
Delikatne, drobiowe pulpety to świetny pomysł na obiad dla dzieci. Podane z ziemniakami i surówką pulpeciki na pewno posmakują wszystkim maluchom! Jeśli chcecie, by danie było jeszcze bardziej miękkie i pulchne, wystarczy dodać do nich tylko jeden składnik, który każdy ma w domu.
Przepis na pulpety z indyka
Do pulpetów najlepsze będzie mielone mięso z udźca lub filetu z indyka. Możecie zmielić mięso sami lub kupić gotowe w sklepie – zwracajcie tylko uwagę na to, czy na opakowaniu nie napisano „wyrób garmażeryjny”. Takie mięso jest gorsze w smaku. Natomiast sekretem wyjątkowo pulchnych pulpetów jest… zwykła bułka!
Aby przyrządzić pulpeciki z indyka, będą wam potrzebne poniższe składniki:
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 bułka (może być kajzerka)
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 marchewka
- 2 łyżki świeżego koperku lub pietruszki
- Płaska łyżeczka kurkumy
- Mąka ziemniaczana
- Mąka pszenna
- Mleko
- Olej
- Sól
Przygotowanie
- Bułkę namoczcie w wodzie lub mleku i odstawcie na 15 minut.
- W misce wymieszajcie mięso mielone ze startą cebulą, łyżeczką soli, łyżką koperku, odrobiną pieprzu i odciśniętą bułką.
- Dokładnie wyrabiajcie mięso i na koniec wbijcie jedno jajko. Z mięsa formujcie pulpeciki i następnie podsmażcie je na patelni na złoto.
- Do garnka wlejcie wodę lub bulion, dodajcie masło, startą marchewkę oraz kurkumę i zagotujcie. Gdy wywar się zagotuje, włóżcie do niego podsmażone pulpety. Gotujcie przez 20 minut na małym ogniu.
- Na koniec zagęśćcie wodę, wsypując po jednej łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej. Gotujcie jeszcze chwilę do zgęstnienia.
I gotowe! Pulpety świetnie smakują posypane świeżym koperkiem lub pietruszką i podawane z ziemniakami.