pulpety przepis
WanilioweImprowizacj / gotujmy.pl
Newsy

Marzą wam się pulchne pulpeciki? Jest na to sposób. Wystarczy, że dodacie do nich...

Na obiad dla dzieci i nie tylko doskonale sprawdzają się pulpety z indyka - delikatne i soczyste dzięki jednemu składnikowi.
Katarzyna Wyborska
styczeń 09, 2021

Delikatne, drobiowe pulpety to świetny pomysł na obiad dla dzieci. Podane z ziemniakami i surówką pulpeciki na pewno posmakują wszystkim maluchom! Jeśli chcecie, by danie było jeszcze bardziej miękkie i pulchne, wystarczy dodać do nich tylko jeden składnik, który każdy ma w domu.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na pulpety z indyka

Do pulpetów najlepsze będzie mielone mięso z udźca lub filetu z indyka. Możecie zmielić mięso sami lub kupić gotowe w sklepie – zwracajcie tylko uwagę na to, czy na opakowaniu nie napisano „wyrób garmażeryjny”. Takie mięso jest gorsze w smaku. Natomiast sekretem wyjątkowo pulchnych pulpetów jest… zwykła bułka!

Aby przyrządzić pulpeciki z indyka, będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 bułka (może być kajzerka)
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • Płaska łyżeczka kurkumy
  • Mąka ziemniaczana
  • Mąka pszenna
  • Mleko
  • Olej
  • Sól

Przygotowanie

  1. Bułkę namoczcie w wodzie lub mleku i odstawcie na 15 minut.
  2. W misce wymieszajcie mięso mielone ze startą cebulą, łyżeczką soli, łyżką koperku, odrobiną pieprzu i odciśniętą bułką.
  3. Dokładnie wyrabiajcie mięso i na koniec wbijcie jedno jajko. Z mięsa formujcie pulpeciki i następnie podsmażcie je na patelni na złoto.
  4. Do garnka wlejcie wodę lub bulion, dodajcie masło, startą marchewkę oraz kurkumę i zagotujcie. Gdy wywar się zagotuje, włóżcie do niego podsmażone pulpety. Gotujcie przez 20 minut na małym ogniu.
  5. Na koniec zagęśćcie wodę, wsypując po jednej łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej. Gotujcie jeszcze chwilę do zgęstnienia.

I gotowe! Pulpety świetnie smakują posypane świeżym koperkiem i podawane z ziemniakami.

Komentarze
papryka nadziewana przepis
Reniz / gotujmy.pl
Newsy Nie lubicie mięsa? Ta faszerowana papryka jest przepyszna. Cudowny smak zawdzięcza nadzieniu z...
Pomysł na jarski obiad? Faszerowane papryki! Wypróbujcie przepis na to klasyczne danie, które zawsze wychodzi.
Katarzyna Wyborska
styczeń 09, 2021

Przygotowujecie kolację dla znajomych i nie macie pomysłu na to, co ugotować? Sprawa się komplikuje, gdy goście okazują się być wegetarianami. Na szczęście istnieje wiele prostych i bardzo smacznych alternatyw! Przepis na faszerowane papryki Sprawdzonym daniem na takie sytuacje są zdecydowanie faszerowane papryki. Można je przygotowywać zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej, także w sytuacji, gdy tylko jeden z gości jest jaroszem nie trzeba zmieniać pod niego menu na przyjęcie lub gotować drugiego obiadu. Wystarczy po prostu przygotować osobno farsz niezawierający mięsa! Papryki są bardzo smaczne i szybko się je robi. A w dodatku wyglądają naprawdę efektownie – to świetny pomysł na kolację z przyjaciółmi! Do przygotowania papryk będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 żółte papryki 2 czerwone papryki Pół papryki zielonej Pół szklanki kaszy (może być gryczana, pęczak czy bulgur – wybierzcie swoją ulubioną) Pół szklanki ryżu 100 g pieczarek 1 kostka rosołowa 1 ząbek czosnku Ćwierć pora Kilka łyżek keczupu 50 g słoniny wędzonej Szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie W osobnych garnkach ugotujcie kaszę i ryż. Nie zapomnijcie posolić wody! Weźcie po jednej papryce żółtej i czerwonej oraz pół zielonej. Umyjcie i pokrójcie w kostkę. Bardzo drobno pokrójcie słoninę i wrzućcie na patelnię. Gdy się wytopi dodajcie posiekanego pora, pieczarki, czosnek i pokrojone papryki i smażcie przez kilka minut. Następnie do warzyw dodajcie ugotowaną kaszę i ryż oraz sól, pieprz, świeży szczypiorek i odrobinę keczupu. Wymieszajcie. Pozostałe papryki umyjcie, odetnijcie delikatnie górną część i wydrążcie środek. Tak przygotowane warzywa uzupełnijcie farszem, przykryjcie...

Przeczytaj