
„Makaron z pieczoną fetą! Czy już spróbowaliście tego wiralowego makaronowego hitu? Ja tak, dziś rano, kiedy go wymyśliłam” - tak brzmiał oryginalny post na TikToku zamieszczony tam przez Finkę Jenni Häyrinen w 2019 roku. Najpierw na punkcie makaronu z pieczoną fetą oszalała Finlandia. Sprzedaż fety w Finlandii podskoczyła o 300 proc., a w sklepach brakowało składników do przyrządzenia tego dania. Niesamowite, prawda? Nic dziwnego, że reszta świata dowiedziała się o tym fenomenie i amatorzy gotowania z innych krajów postanowili sprawdzić, o co chodzi.
Makaron z pieczoną fetą
Historia powstania tego przepisu jest stara jak świat: mało czasu, mało składników, duży głód. To tak powstają najlepsze dania. Pizza Margherita. Sałatka Cezar. Zalewajka. Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi.
Upieczenie pomidorków z fetą, oliwą, papryczką chilli i czosnkiem sprawia, że składniki zamieniają się w aromatyczny kremowy sos do makaronu. A najlepsze jest to, że właściwie nie wymaga żadnej pracy - robi się samo! To lubimy, a wy? Tylko ostrzegamy - jak raz spróbujecie, już zawsze będziecie chcieć go jeść!
Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi - przepis z TikToka
Ten przepis wystarczy do przygotowania makaronu dla 4 osób.
Składniki:
- 450 g ulubionego makaronu
- 200 g fety (w całości)
- 120 ml oliwy
- 1/2 czerwonej papryczki chilli
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- pieprz
- sól
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie makaronu z pieczoną fetą
- Nagrzejcie piekarnik do 200ºC
- Na dno naczynia żaroodpornego wlejcie trochę oliwy
- Połóżcie na to kostkę fety i polejcie oliwą
- Naokoło fety ułóżcie pomidorki koktajlowe i przemieszajcie je z oliwą
- Jeśli używacie czosnku, przetnijcie ząbki wzdłuż na pół i dodajcie w tym kroku, wymieszajcie z pomidorkami i oliwą
- Doprawcie pieprzem i solą (uwaga, feta jest słona, wystarczy mała szczypta soli)
- Pieczcie w piekarniku przez 15 minut (na środkowym poziomie)
- Zwiększcie temperaturę do 225ºC i przełóżcie naczynie na górny poziom na dodatkowe 10 minut
- W tym czasie ugotujcie makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- Po wyjęciu z piekarnika widelcem pokruszcie fetę i wymieszajcie z pomidorkami
- Wymieszajcie sos z makaronem i posypcie świeżymi listkami bazylii.
Gotowe!
źródło: Instagram/@liemessa
Czytaj także:

Stolicą makaronu bez wątpienia są Włochy. Przygotowują go na wiele różnych sposobów, a każdy z nich jest tak samo smaczny. Jednak w internecie od jakiegoś czasu króluje przepis na makaron z pieczonymi pomidorkami i serem feta. Zdecydowanie bije na głowę inne wersje! To danie z pewnością zasmakuje waszym bliskim! Makaron z internetu Wydawałoby się iż makaron już był podany ze wszystkim. Internet jednak lubi zaskakiwać i od pewnego czasu króluje w nim przepis na makaron z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, serem feta i przyprawami. Potrawa jest banalnie prosta oraz szybka w przygotowaniu, a w dodatku bardzo smaczna. Swoją wyjątkowość zawdzięcza zapieczeniu składników, a następnie połączeniu ich z makaronem. Proces pieczenia wydobywa z sosu cały smak, dzięki czemu danie jest jeszcze bardziej aromatyczne. Ten przepis idealnie sprawdzi się zarówno na obiad z bliskimi, jak i na romantyczną kolację. Przepis na makaron z pieczonymi pomidorkami i serem feta Składniki: 300 g makaronu ½ szklanki oliwy extra virgin 20 pomidorków koktajlowych 6 ząbków czosnku 200 g sera feta 1 łyżeczka suszonego oregano pieprz czarny mielony listki świeżej bazylii parmezan lub grana padano Przygotowanie: Przygotowanie potrawy rozpocznijcie od nagrzania piekarnika do 190 stopni. Do naczynia żaroodpornego włóżcie umyte pomidorki koktajlowe, ser feta w kawałku oraz obrane ząbki czosnku. Całość polejcie oliwą i przyprawcie czarnym mielonym pieprzem oraz suszonym oregano. Tak przygotowane składniki wstawcie do piekarnika, zapiekajcie je przez 20 minut. W międzyczasie ugotujcie makaron według instrukcji na opakowaniu. Naczynie żaroodporne wyjmijcie z piekarnika. Upieczone pomidorki koktajlowe z czosnkiem, fetą i przyprawami rozgniećcie za pomocą widelca. Do przygotowanego...

Przepis na Penne alla vodka , bo tak najczęściej nazywa się ten makaron, stał się popularny dzięki bardzo znanej modelce Gigi Hadid. Pokazała ona na swoim Instagramie, że przygotowuje makaron penne w ten oryginalny sposób i natychmiast dostała wiele pytań od obserwujących jej profil. Fani amerykańskiej modelki postanowili wypróbować recepturę i też się w niej zakochali. Sprawdźcie, jak przygotować makaron z wódką w kremowym sosie pomidorowym . Przepis na makaron z wódką w sosie pomidorowym Składniki na makaron z wódką w pomidorach Opakowanie makaronu typu penne Pomidory w puszce Pół szklanki śmietanki 30% tłuszczu Pół szklanki startego parmezanu 2 kieliszki wódki 3 łyżki oliwy z oliwek Cebula, najlepiej słodka cebula szalotka 4 ząbki czosnku Sól Pieprz Świeża bazylia Przygotowanie makaronu z wódką w kremowym sosie pomidorowym Posiekajcie cebulę i czosnek. Rozgrzejcie patelnię i dodajcie na nią oliwę z oliwek. Wyłóżcie na patelnię cebulę i czosnek. Podsmażcie do zeszklenia się cebuli . Dodajcie pomidory w puszce i wódkę. Nie dodawajcie alkoholu najpierw, bo zawartość patelni może się zapalić! Podgrzewajcie zawartość patelni chwilę, do odparowania alkoholu. Zdejmijcie sos pomidorowy z ognia. Ugotujcie makaron penne w osolonej wodzie aby był lekko twardy (al. dente). Odcedźcie makaron, ale zachowajcie ok. pól szklanki wody po gotowaniu makaronu . Umieśćcie patelnię z sosem na średnim ogniu. Dodajcie do niej wodę po gotowaniu makaronu i śmietankę. Podgrzewajcie i duście aż do zgęstnienia. Dodajcie do sosu połowę parmezanu. Przełóżcie makaron na talerze. Polejcie go sosem pomidorowym i posypcie pozostałym parmezanem. Udekorujcie makaron świeżą bazylią. Czytaj...

Makaron gryczany to składnik bardzo polecany w wielu dietach (lekkostrawnej, bezglutenowej, diecie sirt ). Ma on niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą go bezpiecznie spożywać także diabetycy. W 100 g makaronu gryczanego znajduje się mniej niż 200 kcal, a więc znacznie mniej niż w klasycznym makaronie czy ryżu. Przepis na makaron gryczany z kapustą włoską i pulpecikami To wyjątkowo pyszne i bogate w składniki odżywcze danie, które sprawdzi się nawet u osób na lekkostrawnej czy odchudzającej diecie. Danie to można przygotować także na makaronie razowym lub orkiszowym. Składniki: 200 g makaronu gryczanego 200 g mięsa mielonego (mieszanego) 1 ząbek czosnku szczypta majeranku ¼ łyżeczki słodkiej papryki kilka kropli sosu sojowego mała cebula ostra papryczka 250 g kapusty włoskiej 100 g sera fontina (lub masdamer) 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól opcjonalnie kilka ziarenek kolorowego pieprzu do dekoracji Przygotowanie: Kapustę poszatkujcie i ugotujcie al dente w osolonej wodzie. Mięso mielone doprawcie świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym. Dodajcie zmiażdżony czosnek, majeranek, paprykę i wyróbcie całość na gładką masę. Uformujcie z niej małe kuleczki. Posiekajcie cebulę, zeszklijcie na oliwie, dodajcie pokrojoną papryczkę. Kuleczki mięsa przełóżcie na patelnię z cebulą i smażcie chwilę z każdej strony. W międzyczasie ugotujcie makaron . Kapustę odsączcie z nadmiaru wody, przełóżcie na patelnię z mięsem, a następnie wsypcie ugotowany, odcedzony makaron oraz żółty ser pokrojony w drobną kostkę. Trzymając patelnię na małym ogniu, całość delikatnie wymieszajcie. Możecie też dodać kilka łyżek wody z ugotowanego makaronu. Makaron przełóżcie na talerze. Źródło:...

Lasagne to jedno z najpopularniejszych dań włoskich, które doczekało się już dziesiątek urozmaiceń. Klasyczna wersja zapiekana jest z beszamelem, mięsem mielonym w sosie pomidorowym oraz serem, jednak równie często spotyka się teraz lasagne ze szpinakiem i serem ricotta. Niewiele osób jednak próbowało przepysznej modyfikacji w postaci lasagne ze szparagami i kurczakiem. Jak przyrządzić idealną lasagne ? Nie jest to wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Przepis na lasagne ze szparagami i kurczakiem Lżejsza, warzywna wersja lasagne z chudym mięsem i zdrowymi, sezonowymi warzywami to strzał w dziesiątkę, jeśli zależy wam na pełnowartościowym, a jednocześnie pysznym obiedzie. Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 500 g filetu z piersi kurczaka 450 g szparagów (waga bez końcówek) 500 ml śmietanki UHT 18% do zup i sosów 400 ml białego, wytrawnego wina 300 g sera mozzarella 1 biała cebula 12 pomidorków koktajlowych 3 łyżeczki masła 3 łyżeczki ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Mięso opłuczcie, oczyśćcie i drobno pokrójcie (lub zmielcie). Ser zetrzyjcie na grubych oczkach lub pokrójcie w plastry. Cebulę pokrójcie i zeszklijcie na dwóch łyżeczkach masła. Dodajcie mięso oraz zioła prowansalskie i smażcie mieszając 4-5 minut. Dodajcie wino i zwiększcie ogień, aby odparować część płynu. Dolejcie śmietankę i duście razem kilka minut, aby sos zrobił się gęstszy. Doprawcie pieprzem i solą. Trzymajcie na minimalnym poziomie grzania lub wyłączcie i przykryjcie patelnię pokrywką. Szparagi z odciętymi końcówkami pokrójcie na 3-4 cm kawałki. Główki odłóżcie na potem, a resztę wrzućcie...