Znana restauratorka rozpieszcza swoich widzów! Przed świętami dzieli się własnymi przepisami na świąteczne potrawy i wypieki na swoim kanale w mediach społecznościowych. Koniecznie musicie wypróbować recepturę jej babci na makowiec – podobno smakuje fenomenalnie!

Sekretny przepis

Magda Gessler z rozrzewnieniem wspomina dawne czasy, gdy jako drobna nastolatka potrafiła na raz zjeść cały makowiec – bo był taki pyszny! Jej babcia Irena była prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu tego ciasta. Magda z bólem przyznaje, że ani ona, ani jej mama nigdy nie potrafiły powtórzyć tego wspaniałego wypieku, choć Gessler zdradziła, że jest coraz bliżej osiągnięcia tego smaku, który pamięta z dzieciństwa. Chyba większość z nas dałaby wiele, by móc nauczyć się tak piec i gotować, jak nasze babcie!

Przepis na makowiec Magdy Gessler

Do upieczenia makowca z przepisu inspirowanego recepturą babci Magdy Gessler, będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • Pół litra mleka
  • 300 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 12 jaj
  • 230 g masła
  • 50 g smalcu
  • 75 dag mąki
  • 250 g maku
  • 250 ml miodu
  • Skórka z cytryny i pomarańczy
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe:

Zobacz także:

  1. Robimy zaczyn z 250 ml mleka, 50 g cukru i drożdży.
  2. Dodajemy stopniowo zaczyn, mąkę i roztopione 200 g masła z 50 g smalcu. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Masa makowa:

  1. Do garnka wlewamy 250 ml mleka i dodajemy mak. Gotujemy, a po ostudzeniu mielimy w maszynce.
  2. Z 200 g cukru, 8 żółtek i 2 jaj ucieramy kogel mogel.
  3. Skórkę z cytrusów smażymy na maśle. Dodajemy do tego później kogel mogel, miód, bakalie i mak. Prażymy, a na koniec dodajemy ubite białka z dwóch jajek.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy masą makową. Smarujemy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i zawijamy w roladę. Tak przygotowany makowiec wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Smacznego!