Pomagają zapobiegać oznakom starzenia i innym problemom skórnym.
  • Przeciwutleniacze obecne w winogronach, pomagają zmniejszyć widoczność ciemnych plam, zmarszczek i innych oznak starzenia.
  • Zapewniają ochronę przed promieniowaniem UV (pamiętajcie jednak, że nie zastępują pełnej ochrony przeciwsłonecznej!)
  • Działają jak peeling. Szczególnie skuteczny jest olej z pestek winogron, który jest bogaty w witaminę E, która pomaga skórze zachować nawilżenie, a także działa łagodnie złuszczająco.
  • Pomagają rozjaśnić blizny, dzięki połączeniu witaminy E i witaminy C. 
  • Wspomagają wzrost włosów i poprawiają ich objętość. Kwas linolowy obecny w winogronach i oleju z pestek winogron, wzmacnia mieszki włosowe i poprawia wzrost włosów.
Zobacz także
Zapłacił 50 tys. zł za kiść winogron. „To tanio” – stwierdził. Absurd?

Zapłacił 50 tys. zł za kiść winogron. „To tanio” – stwierdził. Absurd?

Przepis na dolmades, czyli gołąbki w liściach winogron po grecku

Przepis na dolmades, czyli gołąbki w liściach winogron po grecku

Przepis na maseczkę przeciwstarzeniową z winogron

Składniki:

  • 1 białko jajka
  • 6-7 winogron

Przygotowanie:

  1. Połączcie razem składniki i zmiksujcie je dokładnie w blenderze, miażdżąc pestki (w ten sposób uzyskacie odżywczy olejek z pestek winogron).
  2. Kiedy mieszanka zacznie lekko się pienić, użyjcie pędzelka i nałóżcie ją na twarz, szyję oraz dekolt.
  3. Pozostawcie na 15 minut i spłuczcie letnią wodą.
  4. Na koniec nałóżcie lekki krem nawilżający. 

Zamiast białka jajek możecie dodać do winogron ¼ pomidora, który ma właściwości rozjaśniające. 

Źródło: msn.com.pl

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę? Korzyści zdrowotne pomarańczy Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich: Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi. Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się. Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na...

Ta roslina hamuje chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm
Pixabay
Newsy
To zboże zmniejsza chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm 
Włączcie do diety to popularne zboże. Jego właściwości prozdrowotne są wprost zaskakujące.

Gryka to zboże, które należy do roślin rdestowatych. To roślina jednoroczna, która kwitnie latem– w lipcu i w sierpniu. Do Polski sprowadzili ją Tatarzy, którzy zaczęli ją uprawiać na wilgotnych glebach. Wykorzystuje się zarówno ziele tej rośliny, jak i jej zboże. Ziele gryki znane jest ze swoich prozdowotnych właściwości w leczeniu różnych chorób. Dlaczego warto jeść grykę? Pomaga na: żylaki hemoroidy choroby układu krążenia miażdżycę podwyższony poziom cholesterolu Możecie z niej przygotować herbatę gryczaną, która świetnie się sprawdza w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu trawiennego, a także przyspiesza przemianę materii i pobudza perystaltykę jelit. Jakie właściwości zdrowotne ma gryka? Grykę można spożywać w postaci herbaty lub ziaren. Ziarna gryki mają kolor od jasnobrązowego do zielonego (prażone ziarna gryki znane są również jako kasza). Gryka nie jest spokrewniona z pszenicą, dlatego jest bezglutenowa. Może być przetwarzana na mąkę i makaron.  Kasza gryczana znana jest z wysokiej zawartości minerałów i przeciwutleniaczy, co zapewnia naszemu organizmowi szereg korzyści zdrowotnych. Głównym składnikiem pokarmowym kaszy gryczanej są węglowodany.  Zawiera ona również białko i wiele innych korzystnych składników. Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? ma niską zawartość cukrów ma niski indeks glikemiczny  jest bogata w minerały jest bogata w białko ma niską zawartość cholesterolu jest bogata w przeciwutleniacze Wpływ gryki na zdrowie Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi. Gryka ma niski lub średni indeks glikemiczny (powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi po posiłkach), dlatego jest...

Weźcie ten produkt z lodówki i połóżcie go na włosy. Babciny trik na miękkie i nawilżone włosy
AdobeStock
Newsy
Weźcie ten produkt z lodówki i połóżcie go na włosy. Babciny trik na miękkie i nawilżone włosy
Czy słyszeliście kiedyś o korzystnym wpływie tego produktu na włosy? Przetestujcie go jeszcze dziś.

Miliony kobiet i mężczyzn wydają w drogeriach prawdziwą fortunę na to, by mieć piękne i zdrowe włosy. Chodzą na profesjonalne zabiegi i używają różnych „obiecujących cuda" produktów. Tymczasem klucz do zdrowych i pięknych włosów tak naprawdę znajduje się pod naszą ręką. Są nim zwykłe kurze jajka! Jajka sposobem na mocne i zdrowe włosy Większość kobiet przynajmniej raz w swoim życiu zainwestowała w jakiś drogi szampon, maseczkę, odżywkę lub serum, aby mieć zdrowo wyglądające włosy. Kosmetyki te nie zawsze jednak działają i mogą powodować obciążenie włosów (i naszego portfela). Czy wiecie, że jajka mogą być naturalną alternatywą, która zapobiega wypadaniu włosów i przyspiesza ich wzrost? Oto kilka powodów, dla których warto zacząć stosować je na włosy: Wspomagają wzrost włosów. Jajka są bogate w proteiny, które odżywiają włosy oraz przyspieszają ich naturalny wzrost. Większa elastyczność włosów. Żółtka jaj są bogate w luteinę, która nawilża włosy, poprawiając ich elastyczność. Składnik ten sprawia również, że włosy stają się oporne na łamanie, dzięki czemu mamy  mniej rozdwojonych końcówek. Mniejsze wypadanie włosów. Jajka są bogate w białko, które pomaga wzmocnić mieszki włosowe. Jajka stymulują skórę głowy, wzmacniając cebulki włosów.  Dodają połysku włosom. Używajcie maseczki z jajek na włosy, aby zapewnić swoim włosom silne odżywienie. Taka mikstura nada waszym matowym włosom zdrowego połysku. Jajka pomagają zachować naturalne olejki we włosach, w przeciwieństwie do szamponów, które zwykle je usuwają. Jajka regenerują zniszczone włosy. Włosy składają się głównie z...

Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
AdobeStock
Newsy
Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
Pijcie ten sok regularnie a zauważycie ogromną różnicę w swoim zdrowiu. Jak go przygotować? Wystarczą wam trzy składniki.

Jeżyny to przepyszne owoce, których kolor waha się od ciemnofioletowego do niebiesko-czarnego. Zwykle spożywamy je na surowo, ale stanowią też świetny dodatek do kisieli, galaretek, ciast oraz koktajli. Owoc ten, poza wspaniałym smakiem, skrywa w sobie ogrom właściwości prozdrowotnych. Korzyści zdrowotne soku z jeżyn Jeżyny od lat są używane w celach leczniczych. Dietetycy zalecają regularnie spożywanie tych owoców, aby zapobiec chorobom jamy ustnej i bólom stawów. Jeżyny można spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci soku a nawet naparu. Przykładowo, z liści jeżyn można ugotować herbatę i używać jej do leczenia rozstroju żołądka i przerzedzenia włosów. Jeżyny są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom przynosząc znaczące korzyści zdrowotne. Oto tylko niektóre z nich. Zapobiegają wrzodom żołądka. Owoc ten chroni przed wrzodami żołądka dzięki obecności przeciwutleniacza zwanego elagitaniną, który zmniejsza stan zapalny błony śluzowej żołądka. Chronią przed rakiem. Jeżyny są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a zawarte w nich silnie skoncentrowane antocyjany, pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom lub toksynom, które prowadzą do raka i innych groźnych chorób. Zawarty w jeżynach kwas elagowy, odgrywa istotną rolę w zapobieganiu rakowi szyjki macicy, płuc i piersi. Pomagają w walce z wirusami i bakteriami. Jeżyny zawierają wysoki poziom fitochemikaliów, takich jak rutyna, kwas elagowy i kwas galusowy, które skutecznie odstraszają bakterie i wirusy, które mogą powodować różne choroby. Owoce te mają korzystny wpływ na zmęczone mięśnie, a także przyspieszają proces naprawy uszkodzonych tkanek. Zapobiegają problemom z sercem. Jeżyny zawierają antocyjany,...