„Makaron z pieczoną fetą! Czy już spróbowaliście tego wiralowego makaronowego hitu? Ja tak, dziś rano, kiedy go wymyśliłam” - tak brzmiał oryginalny post na TikToku zamieszczony tam przez Finkę Jenni Häyrinen w 2019 roku. Najpierw na punkcie makaronu z pieczoną fetą oszalała Finlandia. Sprzedaż fety w Finlandii podskoczyła o 300 proc., a w sklepach brakowało składników do przyrządzenia tego dania. Niesamowite, prawda? Nic dziwnego, że reszta świata dowiedziała się o tym fenomenie i amatorzy gotowania z innych krajów postanowili sprawdzić, o co chodzi.
Makaron z pieczoną fetą
Historia powstania tego przepisu jest stara jak świat: mało czasu, mało składników, duży głód. To tak powstają najlepsze dania. Pizza Margherita. Sałatka Cezar. Zalewajka. Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi.
Upieczenie pomidorków z fetą, oliwą, papryczką chilli i czosnkiem sprawia, że składniki zamieniają się w aromatyczny kremowy sos do makaronu. A najlepsze jest to, że właściwie nie wymaga żadnej pracy - robi się samo! To lubimy, a wy? Tylko ostrzegamy - jak raz spróbujecie, już zawsze będziecie chcieć go jeść!
Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi - przepis z TikToka
Ten przepis wystarczy do przygotowania makaronu dla 4 osób.
Zobacz także:
Składniki:
- 450 g ulubionego makaronu
- 200 g fety (w całości)
- 120 ml oliwy
- 1/2 czerwonej papryczki chilli
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- pieprz
- sól
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie makaronu z pieczoną fetą
- Nagrzejcie piekarnik do 200ºC
- Na dno naczynia żaroodpornego wlejcie trochę oliwy
- Połóżcie na to kostkę fety i polejcie oliwą
- Naokoło fety ułóżcie pomidorki koktajlowe i przemieszajcie je z oliwą
- Jeśli używacie czosnku, przetnijcie ząbki wzdłuż na pół i dodajcie w tym kroku, wymieszajcie z pomidorkami i oliwą
- Doprawcie pieprzem i solą (uwaga, feta jest słona, wystarczy mała szczypta soli)
- Pieczcie w piekarniku przez 15 minut (na środkowym poziomie)
- Zwiększcie temperaturę do 225ºC i przełóżcie naczynie na górny poziom na dodatkowe 10 minut
- W tym czasie ugotujcie makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- Po wyjęciu z piekarnika widelcem pokruszcie fetę i wymieszajcie z pomidorkami
- Wymieszajcie sos z makaronem i posypcie świeżymi listkami bazylii.
Gotowe!
źródło: Instagram/@liemessa
Czytaj także: