Delikatne, drobiowe pulpety to świetny pomysł na obiad dla dzieci. Podane z ziemniakami i surówką pulpeciki na pewno posmakują wszystkim maluchom! Jeśli chcecie, by danie było jeszcze bardziej miękkie i pulchne, wystarczy dodać do nich tylko jeden składnik, który każdy ma w domu.

Przepis na pulpety z indyka

Do pulpetów najlepsze będzie mielone mięso z udźca lub filetu z indyka. Możecie zmielić mięso sami lub kupić gotowe w sklepie – zwracajcie tylko uwagę na to, czy na opakowaniu nie napisano „wyrób garmażeryjny”. Takie mięso jest gorsze w smaku. Natomiast sekretem wyjątkowo pulchnych pulpetów jest… zwykła bułka!

Aby przyrządzić pulpeciki z indyka, będą wam potrzebne poniższe składniki:

Składniki: 

  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 bułka (może być kajzerka)
  • 1 średnia cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki świeżego koperku lub pietruszki
  • Płaska łyżeczka kurkumy
  • Mąka ziemniaczana
  • Mąka pszenna
  • Mleko
  • Olej
  • Sól

Przygotowanie

  1. Bułkę namoczcie w wodzie lub mleku i odstawcie na 15 minut.
  2. W misce wymieszajcie mięso mielone ze startą cebulą, łyżeczką soli, łyżką koperku, odrobiną pieprzu i odciśniętą bułką.
  3. Dokładnie wyrabiajcie mięso i na koniec wbijcie jedno jajko. Z mięsa formujcie pulpeciki i następnie podsmażcie je na patelni na złoto.
  4. Do garnka wlejcie wodę lub bulion, dodajcie masło, startą marchewkę oraz kurkumę i zagotujcie. Gdy wywar się zagotuje, włóżcie do niego podsmażone pulpety. Gotujcie przez 20 minut na małym ogniu.
  5. Na koniec zagęśćcie wodę, wsypując po jednej łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej. Gotujcie jeszcze chwilę do zgęstnienia.

I gotowe! Pulpety świetnie smakują posypane świeżym koperkiem lub pietruszką i podawane z ziemniakami.

Zobacz także: