Znana restauratorka rozpieszcza swoich widzów! Przed świętami dzieli się własnymi przepisami na świąteczne potrawy i wypieki na swoim kanale w mediach społecznościowych. Koniecznie musicie wypróbować recepturę jej babci na makowiec – podobno smakuje fenomenalnie!
Sekretny przepis
Magda Gessler z rozrzewnieniem wspomina dawne czasy, gdy jako drobna nastolatka potrafiła na raz zjeść cały makowiec – bo był taki pyszny! Jej babcia Irena była prawdziwą mistrzynią w przygotowywaniu tego ciasta. Magda z bólem przyznaje, że ani ona, ani jej mama nigdy nie potrafiły powtórzyć tego wspaniałego wypieku, choć Gessler zdradziła, że jest coraz bliżej osiągnięcia tego smaku, który pamięta z dzieciństwa. Chyba większość z nas dałaby wiele, by móc nauczyć się tak piec i gotować, jak nasze babcie!
Przepis na makowiec Magdy Gessler
Do upieczenia makowca z przepisu inspirowanego recepturą babci Magdy Gessler, będziecie potrzebowali poniższych składników:
- Pół litra mleka
- 300 g cukru
- 50 g drożdży
- 12 jaj
- 230 g masła
- 50 g smalcu
- 75 dag mąki
- 250 g maku
- 250 ml miodu
- Skórka z cytryny i pomarańczy
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe:
Zobacz także:
- Robimy zaczyn z 250 ml mleka, 50 g cukru i drożdży.
- Dodajemy stopniowo zaczyn, mąkę i roztopione 200 g masła z 50 g smalcu. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Masa makowa:
- Do garnka wlewamy 250 ml mleka i dodajemy mak. Gotujemy, a po ostudzeniu mielimy w maszynce.
- Z 200 g cukru, 8 żółtek i 2 jaj ucieramy kogel mogel.
- Skórkę z cytrusów smażymy na maśle. Dodajemy do tego później kogel mogel, miód, bakalie i mak. Prażymy, a na koniec dodajemy ubite białka z dwóch jajek.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy masą makową. Smarujemy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i zawijamy w roladę. Tak przygotowany makowiec wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Smacznego!