Maseczka z tego owocu zmniejsza zmarszczki i odświeża cerę. Wystarczą 2 składniki
AdobeStock
Newsy

Maseczka z tego owocu zmniejsza zmarszczki i odświeża cerę. Wystarczą 2 składniki

Marzy wam się świeża i promienna cera? Zróbcie maseczkę z tego owocu. Naprawdę działa cuda.

Winogrona są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Owoce te są bogate w kilka ważnych witamin i składników odżywczych, w tym witaminę C (silny przeciwutleniacz) i witaminę K (niezbędną do krzepnięcia krwi i zdrowych kości).

Liczne składniki odżywcze zawarte w winogronach, mogą pomóc w ochronie przed wieloma schorzeniami, w tym problemami ze wzrokiem, niektórymi formami raka i chorobami układu krążenia.

Winogrona:

  • mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi
  • pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu
  • poprawiają pamięć, uwagę i nastrój
  • mogą pomóc złagodzić przewlekłe zaparcia
  • obniżają poziom cukru

Ale czy wiecie, że winogrona możecie również wykorzystać w pielęgnacji?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pielęgnacyjne właściwości winogron

Czy wiedzieliście, że winogrona mają silne działanie przeciwstarzeniowe? Oto garść faktów na temat ich zastosowania w pielęgnacji twarzy i ciała.

  • Winogrona zawierają przeciwutleniacze, które sprzyjają utrzymaniu zdrowej, promiennej skóry.
  • Poprawiają elastyczność skóry i poprawiają krążenie krwi, dzięki czemu skóra wygląda zdrowo i młodo.
  • Pomagają zapobiegać oznakom starzenia i innym problemom skórnym.
  • Przeciwutleniacze obecne w winogronach, pomagają zmniejszyć widoczność ciemnych plam, zmarszczek i innych oznak starzenia.
  • Zapewniają ochronę przed promieniowaniem UV (pamiętajcie jednak, że nie zastępują pełnej ochrony przeciwsłonecznej!)
  • Działają jak peeling. Szczególnie skuteczny jest olej z pestek winogron, który jest bogaty w witaminę E, która pomaga skórze zachować nawilżenie, a także działa łagodnie złuszczająco.
  • Pomagają rozjaśnić blizny, dzięki połączeniu witaminy E i witaminy C. 
  • Wspomagają wzrost włosów i poprawiają ich objętość. Kwas linolowy obecny w winogronach i oleju z pestek winogron, wzmacnia mieszki włosowe i poprawia wzrost włosów.
Zobacz także
Zapłacił 50 tys. zł za kiść winogron. „To tanio” – stwierdził. Absurd?

Zapłacił 50 tys. zł za kiść winogron. „To tanio” – stwierdził. Absurd?

Przepis na dolmades, czyli gołąbki w liściach winogron po grecku

Przepis na dolmades, czyli gołąbki w liściach winogron po grecku

Przepis na maseczkę przeciwstarzeniową z winogron

Składniki:

  • 1 białko jajka
  • 6-7 winogron

Przygotowanie:

  1. Połączcie razem składniki i zmiksujcie je dokładnie w blenderze, miażdżąc pestki (w ten sposób uzyskacie odżywczy olejek z pestek winogron).
  2. Kiedy mieszanka zacznie lekko się pienić, użyjcie pędzelka i nałóżcie ją na twarz, szyję oraz dekolt.
  3. Pozostawcie na 15 minut i spłuczcie letnią wodą.
  4. Na koniec nałóżcie lekki krem nawilżający. 

Zamiast białka jajek możecie dodać do winogron ¼ pomidora, który ma właściwości rozjaśniające. 

Źródło: msn.com.pl

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy
Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę? Korzyści zdrowotne pomarańczy Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich: Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie. Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi. Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się. Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na...

Ten smaczny owoc może obniżyć poziom cholesterolu. Są nowe badania
AdobeStock
Newsy
Ten smaczny owoc może obniżyć poziom cholesterolu. Są nowe badania
Badacze odkryli, że owoce te mogą mieć wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu w organizmie. Włączcie je do swojej diety już dziś!

Mamy dobrą wiadomość dla osób zmagających się z wysokim cholesterolem. Najnowsze badania wykazują pozytywne działanie winogron na poziom cholesterolu. Czy to oznacza, że można teraz jeść te owoce bez wyrzutów sumienia? Sprawdźcie szczegóły.  Winogrona na cholesterol Badanie przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego oraz badacze z David Geffen School of Medicine. Przedmiotem badania były prozdrowotne właściwości proszku winogronowego.  19 dorosłych osób w wieku od 18 do 55 lat przez 4 tygodnie było na diecie, w której znajdowało się bardzo mało polifenoli oraz błonnika. Później badani dostawali codziennie 46 gramów proszku winogronowego, co odpowiada mniej więcej dwóm porcjom świeżych winogron.  Przed badaniem, w trakcie restrkycyjnej diety bez błonnika i polifenoli oraz po podaniu proszku z winogron badanym pobierano próbki krwi, moczu i kału. Okazało się, że proszek winogronowy spowodował wzrost różnorodności mikrobioty jelitowej. Oznacza to zwiększenie odporności organizmu. Ponadto, zmniejszył się poziom cholesterolu u badanych: cholesterol całkowity: spadek o 6,1 proc.  HDL: 7,6 proc.  LDL: 5,9 proc.  Badacze wskazują, że przeprowadzone badania pozwolą lepiej poznać prozdrowotne właściwości winogron oraz ich wpływ na poziom cholesterolu w organizmie. Właściwości winogron  Winogrona warto włączyć do swojej diety przede wszystkim ze względu na witaminy i składniki odżywcze, które się w nich znajdują. Są to witaminy z grupy B, witamina C, K, A oraz E. Jedzenie winogron pomaga zwiększyć elastyczność skóry, poprawić jej kolor oraz łagodzi stany zapalne naskórka.  Ponadto, winogrona są bogatym źródłem antyoksydantów, które eliminują z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za rozwój nowotworów oraz szybsze starzenie się...

Dokucza wam popołudniowa senność? Zjedzcie garść tego produktu a w mig pokonacie spadek energii
AdobeStock
Newsy
Dokucza wam popołudniowa senność? Zjedzcie garść tego produktu, a w mig pokonacie spadek energii
Wystarczy garść tych pestek. Wspaniale smakują i błyskawicznie postawią was na nogi.

Pestki dyni są nie tylko bardzo smaczne, ale też pełne cennych składników odżywczych. Dostarczają naszemu organizmowi dużej ilości zdrowych tłuszczów, magnezu i cynku. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Właściwości zdrowotne pestek z dyni Pestki z dyni to produkt o wielu właściwościach zdrowotnych. Pestki dyni są bogate w przeciwutleniacze, żelazo, cynk, magnez, mangan, fosfor i miedź. Zawierają dużo antyoksydantów, które mogą chronić przed chorobami i zmniejszać stany zapalne.  Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, potas, witaminę B2 (ryboflawinę) i kwas foliowy. Mogą pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom raka. Mogą zmniejszyć objawy łagodnego przerostu prostaty i nadreaktywnego pęcherza. Dzięki temu, że są bogate w magnez, pomagają zachować optymalne ciśnienie krwi, poziomu cukru we krwi, a także zdrowie serca i kości. Liczne składniki odżywcze w pestkach dyni, mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego serca poprzez podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu. Mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Są dobrym źródłem błonnika. Diety bogate w błonnik wiążą się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym zmniejszeniem ryzyka chorób serca, cukrzycy i otyłości. Wysoka zawartość cynku w pestkach dyni, może pomóc poprawić jakość nasienia i płodność u mężczyzn. Dokucza wam popołudniowa senność? Doskwiera wam spadek energii i popołudniowa senność? Sięgnijcie po pestki dyni. Doktor Daniel Amen, neurobiolog, psychiatra kliniczny i autor książki o tajnikach działania ludzkiego mózgu, opowiedział w wywiadzie dla portalu MindBodyGreen, o swoim sposobie na popołudniową senność. Amen przyznaje, że zawsze sięga w takich chwilach po pestki dyni:...

Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Adobe Stock
Zdrowie
Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w hamowaniu rozwoju bakterii. Imbir może również pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg oddechowych. Pomaga utrzymać zdrowy mózg. Przewlekłe stany zapalne i stres oksydacyjny mogą przyspieszyć proces starzenia mózgu. Przeciwutleniacze znajdujące się w imbirze mogą zapobiegać reakcjom zapalnym, które...