Mariusz Pudzianowski: „Znam 2 sposoby na zabicie karpia”. Czy to humanitarne?
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Mariusz Pudzianowski: „Znam 2 sposoby na zabicie karpia”. Czy to humanitarne?

Jak humanitarnie zabić karpia? Sprawdźcie, jakie metody na uśmiercenie ryby ma Mariusz Pudzianowski. Jedna jest dość nietypowa...

Kupiliście żywego karpia i nie wiecie, jak go humanitarnie zabić? Mariusz Pudzianowski ma dla was dwie rady. Niestety, szczególnia druga z proponowanych przez niego metod może budzić pewne wątpliwości...

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest Mariusz Pudzianowski?

Mariusz Pudzianowski to utytułowany polski strongman, który urodził się w 1977 roku w Białej Rawskiej. Pudzian ma na swoim koncie m.in. ośmiokrotne zwycięstwo jako Mistrz Polski Strongman, a także był sześciokrotnym Mistrzem Europy Strongman oraz pięciokrotnym Mistrzem Świata Strongman. Od jakiegoś czasu Pudzianowski jest zawodnikiem mieszanych sztuk walki MMA.

Patrząc na posturę Mariusza nietrudno oprzeć się wrażeniu, że to mężczyzna o niebywałej sile fizycznej. Jak się okazuje, Pudzian jest też bardzo odporny psychicznie, o czym świadczy sposób, w jaki zabija świątecznego karpia.

Mariusz Pudzianowski zdradził, jak zabić karpia

W rozmowie z „Super Expressem” Pudzianowski zdradził, jak zabija świątecznego karpia. Czy opracowana przez niego metoda na pewno jest humanitarna?

Pudzian opowiedział o dwóch sposobach, które stosuje w celu zabicia karpia. Pierwsza z tych metod jest powszechnie znana i polega na ogłuszeniu karpia przy użyciu młotka a następnie na odcięciu mu głowy ostrym nożem:

- Znam dwa sposoby na zabicie świątecznej ryby - zdradził tabloidowi Pudzianowski.

- W przypadku pierwszego potrzebujemy deski, młotka i ostrego noża. Kładziemy karpia na desce, chwytamy tuż za głową i z całej siły uderzamy obuchem młotka - wyjaśnił Pudzian.

Zobacz także
Jaka kara grozi za zabicie karpia na oczach dziecka? Lepiej tego nie róbcie

Jaka kara grozi za zabicie karpia na oczach dziecka? Lepiej tego nie róbcie

Co zrobić z resztek karpia? To danie nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawia trawienie

Drugi sposób polega na użyciu siły własnej pięści. Właśnie tak Pudzian uderza bezbronnego karpia, a następnie odcina mu głowę nożem:

- Wypracowałem też własną metodę. Zamiast obuchem, uderzam w karpia ręką. A ręka jak młotek. Po takim ciosie jest już ogłuszony i wtedy możemy odciąć mu głowę - tłumaczy Pudzianowski.

O ile pierwszy z tych sposobów jest uznawany za humanitarny, drugi może już wzbudzać pewne kontrowersje. Co o tym sądzicie? A czy może w ogóle powinno się zakazać zabijania karpi w domowym zaciszu i zostawić to profesjonalistom? 

Źródło: Super Express

Jaka kara grozi za zabicie karpia na oczach dziecka? Lepiej tego nie róbcie
AdobeStock
Newsy
Jaka kara grozi za zabicie karpia na oczach dziecka? Lepiej tego nie róbcie
Kupiliście żywego karpia i zamierzacie go uśmiercić? Pod żadnym pozorem nie róbcie tego w towarzystwie dzieci. Dlaczego?

W wielu polskich domach kupowanie żywego karpia na święta to wielopokoleniowa tradycja. Zabijanie ryby nie należy jednak do zbyt przyjemnych czynności. Czy wiecie, że za zabicie karpia na oczach dziecka grozi wam surowa kara? Co grozi za zabicie karpia na oczach dziecka? Kupiliście żywego karpia i trzymacie go w wannie w oczekiwaniu na święta? Na pewno zdajecie sobie sprawę z tego, że prędzej czy później będziecie musieli go zabić. Nigdy jednak nie róbcie tego na oczach dziecka. Taki widok może być dla waszych pociech traumatyczny. Poza tym, może was za to czekać surowa kara. Za zabicie karpia na oczach dziecka lub co gorsza - kazanie dziecku, aby to ono uśmierciło rybę, grozi wam kara pozbawienia wolności do roku, ograniczenie wolności lub kara grzywny do 500 zł. Co zrobić z żywym karpiem w domu? Przynieśliście do domu żywego karpia? Napuśćcie do wanny wodę i włóżcie go do środka. Pamiętajcie, by woda była odpowiednio zimna i nie przekraczała 10 stopni Celsjusza. Nie trzymajcie też karpia w ciasnej misce, bo może mu tam być bardzo niewygodnie. Postarajcie się zapewnić mu przed śmiercią jak najwięcej spokoju. Jak humanitarnie zabić karpia? Jeżeli chcecie samodzielnie zabić karpia, zróbcie to humanitarnie - tak, by nie cierpiał. Jak to zrobić? Wystarczy, że na początku uderzycie go w głowę, żeby go ogłuszyć. Ryba straci wtedy świadomość a wy będziecie mogli odciąć jej głowę. Tak potraktowany karp nawet się nie zorientuje, że właśnie go uśmiercono. Ile kosztuje w tym roku karp? Filety karpia są w tym roku rekordowo drogie. Za świeże filety pakowane na tackach, które dostaniecie w dyskontach, będziecie musieli zapłacić ok. 40 zł za kg: - Ceny karpi są wysokie, a podaż mniejsza niż w ostatnich latach - powiedział prezes Towarzystwa Promocji Ryb „Pan Karp"...

Mężczyzna kupił ślinę zarażoną COVID-19 i wlał ją szefowi do napoju. Jak zakończyła się ta historia?
Adobe Stock
Newsy
Mężczyzna kupił ślinę zarażoną COVID-19 i wlał ją szefowi do napoju. Jak zakończyła się ta historia?
Pracujący w jednym z tureckich salonów samochodowych mężczyzna, postanowił zabić swojego szefa. Zaserwował mu napój z kupioną w internecie śliną od pacjenta z COVID-19.

Pandemia COVID-19, co prawda doprowadziła do zamknięcia wielu biznesów, ale jednocześnie stworzyła nowe możliwości zarobku. Okazuje się, że ludzie handlują w internecie już nie tylko negatywnymi testami na koronawirusa, ale również zakażoną śliną. Z takiej oferty skorzystał jeden z pracowników tureckiego salonu samochodowego. Mężczyzna chciał zabić szefa Jak wiadomo, wirus SARS-CoV-2 przenosi się drogą kropelkową, czyli głównie przy pomocy śliny. Toteż w internecie nie brakuje pacjentów, którzy postanowili sprzedać swoje zarazki. Za 500 lirów tureckich (czyli 246 złotych) zakupił go jeden z pracowników tamtejszego salonu samochodowego. Jak się okazało, chciał zabić swojego szefa. Mężczyzna był zatrudniony u Ibrahima Unverdiego od blisko trzech lat. Szef bezgranicznie mu ufał – przekazywał duże sumy pieniędzy, a nawet klucze do osobistego sejfu. Niestety, pewnego dnia, po sprzedaży samochodu, mężczyzna zamiast zabrać pieniądze do biura, po prostu je ukradł. Później okazało się, że chciał również zabić swojego szefa. Ibrahim Unverdi dowiedział się od jednego ze swoich pracowników, że złodziej kupił w sieci ślinę od pacjenta z COVID-19, a następnie próbował ją zmieszać z należącym do szefa napojem. Na szczęście, przedsiębiorca nie wypił śmiertelnego drinka, a sprawę zgłosił na policję. Ibrahim Unverdi dostawał groźby od pracownika Właściciel salonu z samochodami zdradził policji, że pracownik, który chciał go zabić, wysyłał mu wiadomości z pogróżkami. Jedna z nich brzmiała „Nie mogłem cię zabić wirusem. Następnym razem strzelę ci w głowę”. Po raz pierwszy słyszę o tak dziwnej technice zabijania. Dzięki Bogu nie zachorowałem. Wolałbym, żeby mnie zabił, a nie próbował zarazić mnie wirusem. Moja...

Bigos, jak przyprawić bigos
Flickr/Eugene Kim
Newsy
Aromatyczna przyprawa do bigosu? Nie kupujcie - zróbcie ją sami. To dziecinnie proste
Bigos to jedna z 12 tradycyjnych potraw, którą będziemy się rozkoszować podczas Wigilii. Przyprawianie bigosu to nie lada wyzwanie. Podpowiadamy, jak zrobić to w łatwy sposób, żeby smakowało wszystkim domownikom.

Bigos można przygotowywać na wiele sposobów. Już same jego odmiany to pokaźna grupa dań. Wszystkie opierają się na podobnych składnikach, którym towarzyszą różne dodatki i kolejność ich dodawania. Podstawowe składniki bigosu Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Sekret dobrego bigosu polega na jego możliwie długim duszeniu. Najlepiej robić to nawet kilka dni! Skończony bigos powinien mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor. Wyciekanie wody z kapusty na talerzu to zły znak. Może to oznaczać, że gotował się zbyt krótko. Potrawa powinna też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i mieć silną woń wędzonki. Bigos z czerwonym winem Jeśli lubicie aromatyczne potrawy, czerwone wino przyjdzie wam z pomocą. Podniesie smak waszego bigosu, kiedy dodacie je podczas duszenia. Dobrym winem do podlewania bigosu będzie słodka i aromatyczna malaga. Uszlachetni smak dania i będzie świetnym uzupełnieniem tradycyjnego przepisu. Od czego zależy smak bigosu? W dużej mierze zależy od ilości, jakości i różnorodności gatunków dodanych mięs i wędlin. Co więcej, w bigosie staropolskim niezwykle ważne było przygotowywanie go bez zasmażki. Niektórzy dodają również do niego koncentrat pomidorowy, a inni dorzucają miód lub powidła śliwkowe.  Idealny wigilijny bigos Kapusta na święta powinna być przede wszystkim naturalna, oparta na znanych składnikach i sprawdzonych recepturach. Mamy dla was pewne porady, z którymi poradzą sobie nawet osoby zaczynające swoją przygodę z gotowaniem. Jedną z najważniejszych zasad są odpowiednie proporcje kapusty kiszonej i świeżej. Ta pierwsza nie powinna być zakwaszana octem....

Czym najlepiej przyprawić karpia? Sól i pieprz to za mało
AdobeStock
Newsy
Czym najlepiej przyprawić karpia? Sól i pieprz to za mało
Sól i pieprz to przyprawy, których nie może zabraknąć podczas przyprawiania świątecznego karpia. Co powiecie, aby dodać do nich coś jeszcze?

Czym powinno się przyprawić świątecznego karpia? Odważcie się w tym roku na małą odmianę i użyjcie czegoś więcej niż tylko tradycyjnej soli i pieprzu. Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak karpia? Czym najlepiej przyprawić karpia? W waszej lodówce czeka już świąteczny karp? Sprawdźcie, czym najlepiej go przyprawić, by wydobyć pełnię jego smaku. W wielu polskich domach do przyprawienia tej ryby używa się tylko soli i pieprzu. To błąd.  Nie bójcie się przyprawić tej ryby mieszanką suszonych ziół. Weźcie tuszkę, dzwonki lub filety z karpia i oprószcie je delikatnie solą, pieprzem oraz suszonymi ziołami, takimi jak np. bazylia, tymianek i oregano. Świetnie się tu również sprawdzą specjalne mieszanki przypraw do ryb oraz zioła prowansalskie. Tak przygotowany karp będzie miał przyjemny i o wiele bardziej wyrazisty smak niż karp przyprawiony jedynie solą i pieprzem. Ponadto obfite przyprawienie ryby sprawi, że uda się przyćmić i zagłuszyć mulisty nieraz smak tej ryby. Jak prawidłowo wypatroszyć karpia? Najlepszy karp to karp, który jest świeży i nie leżał tygodniami w sklepowej lodówce. Niestety, wypatroszenie takiej ryby nie należy do zbyt łatwych zadań. Ale jeśli zależy wam na smaku, kupcie świeżego karpia i samodzielnie wypatroszcie go w domu. Jak to zrobić? Trzymajcie się poniższych kroków. Na początku wykonajcie nacięcie tuż za linią głowy w brzuchu (ryba zacznie tracić krew, dlatego użyjcie dużej deski do krojenia). Nóż przeciągnijcie w kierunku ogona i zróbcie szeroki otwór w brzuchu ryby. Następnie delikatnie wyjmijcie wnętrzności (uważajcie na woreczek żółciowy, ponieważ jeśli go uszkodzicie, a jego zawartość wypłynie do wnętrza ryby - karp będzie gorzki i nie będzie się nadawał do zjedzenia)....