Mariusz Pudzianowski: „Znam 2 sposoby na zabicie karpia”. Czy to humanitarne?
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Mariusz Pudzianowski: „Znam 2 sposoby na zabicie karpia”. Czy to humanitarne?

Jak humanitarnie zabić karpia? Sprawdźcie, jakie metody na uśmiercenie ryby ma Mariusz Pudzianowski. Jedna jest dość nietypowa...

Kupiliście żywego karpia i nie wiecie, jak go humanitarnie zabić? Mariusz Pudzianowski ma dla was dwie rady. Niestety, szczególnia druga z proponowanych przez niego metod może budzić pewne wątpliwości...

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kim jest Mariusz Pudzianowski?

Mariusz Pudzianowski to utytułowany polski strongman, który urodził się w 1977 roku w Białej Rawskiej. Pudzian ma na swoim koncie m.in. ośmiokrotne zwycięstwo jako Mistrz Polski Strongman, a także był sześciokrotnym Mistrzem Europy Strongman oraz pięciokrotnym Mistrzem Świata Strongman. Od jakiegoś czasu Pudzianowski jest zawodnikiem mieszanych sztuk walki MMA.

Patrząc na posturę Mariusza nietrudno oprzeć się wrażeniu, że to mężczyzna o niebywałej sile fizycznej. Jak się okazuje, Pudzian jest też bardzo odporny psychicznie, o czym świadczy sposób, w jaki zabija świątecznego karpia.

Mariusz Pudzianowski zdradził, jak zabić karpia

W rozmowie z „Super Expressem” Pudzianowski zdradził, jak zabija świątecznego karpia. Czy opracowana przez niego metoda na pewno jest humanitarna?

Pudzian opowiedział o dwóch sposobach, które stosuje w celu zabicia karpia. Pierwsza z tych metod jest powszechnie znana i polega na ogłuszeniu karpia przy użyciu młotka a następnie na odcięciu mu głowy ostrym nożem:

- Znam dwa sposoby na zabicie świątecznej ryby - zdradził tabloidowi Pudzianowski.

- W przypadku pierwszego potrzebujemy deski, młotka i ostrego noża. Kładziemy karpia na desce, chwytamy tuż za głową i z całej siły uderzamy obuchem młotka - wyjaśnił Pudzian.

Zobacz także
Jaka kara grozi za zabicie karpia na oczach dziecka? Lepiej tego nie róbcie

Jaka kara grozi za zabicie karpia na oczach dziecka? Lepiej tego nie róbcie

Co zrobić z resztek karpia? To danie nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawia trawienie

Drugi sposób polega na użyciu siły własnej pięści. Właśnie tak Pudzian uderza bezbronnego karpia, a następnie odcina mu głowę nożem:

- Wypracowałem też własną metodę. Zamiast obuchem, uderzam w karpia ręką. A ręka jak młotek. Po takim ciosie jest już ogłuszony i wtedy możemy odciąć mu głowę - tłumaczy Pudzianowski.

O ile pierwszy z tych sposobów jest uznawany za humanitarny, drugi może już wzbudzać pewne kontrowersje. Co o tym sądzicie? A czy może w ogóle powinno się zakazać zabijania karpi w domowym zaciszu i zostawić to profesjonalistom? 

Źródło: Super Express

Jaka kara grozi za zabicie karpia na oczach dziecka? Lepiej tego nie róbcie
AdobeStock
Newsy
Jaka kara grozi za zabicie karpia na oczach dziecka? Lepiej tego nie róbcie
Kupiliście żywego karpia i zamierzacie go uśmiercić? Pod żadnym pozorem nie róbcie tego w towarzystwie dzieci. Dlaczego?

W wielu polskich domach kupowanie żywego karpia na święta to wielopokoleniowa tradycja. Zabijanie ryby nie należy jednak do zbyt przyjemnych czynności. Czy wiecie, że za zabicie karpia na oczach dziecka grozi wam surowa kara? Co grozi za zabicie karpia na oczach dziecka? Kupiliście żywego karpia i trzymacie go w wannie w oczekiwaniu na święta? Na pewno zdajecie sobie sprawę z tego, że prędzej czy później będziecie musieli go zabić. Nigdy jednak nie róbcie tego na oczach dziecka. Taki widok może być dla waszych pociech traumatyczny. Poza tym, może was za to czekać surowa kara. Za zabicie karpia na oczach dziecka lub co gorsza - kazanie dziecku, aby to ono uśmierciło rybę, grozi wam kara pozbawienia wolności do roku, ograniczenie wolności lub kara grzywny do 500 zł. Co zrobić z żywym karpiem w domu? Przynieśliście do domu żywego karpia? Napuśćcie do wanny wodę i włóżcie go do środka. Pamiętajcie, by woda była odpowiednio zimna i nie przekraczała 10 stopni Celsjusza. Nie trzymajcie też karpia w ciasnej misce, bo może mu tam być bardzo niewygodnie. Postarajcie się zapewnić mu przed śmiercią jak najwięcej spokoju. Jak humanitarnie zabić karpia? Jeżeli chcecie samodzielnie zabić karpia, zróbcie to humanitarnie - tak, by nie cierpiał. Jak to zrobić? Wystarczy, że na początku uderzycie go w głowę, żeby go ogłuszyć. Ryba straci wtedy świadomość a wy będziecie mogli odciąć jej głowę. Tak potraktowany karp nawet się nie zorientuje, że właśnie go uśmiercono. Ile kosztuje w tym roku karp? Filety karpia są w tym roku rekordowo drogie. Za świeże filety pakowane na tackach, które dostaniecie w dyskontach, będziecie musieli zapłacić ok. 40 zł za kg: - Ceny karpi są wysokie, a podaż mniejsza niż w ostatnich latach - powiedział prezes Towarzystwa Promocji Ryb „Pan Karp"...

Mężczyzna kupił ślinę zarażoną COVID-19 i wlał ją szefowi do napoju. Jak zakończyła się ta historia?
Adobe Stock
Newsy
Mężczyzna kupił ślinę zarażoną COVID-19 i wlał ją szefowi do napoju. Jak zakończyła się ta historia?
Pracujący w jednym z tureckich salonów samochodowych mężczyzna, postanowił zabić swojego szefa. Zaserwował mu napój z kupioną w internecie śliną od pacjenta z COVID-19.

Pandemia COVID-19, co prawda doprowadziła do zamknięcia wielu biznesów, ale jednocześnie stworzyła nowe możliwości zarobku. Okazuje się, że ludzie handlują w internecie już nie tylko negatywnymi testami na koronawirusa, ale również zakażoną śliną. Z takiej oferty skorzystał jeden z pracowników tureckiego salonu samochodowego. Mężczyzna chciał zabić szefa Jak wiadomo, wirus SARS-CoV-2 przenosi się drogą kropelkową, czyli głównie przy pomocy śliny. Toteż w internecie nie brakuje pacjentów, którzy postanowili sprzedać swoje zarazki. Za 500 lirów tureckich (czyli 246 złotych) zakupił go jeden z pracowników tamtejszego salonu samochodowego. Jak się okazało, chciał zabić swojego szefa. Mężczyzna był zatrudniony u Ibrahima Unverdiego od blisko trzech lat. Szef bezgranicznie mu ufał – przekazywał duże sumy pieniędzy, a nawet klucze do osobistego sejfu. Niestety, pewnego dnia, po sprzedaży samochodu, mężczyzna zamiast zabrać pieniądze do biura, po prostu je ukradł. Później okazało się, że chciał również zabić swojego szefa. Ibrahim Unverdi dowiedział się od jednego ze swoich pracowników, że złodziej kupił w sieci ślinę od pacjenta z COVID-19, a następnie próbował ją zmieszać z należącym do szefa napojem. Na szczęście, przedsiębiorca nie wypił śmiertelnego drinka, a sprawę zgłosił na policję. Ibrahim Unverdi dostawał groźby od pracownika Właściciel salonu z samochodami zdradził policji, że pracownik, który chciał go zabić, wysyłał mu wiadomości z pogróżkami. Jedna z nich brzmiała „Nie mogłem cię zabić wirusem. Następnym razem strzelę ci w głowę”. Po raz pierwszy słyszę o tak dziwnej technice zabijania. Dzięki Bogu nie zachorowałem. Wolałbym, żeby mnie zabił, a nie próbował zarazić mnie wirusem. Moja...

Bigos, jak przyprawić bigos
Flickr/Eugene Kim
Newsy
Aromatyczna przyprawa do bigosu? Nie kupujcie - zróbcie ją sami. To dziecinnie proste
Bigos to jedna z 12 tradycyjnych potraw, którą będziemy się rozkoszować podczas Wigilii. Przyprawianie bigosu to nie lada wyzwanie. Podpowiadamy, jak zrobić to w łatwy sposób, żeby smakowało wszystkim domownikom.

Bigos można przygotowywać na wiele sposobów. Już same jego odmiany to pokaźna grupa dań. Wszystkie opierają się na podobnych składnikach, którym towarzyszą różne dodatki i kolejność ich dodawania. Podstawowe składniki bigosu Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Sekret dobrego bigosu polega na jego możliwie długim duszeniu. Najlepiej robić to nawet kilka dni! Skończony bigos powinien mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor. Wyciekanie wody z kapusty na talerzu to zły znak. Może to oznaczać, że gotował się zbyt krótko. Potrawa powinna też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i mieć silną woń wędzonki. Bigos z czerwonym winem Jeśli lubicie aromatyczne potrawy, czerwone wino przyjdzie wam z pomocą. Podniesie smak waszego bigosu, kiedy dodacie je podczas duszenia. Dobrym winem do podlewania bigosu będzie słodka i aromatyczna malaga. Uszlachetni smak dania i będzie świetnym uzupełnieniem tradycyjnego przepisu. Od czego zależy smak bigosu? W dużej mierze zależy od ilości, jakości i różnorodności gatunków dodanych mięs i wędlin. Co więcej, w bigosie staropolskim niezwykle ważne było przygotowywanie go bez zasmażki. Niektórzy dodają również do niego koncentrat pomidorowy, a inni dorzucają miód lub powidła śliwkowe.  Idealny wigilijny bigos Kapusta na święta powinna być przede wszystkim naturalna, oparta na znanych składnikach i sprawdzonych recepturach. Mamy dla was pewne porady, z którymi poradzą sobie nawet osoby zaczynające swoją przygodę z gotowaniem. Jedną z najważniejszych zasad są odpowiednie proporcje kapusty kiszonej i świeżej. Ta pierwsza nie powinna być zakwaszana octem....

karp filetowanie
Gotujmy.pl
Newsy
Pamiętaj o tym, zanim zaczniesz smażyć karpia na Wigilię. Ważne wskazówki
Wigilia za pasem! Już niedługo będziemy smażyć tradycyjnego karpia. Jeżeli kupujesz rybę w całości, to te wskazówki na pewno ci się przydadzą.

Karp to danie, które koniecznie musi znaleźć się na wigilijnym stole. Czy wiesz jak go przygotować, by był naprawdę smaczny? Dziś mamy dla was kilka wskazówek, dzięki którym tradycyjny karp na wigilię będzie przepyszny i rozpływający się w ustach! Wigilijny karp Karpia coraz częściej kupujemy w formie filetów, jednak wciąż część osób decyduje się na zakup ryby w całości lub w ogóle żywego karpia. Jeśli wybierzemy tę opcję, to czeka nas trudne zadanie podzielenia ryby, czyli filetowanie! Dowiedzcie się jak to zrobić, by dokładnie pozbyć się łusek i ości. W końcu nikt nie ma ochoty na nieprzyjemne niespodzianki podczas wigilijnej kolacji! Czyszczenie karpia Najpierw rybę należy dokładnie oczyścić. Róbcie to krok po kroku: Umyj karpia pod bieżącą wodą. Następnie połóż rybę na desce, złap za ogon i za pomocą noża skrob łuski przeciwnie do kierunku wzrostu – od ogona do głowy. Wypłucz karpia jeszcze raz i ostrym nożem natnij od odbytu do głowy. Rób to bardzo ostrożnie, by nie uszkodzić mięsa. Delikatnie wyjmij z karpia wnętrzności. Ostrożność jest bardzo ważna, ponieważ znajduje się tam także woreczek żółciowy, który jeśli pęknie, sprawi że mięso stanie się gorzkie. Umyj karpia jeszcze raz i osusz za pomocą kuchennych, papierowych ręczników. Filetowanie Czas na najważniejszą czynność, czyli filetowanie karpia! Połóż karpia na desce i za pomocą ostrego noża zrób nacięcie, zaczynając od głowy. Wsuń nóż głębiej tak, by dało się wyczuć pod spodem kręgosłup. Prowadząc ostrze w kierunku ogona zrób szybkie, proste cięcie. Pamiętaj, by cały czas ciąć wzdłuż kręgosłupa! Obróć karpia na drugi bok i powtórz. Następnie oczyść filety i usuń pozostałe w nich...