makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi
Adobe Stock
Newsy

Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi. Przepis z TikToka podbija świat

Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi to wiralowy przepis prosto z TikToka. Wystarczy kilka tanich składników i obiad jest gotowy w pół godziny
Karolina Stępniewska
kwiecień 22, 2021

„Makaron z pieczoną fetą! Czy już spróbowaliście tego wiralowego makaronowego hitu? Ja tak, dziś rano, kiedy go wymyśliłam” - tak brzmiał oryginalny post na TikToku zamieszczony tam przez Finkę Jenni Häyrinen w 2019 roku. Najpierw na punkcie makaronu z pieczoną fetą oszalała Finlandia. Sprzedaż fety w Finlandii podskoczyła o 300 proc., a w sklepach brakowało składników do przyrządzenia tego dania. Niesamowite, prawda? Nic dziwnego, że reszta świata dowiedziała się o tym fenomenie i amatorzy gotowania z innych krajów postanowili sprawdzić, o co chodzi.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Makaron z pieczoną fetą

Historia powstania tego przepisu jest stara jak świat: mało czasu, mało składników, duży głód. To tak powstają najlepsze dania. Pizza Margherita. Sałatka Cezar. Zalewajka. Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi.

Upieczenie pomidorków z fetą, oliwą, papryczką chilli i czosnkiem sprawia, że składniki zamieniają się w aromatyczny kremowy sos do makaronu. A najlepsze jest to, że właściwie nie wymaga żadnej pracy - robi się samo! To lubimy, a wy? Tylko ostrzegamy - jak raz spróbujecie, już zawsze będziecie chcieć go jeść!

Zobacz także

Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami koktajlowymi - przepis z TikToka

Ten przepis wystarczy do przygotowania makaronu dla 4 osób.

Składniki:

  • 450 g ulubionego makaronu
  • 200 g fety (w całości)
  • 120 ml oliwy
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • pieprz
  • sól
  • kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie makaronu z pieczoną fetą

  1. Nagrzejcie piekarnik do 200ºC
  2. Na dno naczynia żaroodpornego wlejcie trochę oliwy
  3. Połóżcie na to kostkę fety i polejcie oliwą
  4. Naokoło fety ułóżcie pomidorki koktajlowe i przemieszajcie je z oliwą
  5. Jeśli używacie czosnku, przetnijcie ząbki wzdłuż na pół i dodajcie w tym kroku, wymieszajcie z pomidorkami i oliwą
  6. Doprawcie pieprzem i solą (uwaga, feta jest słona, wystarczy mała szczypta soli)
  7. Pieczcie w piekarniku przez 15 minut (na środkowym poziomie)
  8. Zwiększcie temperaturę do 225ºC i przełóżcie naczynie na górny poziom na dodatkowe 10 minut
  9. W tym czasie ugotujcie makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  10. Po wyjęciu z piekarnika widelcem pokruszcie fetę i wymieszajcie z pomidorkami
  11. Wymieszajcie sos z makaronem i posypcie świeżymi listkami bazylii.

Gotowe!

źródło: Instagram/@liemessa

Czytaj także:

Komentarze