Magda Gessler skomentowała bojkot ruskich pierogów. Spodziewaliście się takiej odpowiedzi?
ONS.pl/Pixabay
Newsy

Magda Gessler skomentowała bojkot ruskich pierogów. Spodziewaliście się takiej odpowiedzi?

Producenci pierogów i restauracje zmieniają nazwę pierogów z „ruskie" na „ukraińskie". Co sądzi na ten temat Magda Gessler?

W geście solidarności z Ukrainą, znany polski producent pierogów Deli2, zdecydował się zmienić nazwę swojego flagowego wyrobu – pierogów ruskich, na pierogi ukraińskie. Na podobny krok decyduje się coraz więcej polskich barów mlecznych i restauracji. Co sądzi na ten temat postać nr 1 polskiej gastronomii – Magda Gessler?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Polscy przedsiębiorcy zmieniają nazwę ruskich pierogów

Na Ukrainie trwa obecnie wojna, którą wywołała atakującą ją Rosja, którą wspiera również Białoruś. Każdego dnia tuż za naszą wschodnią granicą giną niewinni ludzie, a kolejne miasta zamieniają się w ruiny.

W geście solidarności z dzielnie broniącą swojej niepodległości Ukrainą, wiele polskich sklepów zdecydowało się wycofać produkty pochodzenia rosyjskiego i białoruskiego. Podobne działania podejmują również mniejsi i więksi producenci żywności, a nawet bary czy restauracje.

I tak, producent pierogów Deli2, zmienił nazwę swoich pierogów ruskich na ukraińskie. Z kolei jeden z barów mlecznych w Warszawie – zlokalizowany przy ulicy Lindleya 14, zmienił w karcie menu nazwę pierogi ruskie na pierogi ukraińskie:

- Część naszej załogi to pracownicy z Ukrainy. Kiedy wybuchła wojna i kucharki słyszały, jak klienci zamawiają ruskie pierogi, po prostu płakały. Decyzja była spontaniczna, od tej pory wydajemy pierogi ukraińskie – powiedział w rozmowie z „Faktem" Tomasz Korecki, szef kuchni z Baru Mlecznego Lindleya 14.

Zobacz także
Piękny gest ze strony Biedronki. Wspomoże finansowo swoich pracowników z Ukrainy

Piękny gest ze strony Biedronki. Wspomoże finansowo swoich pracowników z Ukrainy

Biedronka przekaże 10 milionów złotych na uchodźców. Dostaną m.in. bony na zakupy

Biedronka przekaże 10 milionów złotych na uchodźców z Ukrainy. Dostaną m.in. bony na zakupy

Co na to Magda Gessler?

Magda Gessler została poproszona o komentarz w tej sprawie. Królowa polskiej gastronomii przyznała, że nie ma nic przeciwko takim zmianom:

- Trwa bojkot wszelkimi sposobami tego, co złe, haniebne i okrutne! Każdy o sercu i empatii czuje ból. Niezrozumienie. Niepokój. Zobaczymy, jak to wszystko zmieni świat, ludzi, kulturę, myślenie, emocje - powiedziała Magda Gessler:

- Nic już nie będzie takie jak przedtem. A pierogi dla mnie mogą być już tylko ukraińskie - dodała.

Ruskie pierogi wcale nie pochodzą z Rosji?

Warto dodać, że nazwa pierogi ruskie może być myląca. Okazuje się, że nazwa „pierogi ruskie" wzięła się nie od Rosji, tylko od Rusi Czerwonej. Jest to kraina historyczna, która obecnie znajduje się na terenie północno-zachodniej Ukrainy oraz południowo-wschodniej Polski.

Źródło: gwiazdy.wpl.pl

Robert Makłowicz wyprowadza Polaków z błędu: „Pierogi ruskie to nie znaczy, że rosyjskie”
Instagram/RobertMaklowicz/Pixabay
Newsy
Robert Makłowicz wyprowadza Polaków z błędu: „Pierogi ruskie to nie znaczy, że rosyjskie”
Czy pierogi ruskie to na pewno pierogi rosyjskie? Sprawdźcie, co sądzi na ten temat Robert Makłowicz.

W związku z trwającą na Ukrainie napaścią rosyjską, wiele polskich producentów żywności i restauracji, zmieniło nazwę popularnego dania „pierogi ruskie" na „pierogi ukraińskie". Knajpy i bary mleczne zmieniają nazwę pierogów ruskich Na ten krok zdecydował się m.in. właściciel firmy Deli2.pl, który nie tylko wycofał ze swojej oferty wszystkie produkty pochodzenia rosyjskiego, ale też chcąc pozostać solidarnym z Ukrainą, zmienił nazwę pierogów z ruskich na ukraińskie: - Od dziś w naszym delikatesach Wasze ulubione pierogi w nowej, lepszej odsłonie! Zapraszamy wszystkich na pierogi UKRAIŃSKIE! Zmieniamy etykiety na stałe #solidarnizukrainą? – napisano na oficjalnym fanpage'u firmy na Facebooku. Na podobny krok zdecydował się właściciel jednego z barów mlecznych w Warszawie, który zmienił w karcie menu nazwę „pierogi ruskie" na „pierogi ukraińskie": - Część naszej załogi to pracownicy z Ukrainy. Kiedy wybuchła wojna i kucharki słyszały, jak klienci zamawiają ruskie pierogi, po prostu płakały. Decyzja była spontaniczna, od tej pory wydajemy pierogi ukraińskie – powiedział w rozmowie z „Faktem" Tomasz Korecki, szef kuchni z Baru Mlecznego Lindleya 14. Czy aby jednak na pewno dobrze rozumiemy to nazewnictwo? Skąd pochodzą pierogi ruskie? Nazwa „pierogi ruskie" wzięła się nie od Rosji, tylko najpewniej od Rusi Kijowskiej lub Czerwonej. Jest to kraina historyczna, która obecnie znajduje się na terenie północno-zachodniej Ukrainy oraz południowo-wschodniej Polski. Zatem pierogi ruskie za nic w świecie nie mogą mieć nic wspólnego z Rosją, w której znacznie popularniejsze są inne pierogi z mięsnym nadzieniem, czyli pielmieni.      ...

Polski producent zmienia nazwę pierogów z ruskich na ukraińskie. To jego gest solidarności z Ukrainą
Facebook/Deli2
Newsy
Polski producent zmienia nazwę pierogów z ruskich na ukraińskie. To jego gest solidarności z Ukrainą
Bojkot wszystkiego, co rosyjskie trwa w najlepsze. Oberwało się nawet popularnym pierogom. Przeczytajcie.

W związku z kryzysem wojennym na Ukrainie i wkroczeniem do tego kraju rosyjskich i białoruskich wojsk, coraz więcej polskich firm i producentów żywności, wycofuje z obrotu produkty pochodzące z tych krajów. Na taki krok zdecydowała się już m.in. Biedronka czy Lidl. Podobne działanie podjął ostatnio polski producent popularnych pierogów. Zdecydował się zmienić nazwę swojego produktu z „pierogi ruskie" na „pierogi ukraińskie". Polski producent zmienia nazwę pierogów z „ruskich" na „ukraińskie" Właściciel firmy Deli2.pl wycofał ze swojej oferty wszystkie produkty pochodzenia rosyjskiego. Chcąc pozostać solidarnym z Ukrainą, postanowił również zmienić nazwę pierogów z ruskich na ukraińskie: - Od dziś w naszym delikatesach Wasze ulubione pierogi w nowej, lepszej odsłonie! Zapraszamy wszystkich na pierogi UKRAIŃSKIE! Zmieniamy etykiety na stałe #solidarnizukrainą? – napisano na oficjalnym fanpage'u firmy na Facebooku. Kto jeszcze wycofuje rosyjskie produkty? Lista sklepów, które zdecydowały się wycofać produkty pochodzenia rosyjskiego i białoruskiego, z każdym dniem się wydłuża. Na ten krok zdecydowali się już m.in.: Biedronka Hebe Maxima (Stokrotka) i Barbora Hipper Castorama Netto Rossmann Super-Pharm Topaz Frisco Carrefour Polomarket Kontigo Żabka Lidl Aldi  sklepy z alkoholami Al.Capone Nie chcecie kupować rosyjskich produktów? Zerknijcie na ich kody Oczywiście, nie wszystkie sklepy zrezygnowały ze sprzedaży rosyjskich produktów. Jeśli chcecie pozostać solidarni z walczącą z Rosją Ukrainą i nie chcecie kupować produktów pochodzących z państwa-agresora i jego sojusznika - zerknijcie na kody kreskowe na opakowaniach. Oto...

Lubicie pierogi z owocami? Jak zrobić na nie ciasto, by nadzienie nie wypłynęło? Oto nasze triki
Własne
Newsy
Lubicie pierogi z owocami? Jak zrobić na nie ciasto, by nadzienie nie wypłynęło? Oto nasze triki
Pierogi z jagodami, truskawkami, wiśniami czy jabłkami są pyszne i basta. Sęk w tym, że często cała praca idzie na marne, kiedy okazuje się, że nadzienie wypływa z pierogów podczas gotowania.

Pierogi z owocami to dla wielu symbol i stały element letniego gotowania. To, z czym przygotujecie wasze małe cuda, zależy niemal wyłącznie od waszej fantazji. Z naszej strony polecamy następujące owoce na nadzienie: Jagody Truskawki Wiśnie Czereśnie Jagody kamczackie Jabłka Śliwki Maliny Ciekawym pomysłem są także różnego rodzaju przepisy na pierogi z bananami (np. w zimie, kiedy świeże polskie owoce są niedostępne) lub różnego rodzaju mieszanki i kombinacje. Jakie ciasto powinno się robić na pierogi z owocami? Niezależnie od tego, jakie nadzienie wybierzecie, pierogi z owocami różnią się od pierogów ruskich czy też tych z kapustą lub  z mięsem . Czym? Chodzi o ciasto na pierogi. Dużo gospodyń przyrządza do nich takie samo ciasto, jak do klasycznych pierogów, ale potem kończy to się „owocowym barszczem” w garnku. Chodzi oczywiście o wypływające notorycznie nadzienie z gotujących się pierogów. Jak temu zapobiec? Samo przyrządzenie parzonego ciasta z mąki pszennej z dodatkiem wrzącej wody na pierogi nie różni się niczym od klasycznego przepisu na ciasto na pierogi. Co zrobić, by pierogi z owocami nie rozpadały się podczas gotowania? Dopiero podczas rozwałkowywania ciasta na placki zwróćcie uwagę na jego grubość. Powinna ona być nieco większa, niż wtedy gdy zamierzacie lepić np. pierogi ruskie. Odrobinę grubsze ciasto nie tylko blokuje wypływanie kwaśnego soku z owoców i przedostawanie się do środka pierogów wrzątku, ale także sprawia, że pierogi z truskawkami czy jagodami po prostu łatwiej skleić. Nie przypadkiem wspominamy o klejeniu pierogów z owocami. Może ono okazać się dla niektórych odrobinę trudniejsze niż sklejanie i formowanie pierogów ruskich. Wspomagajcie się więc w...

ruskie kluski ze skwarkami i cebulką
Adobe Stock
Newsy
Tani obiad w 10 minut? Ruskie kluseczki ze skwarkami podbiją wasze kubki smakowe
To inna wersja pierogów ruskich. Kluseczki są zdecydowanie prostsze i szybsze w przygotowaniu. Idealnie sprawdzają się jako pomysł na obiad. Przygotujcie je dla bliskich, a nawet nie zauważycie, kiedy znikną z talerzy!

Pierogi ruskie to klasyk polskiej kuchni. Są uwielbiane przez wszystkich. Swoją popularność zdobyły, dzięki wyjątkowemu nadzieniu składającemu się z ziemniaków i białego sera. Są serwowane na co dzień, jak i od święta. Niestety to danie jest dosyć pracochłonne ze względu na czas lepienia. Jeśli uwielbiacie te pierogi, to za tą potrawą wręcz przepadniecie.  Kluseczki ruskie To idealny przepis dla zabieganych. Przygotowanie pierogów ruskich wymaga więcej czasu, a nie zawsze jest czas by je przyrządzić. Kluski są świetną alternatywą dla tego dania. Są nie tylko szybkie i proste w przyrządzeniu, ale przede wszystkim tanie. To potrawa na każdą kieszeń. Obłędny smak kluseczek sprawi, że nikt obok nich nie przejdzie obojętnie. Przepis na ruskie kluseczki ze skwarkami i cebulką Składniki: ½ kg ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 cebule kawałek wędzonego boczku olej sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie, a następnie pokrójcie w niewielkie kawałki. Przełóżcie je do garnka, zalejcie wodą i delikatnie posólcie. Ugotujcie je pod przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedźcie od wody i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Zimne ziemniaki zmielcie wraz z półtłustym twarogiem dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.  Do zmielonej masy dodajcie rozbite jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej oraz dwie pszennej. Całość zagniećcie na jednolite, gładkie ciasto. Doprawcie je do smaku solą oraz pieprzem, ponownie wymieszajcie. Ciasto podzielcie na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkujecie na stolnicy posypanej mąką jak wałeczek na kopytka. Podzielcie go na niewielkie kawałki lub uformujcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego....