majonez przepis
ONS, AdobeStock
Newsy

Przepis na domowy majonez z przepisu Magdy Gessler. Jest gotowy w 10 minut

Smaczny majonez jest podstawą wielu dań w polskiej kuchni. Najlepiej zrobić go samodzielnie – z przepisu Magdy Gessler!

W święta i nie tylko dobry majonez jest w kuchni niezbędny! Wyczarujecie z niego smakowitą sałatkę jarzynową, nadziewane jajka, pastę rybną i wiele innych!

Tak jak w przypadku większości produktów, najlepszy jest oczywiście majonez robiony samodzielnie. Domowa wersja jest znacznie smaczniejsza od tej kupowanej w sklepie, a ponadto o wiele zdrowsza.

Dziś podajemy wam przepis na domowy majonez autorstwa Magdy Gessler!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowy majonez od Magdy Gessler

Do przygotowania smacznego, domowego majonezu bez sztucznych dodatków potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 2 jajka rozmiar L
  • Rosyjska musztarda
  • Olej rzepakowy
  • Ocet spirytusowy
  • Cukier
  • Mleko
  • Sól
  • Pieprz

Oraz blender ręczny i wysokie naczynie.

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego naczynia wbijcie dwa całe jajka.
  2. Następnie wlejcie pół litra oleju rzepakowego i dodajcie przyprawy: jedną łyżkę musztardy, 4 łyżki octu oraz sól.
  3. Czas na blendowanie! Wyłączony blender włóżcie do naczynia tak, by końcówka urządzenia dotknęła dna. Ustawcie najwyższe obroty i zacznijcie miksować. Nie wyciągajcie blendera ani nim nie poruszajcie! Nie odrywając go od dna naczynia miksujcie przez 3 minuty.
  4. Kiedy zauważycie, że składniki zaczynają się łączyć w majonez, czyli płyną ku górze naczynia, to powoli podnieście blender do połowy i delikatnie opuśćcie znów w dół. Powtarzajcie ten ruch tak długo, aż wyrobi się majonez.
  5. Gdy już składniki będą połączone i majonez będzie prawie gotowy, powoli wlejcie do naczynia 2-3 łyżki zimnego mleka i podobnie jak wcześniej poruszajcie powoli blenderem w kierunku góra-dół. Ten zabieg sprawi, że majonez się zahartuje!

I gotowe! Tak przygotowany domowy majonez będzie niezwykle puszysty i gęsty. Idealnie nada się do wielkanocnych potraw z jajek i sałatek!

Na poniższym filmiku możecie zobaczyć w jaki sposób Magda Gessler używa blendera tak, by idealnie wymieszał wszystkie składniki na majonez. Technika jest ogromnie ważna! Od tego zależy, czy majonez będzie miał odpowiednią konsystencję. 

czy majonez psuje sałatkę
AdobeStock
Newsy
Majonez – konserwuje czy psuje sałatkę? Odpowiedź was zadziwi
Jak to jest z tym majonezem? Psuje, czy konserwuje? Sprawdziliśmy to!

Wśród niektórych miłośników gotowania pokutuje przekonanie, że majonez może zepsuć sałatkę. Inni twierdzą, że wręcz przeciwnie i upierają się, że majonez stanowi naturalny konserwant sałatki jarzynowej. Kto ma rację? Po co dodaje się majonez do sałatki? Majonez koniecznie musi się znaleźć w sałatce jarzynowej! Istnieją co prawda wersje dietetyczne, w których zamiast majonezu używa się jogurtu, jednak to kompletnie nie jest ten sam smak. Dlaczego tylko z majonezem sałatka jest tak smaczna? Odpowiedź brzmi w… tłuszczu! To właśnie tłuszcz niesie smak i łączy składniki tak, że sałatka wychodzi pyszna. Czy majonez psuje sałatkę jarzynową? Niektórzy twierdzą, że dodanie majonezu do sałatki jarzynowej sprawi, iż ta się szybciej zepsuje. Czy to prawda? Nie! Być może kiedyś jakaś gospodyni domowa za długo trzymała sałatkę w lodówce i uznała, że to wina majonezu. Składnikiem, który może się przyczynić do szybszego psucia się sałatki nie jest majonez, a por i cebula! Kwas zawarty w tych warzywach sprawia, że sałatka zepsuje się szybciej niż w przypadku, gdyby się ich w ogóle do niej nie dodało. Jednak zwykle ta potrawa znika w mgnieniu oka, więc w ogóle nie musicie się tym martwić! Przepis na domowy majonez Ponieważ kwestia wpływu majonezu na sałatkę jest już wyjaśniona, warto poznać przepis na zdrowszą wersję tego dodatku, czyli swojski, domowy majonez! Składniki: 1 szklanka oleju 1 żółtko 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka octu winnego (białego) 1 łyżeczka cukru Sól Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wlejcie wszystkie podane składniki pamiętając, by olej dodać dopiero na samym końcu. Włóżcie do naczynia ręczny blender tak, by jego końcówka dotknęła dna....

Jak zrobić świeżo wyciskany sok bez sokowirówki i wyciskarki? Genialne
Pixabay
Newsy
Jak zrobić świeżo wyciskany sok bez sokowirówki i wyciskarki? Genialne
Lubicie świeże, domowe soki? Możecie je łatwo zrobić w domu – i to bez sokowirówki albo wyciskarki!

Nie ma nic lepszego, niż domowe soki ze świeżych owoców i warzyw. Do ich przygotowania nie jest konieczna wyciskarka ani sokowirówka! Wystarczy, że macie w domu sprawny blender kielichowy lub ręczny. Sprawdźcie przepis na domowy sok z użyciem blendera! Zalety domowych soków Świeże, domowe soki są przede wszystkim pozbawione barwników, aromatów, konserwantów i innych dodatków, które znajdują się w sokach ze sklepu. A do tego domowy sok składa się w 100 procentach z warzyw i owoców, których użyliście. Nie ma tam miejsca na dodatki cukru lub słodkich syropów. A ponadto regularne picie domowych soków wspaniale wpływa na organizm: Uzupełniają niedobory witamin i minerałów Wspomagają koncentrację Oczyszczają organizm Spowalniają procesy starzenia się Dodają energii Redukują stres Przepis na domowy sok Kubuś Do zrobienia domowego soku typu Kubuś potrzebny wam będzie jedynie blender (ręczny lub kielichowy) oraz poniższe składniki: Składniki: 1 gruszka 1 jabłko 1 pomarańcza 1 duża marchewka Woda Przygotowanie: Obierzcie jabłko, gruszkę, pomarańczę i marchewkę. Owoce pokrójcie w kostkę, a marchew zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach - ostrza blendera mogą sobie nie poradzić z twardą marchewką. Jeżeli jednak macie wytrzymały blender o dużej mocy, marchew też możecie pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wsypcie do kielicha blendera lub do wysokiego naczynia (jeżeli używacie blendera ręcznego). Wlejcie wodę i zmiksujcie wszystkie składniki na gładką masę. I gotowe! Tak przygotowany sok możecie podawać od razu lub przecedzić go na sitku, jeśli nie przepadacie za kawałkami owoców w soku. Dlaczego warto robić soki samemu? W owocach i warzywach znajduje się mnóstwo...

placki ziemniaczane
Wikipedia Commons
Newsy
Babciny trik na niesamowicie pulchne placki ziemniaczane. Jeden trik z ziemniakami zrobi całą robotę
Da się zetrzeć ziemniaki na placki bez użycia tarki? Będziecie potrzebowali innego urządzenia, które pozwoli wam szybko stworzyć ciasto na puszyste placki ziemniaczane!

Większość ludzi z wiekiem przywiązuje się do znanych sobie rozwiązań i niechętnie przekonują się do nowych pomysłów. Ale czasami warto zrobić wyjątek i nauczyć się czegoś nowego! Na przykład innego sposobu na placki ziemniaczane – wiedzieliście, że można je zrobić nie ścierając w ogóle ziemniaków na tarce? Potrzebny wam jest do tego jedynie nóż do obrania i pokrojenia ziemniaków oraz blender , którym zmiksujecie je na gładką i puszystą masę! Przekonajcie się sami. Przepis na puszyste placki ziemniaczane Do przygotowania puszystych i miękkich placków ziemniaczanych potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Kilogram ziemniaków 3 jajka 1 duża cebula Koperek Sól Pieprz Oraz blender ręczny lub kielichowy. Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na małe kawałki. Obraną cebulę pokrójcie. Składniki wsypcie do wysokiego naczynia lub kielicha blendera. Teraz, w zależności od rodzaju posiadanego urządzenia i tego, jaki efekt chcecie uzyskać, zmiksujcie swoim blenderem warzywa na zupełnie gładką masę lub małe kawałki. Im gładsze ciasto, tym pulchniejsze placki! W przypadku blendera kielichowego najlepiej przez kilka sekund miksować na najwyższych obrotach i za chwilę je zmniejszyć. Zblendowane z cebulą ziemniaki wlejcie do dużej miski. Wsypcie pieprz, sól oraz posiekany koperek i wymieszajcie, aż wszystkie składniki się połączą. Wbijcie jajka do mniejszej miseczki oddzielając żółtka od białek. Trzepaczką ubijcie białka na sztywno, a żółtka wlejcie do miski z masą ziemniaczaną i wymieszajcie. Cały czas mieszając wlewajcie powoli ubite białka do masy. Róbcie to bardzo delikatnie – w przeciwnym razie placki nie wyjdą tak puszyste. Na dużej patelni rozgrzejcie...

Jak zrobić placki ziemniaczane bez użycia tarki? Ta metoda jest o wiele szybsza
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić placki ziemniaczane bez użycia tarki? Ta metoda jest o wiele szybsza
Chcecie zrobić placki ziemniaczane, ale nie możecie nigdzie znaleźć tarki? Da się przygotować placki z pomocą innego narzędzia!

Klasyczne placki ziemniaczane to genialny pomysł na rodzinny obiad. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, proste, a do tego wymagane składniki są bardzo tanie. Jedynym narzędziem niezbędnym do zrobienia placków jest kuchenna tarka, na której należy zetrzeć ziemniaki i cebulę. Co jednak w sytuacji, gdy nie macie tarki pod ręką? Popularne kuchenne urządzenie również pozwoli wam przygotować ciasto na placki ziemniaczane! Sprawdźcie sami. Jak zrobić idealne placki ziemniaczane? Choć placki są pozornie bardzo prostym daniem, to warto poznać ciekawe triki, dzięki którym placki będą smakowały jeszcze lepiej. Jeżeli wasze placki często się rozpadają podczas smażenia, to pomogą wam sposoby opisane w tym artykule . Z kolei, jeśli nie chcecie, by masa na placki szybko ściemniała, zastosujcie ten trik . Polecamy wam te przepisy na placki ziemniaczane: Przepis na placki ziemniaczane od Magdy Gessler Przepis na placki ziemniaczane z drożdżami od Roberta Makłowicza Przepis na placki ziemniaczane po szwajcarsku Przepis na placki ziemniaczane bez użycia tarki Do przygotowania takich placków zamiast tarki potrzebny wam będzie zwykły blender oraz poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma ziemniaków ¼ cebuli 1 jajko 1 łyżka mąki Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i pokrójcie na kawałki. Włóżcie je do kielicha blendera i zmiksujcie na gładką masę (jeśli nie macie blendera kielichowego tylko ręczny, to włóżcie ziemniaki do wysokiego naczynia i miksujcie). Następnie obierzcie cebulę i zmiksujcie dokładnie tak samo, jak ziemniaki. Przełóżcie do miski zblenowane ziemniaki i cebulę. Dodajcie sól i pieprz, jajko oraz jedną łyżkę mąki i wyróbcie na gładką masę. Na...