W święta i nie tylko dobry majonez jest w kuchni niezbędny! Wyczarujecie z niego smakowitą sałatkę jarzynową, nadziewane jajka, pastę rybną i wiele innych!

Tak jak w przypadku większości produktów, najlepszy jest oczywiście majonez robiony samodzielnie. Domowa wersja jest znacznie smaczniejsza od tej kupowanej w sklepie, a ponadto o wiele zdrowsza.

Dziś podajemy wam przepis na domowy majonez autorstwa Magdy Gessler!

Przepis na domowy majonez od Magdy Gessler

Do przygotowania smacznego, domowego majonezu bez sztucznych dodatków potrzebne wam będą poniższe składniki:

Zobacz także:

Składniki:

  • 2 jajka rozmiar L
  • Rosyjska musztarda
  • Olej rzepakowy
  • Ocet spirytusowy
  • Cukier
  • Mleko
  • Sól
  • Pieprz

Oraz blender ręczny i wysokie naczynie.

Przygotowanie:

  1. Do wysokiego naczynia wbijcie dwa całe jajka.
  2. Następnie wlejcie pół litra oleju rzepakowego i dodajcie przyprawy: jedną łyżkę musztardy, 4 łyżki octu oraz sól.
  3. Czas na blendowanie! Wyłączony blender włóżcie do naczynia tak, by końcówka urządzenia dotknęła dna. Ustawcie najwyższe obroty i zacznijcie miksować. Nie wyciągajcie blendera ani nim nie poruszajcie! Nie odrywając go od dna naczynia miksujcie przez 3 minuty.
  4. Kiedy zauważycie, że składniki zaczynają się łączyć w majonez, czyli płyną ku górze naczynia, to powoli podnieście blender do połowy i delikatnie opuśćcie znów w dół. Powtarzajcie ten ruch tak długo, aż wyrobi się majonez.
  5. Gdy już składniki będą połączone i majonez będzie prawie gotowy, powoli wlejcie do naczynia 2-3 łyżki zimnego mleka i podobnie jak wcześniej poruszajcie powoli blenderem w kierunku góra-dół. Ten zabieg sprawi, że majonez się zahartuje!

I gotowe! Tak przygotowany domowy majonez będzie niezwykle puszysty i gęsty. Idealnie nada się do wielkanocnych potraw z jajek i sałatek!

Na poniższym filmiku możecie zobaczyć w jaki sposób Magda Gessler używa blendera tak, by idealnie wymieszał wszystkie składniki na majonez. Technika jest ogromnie ważna! Od tego zależy, czy majonez będzie miał odpowiednią konsystencję.